به گزارش ایرنا، این محفل ادبی و هنری به همت مرکز آموزش عالی عطار مشهد و با حضور مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، فرهیختگان، ادبا و شاعران و اساتید زبان و ادبیات فارسی برجسته استان و کشور برپا بود.
استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد در این همایش با تاکید بر جایگاه فریدالدین عطار نیشابوری گفت: باید هر روز را به عنوان روز فرهنگ و زبان فارسی و همچنین روز عطار گرامی بداریم.
جعفر یاحقی توضیح داد: عطار فراتر از یک شاعر و نویسنده و متعلق به همه فرهنگ ها است، به همین دلیل لازم نیست تنها در روز ۲۵ فروردینماه (روز بزرگداشت عطار در سالنامه) به یاد او بیافتیم؛ بلکه باید در تمام روزها و همه شهرها یاد عطار را زنده نگه داریم.
وی اظهار کرد: عطار با آثارش همچون «تذکره الاولیا» به معرفی و برجستهسازی ۹۷ عارف و شخصیت مهم در ادبیات ما کمک کرده است، اگر عطار نبود فضایی که امروز در فرهنگ و عرفان ایران وجود دارد، ناقص بود.
به گفته وی، هفت شهر عشق و مفهوم پرواز سیمرغ در فرهنگ و ادبیات ما به عطار مدیون است.
وی با اشاره به نقش عطار در پرورش اندیشههای عارفانه گفت: اگر عطار نبود شاید این بحثها و مضامین در اندیشهها وجود نداشت، کلمه عطاری و شغل مربوط به آن نیز از عطار نیشابوری گرفته شده است؛ یعنی اگر عطار نبود، نه تنها ادبیات بلکه تشکیلات صنفی همچون عطاری نیز جایگاه ویژهای پیدا نمیکرد.
در نهایت وی با ابراز قدردانی از نقش عطار در تحول فضای فرهنگ و عرفان ایرانی بر این باور بود که اهمیت کار و آثار او باید مورد توجه قرار گیرد و اذهان عمومی به درک صحیحتری از تأثیرات او برسند.
رونمایی از پندنامه عطار نیشابوری
عطارپژوه و استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در مورد کتاب خود «پندنامه عطار نیشابوری» که در این مراسم رونمایی شد، گفت: این کتاب بر اساس تصحیح «سیلوستر دوساسی» تنظیم شده و شامل ۷۸۰ صفحه است، مقدمه کتاب نیز به تعداد ۸۰ صفحه را خود نوشتهام.
رضا اشرف زاده اظهار کرد: در تاریخ ادبیات، عطارهای تقلبی زیادی وجود داشتهاند و کتابهای بسیاری به نام عطار نیشابوری به انتشار رسیده، در میان این آثار تنها هفت کتاب بهطور قطع به دست عطار خلق شده است.
وی به عدم ذکر پندنامه در نوشتههای گذشته اشاره کرد و ادامه داد: «محمدعلی فروغی» دانشمند برجسته، در آثارش به این اثر عطار اشاره کرده و از آن به عنوان برهان قاطع بر اهمیت کار عطار و جلال آثار او یاد کرده است، کسانی که معتقدند «پندنامه عطار نیشابوری» اثر واقعی عطار است، تعدادشان بیشتر از کسانی است که از آن نام نمیبرند.
این استاد زبان و ادبیات فارسی همچنین به شباهتهایی اشاره کرد که در منطق الطیر و اسرارنامه با محتواهای پندنامه وجود دارد و با دلایل علمی و ادبی خود، به این نتیجه رسید که این کتاب به حقیقتی متعلق به عطار است.
اشرف زاده تاکید کرد: «پندنامه» باید جایگاه خود را در میان آثار عطار پیدا کند و اهمیت آن در شناخت عمق تفکر و اندیشههای عطار بهویژه در حوزه عرفان و فلسفه مشخص شود.
رییس موسسه آموزش عالی غیردولتی عطار نیز در این همایش گفت: این موسسه به عنوان مرکز علمی خصوصی در راستای رسالت فرهنگی خود که مزین به نام شاعر پرآوازه ایرانی است، برای دومین سال متوالی همایش استانی «هفت شهر عشق» را با حضور مفاخر و استادان برجسته حوزه ادبیات، عطارپژوهان و چهرههای برجسته دانشگاهی و علمی در حوزه ادبیات برگزار کرده است.
سیدحسین مجتبوی بیان کرد: موسسه آموزش عالی عطار به دلیل نداشتن رشته ادبیات فارسی از حضور اساتید ادبیات محروم است اما به سبب داشتن نام این شاعر گرانقدر بر خود، برای برگزاری بزرگداشت او و گردهم آمدن استادان برجسته این حوزه پیشقدم شده و از سال گذشته پایگاه ملی عطارشناسی را راهاندازی کرده است.
وی خاطر نشان کرد: تاکنون نشست های تخصصی زیادی با حضور اساتید برجسته حوزه ادبیات، عطارپژوهان و اهالی علم و هنر در قالب پایگاه ملی عطارشناسی در این موسسه آموزش عالی برگزار شده و زمینه تولید کتاب در این زمینه توسط اساتید فراهم گشته و تبادل نظراتی نیز پیرامون گسترش این اقدام در عرصه ملی انجام گرفته است، اما منبع درآمدی برای برگزاری همایش مزبور در سطح ملی نداریم.
این استاد دانشگاه اظهار امیدواری کرد که دومین همایش «هفت شهر عشق» بستری فراهم کند تا مسوولان فرهنگی به ویژه وزارت میراث فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پایگاه ملی عطارشناسی در این موسسه را به رسمیت شناخته و حمایت معنوی و مادی جدی تری را از آن داشته باشند.
در پایان این همایش از کتاب «پندنامه عطار نیشابوری» به قلم رضا اشرف زاده که توسط موسسه آموزش عالی عطار به چاپ رسیده است با حضور ادبا و فرهیختگان رونمایی شد.
عطار نیشابوری، شاعر و عارف بزرگ قرن ششم هجری با ٍآثار بینظیر همچون «منطقالطیر، اسرارنامه و تذکرهالاولیاء» است که آرامگاه وی در نیشابور واقع شده است و هر سال ۲۵ فروردین ماه به نام وی مراسم نکوداشتی در مشهد و نیشابور برگزار میشود.
نظر شما