به گزارش خبرنگار اقتصادی ایران، وحید یزدانیان روز دوشنبه در نشست خبری با اشاره به اینکه متاسفانه تا پیش از این بسیاری از فعالیت های فضایی ایران در پشت درهای بسته بوده است، افزود: از پس سعی داریم که این اقدامات را برای مردم شفاف کنیم.
وی با بیان اینکه بیشتر افکار عمومی از اقدامات این پژوهشگاه اطلاعاتی ندارند، تصریح کرد: عمده فعالیت های این مرکز اقتصادی بوده فعالیت هایی کاملا صلح آمیز است.
یزدانیان ادامه داد: عمده فعالیت های فضایی ایران روزمره و کاربردی بوده و تمامی این محصولات با تلاش پژوهشگران داخلی تولید شده است.
به گزارش ایرنا بعد از سخنان اولیه یزدانیان، خبرنگاران از نمایشگاهی که در حاشیه این نشست خبری برپا شده بود، بازدید کردند و در جریان فعالیت های پژوهشگاه و دستاوردهای صنعت فضایی کشور قرار گرفتند.
سرمایهگذاری بخش خصوصی در هوش مصنوعی در صنعت فضایی
پس از بازدید خبرنگاران از دستاوردهای فضایی ایران، یزدانیان در نشست خبری به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره استفاده از هوش مصنوعی در صنعت فضایی کشور اظهار داشت: موضوع هوش مصنوعی بحث جدی و کلیدی است و برخی از مجموعه ها از صنعت فضایی جلوتر و پیشگام تر هستند و ما نیز در این زمینه براساس نیازمان وارد شدیم.
یزدانیان ادامه داد: حوزه هوش مصنوعی برخی مواقع جنبه لوکس پیدا می کند اما نگاه وزیر ارتباطات درباره هوش مصنوعی، نگاهی تفریحی نیست و به دنبال جنبه اجرایی آن است ولی ما در این زمینه بهویژه موضوع سنجی بر اساس نیاز ما ورود کرده ایم.
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران تصریح کرد: در استفاده از دوربین های ماهواره ای اگر بخواهیم آنها را قوی تر کنیم هزینه مان تا دهها برابر می شود به همین دلیل در دوربین ها یک کیفیت پایه تصاویر در نظر گرفته می شود و برای افزایش کیفیت از هوش مصنوعی استفاده می شود.
وی با بیان اینکه موضوع هوش مصنوعی سه رکن اصلی دارد، تصریح کرد: یکی زیرساخت داده ای و دیگری ابزارهای پردازشی و دیگری بحث مربوط به کاربرد آنها است. در زمینه داده ای و یکی از مهمترین منابع داده ای هوش مصنوعی موضوع فضایی است. اما امروز ناوبری های فضایی براساس GPS است اما کشورهای مختلف دنیا مشخصا انگلستان و ژاپن به توسعه ماهواره های ناوبری وارد شده اند.
یزدانیان با اشاره اینکه ماهواره های سنجشی، ناوبری و ارتباطی دیتاست را تولید می کنند که لایه اول هوش مصنوعی است، اظهار داشت: ایران در این زمینه نقش فعالی دارد و در توسعه ابزارهای هوش مصنوعی ما مجبور به استفاده از این ابزارها هستیم و این ابزارها را باید در کشور توسعه دهیم.
وی با تاکید بر اینکه در موضوع بهره برداری از هوش مصنوعی در فضا، قائل به دولتی بودن آن نیستیم، تصریح کرد: سیاست دولت و نظام این است که وزن و گرانیگاه فعالیت ها در بخش خصوصی رخ دهد و نقش ما، نقشی حمایتی است و نقش دیگران، بهره برداری است.
رئیس پژوهشگاه فضایی کشور خاطرنشان کرد: بنابراین به دنبال این هستیم که فضا را برای بخش خصوصی در حوزه فضایی باز کنیم و دیتاهایمان را تا حد امکان آزادسازی کنیم تا کسب و کارها شکل بگیرند و دولت آمادگی دارد در زمینه های فعالیت برای بخش خصوصی سرمایه گذاری کند تا بخش خصوصی بتواند از امکانات بهره برداری لازم را داشته باشد.
به دنبال توسعه دیپلماسی فضایی هستیم
وی همچنین با اشاره به اینکه تولید منظومه های ماهواره ای سنجشی در دستور کار این مرکز قرار دارد، تصریح کرد: موضوع ماهواره های مخابراتی نیز در دستور کار بعدی قرار دارد که البته در زمینه ماهواره های ارتباطی نیز در داخل کشور فعالیتهای بسیار خوبی در حال انجام است و تمایل داریم در این زمینه با کشورهای همسایه بهخصوص درباره توسعه ماهواره های سنجشی همکاری نزدیک داشته باشیم.
یزدانیان با بیان اینکه تحریم ها به طور قطع در توسعه فناوری فضایی ایران تاثیرگذار بوده است، در عین حال گفت: البته تحریم ها جایگاه خاصی در این زمینه ندارد و امروز علاقهمند به توسعه دیپلماسی فضایی هستیم.
وی با تاکید بر اینکه ایران چند سر و گردن در این زمینه از کشورهای همسایه بالاتر است، تصریح کرد: با توسعه دیپلماسی فضایی آمادگی داریم تا فناوری و دانش را به کشورهای همسایه منتقل کنیم؛ یعنی آمادگی ارائه خدمات در زمینه ساخت ماهواره را داریم تا نشان دهیم که فعالیت های فضایی ایران در جهت صلح و ارتقای رفاه و توسعه اقتصادی کشورهای منطقه است.
رئیس پژوهشگاه فضایی کشور با بیان اینکه درباره توسعه ماهواره خیام هیچ موضوع محرمانه ای وجود ندارد که بخواهیم آنرا بپوشانیم، خاطرنشان کرد: تصاویر ارسال شده از سوی این ماهواره در اختیار ما قرار می گیرد و بر اساس آن پروژه های مختلف را تعریف می کنیم؛ یعنی بهطور مثال طی قراردادی با وزارت جهادکشاورزی، محصولات کشاورزی از جمله کاشت گندم، جو، ذرت، برنج، کلزا و سیب زمینی را در کشور پایش کرده و در اختیار این وزارتخانه قرار می دهیم که بهجز این پروژه هفت تا هشت پروژه دیگر نیز با این این وزارتخانه در دست اقدام داریم.
وی با اشاره به اینکه با سازمان محیط زیست برای پایش ریزگردها و احیای دریاچه ارومیه و همچنین با سازمان مدیریت بحران کشور درباره وقوع بلایای طبیعی همکاری نزدیکی داریم، افزود: درباره موضوع مدیریت سیلاب ها در آسیا و اقیانوسیه از سوی سازمان اپسکو (سازمان فضایی آسیا و اقیانوسیه) در حال همکاری هستیم و این هماکری ما دارای پیام صلح، دوستی و تعامل با دیگر کشورهای جهان است.
یزدانیان با بیان اینکه توسعه ماهواره های سنجشی باعث می شود که پروژه های جدیدی را تعریف کنیم، اظهار داشت: پلتفرم ما در ارائه خدمات ماهواره ای سنجشی در سال ۱۴۰۴ رونمایی می شود و بر همین اساس کسب و کارها می توانند بر دربستر آن درخواست خدمات به ما ارائه دهند.
ایفای همه تعهدات سازمان فضایی حداکثر تا خردادماه ۱۴۰۵
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره زمان تکمیل پروژه های در دست اقدام این مرکز، اظهار داشت: روال ساخت انواع ماهواره ها طبق برنامه زمانبندی در حال انجام است اما در سال آینده پروژه آزمایشگاه فضایی که مربوط به تست محصولاتمان است را نیز به سرانجام خواهیم رساند.
رئیس پژوهشگاه فضایی کشور با بیان اینکه پرتاب ماهواره فقط ۲۰ درصد کار است، گفت: ۸۰ درصد دیگر نگهداری این محصول است که باید نتایج آن بعد از پرتاب برای مردم ملموس باشد.
وی در عین حال گفت: بخش عمده تعهدات مان را به پیمانکار یعنی سازمان فضایی کشور تحویل خواهیم داد و بخش دیگر را حداکثر تا پایان خردادماه سال آینده تکمیل می کنیم.
یزدانیان درباره استفاده از پژوهشگران داخلی در پروژه های مختلف، ادامه داد: مجموعه ای از پروژه ها در ابتدای دهه ۹۰ تعریف شده و هدف وزارت ارتباطات عملیاتی کردن دانش دانشگاه هاست.
وی با بیان اینکه پنج مگاپروژه برای دانشگاه ها تعریف شده است، گفت: این پروژه ها تا یک سال آینده عملیاتی خواهند شد که در همه این پروژه ها، دانشگاه ها سرمایه گذار اصلی هستند.
رئیس پژوهشگاه فضایی کشور با اشاره به اینکه به دنبال تاسیس پارک علم و فناوری فضایی هستیم، افزود: سعی داریم این پارک را تا پایان سال آینده افتتاح کنیم.
ابزار آمادگی برای ساخت باتری های لیتیومی ذخیره انرژی
وی با بیان اینکه با یکی از FCP ها برای ذخیره سازی انرژی سایت آنها قرارداد داشتیم و محصولاتمان را که کیفیت بسیار مناسبی داشت به آنها تحویل داده ایم، گفت: به وزیر ارتباطات و رئیس جمهوری نیز اعلام کرده ایم که آمادگی ساخت، تست و نگهداری باتری های لیتیومی و پنل های خورشیدی را داریم که مورد استقبال دکتر پزشکیان نیز قرار گرفت.
یزدانیان با تاکید بر اینکه هزینه استفاده از خدمات ماهواره های این مجموعه از جمله خیام بسیار کم است، تصریح کرد: نرخ تصاویر ماهواره خیام در هر کیلومتر مربع ۱۲۴ هزار تومان است، در حالی که ماهواره های خارجی در هر کیلومتر مربع ۱۰ دلار است.
وی تاکید کرد: به دنبال توسعه اکوسیستم صنعت فضایی در سال ۱۴۰۴ و فراهم کردن زمینه مناسب برای فعالیت بخش خصوصی در این زمینه هستیم.
رئیس پژوهشگاه فضایی کشور اضافهکرد: در سال جاری به دنبال این هستیم تا زمینه مناسب را برای حضور بخش خصوصی در صنعت فضایی کشور مهیا کنیم، زیرا بیشترین درصد فعالیت فضایی ایران اقتصادی، فناورانه و صنعتی است.
وی گفت: با جدیت به دنبال دیپلماسی فضایی با دیگر کشورها بوده و برای ساخت و انتقال فناوری به همسایگانمان آمادگی داریم.
نظر شما