به گزارش ایرنا معلوم نیست چطور و چرا عدهای سودجو با هدف کسب درآمد برای خودشان فرصت مییابند که مثلا با ترویج فروش برخی جانوران دوزیست در شب نوروز، برخی سنت ها و فرهنگ ها را نیز آرام آرام دستخوش تغییرات کنند که البته برخورد قاطع و بازدارنده می تواند اقدام موثری باشد.
اما افزایش خرید و مصرف انواع موجودات یا فرآوردههای دامی در آستانه نوروز که امسال نیز با ماه رمضان همزمان شده، ضرورت نظارت بر روند تامین سلامت و امنیت غذایی شهروندان را دوچندان کرده که در حوزه شمال کرمان دامپزشکی می گوید از طریق فعالیت ۵۹ گروه این کار را دنبال می کند و قبل از آن نیز اجرای طرحهای متعدد واکسیناسیون زمینهساز ایمنی و امنیت غذایی جامعه به شمار می رود که انجام گرفته است.
نقش دامپزشکی در سلامت و ایمنی مواد غذایی از مزرعه تا سفره، به عنوان نقش کلیدی و راهبردی همواره مورد توجه بوده و با توجه به ابعاد گسترده وظایف و مسئولیتهایی که دارد، یکی از ارکان اساسی امنیت غذایی است که در یک نگاه کلی، این نقش دامپزشکی در سه محور عمده بُعد اقتصادی، بعد بهداشتی، بعد تحقیقاتی و پژوهشی تقسیم بندی میشود.
انجام اقدامات بهداشتی در جهت حفظ سرمایههای دامی، نقش موثری در سلامت جامعه انسانی، تضمین سلامت و کیفیت فرآوردههای خام دامی دارد؛ در واقع با توجه به صدها نوع بیماری مشترک بین دام و انسان که شناخته شده، پایه بهداشت و سلامت جوامع انسانی به میزان بسیار زیادی هم بالقوه و هم بالفعل وابسته به بهداشت دام و فرآوردههای آن است. هرچند رواج خرید و فروش برخی موجودات مثل دوزیستان خود می تواند تهدیدی علیه طبیعت، انسان یا همان موجودات باشد.
در عین حال از آنجا که مطابق تعریف قانونی، لفظ کلی دام به انواع حیوانات اهلی، طیور، آبزیان، زنبور عسل، کرم ابریشم، حیوانات آزمایشگاهی و حیوانات باغ وحش اطلاق میشود، گستردگی فعالیتهای این حوزه به طور محسوس خود را نشان میدهد.
شاید وقتی هر کدام از فرآوردههای دامی به ویژه گوشت قرمز، مرغ و ماهی که این روزها خرید آنها افزایش یافته است را از بازار تهیه میکنیم، توجه نداشته باشیم که نظارت بر مراحل زنجیره تولید، فرآوری، توزیع و عرضه از یک سو، بهداشت و پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال از دام به انسان از سوی دیگر، چه نقشی در سلامت غذایی ما و ارتقای سلامت عمومی جامعه دارد.
نظارت بهداشتی از تولید تا عرضه
از همین رو، طرح تشدید کنترل و نظارت بهداشتی بر فرآوردههای خام دامی ویژه عید نوروز و ماه مبارک رمضان به مرحله اجرا درآمده و نظارت بر تولید، نگهداری، توزیع و عرضه محصولاتی مانند گوشت قرمز، گوشت سفید، شیر و تخم مرغ که بیشترین مصرف را در این ایام دارند، از اهداف اجرای این طرح است.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان درباره جزییات این طرح سراسری در استان گفت: طرح تشدید کنترل و نظارت بر فرآوردههای خام دامی با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان و عید نوروز میزان عرضه و تقاضای فرآوردههای دامی نسبت به سایر روزها افزایش خاصی دارد، اجرا میشود و این ایام حساسیت ویژه و خاص تری دارد.
محمد خلیلی وند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سازمان دامپزشکی کشور این طرح را هم راستا با ماموریت و رسالت خاصی که در زمینه امنیت غذایی و سلامت غذایی جامعه برعهده دارد از یازدهم اسفند تا پایان ماه رمضان یعنی یازدهم فروردین ۱۴۰۴ اجرا میکند.
وی بیان کرد: ستاد مرکز استان و نیز ستادهای ادارات دامپزشکی شهرستانها در طرح تشدید کنترل و نظارت بهداشتی بر فرآوردههای خام دامی ویژه عید نوروز و ماه رمضان، با هدف رعایت کامل دستورالعملهای ارسالی سازمان دامپزشکی کشور و اجرای دقیق برنامههای نظارتی و عملیاتی با بهره گیری از همه امکانات و تجهیزات موجود استان تشکیل شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت: در این طرح تمامی مراکز عرضه شامل قصابیها، مرغ و ماهی فروشیها، کشتارگاههای دام و طیور، مراکز بسته بندی، قطعه بندی، رستورانها، کبابیها و سردخانههای استان به طور مرتب مورد رصد و پایش بازرسان بهداشتی قرار میگیرند.
مشارکت ۹۲ نفر در قالب ۵۹ گروه بازرسی
وی افزود: ۲۲ دکتر دامپزشک، ۴۲ نفر بازرس بهداشتی گوشت و ۲۸ نفر ناظر ذبح شرعی در قالب ۵۹ اکیپ ثابت و سیار نظارتی در ۱۷ شهرستان حوزه شمال استان از ساعت هشت صبح تا ۲۰ هر روز فعالیت دارند.
خلیلی وند گفت: تیمهای نظارتی بهصورت ثابت و سیار در ۲ نوبت کاری صبح و بعدازظهر فعال هستند و فرآوردههای غیربهداشتی و غیرقابلمصرف جمعآوری و معدوم خواهند شد.
وی اضافه کرد: عملکرد سال گذشته نشان داد که تعداد بازرسان و اکیپها کفایت میکرد و تاثیرگذار بود، ضمن اینکه در راستای تحقق امنیت و سلامت غذایی مردم، طرح تشدید نظارت بهداشتی دامپزشکی استان به صورت گشتهای مشترک با ادارات مرتبط از جمله تعزیرات و جهاد کشاورزی انجام میشود.
برقراری کشیک برای مجوز بهداشتی قرنطینه ای
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان از برقراری کشیک در شبکههای دامپزشکی همه شهرستانها برای صدور مجوز بهداشتی-قرنطینه ای حمل فرآوردههای دامی در زمان اجرای این طرح خبر داد و گفت: همچنین برای انجام آزمایشهای لازم در مورد فرآوردههای خام دامی، کشیک برقرار خواهد بود.
وی اضافه کرد: تقریبا ۸۵ درصد نیاز استان کرمان به گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ در داخل استان تامین میشود ولی بخش زیادی از ماهی مورد نیاز از خارج استان میآید و مقداری هم توسط مراکز پرورش ماهی داخل استان تامین میشود.
خلیلی وند گفت: با توجه به اینکه مراکز عرضه ماهی در شب عید و ماه رمضان فعالتر میشوند، همکاران ما طبق رسالتی که دارند و با توجه به ویژه بودن این ایام، با حساسیت بیشتری بازرسیها را دنبال میکنند.
شهروندان در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی مانند عرضه گوشت قرمز بدون برچسب شناسنامه لاشه و عرضه مرغ قطعهبندی شده فاقد هویت با شماره تلفن ۱۵۱۲ یا شماره ۳۲۱۱۰۰۱۶ -۰۳۴ اطلاع دهندوی بیان کرد: شهروندان در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی مانند عرضه گوشت قرمز بدون برچسب شناسنامه لاشه و عرضه مرغ قطعهبندی شده فاقد هویت با شماره تلفن ۱۵۱۲ یا شماره ۳۲۱۱۰۰۱۶ -۰۳۴ اطلاع دهند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان با اشاره به اینکه اگر تخلفی صورت بگیرد، پرونده مستقیم به تعزیرات حکومتی میرود گفت: عرضه و فروش هر گونه فرآورده خام دامی در حاشیه خیابان و به صورت فله فروشی و دورهگردی ممنوع است. شهروندان هنگام خرید از مراکز مجاز نیز به تاریخ تولید و انقضای محصولات دقت کنند و فرآورده باید دارای مُهر و لیبل معتبر دامپزشکی باشد.
برخورد با عرضه گونههای غیرمجاز در بازار
وی اضافه کرد: عرضه هرگونه از انواع خزندگان، دوزیستان و حلزونها مانند مار آبی، سمندر، لاکپشت گوش قرمز و حلزون سیبی نیز غیر مجاز است و بازرسان دامپزشکی در صورت مشاهده چنین گونههایی در سطح شهرها حتما برخورد لازم و قانونی را انجام میدهند، هرچند در استان کرمان موردی در امسال و پارسال گزارش نشده است.
خلیلی وند گفت: لاکپشت سنگاپوری یا مینیاتوری (گوش قرمز) جزء گونههای مهاجم و مخرب است که به صورت غیر قانونی وارد کشور و به عنوان مخزن بیماری باکتریایی سالمونلوز سبب گاستروانتریت در انسان میشود که اثرات منفی زیست محیطی برای منابع آبی کشور دارد.
وی همچنین تاکید کرد که شهروندان در پایان ایام نوروز از رهاسازی ماهیان قرمز در منابع آبی آزاد مانند جویبارها، رودخانهها و دریاچهها به طور جدی خودداری کنند، زیرا میتواند مشکلات بهداشتی و زیست محیطی جدی را پدید آورد و برای رهاسازی ماهی میتوان از مکانهایی که توسط شهرداریها تعیین میشود، استفاده کرد.
نظارت بر مرحله تولید فرآوردههای خام دامی
اما بخش مهمی از رسالت و فعالیت دامپزشکی در مرحله تولید فرآوردههای خامی دامی تعریف شده تا محصول سالم به دست مصرفکننده برسد به ویژه با در نظر گرفتن بیماریهای مشترک بین دام و انسان، پیشگیری در این حوزه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
واکسیناسیون دام و طیور یکی از این اقدامات است که سالانه در سطح گسترده برای پیشگیری از شیوع بیماریها همچنین مقابله با موارد بروز بیماری بین جمعیت هدف انجام میشود.
نظر شما