به گزارش ایرنا، آنان روز دوشنبه در نشست سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با فعالان صنعت گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، به تشریح چالشها و مشکلات در این حوزه پرداختند.
رییس انجمن صنفی کارفرمایی و دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی با اشاره به وجود ۷۰ دفتر خدمات مسافرتی در مشهد و ۶۵۰ آژانس در کل خراسان رضوی، از اختصاص ۵۰ درصد از فروش بلیت قطار به دفاتر اینترنتی توسط راه آهن انتقاد کرد و گفت: این مهم در استان زائرپذیر مشهد، باعث افزایش دفاتر اینترنتی غیرمجاز و صدور بلیت در فضایی فاقد امنیت لازم شده است، لذا خواستار برگزاری جلسهای برای حل این مشکل با راه آهن هستیم.
سعید ولی زاده افزود: در سه ماه گذشته، هیات هایی از مشهد به پاکستان، افغانستان و ازبکستان سفر کرده و تعاملات خوبی بین دو کشور برقرار شده است، این تعاملات شامل راهاندازی پروازهای مستقیم مشهد-کراچی و مشهد-لاهور میشود، در آینده نزدیک نیز سفرهای مشابهی به چین و عربستان سعودی برنامهریزی شده است.
نایب رییس هیات مدیره شرکت توسعه بین المللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز نیز در این نشست گفت: پیش از این کارکنان این شرکت ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر بودند که روزانه ۲.۵ میلیون دلار برای مشهد ارزآوری داشت.
محمدامین ساقیان اظهار کرد: این مجموعه به گفته کارشناسان دادگستری بیشتر از ۷۰ همت ارزش گذاری شده، در حال حاضر پروژه خاصی در کیش ثبت کرده که ارزش آن ۵۰ همت برآورد شده است، از شما می خواهیم در جهت امضای پایداری قرارداد این پروژه در کیش که در حال حاضر بزرگترین پروژه عمرانی بخش خصوصی کشور تلقی می شود، این شرکت را یاری دهید.
مدیرعامل مجتمع گردشگری آبادگران مشهد نیز در این نشست گفت: با حمایت های انجام شده از سوی مسوولان این منطقه گردشگری با ۳۰ هکتار وسعت به مجتمع گردشگری تبدیل شد و امروزه به یکی از مقاصد گردشگری به لحاظ جانمایی که دارد، تبدیل شده است.
مصطفی شریف اظهار امیدواری کرد با تداوم حمایت ها مسائل مجتمع آبادگران به صورت کامل حل شود، چراکه هر واحد اقامتی در آن یک نفر فروخته شده و این الگو در حال تکثیر شدن در مشهد است.
لزوم تسهیل سفر گردشگران عربستانی به مشهد
رییس تشکل های زائرسراهای خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: انجمن زائرسراهای استان در سال گذشته تشکیل شده و مراحل ثبت و اولیه خود را به پایان رسانده است، هدف از تشکیل این انجمن، ساماندهی حدود ۷۰۰ زائرسرای خیریه و اوقافی در مشهد است که تاکنون بدون برنامهریزی و نظارت مشخصی اداره میشدند.
حمید سعیدی اظهار کرد: با تشکیل این انجمن، انتظار میرود که در آینده برنامهریزی مناسبی برای حمایت، کنترل و استانداردسازی این زائرسراها صورت پذیرد و از ظرفیتهای آنها به نحو احسن استفاده شود.
وی ادامه داد: در خصوص عربستان با افزایش بسترهای ورود گردشگری از جمله ایجاد پروازهای مستقیم، زمینه برای رونق هتلها و مراکز اقامتی مشهد نیز فراهم میشود، اما چالش این است که بسیاری از زائران سعودی از طریق کشورهای دیگر به ایران سفر میکنند، امید است که در دیدار با رییسجمهور این موضوع پیگیری شود تا تسهیل در سفر مستقیم سعودیها به ایران انجام شود.
نماینده گروه سرمایه گذاری شرکتهای کیان شرق نیز در این نشست با اشاره به سابقه طولانی این شرکت در ساخت هتل و برخورداری از هتل های متعدد در مشهد گفت: این شرکت در حال ساخت هتل جدیدی در زمینی با وسعت ۶۵ هزار مترمربع با پیشرفت فیزیکی ۲۲ درصد است که برای ۳۰۰ نفر اشتغال ایجاد می کند.
وی افزود: پرونده درخواست تسهیلات بانکی برای طرح مزبور از کمیته اعطای تسهیلات وزارت میراث فرهنگی تشکیل و موافقت اصولی آن نیز گرفته شده است، اما بانک امکان پرداخت آن را ندارد، درخواست میشود پیگیری های لازم در این زمینه انجام گیرد.
فعال حوزه صنعت غذا در خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: مشهد و طرقبه شاندیز سالم ترین و باکیفیت ترین غذاهای کشور را به گردشگران ارایه میدهند، اما مشکل بزرگ در این زمینه عدم شناخت برخی ارگان ها نسبت به پروانه فعالیت در حوزه رستوران ها است.
ایزدی تصریح کرد: زیرا پروانه این نوع مراکز را که خدمات گردشگری ارایه می دهد، تا حد پروانه کسب تقلیل میدهند.
وی اظهار کرد: اداره کل امور مالیاتی ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده را از کل فروش مرکز خدماتی در صنعت غذا دریافت می کند، در حالی که باید این مالیات از فروش جزء گرفته شود، شهرداری نیز عوارض زیادی برای مراکز خدمات گردشگری در نظر می گیرد.
غفلت از ظرفیت بالای خراسان رضوی در گوهرسنگها و صنایع دستی
رییس مرکز نوآوری جواهرات و سنگهای قیمتی ایران نیز در این نشست گفت: با وجود اینکه مشهد به عنوان تنها خوشه صنعتی جواهرات کشور و شهر جهانی گوهرسنگها از سوی یونسکو انتخاب شده است، فعالان این حوزه از کمتوجهی دستگاههای اجرایی و نادیده گرفته شدن ظرفیتهای این شهر در عرصه بینالمللی گلایه دارند.
محمدجواد پیش بین اظهار کرد: ۷۵ درصد واحدهای تولیدی مشهد در زمینه جواهرات فعالیت دارند و سالانه ۹ تن نگین عقیق و ۴.۵ تا ۶ تن نگین فیروزه در این شهر تولید میشود، همچنین، ۲۸.۶ درصد طلای کشور در مشهد مصرف میشود و کالاهای سوغاتی مانند نگین، انگشتر و جواهرات، مزیت اصلی خراسان به شمار میروند.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین مطالبات فعالان این حوزه، راهاندازی مرکز ملی گوهرسنگها در مشهد است که به دلیل مشکلات اعتباری متوقف شده است. همچنین مشهد در زمینه طراحی جواهرات پیشرو بوده و بیش از هزار و ۵۰۰ طراح جواهرات در این شهر تربیت شدهاند که بسیاری از آنها جذب کشورهای همسایه شدهاند.
رییس مرکز نوآوری جواهرات و سنگهای قیمتی ایران اضافه کرد: فعالان این حوزه با اشاره به وجود گمرک تخصصی صادرات گوهرسنگها و تنها اتحادیه گوهرسنگ در مشهد، از لغو تفویض اختیار ارزشگذاری سنگ های قیمتی در استان انتقاد کرده و خواستار توجه ویژه مسئولان به این حوزه هستند.
وی گفت: در حال حاضر بخش زیادی از محمولههای فیروزه در انبارهای گمرک مشهد متوقف شدهاند و تنها امکان خروج آنها به صورت همراه مسافر وجود دارد که این امر، مشکلات زیادی را برای صادرکنندگان ایجاد کرده است.
به گفته پیش بین، توجه ویژه به این صنعت میتواند ضمن رونق اقتصادی، زمینه اشتغالزایی و ارزآوری بیشتر را فراهم کند و جایگاه مشهد را به عنوان قطب جواهرات ایران در سطح بینالمللی تثبیت نماید.
فعال حوزه طراحی و ساخت طلا و صاحب برند «پیوه ژن» در خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: روستای پیوه ژن واقع در فاصله بین مشهد و نیشابور با دارا بودن هنرمندان طلاساز متعدد و برند ثبت شده پیوه ژن، با مشکل جدی در زمینه صادرات محصولات خود مواجه است.
اسماعیل صمدی افزود: با وجود اخذ مصوبه صادرات سه کیلوگرم نقره، این مصوبه هنوز عملیاتی نشده و بلاتکلیفی ادامه دارد.
وی اظهار کرد: این در حالی است که بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ کارگاه تولیدی در سازمان میراث فرهنگی ثبت شده و بیش از ۲۰ هزار نفر در این بخش مشغول به کار هستند.
پیش بین، رییس مرکز نوآوری جواهرات و سنگهای قیمتی ایران در این باره معتقد است: با تولید ماهانه بیش از ۲۰ تن نقره در مشهد، تسهیل صادرات میتواند میزان صادرات را دو برابر کند، عدم اجرایی شدن مصوبه صادرات نقره، مانع از تحقق این پتانسیل و رونق تولید در منطقه میشود و نیازمند توجه و پیگیری جدی مسوولان است.
عضو انجمن علمی فرش ایران و فعال حوزه صنایع دستی در خراسان رضوی نیز گفت: ۱۵۰ هزار بافنده فرش و صنایع دستی در استان وجود دارد، اخیرا نیز نمایشگاه و فروشگاه تولیدات صنایع دستی در مشهد فعال شده و بخشی از مشکلات هنرمندان حل شده است.
عبدالله احراری با تاکید بر لزوم سرمایه گذاری در حوزه تحقیقات، راه اندازی سایت جامع صنایع دستی و کتاب جامع صنایع دستی افزود: ایحاد یک نمایشگاه و فروشگاه دائمی در این زمینه میتواند ۲۵۰ هزار نفر فعال صنایع دستی را در کشور تحت پوشش قرار دهد.
وی همچنین با اشاره به اینکه ساماندهی بیمه هنرمندان صنایع دستی مصوبه مجلس شورای اسلامی را دارد، اظهار کرد: در انتظار یک اقدام جدی در این زمینه هستیم.
ایران هراسی در مقابله با جذب گردشگران خارجی
مسوول نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور نیز در این نشست به چالشها و فرصتهای توسعه گردشگری در مشهد و خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: امروزه، صنعت گردشگری نقش مهمی در توسعه اقتصادی ایفا میکند و ایران به دلیل برخورداری از ظرفیتهای فراوان گردشگری، باید در این حوزه پیشرفت چشمگیری داشته باشد.
احمد معصومیفر، زیرساختهای مالی نامناسب در حوزه گردشگری، ایران هراسی و تبلیغات اندک ایران برای معرفی جاذبه های گردشگری خود، دشواری گردشگران خارجی در تهیه بلیت سفر به ایران، عدم تبیین حقوق گردشگران برای مسافران خارجی در ایران، عدم استفاده از تجربیات موفق سایر کشورها در حوزه گردشگری را از چالش های این حوزه برشمرد.
وی فراهم کردن زمینه راه اندازی سامانه گردشگری سلامت برای استفاده گردشگران خارجی در استان، امکان دریافت ویزا به صورت آنلاین برای گردشگران خارجی، لغو روادید یک طرفه با بیش از ۵۰ کشور جهان، صدور ویزا به صورت ۲۴ ساعته از طریق دفتر فرودگاه مشهد، صدور بیمه مسافرتی همزمان با صدور ویزا را از اقدامات و برنامه های نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال کشور برای حوزه گردشگری ذکر کرد.
مسوول نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور ادامه داد: ارائه روادید رایگان برای اتباع خارجی، حضور فعال بخش خصوصی و فعال بخش گردشگری استان در برنامهها و سفرهای استانی به کشورهای همسایه، برقراری پروازهای مستقیم از مشهد به لاهور (پاکستان) و برنامهریزی برای پرواز مستقیم به چین و هند و برنامهریزی و اجرای طرحهای گردشگری با توجه به ظرفیتهای بالای گردشگری در خراسان رضوی از دیگر اقدامات در این زمینه است.
نظر شما