هادی احمدپور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: پس از آبگیری سد سردشت، این منطقه میزبان گونههای آبزی وکنار آبزی زیادی شده است و برای نخستین بار امسال گونه حواصیل شب هم در این منطقه مشاهده شد.
وی اضافه کرد: مشاهده گونه حواصیل شب در منطقه علاوه بر افزایش تنوع گونه های پرندگان نشان می دهد که این منطقه از شرایط مناسب امنیت و غذا کافی برخوردار است و به همین خاطر گونههای جدیدی در آن دیده می شود.
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست سردشت گفت: ورود گونههای جدید در این فصل که در آستانه لانه گزینی و تخم گذاری پرندگان قرار داریم نشان می دهد که مهاجرت پرندگان به این منطقه به منظور زادآوری صورت گرفته است و این خبر بسیاری خوبی برای دوستداران محیط زیست است.
وی از گردشگران و مسافران خواست هنگام بازدید از دریاچه سد سردشت و سایر منابع آبی از نزدیک شدن به پرندگان و غذادادن به آنها خودداری کنند تا این گونهها برای تداوم حیات و ماندگاری در منطقه به غیر از طبیعت به چیز دیگری وابسته نشوند.
به گزارش ایرنا، حواصیل پرندهای خوش فرم با پرو بالی خاکستری رنگ و سفید که سطح شکمش سفید است و پرهای سیاه روی سرش تا بخشی از پس گردنش و خط ابروی سفید واضحی تا روی منقارتیره و نسبتا کلفتش ادامه دارد سطح پشتی او خاکستری تیره است که تا حدودی به رنگ سرمهای متمایل است.
رنگ بال ها و دمش خاکستری روشن است، سه پر سفید رشته مانندی از ناحیه پس سر به صورت کاکلی تا روی کمرش خود نمایی می کنند، گونه، چانه و گلویش تا سینهی، گردنش و تمامی سطح شکمیاش رنگی روشن دارد.
چشمان این پرنده قرمز و پاهای نسبتا کوتاهش زرد رنگ است که در فصل زاد و ولد صورتی رنگ می شوند، هنگام پرواز سر وگردن خود را جمع می کند و در حالی که پاهایش در امتداد بدن و فراتر از دم قرار می گیرند به پروازش ادامه می دهد.
بال زدنش سریع تر از حواصیل های دیگر است و اغلب در هنگام غروب و یا صبح زود، و هنگامی که نورخورشید کمتر است و به اصطلاح هوا گرگ و میش است به فعالیت می پردازد و در طول روز معمولا درلابه لای شاخ و برگ درختان پنهان می شود و فعالیت کمتری دارد، رنگ پرو بال در پرنده نا بالغ ، قهوه ای تیره می باشد که خال های مشخص نخودی رنگی دارد.
زیستگاه این پرنده باتلاقها با گیاهان انبوه، سواحل پر گیاه رودخانه ها یا تالابهای درختدار، هنگام غروب در کنار کانالها، آبگیرها و قسمتهای باز و بی درخت مرداب ها به تغذیه می پردازد.
بطور دستهجمعی و اغلب با گونههای مشابه خود، در بیشهها و در بعضی از مناطق در نیزارها آشیانه می سازد و غذای عمده این پرنده را ماهیان کوچک، سخت پوستان، نرم تنان و حشرات و بعضی گیاهان آبزی تشکیل میدهد.
حواصیلهای شب به تنهایی یا در قالب یک کلنی، روی سکوهای چوبی یا گروهی از درختان یا روی زمین در مکانهای امن آشیانه میسازندو این پرندگان، سه تا هشت عدد تخم میگذارند.

سد سردشت از نوع سنگریزهای با هسته رسی است که دریاچه آن حدود ۳۰ کیلومتر طول دارد و در ۱۳ کیلومتری جنوب شرقی این شهر بر روی رودخانه زاب احداث شده و حجم مخزن آن ۳۸۷ میلیون مترمکعب است، این سد در سال ۱۳۹۶ به منظور تولید ۱۵۰ مگاوات برق، کشاورزی و تامین آب شرب شهرهای سردشت و ربط به بهره برداری رسید.
رودخانه زاب یکی از رودخانههای دائمی آذربایجانغربی است که از دامنههای زاگرس سرچشمه گرفته و پس از عبور از شهرستان پیرانشهر به سوی سردشت ادامه مییابد و پس از عبور از این شهرستان به طرف غرب جریان پیدا می کند.
شهرستان سردشت با جمعیت ۱۰۰ هزار نفری در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.
نظر شما