دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

قصرشیرین - ایرنا - شهرستان مرزی و گرمسیر قصرشیرین در غرب کرمانشاه این روزها با آب و هوایی مطبوع و دلنشین و طبیعتی سبز و بهاری زود هنگام یکی از مقاصد مهم گردشگری است که نوروزی شیرین را در این دیار برای هر مسافر و گردشگری رقم می‌زند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بهار در شهرستان قصرشیرین دیار خسرو و شیرین، سرزمین نخل و آفتاب و رودخانه همیشه خروشان الوند، معمولا در اوایل اسفند و زودتر از سایر نقاط کشورمان رخ می نماید و سبزی، طراوت و تازگی را به طبیعت این منطقه هدیه می دهد.

قصرشیرین با قدمتی کهن و ۶ هزار ساله دروازه ورود به عراق و تمدن بابل در مسیر هگمتانه و کنگاور به تیسفون، پایتخت امپراتوری ایران در دوره اشکانیان و ساسانیان بوده و بیش از ۱۰۰ اثر تاریخی و باستانی دارد که به ثبت ملی رسیده است.

روزگار قدیم قصرشیرین را دستجرد یا دستگرد و یونانیان نیز آن را آرت میتا گفته اند که آرت در زبان لاتین به معنی معماری است ولی مهمترین دلیل نامگذاری آن احداث کاخی برای شیرین همسر مسیحی خسرو پرویز در محله چهارقاپی این شهرستان بوده است.

شهرستان مرزی قصرشیرین علاوه بر طبیعت بکر، به واسطه مرز رسمی خسروی از دیرباز دروازه کربلا و محل اصلی تردد زائران اباعبدالله الحسین (ع) بوده و همواره در طول سال پذیرای حضور زائرانی است که از سراسر کشور برای عزیمت به کربلای معلی به این منطقه می آیند.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

قصرشیرین نقطه آغاز و پایان جنگ تحمیلی بود که هنوز آثار جنگ بر پیکر این شهرستان مشهود است و وجود مناطق عملیاتی و یادمان های هشت سال دفاع مقدس زمینه را برای حضور کاروان های راهیان نور و علاقمندان به جبهه و جنگ فراهم کرده است و از این رو برای تمامی سلایق و علایق می تواند مکانی مورد توجه باشد.

وجود اماکن طبیعی و چشم اندازهای زیبا، عبور رودخانه الوند از دل شهر، وجود جاذبه‌های تاریخی شامل عمارت خسرو، چهارقاپو، کانال ساسانی، کاروانسرای شاه عباسی، بان قلعه و نهرشاه گدار نیز خود زبان گویای تاریخ این بوم و بر است.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

چهار قاپو (چهار قاپی)

عمارت چهارقاپو یا چهارقاپی به معنی چهار در و از آتشکده های زمان ساسانی در شهر مرزی قصرشیرین از نوع آتشکده هایی است که دارای دالان طواف بوده ولی در اثر مرور زمان بویژه در دوران هشت سال جنگ تحمیلی رواق آن فرو ریخت ولی با این وجود در برخی از قسمت ها آثاری از آن هنوز دیده می شود.

اگرچه بیشتر باستان شناسان این بنا را آتشکده ای از زمان خسرو پرویز پادشاه ساسانی می دانند ولی برخی نیز آن را کاخی از همان دوران و متعلق به پادشاهان ساسانی دانسته اند.

کاخ خسرو (حوش کوری)

کاخ خسرو یا در اصطلاح محلی (حوش کوری) بنایی است از دوره ساسانیان که خسرو پرویز پادشاه ساسانی آن را در جوار شهر کنونی قصرشیرین برای همسرش شیرین ساخته و مورخان آن را یکی از عجایب جهان می دانند که در نزدیکی آتشکده چهارقاپی است که هنوز هم بقایای آن وجود دارد و بر روی سکویی بلند به ارتفاع هشت متر پس از قرنها همچنان خودنمایی می کند.

کاخ خسرو دارای ورودی با جهت شرقی - غربی است که با استفاده از مصالح لاشه سنگ، آجر و گچ روی صفحه به ارتفاع تقریبا هشت متر بنا شده است.

جغرافیا نویسان این بنا را جزو عجایب دنیا دانسته اند زیرا بعد از یک هزار و ۵۰۰ سال طاق سنگی آن هنوز تخریب نشده و این عمارت از ۲ بخش تالار رسمی و خصوصی تشکیل شده که مورخان و جغرافی نویسان ایرانی و عرب هر کدام مطالبی نوشته اند.

بیشتر آنان معتقدند این کاخ توسط خسرو پرویز در میان باغ وسیعی ساخته شده بود که حیوانات وحشی با کمال آزادی در این مکان زیست می کردند و آب فراوانی از رودخانه الوند در جدولی مرتفع به این باغ وارد می شد و مورخان جهان این کاخ را جز عجایب جهان می دانند که در سال ۶۲۸ میلادی توسط هراکلیوس ویران شد.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

نهر شاهگدار

نهر شاهگدار اثری از دوره ساسانیان در جبهه شمالی بنای معروف به عمارت خسرو به موازات جاده کمربندی قصرشیرین - خسروی وجود دارد که بقایای سامانه های آبرسانی دوره ساسانی به طول تقریبی ۱۰ کیلومتر قابل رویت و در میان اهالی محل به نهر شاهگدار معروف است.

این کانال از طریق بندی که در شمال شرقی روستای سیدایاز از توابع بخش مرکزی شهرستان قصرشیرین قرار دارد، آب رودخانه حلوان یا الوند را به حاشیه شمالی شهر قصرشیرین انتقال می دهد.

موقوفه سرای شاه عباسی

موقوفه سرای شاه عباسی دارای معماری به سبک هنر ایرانی و اسلامی در مرکز شهر قصرشیرین به مساحت سه هزار و ۶۰۰ متر مربع با طول ۶۰ متر و ارتفاع پنج متر از داخل، در گذشته مکانی برای پذیرایی زائران عتبات عالیات بوده و طوری طراحی شده که در زمستان گرم و تابستان خنک است.

قسمت زیادی از این موقوفه سرا که در اصطلاح محلی آن را به نام کاروانسرا می شناسند در جریان جنگ تحمیلی و حمله رژیم بعث عراق و اشغال قصرشیرین تخریب شد که پس از مرمت و بازسازی در سال های اخیر به کاربری تجاری تغییر یافته و غرفه هایی برای فروش کالاهای متعدد در آن ایجاد شده و هرکس که وارد قصرشیرین می شود برای خرید به این مکان مراجعه می کند.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

رودخانه همیشه خروشان الوند

رودخانه همیشه خروشان الوند در گذشته به نام های الوان یا حلوان قدیم معروف بود و امروز در زبان محلی به آن «اَلون» می گویند که از میانه شهر قصرشیرین جاری می شود.

سرچشمه اصلی رودخانه الوند از سراب «اسکندر» در غرب قلل زاگرس حد فاصل ۳۲ کیلومتری شرق دشت ذهاب و در شمال دهستان ریجاب است که در مسیر خود پس از سیراب کردن زمین های زراعی و کشاورزی و درختان نخل و نیزارهای اطراف با گذر از مرکز شهر جلوه خاصی به منطقه داده و در ادامه مسیر خود وارد عراق (دجله و فرات) می شود.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

مناطق عملیاتی قصرشیرین

قصرشیرین دارای مناطق عملیاتی مختلفی است که روایتگر جنگ و مقاومت و دفاع مردم این منطقه است و هرساله پذیرای کاروان های راهیان نور و علاقمندان به جبهه و جنگ است. از مهمترین این مناطق می توان معراج شهدا، نمایشگاه جلوه های ایثار و یادمان شهید بهشتی، رزمگاه شهدا، مسجد مهدیه، نقطه صفر مرزی خسروی، روادگاه امام حسن مجتبی (ع)، بوستان بسیج و بیمارستان مخروبه قصرشیرین را نام برد.

مرزهای قصرشیرین با کارکردی تجاری و مسافری

قصرشیرین با توجه به وجود بیش از ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارای مرزهای رسمی و فعال خسروی و پرویزخان با کارکرد بالای اقتصادی و هچنین مسافری بالا است و تا این مرزها به عنوان شاهراه و دروازه اقتصادی ایران به عراق نقش مهمی در شکوفایی اقتصاد کشورمان ایفا کنند.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

مرز خسروی

مرز خسروی قدیمی‌ترین و اصلی‌ترین، مسیری امن و کوتاه برای تردد زائران عتبات عالیات است که اکنون تردد زوار از این مرز شبانه روزی بوده و زائران بدون هیچ گونه محدودیتی می توانند از این مرز عازم عتبات عالیات شده و یا به کشورمان برگردند.

مرز رسمی خسروی در فاصله ۱۵ کیلومتری قصرشیرین تا بغداد پایتخت عراق ۱۹۰، نجف ۳۸۰، کربلا ۳۰۰، کاظمین ۲۰۳ و تا سامرا ۳۲۶ کیلومتر فاصله دارد و به دلیل مسافت کوتاهی که نسبت به سایر مرزهای کشورمان با شهرهای زیارتی و مهم عراق دارد، کانونی مهم برای تردد مسافران و زائران ایرانی و عراقی است.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

مرز پرویزخان

مرز رسمی پرویزخان قطب اقتصادی غرب کشور و از مرزهای فعال است که روزانه ۲ هزار کامیون صادراتی و ترانزیت سوخت در آن تخلیه و بارگیری می شود و ضمن اینکه مسیری برای رفت و آمد گردشگران و مسافران از این مرز به اقلیم کردستان عراق است.

سوغاتی و صنایع دستی قصرشیرین

شهرستان قصرشیرین صنایع دستی بسیاری دارد که با شیوه زندگی مردمان این دیار عجین است، جارو قصری که با استفاده از برگ درخت نخل بافته می شود، چیخ با استفاده از نی و یا قامیش که از نیزارهای حاشیه رودخانه الوند ساخته می شود از مهمترین صنایع این منطقه است؛ همچنین از سوغاتی های این منطقه می توان مرکبات و خرما را نام برد که برند قصرشیرین هستند ضمن اینکه محصولاتی همچون دوشاو خرما (شیره خرما)، انواع سبزی، بامیه و صیفی جات و بادمجان این منطقه نیز معروف است.

از غذاهای معروف قصرشیرین نیز می توان قاپلی (لوبیا پلو محلی)، بامیه گوشت، تولیه (بورانی پنیرک)، کپه (نوعی کوکوی برنج و گوشت چرخ کرده) نام برد.

فعالیت ۱۴ هتل و مکان اقامتی در قصرشیرین

قصرشیرین به واسطه مرز خسروی و میزبانی زائران عتبات عالیات دارای مکان های اقامتی مناسب و ۱۴ هتل و مهمانپذیر با ظرفیت یک هزار و ۵۰ تخت است که در تمام ایام سال پذیرای مسافران و گردشگران و زائران اباعبدالله الحسین (ع) است و با توجه به این تعداد واحد اقامتی می تواند گزینه خوبی برای سفر باشد.

دیار کهن شیرین آماده استقبال از مهمانان نوروزی

قصرشیرین آماده پذیرایی از مسافران نوروزی

سرپرست فرمانداری قصرشیرین در آستانه فرا رسیدن بهار طبیعت و تقارن آن با ماه مبارک رمضان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این شهرستان مرزی با انجام مجموعه مقدمه های لازم به استقبال بهار می رود ضمن اینکه کمیته های چندگانه مشخص شده و تاکنون چند جلسه ستاد هماهنگی و تسهیل سفرهای نوروزی برگزار و اکنون آماده پذیرایی از مسافران، مهمانان و گردشگران برای ورود به این منطقه هستیم.

محمد شفیعی افزود: شهرستان قصرشیرین به واسطه وجود آثار تاریخی و طبیعت بکر و آب و هوای مطبوع و ظرفیت های بالای گردشگری زیارتی و سیاحتی و مناطق عملیاتی مقصد خوبی برای مسافران و گردشگران است و کمیته های چندگانه هم متناسب با هر بخش برای خدمات رسانی به افرادی که وارد شهرستان می شوند آماده است.

وی اظهار کرد: آماده سازی تمامی واحدهای امدادی و خدمات رسان، زیبا سازی چهره شهر، تنظیف نمازخانه ها و مساجد، برپایی سفره هفت سین نوروزی، برپایی سیاه چادرهایی متناسب با ظرفیت بومی منطقه به منظور عرضه سوغات و صنایع دستی و نان و شیرینی های محلی، تامین و توزیع مایحتاج و کالاهای اساسی مردم، نظارت بر بازار و رعایت بهداشت واحدهای اقامتی و صنفی و غذاخوری و تامین اقلام اساسی و مورد نیاز مردم و نمایشگاه فروش بهاره از جمله اقدامات لازم برای استقبال از بهار در قصرشیرین است.

سرپرست فرمانداری قصرشیرین اضافه کرد:با توجه به تقارن بهار طبیعت با ماه رمضان و لیالی پرفضیلت قدر برنامه ریزی شده که با حفظ و رعایت شئونات دینی و شرعی، بحث نشاط اجتماعی را داشته باشیم ضمن اینکه مکان های اسکان و اماکن اقامتی نیز برای پذیرش مسافران آماده است و ما با روی باز منتظر ورود مهمانان و گردشگران و مسافران و زائران به این منطقه هستیم.

او همچنین با اشاره به مرز خسروی از آمادگی این مرز و فعالیت شبانه روزی آن برای پذیرش و عزیمت زائران به عتبات عالیات خبر داد و گفت: پایانه مرزی با امکانات رفاهی بهداشتی برای استفاده زائران آماده است و هر زائری در هر ساعت از شبانه روز می تواند از این مرز برای عزیمت به عتبات عالیات استفاده کند.

شفیعی ادامه داد: همچنین مرز پرویزخان نیز محلی برای تردد گردشگران به اقلیم کردستان عراق است که امکان تردد گردشگران با خودروهای شخصی خود با گذر موقت و (کاپوتاژ) در این مرز رسمی فراهم است.

وی گفت: به منظور راهنمای مسافران نوروزی نیز نیروهای جمعیت جوانان هلال احمر در ورودی شهر مستقر می شوند و در مکان های تاریخی نیز راویانی برای معرفی آثار حضور خواهند داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha