ریبون ها ورقه ها یا نوارهای پلاستیکی شفافی هستند که لایه ای نازک از جوهر مشکی یا رنگی روی یک طرف آن را پوشانده است. این نوارها به صورت رولی حول یک هسته مرکزی پیچیده شده و در انواع، اندازه ها و رنگ های مختلف تولید می شوند. کاربرد آنها در صنایع بسته بندی و چاپ انواع مختلف لیبل، از لیبل اصالت قطعات خودرو گرفته تا برچسب های کوچک خرده فروشی گسترده است.
نحوه کار و انواع ریبون
نحوه چاپ به این صورت است که در اثر حرارت تصویر یا نوشته مورد نظر را روی لیبل چاپ می کند. در واقع در اثر حرارت هد چاپگر، جوهر جامد روی نوار ذوب شده و بر روی بستر چاپ درج می شود. بعد از خروج از پرینتر و خشک شدن استحکام می یابد. از این رو به آنها ریبون حرارتی یا Thermal Ribbon نیز گفته می شود.
face in و face out
لایه پوششی جوهر بر اساس نوع رول، می تواند به صورت لایه داخلی face in یا لایه خارجی face out باشد. به این دو نوع به طور خلاصه FI و FO نیز گفته می شود. در شکل زیر تفاوت این دو نوع کاملا مشخص است.
برای انتخاب ریبون از نوع FO یا FI، باید به نوع چاپگر دقت شود. مدل ها و مارک های مختلف چاپگر فقط از یکی از این دو نوع پشتیبانی می کنند. بنابراین اگر نوع اشتباه در آن قرار داده شود نه تنها هیچ چاپی حاصل نمی شود بلکه به هد پرینتر هم آسیب جدی وارد می آید. برای تشخیص، استفاده از یک نوار چسب ساده کمک کننده است. در طرفی که جوهر قرار دارد چسب با یک فشار ملایم به جوهر آغشته می شود.
(لطفا دوباره به عکس بالا دقت کنید.)
انواع ریبون به لحاظ رنگ
به طور کلی 85 تا 90 درصد ریبون موجود در بازار به رنگ مشکی است. علت این مساله تقاضا و مصرف بالای این رنگ در صنایع بسته بندی و چاپ است. غیر از مشکی رنگ های سفید، قرمز، آبی و سایر رنگ ها نیز در بازار یافت می شوند.
رنگ های مختلف ریبون
اندازه و ابعاد ریبون
ریبون ها در اندازه های استاندارد تولید شده و انتخاب آنها بستگی به اندازه لیبل و دستگاه چاپ دارد. طول آنها در متراژ 75، 110، 300 و 450 متر و عرض آنها 6، 8، 11 و 16 سانتی متر است. برخی ابعاد مصرف بیشتری داشته و بنابراین بیشتر از بقیه در دسترس هستند. نوعی که برای دستگاه های تاریخ زن حرارتی استفاده می شوند، ابعاد کوچکتری داشته و در عرض 5/2، 3، 5/3 و 4 سانتی متر تولید می شوند.
هسته مرکزی رول که معمولا از جنس چوب است در دو اندازه نیم و یک اینچ است. نوع یک اینچی پرکاربردتر است و نوع نیم اینچی برای ریبون های با متراژ کم استفاده می شود.
برای جلوگیری از هدر رفت ریبون، بهترین سایز، نزدیکترین سایز به لیبل مورد نظر برای چاپ است. در این صورت حواشی آن ضایعات کمتری خواهد داشت. از این رو معمولا لیبل ها نیز در سایزهای استاندارد تولید می شوند و اگر مشتری سایز متفاوتی را سفارش دهد، قیمت چاپ و خدمات برای وی افزایش خواهد یافت.
قیمت ریبون
مهم ترین عامل در تعیین قیمت ریبون جنس جوهر آن است. به طور کلی سه دسته اصلی برای این محصول وجود دارد. وکس، رزین و وکس رزین. ماده اصلی ریبون وکس کربن و وکس (یا موم) است. این نوع برای چاپ روی لیبل های کاغذی، سطوح بدون چوب، کاغذ نیمه براق و کارت بدون پوشش استفاده می شود. مقاومت بسیار پایینی در برابر اصطکاک، رطوبت و مواد شیمیایی دارد، بنابراین ارزان ترین نوع محسوب می شود. از طرف دیگر چون سرعت چاپ با این نوع بالاتر است در مصارف معمولی و کوتاه مدت بسیار پرکاربرد است. در وکس رزین، کربن به همراه وکس و رزین به کار رفته است. این نوع به لحاظ کیفیت و قیمت در حد وسط دو نوع دیگر قرار داشته و برای کاغذ نیمه براق، برچسب پوشش دار و بدون پوشش مورد استفاده قرار می گیرد.
نوع سوم از رزین و کربن ساخته شده، کیفیت و قیمت بالاتری نسبت به دو نوع قبل دارد. برای لیبل های پلی استر و لیبل های براق و متال مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه برای ذوب جوهر آن حرارت زیادی مورد نیاز است این نوع ریبون برای سطوح کاغذی و لیبل های معمولی کاربرد ندارد. از طرف دیگر این نوع در برابر سایش، مواد شیمیایی حتی حلال های قوی صنعتی و رطوبت مقاومت بسیار بالایی دارد. بنابراین برای برچسب مخصوص قطعات خودرو و دستگاه های صنعتی و موارد امنیتی کاربرد زیادی دارد.
کاربردهای ریبون
با توجه به اینکه بسته بندی در تمام انواع کالاها و محصولات وجود دارد، بنابراین هر جا صحبت از بسته بندی باشد، لیبل های بسته بندی و ریبون ها نیز کاربرد دارند، از دفاتر پست گرفته تا کارخانجات مختلف. از طرف دیگر برای درج اطلاعات روی محصولات مختلف (از اطلاعات فنی و بهداشتی، تاریخ تولید و انقضا، راهنمای مصرف کننده)، نیز از لیبل ها استفاده می شود که برای چاپ اطلاعات روی آنها به ریبون نیاز است. در انبارداری، حمل و نقل، دفاتر پیشخوان و بسیاری از ارگان های تولیدی، صنایع غذا و دارو، صنایع خودرو و تمام انواع محصولات صنعتی و غیر صنعتی می توان لیبل ها را مشاهده نمود که با کیفیت ها و اشکال مختلف وجود دارند.
چاپ لیبل
از آن جایی که دستگاه های چاپ با مکانیزم انتقال حرارتی گران قیمت هستند، معمولا شرکت ها، کارخانجات و ارگان های مختلف لیبل مورد نیاز خود را به شرکت های چاپ لیبل سفارش می دهند. اما برخی به دلیل نیاز مداوم لیبل مورد نیاز خودشان را تولید می کنند. برای این منظور باید ریبون مناسب خود را نیز شناسایی کرده و برای جلوگیری از هزینه های اضافی، در انتخاب خود دقت زیادی به خرج دهند.
نکات مهم در خرید ریبون
در استفاده از هر ابزار، وسیله و دستگاهی باید ویژگی های متمایز آن مورد توجه قرار گیرد. وقتی صحبت از خرید ریبون می شود باید نکات مهم مربوط به آن رعایت شود. اول اینکه هر نوع ریبون برای هر سطحی مناسب نیست. زیرا هر کدام نیاز به میزان حرارت و دستگاه معینی داشته و بعد از خشک شدن ویژگی های متفاوتی دارند. از طرف دیگر اختلاف زیادی بین کیفیت چاپ انواع ریبون وجود دارد. بنابراین نه تنها باید سطح مورد نظر و ویژگی های ریبون را بشناسید، بلکه باید میزان انتظار خود را از وضوح چاپ، دوام و مقاومت آن در نظر بگیرید.
نکته مهم بعدی این است که دستگاه های چاپ مختلف، نیازمند نوع خاصی از ریبون هستند. اگر این نیاز دستگاه مورد غفلت واقع شود، نه تنها عمر مفید آن کاهش می باید، بلکه کیفیت چاپ در حد مورد انتظار نخواهد بود. لازم به یادآوری است که شرکت های مختلفی با برندهای متنوع در تولید و فروش ریبون فعال هستند. برای شناخت ریبون اصل و اطلاع از قیمت ریبون اصل به منابع مرجع مراجعه کرده و این موضوع را جدی بگیرید.
*** محتوای این مطلب تبلیغاتی و از سوی سفارش دهنده تهیه شده است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.
نظر شما