اولویت‌های رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال‌/ نگاه ویژه به اقتصاد و تولید

تهران- ایرنا- مروری بر نامگذاری سال‌ها از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی نشان می‌دهد که ایشان در سال‌های اخیر همواره بر مسئله اقتصاد تاکید ویژه داشتند و با نامگذاری سال‌ها خط اصلی را برای دستگاه‌های حاکمیتی و قوای سه گانه مشخص می‌کنند تا با حرکت در مسیر «شعار سال» گره‌ای از مشکلات معیشت مردم باز شود.

به گزارش ایرنا، آغاز هر سال زمان مناسبی است تا با هدف‌گذاری و ترسیم نقشه جدید در جغرافیای ایران، اقدامات سال آینده را مشخص و برنامه‌ریزی کنیم. حضرت آیت الله خامنه‌ای هرساله با بهره‌گیری ظرفیت‌های موجود در کشور به انتخاب و تعیین «شعار و نام سال» می‌پردازند که اقدامی در راستای هدایت و ریل گذاری سیاست‌های کلی کشور در آن سال به حساب می‌آید.

۱۴۰۴؛ «سرمایه گذاری برای تولید»

نامگذاری‌ها به طور رسمی از فروردین سال ۱۳۷۸ کلید خورد و تا به امروز ـ به وقت ۱۴۰۴ استمرار داشته است؛ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی شعار سال ۱۴۰۴ را «سرمایه‌گذاری برای تولید» خواندند و ابراز امیدواری کردند با برنامه‌ریزی دولت و مشارکت مردم، گشایشی در امر معیشت ایجاد شود.(متن کامل خبر را اینجا بخوانید)

غرض آنکه رهبر معظم انقلاب با توجه به اشراف کلی بر شرایط ایران و جهان و همچنین اطلاع از نقاط قوت و ضعف کشور در زمینه‌های مختلف با انتخاب یک شعار محوری برای هرسال، توجه مردم و مسئولان را به مهمترین اولویت کشور در آن سال جلب می‌کنند تا با عزم عمومی مسیر حرکت کلی جامعه برای دستیابی به هدفی خاص تنظیم شود.

اولویت‌های رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال‌/ نگاه ویژه به اقتصاد و تولید

با رصدی بر نامگذاری‌های صورت گرفته می توان پی برد که در سال‌های ابتدایی، نامگذاری‌ها بیشتر رویکرد مناسبتی، مذهبی و اعتقادی داشت که در این راستا می‌توان به سال امام خمینی (ره)، سال امام علی (ع)، سال عزت و افتخار حسینی و سال پیامبر اعظم (ص) اشاره کرد اما از سال ۱۳۸۷ این نامگذاری‌ها به سمت و سوی مسائل مدیریتی، اجرایی و اقتصادی کشور سوق پیدا کرد و و از سال ۱۳۹۶ نامگذاری‌ها عمدتاً بر یک محور اقتصادی متمرکز شد.

۱۴۰۳؛ جهش تولید با مشارکت مردمی

سالی که گذشت سیاست‌های کشور بر دو مقوله مهم و اساسی، جهش تولید و مشارکت مردمی متمرکز شده بود؛ رهبر معظم انقلاب در پیام نورزی سال ۱۴۰۳ در این باره فرموده بودند که باید اقتصاد را مردمی کنیم، باید پای مردم را به عرصه‌ی تولید به نحو محسوسی باز کنیم، موانع حضور مردم را برطرف کنیم. در بخش مردمی ظرفیّت های بزرگی وجود دارد و این ظرفیّت‌ها باید فعّال و از آنها به نفع کشور و به نفع مردم استفاده شود. لذا من به این مناسبت شعار امسال را این قرار دادم: «جهش تولید با مشارکت مردم» این شعار امسال است. (متن کامل خبر را اینجا بخوانید)

۱۴۰۲؛ مهار تورم، رشد تولید

برای رهبر انقلاب همچنان موضوع اقتصادی مهم است از این رو سال ۱۴۰۲ دو محور مهم در دستو کار مسئولان اجرایی و سایر دستگاه و نهادهای نظام قرار گرفت و آن «مهار تورم و رشد تولید» بود. البته حضرت آیت الله خامنه‌ای فقط مسئولان را خطاب شعال سال قرار نداده بودند و از فعالان اقتصادی خواسته بودند برای مهار تورم و رشد تولید وارد صحنه شوند، حتی این ماموریت به فعالان فرهنگی و صداوسیما داده شد تا برای مهار تورم و رشد تولید فرهنگ سازی کنند.(متن کامل خبر را اینجا بخوانید)

۱۴۰۱؛ تولید، دانش بنیان، اشتغال‌آفرین

تولید، کلید حل مشکلات اقتصادی و راه اصلی عبور از دشواری‌های اقتصادی است، ضمن آنکه رشد اقتصادی، افزایش اشتغال، کاهش تورم، افزایش درآمد سرانه، بهبود رفاه عمومی و همچنین افزایش اعتماد به نفس و عزت ملی در گرو رونق و رواجِ اکسیری به نام تولید ملی است که تکیه بر آن در این سال‌ها تأثیرهای خوبی نیز داشته است.

معظم‌له در پیام نورزی سال ۱۴۰۱ سه محور کلان را به عنوان شعار و نام سال روی میز مدیران و مسئولان نظام قرار دادند و معیار قرار دادن تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین را موجب حرکت رو به جلو و محسوس در همه اهداف اقتصادی دانسته و فرموده بودند: شعار سال ۱۴۰۱ عبارت است از «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین».

اولویت‌های رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال‌/ نگاه ویژه به اقتصاد و تولید

۱۴۰۰؛ تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها

آغاز دهه ۱۴۰۰ همراه با تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها شد؛ سالی که دولتِ دوازدهم روزهای پایانی خود را در پاستور می‌گذارند اما با این حال شخص اول کشور هم برای دولت وقت و هم دولت سیزدهم که در همان سال با رأی مردم روی کارآمد چشم انداز جدید را ترسیم و تاکید کردند: چه دولت کنونی و چه دولت آینده، باید با حمایت‌های همه‌جانبه‌ قانونی، دولتی و حکومتی از تولید و رفع موانع آن، همت کنند که امسال جهش تولید به معنی واقعی تحقق یابد. بر این اساس شعار سال ۱۴۰۰، «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» است.(متن خبر را اینجا بخوانید)

۹۹؛ جهش تولید

در دهه ۹۰ مسائل اقتصادی متعددی از جمله «اصلاحات بانکی، گمرکی و مالیاتی»، «بهبود فضای کسب‌وکار» و موارد دیگر را پیش رو داشتیم، از این رو رهبر انقلاب نیاز قطعی کشور را تولید اعلام و سال ۹۹ را به نام «جهش تولید» نامگذاری کردند و خطاب به دست‌اندرکاران گفتند:جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به‌وجود آید.(متن خبر را اینجا بخوانید)

۹۸؛ رونق تولید

به اعتقاد حضرت آیت الله خامنه‌ای، تولید اگر چنانچه به راه بیفتد، هم می‌تواند مشکلات معیشتی را حل کند، هم می‌تواند استغناء کشور از بیگانگان و دشمنان را تأمین کند، هم می‌تواند مشکل اشتغال را برطرف کند، هم حتّی می‌تواند مشکل ارزش پول ملّی را تا حدود زیادی برطرف کند، به همین جهت شعار سال ۹۸ «رونق تولید».نامگذاری شد.

۹۷؛ حمایت از کالای ایرانی

آنچه مشخص است اینکه نامگذاری سال‌ها با برنامه و دریافت نظر کارشناسان صورت می‌گیرد؛ برخی از صاحب نظران در سال ۹۷ برا ین باور بودند که اگر کالای ایرانی حمایت شود چرخ تولید به حرکت درمی آید و شتاب گیری آن شرایط را برای ایجاد مشاغل جدید فراهم می کند و در نتیجه نرخ بیکاری کاهش می یابد.براین اساس رهبری در پیامی تاکید کرده بودند: اگر تولید ملّی شتاب بگیرد، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. من این را محور قرار دادم برای شعار امسال؛ شعار امسال «حمایت از کالای ایرانی» است. این فقط مربوط به مسئولان نیست؛ آحاد ملّت همه می‌توانند در این زمینه کمک کنند و به معنای واقعی کلمه وارد میدان بشوند. (متن خبر را اینجا بخوانید)


۹۶؛ اقتصاد مقاومتی، تولید، اشتغال

با عدم تحقق مناسب سیاست های اقتصاد مقاومتی در سال ۹۵، مقام معظم رهبری بار دیگر سال جدید را بر مبنای اقتصاد نامگذاری کردند و در کنار اقتصاد مقاومتی بر تولید و اشتغال نیز به طور ویژه تاکید داشتند. ایشان، توجه به نام «اقتصاد مقاومتی» را به تنهایی مؤثر ندانستند و در خصوص راه‌حل و علاج وضع کنونی، افزودند: «علاج، در تقسیم کردن اقتصاد مقاومتی به نقاط کلیدی و مهم و تمرکز همه همت مسئولین و مردم بر آن نقاط است و این نقاط کلیدی عبارت است از تولید داخلی و اشتغال بویژه اشتغال جوانان.»

۹۵؛ اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل

«اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل». راه و جاده‌ی مستقیم و روشنی است به سمت آن چیزی که به آن احتیاج داریم. معظم له ضمن بیان این مطلب فرموده بودند: البته توقع نداریم که این اقدام و عمل، در ظرف یک‌ سال همه‌ مشکلات را حل کند؛ اما مطمئنیم که اگر چنانچه اقدام و عمل به صورت برنامه‌ریزی شده و درست انجام بگیرد، ما در پایان این سال آثار و نشانه‌های آن را مشاهده خواهیم کرد.

۹۴؛ دولت و ملت، همدلی و هم زبانی

«پیشرفت اقتصادی»، «اقتدار و عزت منطقه‌ای و بین‌المللی»، «جهش‌های علمی به‌معنای واقعی»، «عدالت قضایی و اقتصادی» آرزوهای بزرگی هستند که تحقق آنها مشروط به همکاری، همدلی و صمیمیت دوسویه دولت و ملت است؛ بالاخره دولت، کارگزار ملت، و ملت کارفرمای دولت است، و هر چه همکاری دولت و ملت بیشتر باشد، کارها بهتر پیش خواهد رفت، بنابراین هم دولت باید واقعاً ملت را قبول داشته باشد و ارزش، اهمیت و توانایی‌های مردم را به‌درستی بپذیرد، و هم ملت باید به معنای واقعی کلمه به دولت اعتماد کند.براین اساس اولویت سال ۹۴ «دولت و ملت، همدلی و هم زبانی» تعیین شد.

۹۳؛ اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی

سال ۹۳ دو مسئله در دستور کار قرار گرفت، دو مسئله‌ای که هموراه برای رهبر معظم انقلاب مهم است. ایشان اقتصادی که به‌کمک مسئولان و مردم شکوفایی پیدا کند و فرهنگی که با همت مسئولان و مردم بتواند سمت و سوی حرکت بزرگ کشور ما و ملت ما را معیّن کند مهم می‌دانند. از این رو سال ۹۳ را به عنوان «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامگذاری کردند.

اولویت‌های رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال‌/ نگاه ویژه به اقتصاد و تولید


۹۲؛ حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی

سال ۹۲ پایان فعالیت دولت دهم بود، دولتی که توانست ۸ سال اعتماد مردم را کسب کند و کشور را برای آوردگاه انتخابات یازدهم ریاست جمهوری آماده می‌کرد، با توجه به اهمیت انتخابات و توجه جدی به تولید ملی

نیاز به دو حماسه داشتیم با این نگاه، سال ۹۲، «سال حماسه‌ی سیاسی و حماسه‌ی اقتصادی» نامگذاری شد.

۹۱؛ تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی

تولید ملی و حمایت از کار ایرانی و ارج نهادن به سرمایه کشور یکی از مهمترین روش های مقابله با تحریم های اقتصادی محسوب می‌شود. ضرورت حمایت مردم از چرخه‌های تولیدی و کالای ایرانی راه حل اساسی برای جهش اقتصاد کشور است. موضوعی که با رویکرد خرید کالای ایرانی می‌توان حمایت از کار و سرمایه ایرانی را محقق کرد و برای بهبود چرخه تولیدات داخلی نیز گامی مؤثر برداشت. رهبر انقلاب در پیام نوروزی سال ۹۱ با خطاب قرار دادن مسئولان کشور، دست‌‏اندرکاران اقتصادی و مردم، یک نکته مهم را یادآوری کردند و آن رونق تولید داخلی بود. بنابراین شعار سال، «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه‏ ی ایرانی» شد. هدف از اعلام «شعار سال ۹۱» این بود که ما باید بتوانیم از کارِ کارگر ایرانی حمایت کنیم؛ از سرمایه‏، سرمایه ‏دار ایرانی حمایت کنیم و این فقط با تقویت تولید ملی امکان‏ پذیر خواهد شد.

اولویت‌های رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال‌/ نگاه ویژه به اقتصاد و تولید

۹۰؛ جهاد اقتصادی

سال۱۳۹۰ سال «جهاد اقتصادی» نامیده شد تعیین عنوان جهاد اقتصادی برای آغاز سال به مفهوم آن بود که توجه به مسائل اقتصادی باید در راس امور قرار گیرد و باردیگر مسئولان کشور، دولت، مجلس و بخش‌های دیگری که مربوط به مسائل اقتصادی می‌شوند به عنوان فرماندهان، مسئولیت و پیگیری شعار را برعهده گرفتند و در عین حال رهبری از ملت عزیز خواستند، در عرصه‌ی اقتصادی با حرکتِ جهادگونه کار و مجاهدت کنند. ما در آن مقطع وارد سومین سال دهه‌ی پیشرفت و عدالت می‌شدیم و برای رسیدن به اهداف والای نظام نیاز به جهادی از جنس اقتصاد داشتیم، پس چتر جهاد گشوده شد و علاوه بر مسئولان و دولتی‌ها شامل مردم هم شد.(متن کامل پیام رهبری را اینجا بخوانید)

دهه ۸۰ و نامگذاری سال‌ها

- در راستای تاکید بر خودکفایی اقتصادی، عبور از فتنه ۸۸ و با توجه به فشارها و تحریم های بین المللی که هر روز از سوی آمریکا و متحدانش به بهانه برنامه هسته ای ایران بیشتر می‌شد، سال ۱۳۸۹ با عنوان «همت مضاعف و کار مضاعف» نامگذاری شد.

- سال ۱۳۸۸ تحت عنوان سال «حرکت مردم و مسئولان به سوی اصلاح الگوی مصرف» نامیده شد.

- تقریبا از سال ۱۳۸۷ به بعد رهبر انقلاب اسلامی در نامگذاری سال‌ها بر مسائل اقتصادی و لزوم پیشرفت اقتصادی و تکنولوژیک کشور تاکید داشتند. به همین دلیل هم سال ۱۳۸۷ با عنوان «نوآوری و شکوفایی» نامگذاری شد.

- در سال ۱۳۸۶ کشور انتخابات دیگری را تجربه می‌کرد و با توجه به برگزاری انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی و لزوم مشارکت و همبستگی مردم، این سال با عنوان «اتحاد ملی، انسجام اسلامی» نامیده شد.

- سال ۱۳۸۵ باز هم تحت تاثیر چرخش تقویم قمری و وجود دو وفات پیامبر اسلام (ص) در این سال با عنوان سال «پیامبر اعظم (ص)» نامگذاری شد.

- سال ۱۳۸۴ مصادف با برگزاری انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری و تغییر دولت بود و به همین دلیل سال «همبستگی ملی و مشارکت عمومی» نامیده شد.

- سال ۸۳ آخرین سال دولتِ اصلاحات و پایان مدت مسؤولیت پنج ساله‌ اول رئیس وقت قوه‌ قضائیه بود و در اوایل همین سال هم مجلس ششم شورای اسلامی دوران مسؤولیت خودش را به پایان می‌برد؛ آنچه که در این سال مناسب و لازم بود، ارائه گزارش مسؤولان بخش‌های مختلف به مردم بود، پس اولویت سال به سمت «پاسخگویی سه قوه به ملت ایران» رفت.

- سال ۱۳۸۲ هم که همزمان با برگزاری انتخابات مجلس هفتم و ششمین سال دولت هشتم بود، سال «خدمتگزاری» نامگذاری شد.

- سال ۱۳۸۱ طبق چرخش‌های تقویم هجری قمری دو محرم وجود داشت و به همین دلیل این سال «عزت و افتخار حسینی» نامیده شد.

- سال ۱۳۸۰ با توجه به اقدامات خصمانه استکبار در منطقه غرب آسیا و همچنین ضرورت توجه مسئولان به امر اشتغال‌زایی و کارآفرینی در کشور، مقام معظم رهبری این سال را سال «اقتدار ملی و اشتغال‌آفرینی» نامیدند.

دهه ۷۰ متبرک به نام امام علی(ع) و بنیانگذار انقلاب اسلامی

- رهبر انقلاب اسلامی سال ۱۳۷۸ را به دلیل صدمین سالگرد میلاد امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی با عنوان سال «امام خمینی (ره)» نامگذاری کردند.

- سال ۱۳۷۹ هم با توجه به تقویم هجری قمری دو عید غدیر خم را در خود داشت و این سال با عنوان سال «امام علی (ع)» نامگذاری شد.

نتیجه‌گیری...

مروری بر نامگذاری سال‌ها از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی نشان می‌دهد که ایشان در سال‌های اخیر همواره بر مسئله اقتصاد تاکید ویژه داشتند و با نامگذاری سال‌ها خط اصلی را برای مسئولان ذی ربط در قوای سه گانه بویژه در دولت و مجلس و سایر نهادیهای ذی ربط حاکمیت مشخص می‌کردند، قطعا حرکت در مسیر شعار سال می‌تواند گره‌ای از مشکلات مردم را باز کند و در سال جدید و در عصرِ وفاق، امید می‌رود با همدلی و همیاری مسئولان شاهد اقدامات ملموس و عینی برای تحقق شعار سال باشیم. همان طور که رئیس جمهور پزشکیان در پیام نوروزی خود تاکیدکرد: در پرتو توسعه سرمایه‌گذاری است که تولید جان می‌گیرد، اشتغال افزایش می‌یابد، معیشت مردم بهبود پیدا و کشور پیشرفت می‌کند. از این رو در سال جاری تلاش‌ها هم از ناحیه دولت و هم از سوی ملت، معطوف به «سرمایه‌گذاری برای تولید» است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha