به گزارش خبرنگار ایرنا، اختلاف بر سر مواد معدنی به گسترش بحران گسترده تری در روابط این هفته میان واشنگتن – کی یف کمک کرد. اکنون مقامات دولت دونالد ترامپ و برخی در دولت اوکراین به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین فشار می آورند تا با توافق موافقت کند.
تارنمای آکسیوس به نقل از این مقام آمریکایی و یک منبع آگاه گزارش داد که این تصمیم اکنون به عهده زلنسکی است و هر دو ابراز نگرانی کردند که در صورت رد این پیشنهاد، بحران روابط آمریکا و اوکراین عمیق تر خواهد شد.
این مقام آمریکایی آن را "سناریوی لحظه حساس برای اوکراینی ها" خواند. ارزش مواد معدنی خاکی کمیاب اوکراین در مجموع میتواند تریلیونها دلار باشد.
زلنسکی پیشنهاد اولیه واشنگتن را که توسط اسکات بسنت، وزیر خزانه داری ارائه شده بود، رد کرد. این پیشنهاد ۵۰ درصد از کل درآمدهای حاصل از پروژه معدن را به آمریکا می داد. مخالفت زلنسکی با این پیشنهاد، ترامپ را خشمگین کرد.
زلنسکی در مورد برخی مفاد توافق و این واقعیت که هیچ تضمین امنیتی برای اوکراین ارائه نمی دهد، نگرانی داشت.
طرف آمریکایی اوایل این هفته با یک پیشنهاد اصلاح شده ای بازگشت و اکنون تغییرات بیشتری را اعمال کرده است. شرایط دقیق پیشنهاد فعلی آمریکا هنوز مشخص نیست.
کیت کلوگ فرستاده آمریکا همچنان در کی یف است و با دستیاران زلنسکی دیدار می کند. یک مقام آمریکایی که در مذاکرات شرکت دارد و یک منبع آگاه به آکسیوس گفت، دولت ترامپ آخرین نسخه توافق مواد معدنی را پنجشنبه شب به اوکراین ارسال کرد.
این مقام آمریکایی گفت که نسخه اصلاح شده این توافق با هدف "رفع وضعیت تنش" بین آمریکا و اوکراین است.
این مقام گفت که یک وزیر کابینه آمریکا از سوی ترامپ، تعیین شده تا پیشنهاد جدید را ارائه دهد. این مقام از بیان اینکه کدام مقام دولتی مامور این اقدام شده شده است، خودداری کرد.
پیش از این، شبکه خبری انبیسی نیوز به نقل از چند مقام آمریکایی آگاه گزارش داد که دولت دونالد ترامپ پیشنهاد داده است که آمریکا ۵۰ درصد از سهام مواد معدنی کمیاب اوکراین را به عنوان غرامت برای کمکهای نظامی و مالی ارائه شده به کی یف در طول جنگ روسیه دریافت کند.
شبکه خبری ان بی سی نیوز آمریکا به نقل از این دو مقام آمریکایی مطلع افزود، بر اساس این پیشنهاد، اوکراین کنترل بخشی از منابع معدنی ارزشمند خود را به جای بازپرداخت مالی به واشنگتن منتقل خواهد کرد.
این طرح همچنین شامل امکان استقرار نیروهای آمریکایی برای حفاظت از این دارایی ها، مشروط به قطعنامه دیپلماتیک با روسیه است.
مایک والتز مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در کاخ سفید با اشاره به اظهارات ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین مبنی بر اینکه ترامپ در «فضای اطلاعات نادرست» عمل میکند، گفت که اوکراین بر روی معامله مواد معدنی کمیاب تمرکز کند نه توهین به ترامپ.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید تصریح کرد: «بعضی از لفاظیهایی که صراحتاً از کی یف منتشر می شود و توهینها به رئیسجمهور ترامپ غیرقابل قبول است».
گفته می شود ترامپ از اظهارات زلنسکی خشمگین شده و این موضوع باعث شده است که رئیس جمهوری اوکراین را "دیکتاتور" خطاب کند.
والتز گفت: «وزیر خزانهداری ما شخصاً این سفر را انجام داد تا به اوکراینیها پیشنهادی را ارائه دهد که فقط میتوان آن را به عنوان یک فرصت تاریخی توصیف کرد، یعنی برای آمریکا سرمایهگذاری مشترک با اوکراین در مواد معدنی، در منابع خود و رشد واقعی.»
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، پس از گفت وگوهای هیات های واشنگتن - مسکو در ریاض درباره پایان جنگ اوکراین، حملات خود به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین را به صراحت درباره کفایت و شایستگی او برای تداوم ریاست جمهوری آغاز کرده است و با عصبانیت از حجم کمک های دولت جو بایدن به کی یف، زلنسکی را ۱۹ فوریه ۲۰۲۵ برابر با اول اسفند ۱۴۰۳ دو بار دیکتاتور خواند و تهدید کرد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت: زلنسکی یک دیکتاتور بدون انتخابات است و بهتر است فورا اقدام کند زیرا در غیر این صورت کشوری برایش باقی نخواهد ماند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و ترامپ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در تماسی تلفنی با یکدیگر گفتوگو و برای دیدار حضوری توافق کردند. وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا نیز ۲۷ بهمنماه ۱۴۰۳ در تماس تلفنی بر پایبندی خود را به همکاری برای حل و فصل مسائل دوجانبه، مناقشه اوکراین و همچنین فلسطین تأکید کردند.
در پی این تماسها، هیاتهای روسیه و آمریکا به ریاست وزیران امور خارجه دو کشور ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ به مدت چهار ساعت و نیم در شهر ریاض پایتخت عربستان سعودی با یکدیگر گفت و گو کردند.
به گزارش ایرنا، جنگ اوکراین در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو و گسترش نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد.
مسکو در پی نادیده گرفتن دغدغههای امنیتی خود از سوی غرب و به ویژه آمریکا در پنجم اسفند ۱۴۰۰ در اوکراین «عملیات ویژه نظامی» را آغاز کرد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه بارها شروط خود برای پایان جنگ اوکراین را از جمله نپیوستن کی یف به پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو)، لغو تمام تحریم های غرب علیه روسیه و خروج کامل نظامیان اوکراینی از منطقه «دونباس» و «نووروسیا» تکرار کرده است.
نظر شما