به گزارش ایرنا، همزمان با فرا رسیدن چهارشنبه آخر سال بسیاری از والدین به دلیل بروز انفجارها مهیب ناشی از مواد محترقه تلاش میکنند که فرزندان خود را از حوادث احتمالی دور نگه دارند، این در حالی است که تعدادی از نوجوانان و جوانان برای شادی و سرور کاذب، دست به کارهای خطرناکی می زنند که متاسفانه یک عمر پشیمانی را برای خود و خانواده ها بر جا میگذارند.
طبق اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور حدود ۷۰ درصد تلفات چهارشنبه آخر سال افراد زیر ۳۰ سال هستند که این موضوع هشداری به خانواده هاست و باید بیش از بیش به این موضوع توجه جدی داشته باشند.
آمارهای سازمان پزشکی قانونی کشور نشان میدهد که در حوادث چهارشنبه آخر سال چهار سال گذشته (۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲) ۷۸ نفر در کشور جان خود را از دست دادند که از کل افراد فوت شده در این حوادث ۶۵ نفر مرد و ۱۳ نفر زن بودند و بیشترین آن مربوط به سال ۱۴۰۱ با ۲۸ کشته است.
با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار ایرنا، با دکتر ابراهیم خسروشاهی رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت و گو کرده است:
ایرنا: در حوادث چهارشنبه آخر چه حوادثی بیشتر نمود دارد؟
چهارشنبه سوری یکی از جشن های ملی ایرانیان به شمار می رود که در سال های گذشته این جشن به صورت دید و بازدید، صله ارحام و غیره و سرشار از لذت و خوشی و آماده شدن برای ورود به سال نو بود.
اما متاسفانه در سالیان اخیر این جشن تغییر رویه داده و به جای آن استفاده از مواد منفجره و محترقه که اغلب بسیار خطرناک و ناایمن هستند متداول شده، به طوری که موجب شده است چهارشنبه آخر سال به خاطرهای بد برای بسیاری از استفاده کنندگان تبدیل شود.
موضوع ناراحت کننده اینکه، بسیاری از افراد در این حوادث و سوانح جان خود را از دست داده و یا دچار سوختگیهای شدید و حتی قطع انگشتان دست شده اند.
تعدادی هم بر اثر استفاده از وسایل ناایمن مربوط به مواد محترقه دچار تخلیه چشم و نابینایی شدند، در واقع می توان گفت خاطره ای بد را تا ابد برای خود و خانواده شان برجا گذاشته اند.
برای تعدادی دیگر از افراد هم که آسیب کمتری را شاهد بودند تعطیلات عید نوروز را به جای اینکه در دید و بازدید و استراحت سپری کنند، در فضای بیمارستانها تحت مراقبت قرار داشتند و یا
اطرافیان آنها در کنار بیمار اقدام به تیمار بیمار و نگهداری از آنان کردند و به عبارتی دیگر جشن و شادمانی به یک مراسم غمبار و مصیبت آمیز تبدیل شده است.
ایرنا: در خصوص آمار مصدومین چهارشنبه آخر سال زنجان توضیحات بفرمایید؟
متاسفانه آمار سالیان گذشته از سیر صعودی تعداد مصدومان چهارشنبه آخر سال استان حکایت دارد، به طوری که از تعداد کل مصدومین سال ۹۷ که ۸۷ نفر بود، این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۱۹۵ نفر رسید که افزایش بیش از دو برابری را نشان می داد.
خوشبختانه طی سال ۹۷ مورد فوتی مربوط به چهارشنبه آخر سال در استان گزارش نشد، از طرفی تعداد مصدومین در سال ۹۷، ۸۶ نفر بود و در این میان طی سال ۹۸ به علت شیوع بیماری کرونا مقداری کاهش آماری وجود داشت به طوری که ۵۲ نفر ثبت شد.
اما این آمار در سال ۹۹ به تعداد ۸۳ نفر، ۱۱۳ نفر در سال ۱۴۰۰، ۱۶۲ نفر در سال ۱۴۰۱ و ۱۹۵ نفر در۱۴۰۲ رسید که متاسفانه آمارهای یاد شده به صورت معناداری روند صعودی را نشان می دهد.
با توجه به اینکه اورژانس وظیفه ذاتی و خدمت رسانی به بیماران هدف از جمله بیماران قلبی و عروقی و تصادفات و غیره را انجام می دهد، یک بار اضافی نیز مربوط به حوادث چهارشنبه آخر سال تحمیل می شود.
طبق آمارهای موجود، بیشترین تعداد مصدومین حوادث چهارشنبه آخر سال گذشته به شهر زنجان به تعداد ۹۶ نفر اختصاص داشت و شهرستان های ابهر، خدابنده، خرمدره ، طارم، ماهنشان نیز هر کدام به ترتیب ۳۲ نفر، ۲۷ نفر، ۲۶ نفر، چهار نفر، هشت نفر بود.
به لحاظ جنسیتی بیشترین مصدومین به تعداد ۱۶۱ نفر مرد و ۳۴ نفر زن بودند، همچنین چهار مورد قطع عضو، ۲ مورد تخلیه چشم " کوری" در استان ثبت شد، ۱۹ مصدوم توسط آمبولانسها به بیمارستان منتقل شدند، ۱۷۶ نفر به صورت حضوری مراجعه کردند که از این تعداد نیز ۳۸ نفر درمان و بستری و ۱۴۳ نفر به صورت سرپایی درمان و ۱۴ نفر هم به تهران اعزام شدند.
ایرنا: در خصوص بیشترین رده سنی مصدومین چهارشنبه آخر سال توضیح بفرمایید؟
رنج سنی اغلب مصدومین چهارشنبه آخر سال بیشتر گروه جوان ۱۵ تا ۲۹ سال را تشکیل می دهد، نکته قابل توجه اینکه تعدادی مصدوم بی گناه در حوادث چهارشنبه آخر سال نیز وجود دارند، یعنی افرادی هستند که هیچ نقشی در بروز واقعه نداشته و فقط رهگذر بودند و به صورت اتفاقی بر اثر پرتاپ مواد محترقه دچار مصدومیت شدند که جای تاسف دارد.
هر چند نیروی انتظامی در خصوص مواد محترقه غیرمجاز کشفیات زیادی را انجام می دهد، اما در حال حاضر استفاده از این نوع مواد هر روز شکل دیگری به خود می گیرد و سال به سال هم بر شدت این انفجار افزوده می شود که بالقوه می تواند بسیار خطرناک باشد.
در این میان نوجوانانی هستند که بدون اطلاع پدر و مادر مواد محترقه را در ظروف شیشهای یا ظروف فلزی نگهداری می کنند که انفجار آنها می تواند یک حالت ترکشی ایجاد کند که خطر را به مراتب افزایش می دهد.
به طور طبیعی استفاد از موادی مثل اسپری ها، لامپهای سوخته، کپسول پیک نیکی یا کپسول های گاز بسیار خطرناک است، متاسفانه در بعضی از نقاط شهر استفاده میشود که میتواند بالقوه خطرات زیادی را به دنبال داشته باشد، به عنوان مثال چند وقت پیش در یکی از استانهای مجاور استفاده از آن به فوت افراد منجر شد.
ایرنا: آیا استفاده از مواد محترقه صرفا برای شادی انجام می گیرد؟
بسیاری از نوجوانان در چهارشنبه آخر سال به دنبال آن هستند که هیجان خود را خالی کنند و به نوعی به دنبال شادی هستند، به طور معمول در طول سال آموزش هایی به صورت چهره به چهره و یا در فضای مجازی به گروه های هدف ارایه می شود که این مهم در راستای آگاهسازی از خطرات و حوادثی است که رعایت نکردن آنها خطرات و صدمات جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
آموزش های لازم برای گروه های هدف تحت پوشش اهمیت زیادی دارد، در این میان گروه دومی وجود دارد که می توان به عنوان بیمار از آنان یاد کرد که به قصد خرابکاری به ویژه ایجاد صدمات برای خودروهای در حال حرکت و اورژانس از این مواد استفاده می کنند.
به عنوان نمونه طی چند سال گذشته در واقعه ای آمبولانس اورژانس استان در حال انتقال بیمار قلبی به بیمارستان بود، که موادی به سمت آمبولانس پرتاب شد که متاسفانه خودروی اورژانس قادر به حرکت نبود و زمان زیادی طول کشید تا بیمار با خودرو بعدی به بیمارستان برسد.
البته نیروی انتظامی باید بر این گروه به اصطلاح بیمار نظارت ویژه ای داشته باشد و حساب آنان را از افرادی که صرفا برای جشن حضور پیدا می کنند، جدا کند، در این میان استفاده و دسترسی به موادی نظیر سرنج ها، رنگها، حلالها وجود دارد، مقدار ماده و ظرف مورد استفاده می تواند شدت انفجار را تشدید کند، متاسفانه بیشتر صدمات ناشی از آن هم قطع انگشت و سوختگی و همچنین تخلیه چشم و گاه جان باختن است.
موضوع مهم اینکه صدمات زودگذر همانند سوختگی یک کودک ممکن است برای سال های آینده تبعات روحی و روانی جبران ناپذیری را بر جای بگذارد، در صورتی که می توانست یکی از استعدادهای درخشان باشد، از طرفی بروز معلولیت در فرد نیز می تواند اعتماد به نفس را در فرد به میزان زیادی کاهش دهد.
همچنین بروز انفجارهای مهیب ناشی از مواد محترقه می تواند برای بیماران قلبی، مادران باردار، سالمندان و همینطور بیماران گروه طیف اوتیسم که بسیار حساس هستند مشکلاتی را ایجاد کند.
نظر شما