۵ فروردین ۱۴۰۴، ۹:۲۹
کد خبرنگار: 889
کد خبر: 85786591
T T
۹ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

میدان امام خمینی همدان، قلب تاریخی شهر با جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری

همدان- ایرنا- میدان امام خمینی (ره) شهر همدان یکی از مهم‌ترین و تاریخی‌ترین میدان‌های ایران است که به دلیل قرار گرفتن در مرکز شهر و داشتن بافت تاریخی اهمیت زیادی دارد و یکی از جاذبه های گردشگری در ایام نوروز محسوب می شود.

به گزارش ایرنا، در دوره پهلوی اول، با توجه به نیاز به نوسازی و مدرن‌سازی شهرها، طرح‌های متعددی برای ساماندهی و زیباسازی شهر همدان ارائه شد و در نهایت، در سال ۱۳۰۷، طرح احداث میدان جدیدی در مرکز شهر توسط مهندس آلمانی به نام کارل فریش ارائه و به تصویب رسید و بین سال‌های ۱۳۰۹ تا ۱۳۱۲ اجرا شد.

میدان جدید که در ابتدا میدان شاه نامیده می‌شد، به نمادی از مدرنیته و پیشرفت در دوره پهلوی تبدیل شد و پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، نام میدان شاه به میدان امام خمینی تغییر یافت.

در سال‌های اخیر، اقدامات متعددی برای مرمت و بازسازی میدان امام خمینی و احیای هویت تاریخی آن انجام شده است.

میدان امام خمینی همدان، قلب تاریخی شهر با جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری

این میدان به سبب ارتباط با ۶ خیابان مهم شهر همدان، به تمام شهر دسترسی دارد و در ۲۲ تیرماه ۱۳۷۹ به‌ عنوان تنها نمونه‌ موجود در ایران از شهرهای شعاعی با دوایر متحدالمرکز به لیست فهرست آثار ملی افزوده شد.

میدان امام خمینی شهر همدان با داشتن یک قرن قدمت، هنوز موقعیت ارتباطی‌ خود را با سایر خیابان‌ها حفظ کرده است.

در سال ۱۳۹۶ طی برنامه‌ ساماندهی، مرمت و بازسازی مصوب شورای شهر همدان، قسمت ماشین‌روی این خیابان تخریب و به پیاده‌راه تبدیل شد هم‌اکنون میدان امام خمینی به انضمام دو خیابان اکباتان و بوعلی تبدیل به پیاده‌راه شده است و در طی سال‌های اخیر برای برگزاری انواع مراسم‌ها، جشن‌های نوروزی، تئاتر سیار کودک و نوجوان و مراسم‌های مذهبی مورد استفاده قرار گیرد.

میدان امام خمینی همدان، قلب تاریخی شهر با جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری

معماری میدان امام خمینی همدان به سبک اروپایی

سبک معماری میدان امام خمینی همدان از بناهای تاریخی اروپایی گرفته شده است و نقشه اولیه‌ این میدان با ۱۲ گنبد دورتادور آن ساخته شد که با استفاده از پنجره‌های چوبی، آجرکاری‌های ساده و نقوش برجسته هندسی تزیین شده‌اند.

۶ خیابان باباطاهر، اکباتان، شریعتی، شهدا، تختی و بوعلی از این میدان منشعب شده‌اند که تحت نفوذ میدان قرار دارند. خیابان‌ها دارای عرض ۳۰ متر هستند و نسبت به هم ۶۰ متر فاصله و ۶۰ درجه هم زاویه دارند.

شعاع میدان امام خمینی ۸۰ متر و به‌ صورت دایره‌شکل طراحی شده است. در فاصله‌های دورتر در خارج از میدان، خیابان‌هایی قرار دارند که شعاع آنها بزرگ‌تر و ممکن است با توجه به طرح توسعه شهری به دایره سوم هم برسند.

در معماری اطراف این میدان از عناصر معماری سنتی ایرانی مانند آجرکاری، کاشی‌کاری و گچبری در کنار عناصر معماری مدرن مانند ستون‌های بلند و سرستون‌های حجاری شده استفاده شده و این ترکیب، جلوه‌ای منحصربه‌فرد به میدان داده است.

میدان مرکزی فضایی باز و وسیع که در آن از سنگفرش استفاده شده است و در اطراف میدان امام خمینی، بناهای تاریخی و مذهبی متعددی از جمله مسجد جامع و بازار بزرگ همدان واقع شده‌ است.

جاذبه‌های تاریخی و گردشگری بسیاری در اطراف این میدان قرار دارد و اگر گردشگران اهل خرید باشند می‌توانند از بازارهای اطراف این خیابان و همینطور بازار سنتی همدان دیدن کنند.

در اطراف میدان کاروان‌سراهای برجسته‌ای نیز مشاهده می‌شود که دارای کاربری تجاری هستند که از مهم‌ترین آنها می‌توان به کاروانسرای گلشن، کاروانسرای شریفیه اشاره کرد.

میدان امام خمینی همدان، قلب تاریخی شهر با جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری

مسجد جامع همدان هم در همین محل واقع شده و گردشگران می‌توانند برای اقامه نماز وارد آن شوند و در اطراف میدان و خیابان‌های آن پارک‌ها و فضای سبز گسترده‌ای وجود دارند که برای تفریح انتخاب مناسبی هستند.

رستوران‌ها، کافه‌ها و اغذیه‌فروشی‌های متعددی هم در اطراف میدان وجود دارد که این میدان را به مکانی مناسب برای صرف غذا و نوشیدنی و لذت بردن از فضای آن تبدیل کرده است.

میدان امام خمینی همدان، قلب تاریخی شهر با جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری

موزه میدان امام خمینی همدان مورد توجه گردشگران

هنگام اجرای طرح پیاده‌راه میدان امام خمینی، تابوتی متعلق به دوران اشکانیان در این محوطه کشف شد و به دنبال آن کاوشگران به جستجوی بیشتری پرداختند و آثار تاریخی دیگری هم در این میدان کشف شد و مسوولان تصمیم گرفتند برای حفظ و نگهداری از تابوت و سایر آثار تاریخی کشف شده از جمله سرستون ایلخانی، یک خمره سفالی، دو سنگ آسیاب و دو تدفین یک سایت موزه در مرکز این میدان ایجاد کنند و آثار کشف شده در معرض بازدید عموم قرار گیرد تا گردشگران و بازدیدکنندگان از شیوه زندگی دوره‌های مختلف این شهر تاریخی ایران آشنا شوند.

بر همین اساس ۲ شهریور ۱۴۰۱ همزمان با نخستین روز از هفته دولت اولین سایت موزه کشور در میدان امام خمینی (ره) شهر همدان با ۱۴۰ میلیارد ریال اعتبار در زمینی به مساحت یک هزار و ۳۰۰ متر مربع با اسکلت فلزی، نماسازی با آجرنما و کف سازی با سنگ گرانیت بهره برداری شد.

سایت موزه میدان امام خمینی همدان در ایام نوروز و تابستان مورد استقبال و توجه مسافران و گردشگران قرار گرفته و تعداد قابل توجهی گردشگر از این موزه دیدن می کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha