هر آنچه باید در مورد سد آبریز کهگیلویه بدانیم

یاسوج- ایرنا- سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد قرار است به عنوان دومین سد بر روی رودخانه مارون ساخته شود، این سد امتیازهای هیدرولوژی، ژئوتکنیکی و منابع آبی دارد و علاجی برای رفع عطش و کم آبی در شهرستان های دهدشت، چرام، سوق و لنده، درد توسعه نیافتگی و بیکاری جوانان منطقه، موجب کنترل سیلاب های مخرب و حتی تحول در کشاورزی بوده و هم اینک مطالعات نهایی آن در حال انجام است.

به گزارش ایرنا، احداث سد آبریز در بالادست رودخانه مارون یک از دغدغه های اصلی مردم و مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد است که با شروع دولت سیزدهم گام های مثبتی برای اجرای این طرح توسعه محور برداشته شد و یکی از حیاتی ترین طرح برای رفع تنش های آبی در منطقه به ویژه کم آبی روستاها و مناطق پیرامونی این سد خواهد بود.

مردم استان کهگیلویه وبویراحمد معتقدند سد آبریز تنها طرحی است که منافع زیادی برای استان به دنبال داشته باشد و به رونق و توسعه این منطقه به ویژه در حوزه کشاورزی کمک کند.

مارون از رودخانه‌های جنوب غربی ایران جزو ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.

روزهای اخیر حرف و حدیث هایی مبنی بر اینکه پروژ ه ملی سد آبریز به دلیل نداشتن مجوز ماده (۲۳) قانون الحاق(۲) توسط مجلس یازدهم و دولت سیزدهم به طور کلی از پیوست شماره(۱) قانون بوجه سال ۱۴۰۳ کل کشور ویژه طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای ملی، حذف شده و امکان برگرداندن آن به قانون بودجه امسال غیر ممکن است، در رسانه های محلی و فضای مجازی استان دست به دست شده بود.

پیگیری های خبرنگار ایرنا مرکز یاسوج از آخرین وضعیت سد آبریز در کهگیلویه، نشان می دهد که این سد در حال مطالعات نهایی است و هر سال سد آبریز در بودجه درج می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفت: این سد در حال مطالعات نهایی بوده و بعد از آن همچون دیگر طرح های عمرانی اخذ مجوز ماده ۲۳ سد در قانون بودجه درج می شود.

آرش مصلح افزود: با توجه به پیگیری های انجام شده سد آبریز هر سال برای استفاده از اعتبارات ملی در بودجه درج می شود. مطالعات سد ها هزینه دارد و از محل اعتبارات ملی هر سال استفاده می شود.

وی بیان کرد: امسال تکمیل مطالعات سد آبریز از محل ردیف ملی و از اعتبارات داخلی شرکت توسعه منابع آب نیروی ایران در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: استان هم طی یک نامه رسمی به وزارت نیرو با هماهنگی استاندار برای پرداخت مبلغ ۲۰۰ میلیارد ریال از اعتبارات استانی برای تکمیل مطالعات و شروع عملیات سد اعلام آمادگی کرده است.

مصلح تصریح کرد: مطالعات سد در حال انجام و باید ۱۰ گمانه ۱۰۰ متری بر اساس نظر کمیته فنی مجدد حفر شود و اطلاعات زمین شناسی و ژئوتکنیک احصا شود.

وی ادامه داد: سد بلند است و نیروگاه دارد و منطقه ای که آبریز قرار است در آن احداث شود مطالعات قبلی ندارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد به اخرین اقدامات دولت در شهرستان کهگیلویه اشاره کرد و افزود: نخستین ماده ۲۳ در حوزه کهگیلویه برای آب دیشموک صادر شده است و دولت در ابعاد مختلف همکاری دارد.

سد آبریز در یک نگاه

مارون از رودخانه‌های جنوب غربی ایران جزو ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.

این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.

رودخانه مارون به همراه دو رودخانه دیگر شهرستان کهگیلویه ولنده بیشترین آب را از استان خارج می‌کند.

عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۲۰ هزار هکتار از زمین‌های تشنه شهرستان‌های کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.

با ساخت این سد، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لوله‌هایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشت‌های شهرستان‌های کهگیلویه و چرام انتقال می‌یابد.

مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است. این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا می‌شود.

بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشت‌های کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد. سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان‌های کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.

سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.

سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث می‌شود.

به گفته مسئولان این سد نه تنها مزیت های فراوانی برای استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد داشت بلکه استان های همجوار نیز از مزیت ها و قابلیت های این سد بهره مند خواهند شد.

کهگیلویه و بویراحمدی که ۲ میلیون مترمکعب تولید آب در مارون دارد و حدود ۴۹۰ میلیون متر مکعب هم سهم دارد ۱۳۵ میلیون متر مکعب آن را حق دارد در زمستان بگیرد لذا سد آبریز با این وضعیت مطالعه شد و مجوز تخصیص آب، زیست محیطی، پدافند غیرعامل، باستان شناسی و فنی گرفت.

طبق آخرین مطالعات از سد آبریز قرار است این سد ۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان های کهگیلویه و چرام را پوشش دهد به معنای آنکه ۱۲ هزار هکتار در کهگیلویه و هشت هزار هکتار در چرام و بالای ۱۰ هزار هکتار نیز در شهرهای سوق و لنده را نیز آبیاری خواهد کرد.

از مجموع این ۳۰ هزار هکتار شاید ۱۷ هزار هکتار جزو بهترین اراضی زراعی دیم کشور به لحاظ حاصل خیزی خاک، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha