۲ فروردین ۱۴۰۴، ۱۳:۵۷
کد خبرنگار: 1423
کد خبر: 85784694
T T
۷ نفر

برچسب‌ها

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

۲ فروردین ۱۴۰۴، ۱۳:۵۷
کد خبر: 85784694
زهرا موسوی
عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

ایلام - ایرنا - ایلام زیبا را برخی «عروس زاگرس» می خوانند، پاره ای «آلامتو» می گویند و بعضی دیگر هم «سرزمین طلوع آفتاب»، استانی کهن که در میان کوه های سر به فلک کشیده زاگرس ماوا گرفته است.

به گزارش ایرنا، ایلام، عروس زیبا و باشکوه ایران زمین که سر از دل هزاره های کهن برآورده، دیاری دلفریب با ترکیبی از عصاره های تاریخی و طبیعت بکر یکی از بهترین و بکرترین استان های کشور برای سفر در نوروز است.

ایلام بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ و تمدن ایران زمین است که از روزگاران دور و دراز رازهای نهفته بسیاری در دل خود دارد، رازهایی که بسیاری از آنها هنوز سر به مهر است.

این سرزمین جادویی و شگفت انگیز که مزین به عروس زاگرس است، این روزها لباسی از حریر سبز که با گل بته های رنگارنگ زیبا و مخملین آراسته شده، بر تن است.

بهار در طبیعت ایلام از اواخر بهمن خودنمایی می کند تا اوایل خرداد و به دشت و دمن این سرزمین پر راز و رمز جلوه ای دیدنی و رویایی می بخشد.

استان چهار فصل ایلام طبعیتش آن چنان زیبا و فریبا است که چشم ها را خیره زیبایی خود می سازد و دل می برد از هر آنکه بر این طبیعت گام نهد.

طبیعت بکر و ناب ایلام شهره است به افسونگری و دلبری و به حق می توان گفت زیبایی طبیعت در این سرزمین کهن بی نظیر و بی مانند است.

از دشت های مملو از گلزار گرفته تا کوه های سر به فلک کشیده و رودخانه های روان، همه و همه بیانگر هنرنمایی تابلو نقاشی خداوند مهربان در این زادبوم است.

فصل زیبای بهار که نزد ایرانیان از گذشته های دور تا به امروز مقدس و گرامی است، زمانی مناسب برای گشت و گذار در دامان پرمهر و سخاوت طبعیت ایلام است.

در این ایام که به رسم دیرین مردم به مسافرت می روند، آشنایی اجمالی با تعدادی از جاذبه های گردشگری ایلام خالی از لطف نیست.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

غار رو باز زینگان

این غار در منطقه گرمسیری بخش صالح آباد از توابع مهران قرار دارد و در واقع بیشتر طول مسیر این غار رو باز و دره مانند است و تنها بخش کوچکی از آن سرپروشیده و دارای قندیل است.

در طول مسیر پر پیچ و خم درون این غار رو باز یک رودخانه کوچک جاری است و هوای سرد و متبوع درون این غار با دمای شهر گرمسیری صالح آباد تفاوت فاحش دارد.

بیشتر طول مسیر این غار با دیواره های بسیار بلندی که از آنها آب می چکد و گویی باران می بارد، احاطه شده است و بخش سرپوشیده غار نیز دارای قندیل های ریز و درشتی است که از سقف آویزان شده اند.

بدون شک رفتن به این غار دره مانند تجربه ای منحصر به فرد برای گردشگران نوروزی خواهد بود و به ویژه ماجراجویان طبیعت گرد و تورهای گردشگری ساعات مفرحی را در این مکان زیبا می توانند سپری کنند.

دریاچه دوقلوی سیاه گاو

در نزدیکی روستای سیاه گاو شهرستان آبدانان واقع شده است. این دریاچه ها را به علت شفافیت و زلال بودن آب آن به آکواریوم طبیعی ایران می شناسند.

این دو دریاچه را از آن سبب دوقلو می نامند که از دو دریاچه نسبتا کوچک جداگانه تشکیل شده است که به وسیله یک آبراهه کاملا طبیعی به طول ۷۰ متر با عرض هشت متر و عمق چهار متر به یکدیگر متصل‌ شده‌اند، آبی که در دل این دریاچه‌ها جریان دارد، از رودخانه‌ای در نزدیکی رشته‌کوه کبیرکوه سرچشمه می‌گیرد.

به سبب شفاف بودن آب دریاچه ها، با چشم غیر مسلح می توان بیشتر اعمال دریاچه ها را مشاهده کرد و این دریاچه های کوچک اما زیبا از مهمترین مقاصد گردشگری ایلام در ایام تعطیلات نوروزی به شمار می روند.

سیاه گاو که به عنوان میراث فرهنگی طبیعی کشور ثبت شده در فاصله هشت کیلومتری «سراب باغ» و ۲۶ کیلومتری شمال خاوری شهر آبدانان واقع شده است.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

سروهای سه هزار ساله

در شهرستان چوار چند اصله سرو رویایی و مینیاتوری زیست می کنند که زیبایی خیره کننده آن ها دل هر گردشگری را می لرزاند.

پیشینه حیات این سروها طبق مطالعات دانشگاه تهران به بیش از سه هزار سال می رسد که در پس هزاران سال ناملایمات روزگار همچنان به زندگی خود ادامه می دهند.

این مجموعه ۲۰ تا ۳۰ اصله ای درخت باستانی و نمادین سرو، در جوار روستای «بان سرو» که در گویش محلی «بان سول» خوانده می شود در سال های اخیر به مقصد گردشگری طبیعی مبدل شده است.

دره سردسیر کلم

این دره زیبا و سرسبز سردسیری در روستای نمونه گردشگری «کلم» واقع شده فاصله این دره زیبا از شهر ایلام ۶۰ کیلومتر است و دارای انواع باغ میوه و رودخانه های فصلی و دایمی است به گونه ای که جنگل و باغ و خانه های روستایی آن به هم آمیخته اند.

دهستان میشخاص

در مسیر جاده ای ایلام به بدره پیش از رسیدن به روستای کلم، دهستان میشخاص قرار دارد که همه ساله به واسطه درختان و باغ های میوه یکی از مهمترین مقاصد گردشگری است و در فصول تابستان و بهار پذیرای خیل زیاد گردشگران است.

دهستان میشخاص نیز در شهرستان ایلام قرار دارد و مردم استان این منطقه را از نظر زیبایی با شمال کشور مقایسه می کنند.

در این منطقه که از چندین روستا تشکیل شده، باغ های میوه و مرکبات شامل آلو، هلو، سیب، زردآلو، گردو خود نمایی می کند و جاده ای باریک که دو سوی آن را باغ ها در برگرفته اند روستاها را به هم متصل می کند.

تنگه های ارغوان، رازیانه و ویژدرون

تنگه ارغوان در مسیری رودخانه ای با شکوفه های زیبای درختان ارغوان، در فصل بهار زیبایی وصف ناپذیری را به طبیعت و جنگل های سبز ایلام بخشیده است و تنوع رنگ آنها چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.

در درون تنگه زیبای رازیانه در دامنه کبیرکوه، رودی فصلی جریان دارد که در زیباترین بخش از مسیر گذر خود، دره ای پر پیچ وخم و عمیق در دل سنگ های رسوبی ایجاد کرده است.

جلوتر از دره معبری وجود دارد که با گذشتن از آن به جنگل های بلوط و سایه سار صخره ها می توان راه یافت. تنگه رازیانه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

تنگه «ویژدرون» در قسمت پایین دست خروجی سد «چم گردلان» ایلام قرار دارد این دره بسیار ژرف دارای راه های سخت گذر و نفوذناپذیر، جنگل های انبوه با انواع درختان و درختچه ها و نیز گل ها و گیاهان خودرو است.
وجود پرتگاه های بسیار بلند صخره ای، مناطق بکر طبیعی، حیات وحش و پوشش گیاهی منطقه، به این دره زیبایی فراوانی بخشیده است.

چشمه های آب گرم معدنی دهلران

در فاصله پنج کیلومتری شهر دهلران چشمه های آبگرم با خواص گوگردی برای رفع امراض پوستی و دردهای مفاصل و عضلات با برخورداری از سازه ای برای استفاده مردان و زنان وجود دارد.

چشمه های آب معدنی شهرستان دهلران طبق تحقیقات انجام گرفته با دمای بالای ۵۰ درجه سانتی گراد خواص درمانی متعددی در زمینه های مختلف دارد.

درمان بیماری های روماتیسم، استخوان درد، سیاتیک، حساسیت و مشکلات پوستی و همچنین آب درمانی از جمله خواص شفابخش چشمه های آبگرم دهلران است.

تجریان، تنگه های ساز بن و شمشه، سنگ سانری، آبشارهای ۹ گانه پلیه، ششدار، کولگ، مله پنجاب، دالاب، منجل و میمک از دیگر مناطق گردشگری طبیعی استان ایلام هستند که همواره دستان پرمهر و دامان پرسخاوتشان پذیرای گردشگران نوروزی است.

این آثار طبیعی تنها گوشه ای اندک از زیبایی های طبیعی استان ایلام است که می تواند برای گردشگران جالب و جذاب باشد در حالی که استان ایلام با یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه طبیعی دارای مکان های بکر طبیعی بسیاری است که معرفی همه آنها امکان پذیر نست.

ایلام دارای پیشینه بسیار کهن است به گونه ای که باستان شناسان عمر تپه های باستانی «علی کش» دهلران را به بیش از ۱۰ هزار سال تخمین زده اند و ایلام یکی از سکونتگاه های قدیمی انسان نخستین بوده و آثار به جای مانده از پیش از تاریخ در آن خود گواهی بر این موضوع است.

ایلام افزون بر طبیعت زیبا و چشم نواز، گنجینه ای غنی و با ارزش از تاریخ و تمدن است که در دل کوه های زاگرس ماوا گرفته و رازهای سر به مهر دارد از اعصار و قرون.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

شهرهای تاریخی سیمره و سیروان

این شهر تاریخی که به آن ماداکتو نیز گفته می شود شهری به یادگارمانده از عصر امپراتوری ساسانیان است که با ۲۰۰ هکتار وسعت، بزرگ‌ترین محوطه تاریخی استان ایلام محسوب می شود که در شهرستان تاریخی دره شهر واقع شده است.

شهر تاریخی سیروان در شهرستان سیروان به عنوان مرکز ایالت «ماسبذان» یکی از شهرهای به جای مانده از دوره ساسانی استان ایلام است که در شهرستان سیروان واقع است که به سبب وجود منابع آبی روزگاری از رونق و آبادانی برخوردار بوده است.

این شهر در دوران شکوه و عظمت خود مرکز ایالت ماسبذان از شهرهای مهم و آباد ایران در دوره ساسانی بوده و وجود پل ها، راه‌ها، محوطه‌ها، قلعه های فراوان و سکونت‌گاه های باستانی در این محوطه گویای اهمیت این شهر است و بعد تسخیر ایران توسط مسلمانان شهر تاریخی سیروان تا قرن چهارم هجری همچنان به حیات باشکوه خود ادامه داده است.

گورستان های باستانی آهنگران و کوزه گران

گورستان کوزه گران در تپه ای تاریخی موسوم به کوزه گران در شهرستان دره شهر واقع شده که گورهایی باستانی در دل این تپه نشان از روش‌های تدفین باستانی دارد و مردمان آن دوره استخوان‌های مردگان را در کوزه‌های سفالین دفن کرده‌اند که هنوز علت این روش تدفین بر محققان و باستان شناسان هویدا نشده است.

گورستان آهنگران (آسن گران به زبان محلی) با پیشینه حدود پنج هزار ساله یکی از آثار تاریخی با ارزش استان ایلام است که در ۲ کیلومتری روستای سراب کارزان واقع در شهرستان سیروان قرار گرفته و بر اساس کاوش های باستان شناسی قدمت این مقبره های خانوادگی به عصر آهن باز می گردد.

در این قبرستان نزدیک به ۱۰۰ قبر کشف شده است که در هر قبر اعضای یک خانواده به صورت دسته جمعی دفن شده اند و سنگ قبرهای این قبرستان یک تکه و بسیار بزرگ است که هر سنگ قبر بین یک تا پنج تن وزن دارد که به صورت خشکه چین (بدون ملات)، دایره وار و به شکل هرم روی هم قرار گر فته اند.

سنگ گورها بدون حفر زمین بر روی سطح زمین چیده شده است، نحوه دفن ها در این گورستان به صورت نامنظم است که البته این گورستان تاریخی بارها توسط حفاران غیر مجاز حفاری شده و اشیا داخل قبرها به سرقت رفته است.

قبرستان آهنگران یکی از آثار باستانی شاخص استان ایلام و شهرستان سیروان است که در ایام نوروز می تواند بعنوان یکی از مناطق گردشگری میزبان گردشگران و مهمانان نوروزی باشد.

روستای تاریخی و هدف گردشگری سراب کلان

طبق مطالعات و کاوش های باستان شناسی این روستا دارای قدمت بیش از ۱۴۰۰ تا ۱۶۰۰ ساله است و با توجه به آثار تاریخی و بناهای قدیمی به جای مانده و موقعیت طبیعی و جغرافیایی منطقه و بر اساس گمانه زنی های تاریخی این مکان تفریحگاه انوشیروان ساسانی بوده است.

در شهر تاریخی سیمره موسوم به ماداکتو در حدود یک هزار و ۴۰۰ سال پیش سیستم دفع فاضلاب زیرزمینی وجود داشته که از پدیده های کم نظیر است.

کشف آثار و بقایای شهر مدفون شده سیروان (ماسبذان) در جوار روستای سراب کلان نشان از قدمت طولانی سکونت انسان در این روستا دارد و وجود بقایای پل ها، راه ها و قلعه های باستانی اهمیت این روستا را دوچندان کرده است.

در وسط روستا مجموعه اتاق‌های به هم پیوسته‌ای به صورت یک تل بزرگ دیده می‌شود که بر فراز آن پی اتاق های منظم مربع شکل طبقات بالایی ساختمان مشخص و معلوم است و طبقه یا طبقات پایین که به عنوان انبار و کاهدان مورد استفاده اهالی قرار می گرفت، هنوز سالم و پابرجا باقی مانده است.

هنوز هم برخی از آثار و بقایای شهر مزبور مانند پل و قلعه در حوالی روستا قابل مشاهده است و برخی از آثار آن مانند وسایل خانه و ابزارآلات نیز در زیر خانه های روستاییان مدفون است لذا روستای سراب کلان علاوه بر زیبایی های طبیعی اهمیت تاریخی ویژه ای دارد.

روستای کوهستانی سراب کلان به دلیل برخورداری از چشم اندازهای جذاب و متنوع طبیعی مانند جنگل، رودخانه و کوهستان های سرسبز و پوشیده از گیاهان دارویی و گل های رنگارنگ، شرایط مناسبی را برای بازدید گردشگران از این روستا را به ویژه در فصل بهار فراهم آورده است.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

سنگ نوشته آشور بانیپال

این سنگ نوشته در شهرستان ملکشاهی قرار دارد و یادگاری از دوران باستان است و قدمت آن به سال ۶۴۵ قبل از میلاد برمی گردد و به دستور آشور بانیپال پادشاه آشور پس از حمله به امپراطوری ایلام و فتح شوش و ماداکتو در مسیر باستانی "گل گل" بخش "ملکشاهی" بر روی تخته سنگی حک شده است.

این اثر با ابعاد ۱۳۵ در ۹۰ سانتیمتر شامل یک نقش برجسته نیمرخ از فرمانروای آشور و نوشته ای به خط میخی است که به نوعی تمدن، قدرت و شکوه این تمدن را برای جانشینان پس از خود به تصویر کشیده است.

این متن در سال ۱۹۷۳ میلادی مصادف با ۱۳۵۲ هجری شمسی توسط "لویی واندنبرک" باستانشناس بلژیکی کشف و ترجمه شد و در سال ۱۳۵۵ شمسی به عنوان نخستین سنک نوشته تاریخی واقع در استان ایلام در فهرست آثار ملی ثبت شد.

تپه های باستانی علی کش و کوزه گران

تپه علی کش در شهرستان دهلران دارای سه دوره فرهنگی به نام علی کش، بزمرده و محمدجعفر است این اثر باستانی از اولین مکان هایی است که انسان در آن به استقرار و یکجانشینی اقدام کرده است.

دانه های گیاهی به خصوص گندم و جو دو ردیفه و حبوبات در این منطقه در دوران پیش از تاریخ و هزاره های هشتم قبل از میلاد کشت شده است همچنین برخی حیوانات از جمله بز در حال اهلی شدن بوده است.

تپه کوزه‌گران قدمتش به هزاره سوم پیش از میلاد می‌رسد و گنجینه‌ای از سفالینه‌های منقوش با طرح‌های پرندگان و بزهای کوهی از آن کشف شده است.

*پل تاریخی گاومیشان

این پل بزرگ با پنج چشمه عظیم و مرتفع دارای طول ۱۷۵ متر و عرض گذر ۸/۲۰ متر است و با استفاده از قلوه سنگ و آجر و ملات گچ نیمه کوب ساخته شده است و مرز آبی بین استان های ایلام و لرستان را بر روی رودخانه خروشان سیمره مشخص می سازد.

این پل تاریخی یادگاری بر جای مانده از عهد ساسانی در شهرستان تاریخی دره شهر است که امروزه بخش هایی از پایه های پل هنوز برجای مانده است.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت



*تنگه تاریخی طبیعی بهرام چوبین

این تنگه در میان تنگه ای عظیم و صخره ای منشعب از دامنه ارتفاعات کبیرکوه قرار گرفته است در داخل این تنگه مجموعه ای از مکان های مسکونی، بنای شاه نشین، حوضچه های سنگی برای ذخیره آب و برج و باروی جنوبی و شمالی تنگه وجود دارد که زیبایی این محیط طبیعی را دو چندان کرده این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و از زیباترین مکان های گردشگری استان است.

این تنگه سخت گذر به لحاظ توپوگرافی طبیعی خود یک دژ نفوذناپذیر برای بهرام چوبین بوده است که هنوز هم بعد از گذشت قرون متمادی می توان رد پایی از ان عهد را در دل این تنگه مشاهده کرد.

طاق شیرین و فرهاد

طاق «شیرین و فرهاد»، بنایی تاریخی مربوط به دوره ساسانیان، نه‌تنها نمادی از فرهنگ و تمدن ایران کهن است، بلکه یادآور داستانی افسانه‌ای از عشق و دلدادگی شیرین و فرهاد است.

این اثر تاریخی در بخش زرنه شهرستان ایوان و روستای «چهل زرعی»، در تنگه‌ای به نام کوشک واقع شده است.

بر اساس روایت‌های مردمی و نقل‌قول‌های تاریخی، گفته می‌شود در هنگام عبور شیرین از این منطقه، فرهاد عاشق‌پیشه برای آسایش او در کمتر از یک نیم‌روز این پناهگاه زیبا را بنا کرده و بدین ترتیب نام طاق شیرین و فرهاد بر این اثر باشکوه نهاده شده است.

در جای جای استان ایلام که از بطن تاریخ سر براورده است می توان آثاری از گذشته های کهن پیش از تاریخ و انسان نخستین را دید و از عصر ایلام باستان تا دوره پهلوی، این استان سرشار از ظرفیت های عظیم تاریخی است که معرفی همه این آثار در این سطور امکان پذیر نیست.

وجود چهارطاقی ها و آتشکده ها، قلعه های تاریخی مانند هزارانی، میرغلام، فلاحتی، تونل ایوان که اولین تونل دست ساز ایران است که به فرمان رضاشاه احداث شد، کنجانچم، سام، کاخ والی، سنگه نوشته هایی نظیر سنگ نوشته های قوچعلی و تخت خان تنها بخشی از تمدن هزاران ساله ایلام سرزمین ماسبذان و ماداکتو است.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

یادمان های دفاع مقدس

یادمان های دفاع مقدس بخشی انکار ناپذیر هستند از گردشگری مذهبی استان ایلام که همه ساله در طول سال پذیرای کاروان های راهیان نور از اقصی نقاط کشور هستند و در ایام نوروز این یادمان ها مملو از جمعیت زائرانی است که می آیند تا سال نو را با شهیدان مشهد ایلام آغاز کنند.

ایلام با وجود ۱۹ یادمان استانی و هفت یادمان ملی ثبت شده همه ساله در ایام تعطیلات عید نوروز پذیرای خیل زیادی از زائران و گردشگرانی است که بخشی از تفرج نوروزی خود را به بازدید از یادمان های دفاع مقدس اختصاص می دهند.

یادمان های شرهانی، نقطه ایثار ( قلاویزان )، شهید باقری مکان شهادت نابغه جنگ تحمیلی سردار حسن باقری (افشردی)، کانال کمیل محل شهادت ابراهیم هادی و یارانش، شهید کشوری (میمک)، سه راهی جندالله، قرارگاه حضرت امیر (ع) بانروشان و سیدالشهدا ( والفجر یک )و همچنین باغ موزه دفاع مقدس واقع در محوطه اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس از جمله اماکنی است که توسط کاروان های راهیان نور یا گردشگران نوروزی مورد بازدید قرار می گیرند.

هرچند یادمان های شهید باقری، کانال کمیل و سیدالشهدا(ع) در جغرافیای سرزمینی ایلام و شهرستان دهلران قرار دارند اما مدیریت و نگهداری از این یادمان ها با موزه ملی دفاع مقدس ستاد کل نیروهای مسلح و استان های البرز و اصفهان به علت انجام عملیات و کثرت شهیدان این ۲ استان در این نقاط است.

سنگر صدام که به دیدگاه صدام معروف است، چیلات، کوشک، کولگ، عین خوش و فکه، ابوغویر، سارات سومار، گَرَ شیر، ارتفاعات کله قندی، جبهه چنگوله، تپه شنی، کانال کمیل، پاسگاه بهرام آباد و دیگر مناطق عملیاتی استان ایلام هستند که می توانند نوروزی معنوی در جوار شهدا را برای گردشگران استان ایلام رقم بزنند.

** بعد از نفوذ اسلام به ایران، استان ایلام از دیرباز دل در گروه مهر و محبت اهل بیت (ع) داشته و این سرزمین با وجود اینکه در حصار کوه های زاگرس و در یک بن بست جغرافیایی قرار داشته است اما این دیار مامنی امن برای نوادگان خاندان رسالت بود که برای در امان ماندن از قهر و غضب خلفای اموی و عباسی به این استان کوچ کردند.

این استان هم اکنون مدفن بسیاری از امامزادگان و علمای عارفی است که در این دیار چشم از دنیا فرو بسته اند و حرم و بارگاهشان ملجا و پناه بسیاری از مردم ولایتمدار است و در تعطیلات نوروزی نیز بارگاه این امازادگام مقصد گردشگری بیشتر مسافران است.

* امامزاده سیدصلاح الدین محمد

بنای امامزاده مربوط به قرون هفت و هشت هجری قمری با پلانی مربعی و به صورت چهارطاقی بنا شده این بنا از مهم ترین بناهای مذهبی استان ایلام و شهرستان آبدانان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

*زیارتگاه امامزاده سید عبدالله(ع)

در فاصله پنج کیلومتری شهر ایوان و در دامنه شرازول قرار دارد و بازسازی آن در سال های گذشته انجام گرفته این زیارتگاه با توجه به قرار گرفتن در دل طبیعت مامن امنی برای صاحبان اندیشه و دل است.

*بقعه پیر حسین

در میان دره زیبای زنجیره بنایی تاریخی مذهبی متعلق به پیرحسین قرار دارد که از گذشته تا کنون مکان زیارت هزارن زوار و گردشگر از تمام استان ها است مردم محلی پیرحسین را پیر ژان به معنای پیر شفادهنده درد، می خوانند.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت



*زیارتگاه امامزاده علی صالح(ع)

این امازاده که از بقاع شاخص کشور نیز شناخته می شود، در بخش صالح آباد شهرستان مهران و در فاصله ۳۴ کیلومتری شهر ایلام واقع شده است بازسازی بنای زیارتگاه در چند سال گذشته انجام گرفته و اکنون دارای بزرگترین گنبد در استان است و آرامستان قدیمی و اصلی مردم شهرهای ایلام و مهران و قبور مطهر بیشتر شهدای جنگ تحمیلی در جوار این امازاده قرار دارد.

امام زاده صورت بانو یکی از زنان گرامی منتسب به خاندان رسالت، امازاده سید حسن برادر بلافصل امام رضا (ع)، حاجی حاظر و حاجی بختیار نیز تعدادی دیگر از امامزادگان و عرفای مدفون در استان ایلام هستند.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

**صنایع دستی
ایام عید نوروز نمایشگاه و بازارچه های صنایع دستی در نقاط محتلف استان دایر می شود که در این نمایشگاه ها صنعتگران هنرمند استان ایلام دست سازه های سنتی و غذاهای بومی محلی استان را به مسافران و گردشگران نوروزی عرضه می کنند.

سهمی از گردشگری در استان ایلام را صنایع دستی و غذاهای محلی به خود اختصاص می دهد که استان ایلام با پیشینه گرانسنگ خود و بهره مندی از هنرمندانی صنعتگر همواره توانسته است هنر اصیل این دیار را زنده نگه دارد.

مهمترین صنایع دستی استان ایلام که به دست هنـرمندانه زنان و دختران ایـلامی و برای نخستین بار در استان ایلام بافته شده، گلیـــم نقش برجسته است که از نظر اصالت و تولید مهمترین و شاخص ترین صنعت دستی و بومی استان بـوده و نقش و نگاره های آن از طـبیعت و تاریخ و فرهنگ این منطقه الهام گرفته شده است.

فرش کرکی، فرش ابریشم، جاجیم، نمد، گیوه بافی، قتره بافی، چیت بافی، صنایع چوبی، احرامی بافی و بافت سیاه چادر، ساخت جواهر و گوهرتراشی، حصیربافی و بوریااز دیگر مواردی است که در نمایشگاه های نوروزی استان ایلام عرضه می شود.

عروس دلربای زاگرس، بانوی سربرآورده از قلب تاریخ و طبیعت

**سوغات و غذاهای محلی استان

روغن حیوانی، کره محلی، عسل کوهی، کشک، کنجد، گردو و سقز محلی مهمترین سوغاتی های محلی استان است و از غذاها و شیرینی های محلی ایلام نیز می توان به سوپ ترخینه که با استفاده از گندم، ماست، ادویه و سبزیجات پخته می شود، اشاره کرد.

شیرینی های بژی برساق، کله کنجی و کهک و حلوای بگل (ترکیبی از پودر کشک و خرما) از دیگر غذاهای محلی استان است که کام هر مسافر نوروزی را گوارا می سازد.

**موسیقی و آوازهای بومی

یکی دیگر از آیین های نوروزی استان ایلام استفاده از موسیقی های آیینی و محلی است که در موسیقی ایلام از سازهای دوزله، جفتان، سرنا، تنبک، دهل، شمشال، نی و کمانچه استفاده می شود و این سازها در آیین هایی مانند عروسی، جنگ و عزا کاربرد دارند.

در عید نوروز نیز گروه های رقص سنتی با انجام مراسم هلپرکه ساعاتی خوش را برای مهمانان نوروزی غیر بومی رقم می زنند و به همت دستگاه های فرهنگی گروه های سازمان یافته رقص محلی در نورزوگاه ها حضور دارند و به اجرای مراسم های سنتی می پردازند.

به گزارش ایرنا، ۸۶۶ اثر و ابنیه باستانی و مناظر و چشم‌اندازهای فرهنگی، مذهبی، تاریخی و طبیعی در سطح استان وجود دارد و به ثبت ملی رسیده‌اند که سالانه صدها هزار ایرانگرد داخلی و خارجی از آنان بازدید به عمل می‌آورند.

بدون شک توسعه زیرساخت های گردشگری، معرفی آثار گردشگری استان و ایجاد امکانات گردشگری می تواند بخش زیادی از مشکلات اقتصادی در استان محروم ایلام را حل کند.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha