به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روزنامه فایننشال تایمز، پس از نشست جنجالی زلنسکی با ترامپ در کاخ سفید که به خروج بحث برانگیز و پیش از موعد وی از آنجا منجر شد، قدرت های بزرگ قاره اروپا در لندن گردهم آمدند.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، گردهمایی سران اروپا در لندن، احساس لحظهای از حقیقت برای این قاره بود که در آن رهبران کشورهای حاضر سعی داشتند چیزی را نجات دهند.
کییر استارمر نخست وزیر بریتانیا و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در این نشست پیام روشنی در لندن داشتند؛ اروپا باید به ترامپ ثابت کند که بخشی از راه حل بحران در قاره خودش است، نه بخشی از مشکل.
استارمر و مکرون روز یکشنبه تاکید کردند که اروپا باید برای نجات هرگونه مفهوم صلح از جنگ در اوکراین مداخله کند و این بدان معناست که آنها توافق پس از آتشبس در اوکراین را بررسی خواهند کرد و سپس طرح را به ترامپ ارائه می کنند که به عنوان میانجی در روابط سمی میان کییف و واشنگتن عمل میکند.
نخست وزیر بریتانیا همچنین تاکید کرد که هرگونه توافق نهایی باید شامل اوکراین باشد؛ از جمله اینکه هرگونه توافق در مورد مرز آتش بس کجا باید ترسیم شود.
فایننشال تایمز خاطرنشان کرده است که این کار اکنون برعهده رهبران بریتانیا و فرانسه و جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا است که روابط بهتری با ترامپ دارند.
هرچند از نقطه نظر نویسنده، چشمانداز یک گسست همیشگی میان اروپا و آمریکا در حال حاضر به خشنودی کرملین منجر شده است. دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین پس از نشست روز جمعه ترامپ و زلنسکی، از دولت واشنگتن به دلیل «تغییر چشمگیر تمام تنظیمات سیاست خارجی» و تمایل به سمت دیدگاه مسکو در مورد حمله آن به اوکراین تمجید کرد.
اما خطر واقعی دیگری که در نشست لندن وجود داشت، تداوم نوعی اظهارات از سمت کاخ سفید بود که بر گسست بیش از پیش جدایی دو سوی آتلانتیک صحه می گذاشت؛ ایلان ماسک رئیس اداره کارامدی دولت ترامپ دیروز یکشنبه به نقل از یک مفسر سیاسی آمریکایی در پلتفرم ایکس نوشت که «زمان خروج از ناتو و سازمان ملل فرا رسیده است». وی سپس افزود: « من موافقم».
فایننشال تایمز در ادامه مطلب با اشاره به استقبال گرم استارمر از زلنسکی، آورده است: پشت این آغوشها هشداری سخت به رهبر اوکراین بود که راه رسیدن به صلح پایدار از کاخ سفید میگذرد و زلنسکی باید دوباره با ترامپ صحبت کند و توافقی برای واگذاری برخی معادن را با وی امضا کند.
مقامات انگلیسی نیز اعلام کرده اند که استارمر شنبه شب و پیش از برگزاری نشست لندن، در یک تماس تلفنی با ترامپ سعی داشت وی را متقاعد کند که این دیدار به منظور گروه بندی اروپا علیه واشنگتن نیست.
براساس گزارش ها، استارمر و مکرون قول دادهاند که در صورت آتش بس، نیرویی را به رهبری خود فراهم کنند تا به عنوان تضمین آتش بس به اوکراین ارسال شود. آنها از دیگر کشورهای اروپایی نیز خواسته اند به این ائتلاف بپیوندند، اما تا کنون به سختی تمایلی برای چنین کمکی وجود داشته است.
مقامات بریتانیایی در عین حال به صراحت اعلام کرده اند که چنین نیرویی محکوم به شکست خواهد بود، مگر آنکه آمریکا به عنوان یک متحد «پشتیبان»، پوشش هوایی و نظارتی برای محافظت از نیروهای اروپایی ارائه دهد.
اما ترامپ هیچ نشانه ای از آمادگی برای ارائه پشتیبانی ارائه نداده و تنها به استارمر گفته است که حضور آتی شرکتها و کارگران آمریکایی در اوکراین به منظور بهره برداری از ذخایر معدنی آن به اندازه کافی برای روسیه بازدارنده است.
در این میان، علاوه بر اوکراین، کشورهای جناح شرقی ناتو که به حمایت آمریکا وابسته هستند، نیز نگرانیهای عمیقی نسبت به افزایش تهدید روسیه داشته و بیم آن دارند شکاف با ترامپ بر سر اوکراین تعهد ایالات متحده مبنی بر دفاع جمعی در ناتو را تضعیف سازد.
از همین رو، ملونی به عنوان یکی از حامیان سرسخت کییف که روابط خوبی با ترامپ نیز دارد ضمن فراخوان عمومی برای برگزاری نشست فوری آمریکا و اتحادیه اروپا به منظور گفتوگوی مشترک در مورد آینده اوکراین و تماس تلفنی با ترامپ، ایده هایی را برای محدود کردن پس لرزه های دیدار جنجالی زلنسکی در کاخ سفید ارائه کرده است.
اما از دیگر سو، لندن نسبت به توقف انتقادهای علنی از ترامپ به دلیل حملات لفظی او علیه زلنسکی ناامید است و بیم آن دارد مقامات این قاره اراده لازم برای دفاع از خود را نداشته باشند.
گفته می شود یکی از متحدان استارمر در همین زمینه به او گفته است که «اوکراین اکنون به سلاح و چاپلوسی نیاز دارد. توئیت زدن و حسن نیت نشان دادن ضرورتی ندارد».
به گزارش ایرنا، دیدار رئیسجمهوری اوکراین با ترامپ در کاخ سفید به دلیل اختلافات شدید بر سر نحوه دستیابی به صلح با روسیه، به درگیری لفظی کشیده شد و زلنسکی پیش از موعد کاخ سفید را ترک کرد. ترامپ، زلنسکی را به «بیاحترامی به ایالات متحده» متهم کرد و گفت که او برای صلح آمادگی ندارد.
ترامپ و ونس در این دیدار، رفتاری تحقیرآمیز با زلنسکی داشتند و او را به ناسپاسی در برابر آمریکا و جنگطلبی متهم کردند.
نظر شما