رنج مازندران از کمبود نیروی کار ماهر در بنگاه‌های اقتصادی

ساری - ایرنا - اشتغال یکی از اساسی‌ترین چالش‌های استان مازندران است که به یکی از دغدغه‌های اصلی مردم و مسوولان این استان تبدیل شده است؛ کارشناسان و متخصصان حوزه صنعت و دانشگاه بخشی از بروز این مساله را ناشی از نبود نیروی کار ماهر می دانند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، بیکاری و اشتغال ۲ شاخص مهم اقتصادی است که هرچند نتیجه و پیامد وضعیت اقتصاد از نظر شاخص‌هایی مانند میزان سرمایه‌گذاری، نرخ رشد اقتصادی و غیره هستند اما معیار مهمی برای قضاوت درباره سیاستگذاری‌های اقتصادی دولت ها به شمار می‌روند که به نوعی خوب و بدی حال اقتصاد کشور را می‌توان از این ۲ شاخص، به ویژه شاخص بیکاری دریافت.

معضل بیکاری امروز به یکی از مهمترین دغدغه دولت ها و مردم در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما ایران تبدیل شده است که با وجود برنامه ریزی های فراوان و صرف هزینه های بسیار از سوی دولت ها و سرمایه گذاری فعالان بخش خصوصی به دلایلی چون گسترش جمعیت، افزایش روزافزون شهرنشینی و تحولات مربوط به دنیای علم و فناوری، مهار کامل این پدیده و از بین بردن آن تقریبا غیرممکن است.

بیکاری یکی از مشکلات و چالش‌های اقتصادی و اجتماعی جامعه محسوب می‌شود که برای خروج از این وضعیت نیاز به سیاستگذاری های لازم است و روش‌های بسیاری برای کم کردن نرخ بیکاری در کشور وجود دارد که تا با همتی دو چندان و اعمال سیاست‌های تسهیل در زیرساخت‌ها و حمایت از کارآفرینان موانع پیش روی افراد جویای شغل برداشته شود و بسترهای ایجاد اشتغال را در کشور فراهم ساخت.

بدیهی است با اتخاذ برخی برنامه ریزی های مناسب و اصولی می توان آمار بیکاری را کاهش داد و از خیل جمعیت بیکاران در کشور کاست؛ بدون شک ایجاد اشتغال و بهبود فضای کسب و کار رابطه مثبت و معنی داری با رشد اقتصادی هر کشور دارد از این رو هر دولتی با توجه به این مولفه‌ها سیاست گذاری‌هایی را در سطح کلان پایه ریزی می‌کند.

در این میان مازندران به عنوان استان فرهیخته با دارا بودن تعداد پرُشمار تحصیلکردگان و فارغ التحصیلان دانشگاهی با معضل بیکاری و مشکلات اشتغال جوانان مواجه است. به طوریکه رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مازندران نرخ بیکاری ۶.۶ درصدی در استان اعلام کرد.

فرج الله فتح الله پور ادامه داد : اشاره کرد و گفت: نسبت اشتغال استان ۴۱ درصد است که بیانگر فعالیت‌های مؤثر در حوزه بازار کار است.

وی همچنین به سهم بخش‌های مختلف در اشتغال استان اشاره کرد و گفت: بخش کشاورزی ۱۶ درصد، بخش خدمات ۵۲ درصد و بخش صنعت ۲۱ درصد از اشتغال استان را به خود اختصاص داده‌اند.

فتح الله پور با تأکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری در استان مازندران، گفت: بیشترین حوزه سرمایه‌گذاری در استان مربوط به بخش خدمات است و پس از آن، کشاورزی و صنعت در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

رنج مازندران از کمبود نیروی کار ماهر در بنگاه‌های اقتصادی

در این خصوص رییس خانه صنعت، ‌ معدن و تجارت مازندران با اشاره به چالش‌های پیش روی فعالیت واحدهای صنعتی در این استان از کمبود نیروی انسانی ماهر و باتجربه به عنوان ابرچالش‌های این بخش نام برد.

مجتبی رضوی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:‌ با وجود این‌که مازندران از نظر تعداد دانش‌آموختگان دانشگاهی در جایگاه‌های بالای کشوری قرار دارد، اما بخش بیشتری از این حجم فارغ‌التحصیلان دانشگاهی فاقد مهارت و تجربه لازم برای فعالیت در واحدهای تولیدی و صنعتی هستند.

وی ادامه داد:‌ همین امر باعث شده با وجود تقاضا برای جذب و به‌کارگیری نیروها از سوی مدیران واحدهای صنعتی مازندران، به همان اندازه نیز نیروی ماهر برای به‌کارگیری و فعالیت در این واحدها وجود نداشته باشد.

رییس خانه صنعت، ‌معدن و تجارت مازندران توضیح داد:‌ این موضوع سبب شده تا بخش بیشتری از وقت و انرژی مدیران و دست‌اندرکاران واحدهای صنعتی صرف شناسایی نیروهای ماهر برای به‌کارگیری شود.

وی اظهار داشت: هر چند مازندران به عنوان استان قطب صنعت کشور نیست، اما همین تعداد واحدهایی که در آن مشغول فعالیت هستند می‌تواند جوابگوی نیازهای شغلی جوانان ماهر و توانمند باشد.

مازندران ۲۲ شهرستان و ۶۳ نقطه شهری، ۳۹ شهرک و ناحیه صنعتی دارد. میانگین وسعت زمین هر شهرک صنعتی استان ۵۰ هکتار است. کمبود زمین یکی از مهم‌ترین چالش‌های اجرای طرح‌های توسعه‌ای در نواحی و شهرک‌های صنعتی به شمار می‌رود. تولیدکنندگان واقعی هم برای آن‌که صنعت خود را توسعه دهند نیازمند زمین بوده و مجبورند باتوجه به برآوردهایی که سرمایه‌گذار برای طرح توسعه‌ای انجام می‌دهد، جواز زمین یا واحد صنعتی راکد را در شهرک‌های صنعتی به دور از چشم و اطلاع شرکت شهرک‌های صنعتی به هر قیمتی که دلالان می‌گویند، خریداری کنند.

صنعت همواره در مازندران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و ۱۵ درصد از تولید ناخالص استان از این بخش است و دستکم سه هزار واحد صنعتی با اشتغال‌زایی مستقیم ۸۰ هزار نفر در استان وجود دارد که از این تعداد ۴۶۱ واحد صنعتی در بخش ماشین‌آلات و فلزات اساسی، ۱۳۹ واحد در بخش برق و الکترونیک، ۱۱۵ واحد در بخش نساجی، ۴۰۸ واحد در بخش محصولات شیمیایی، ۲۱۶ واحد در بخش سلولزی، ۵۳۰ واحد در بخش کانی غیرفلزی و ۳۶۷ واحد صنعتی نیز در بخش تولید محصولات غذایی مشغول به فعالیت هستند که نوسازی و روغن کاری چرخ دنده های این بنگاه های اقتصادی با تلاش دولت سیزدهم در دست اجرا است.

رنج مازندران از کمبود نیروی کار ماهر در بنگاه‌های اقتصادی

در همین خصوص دانشگاه جامع علمی کاربردی مازندران وارد عمل شده است تا زمینه پرورش افراد ماهر بیشتری را برای استان ایجاد کند و سرپرست این دانشگاه اعلام کرد که تاسیس این دانشگاه براساس اشتغال آفرینی تاسیس شده و بدنبال نظام آموزش نظری و مهارتی در جامعه است.

رضا لحمیان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : به همین منظور سعی شده واحدهای دانشگاه استان در حاشیه کارخانه راه اندازی و فعال شود که ضمن آموزش نظری آموزش مهارتی دانشجویان در این کارخانه ها سپری شود.

وی ادامه داد: در همین راستا و پارسال متناسب سازی رشته های آموزشی این دانشگاه با نیاز بازار کار آمایش رشته ها انجام شده است.

سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی مازندران اظهار داشت: در استان پذیرش دانشجو با تضمین اشتغال طی رای زنی با مراکز تولیدی و صنعتی فراهم شده است به طوریکه زمینه اشتغال ۸۰۰ دانشجو این دانشگاه در سال گذشته ایجاد شد.

دانشگاه جامع علمی کاربردی مازندران دارای ۱۶ مرکز در شهرستان‌های بهشهر، ساری، قائمشهر، سوادکوه، نوشهر، چالوس، تنکابن، آمل، بابل و بابلسر است که در سال تحصیلی جدید در این تعداد مرکز جذب دانشجو انجام می‌شود و دارای هفت هزار دانشجو در مقاطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی ناپیوسته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha