به گزارش ایرنا، در آستانه چهارشنبه آخر سال، هشدارها در خصوص جلوگیری حوادث این شب شدت میگیرد، آتشنشانی، اورژانس، پزشکان چشم و پوست و متخصصان اجتماعی بارها در خصوص حوادث ناگوار این شب هشدارهای لازم را دادهاند.
یکی از جشنهای سنتی که همه ساله در آستانه سال نو برگزاری میشود چهارشنبهسوری است که این آیین جشنی در غروب سهشنبه(شب چهارشنبه) پایان هر سال برگزار میشود و بر اساس سنت بزرگان و گذشتگان خود با برافروختن آتش و پریدن از روی آن اشعاری از جمله "سرخی تو از من، زردی من از تو" و "غم برو شادی بیا محنت برو روزی بیا" را بیان میکنند.
خاطرات تلخی که مانند ترقه در ذهن آسیبدیدگان میترکد
دستانش نشان میدهند که جای سوختگی است اما این جای سوختگی مربوط به گذشته است و اکنون جای این سوختگی تا آرنج دستش قابل مشاهده است.
خودش را معرفی نمیکند اما میگوید " نوروز ۹۰ را هم به کام خودم و هم خانوادهام تلخ کردم" خودش میگوید پزشکان اعلام کردند که دچار سوختگی درجه سوم شد که باعث ضخیمشدن گسترده پوست با ظاهر سفید و چرمی است.
این حرفهای کسی است که به گفته خودش در جوانی بر اثر یک اشتباه وقتی سوار موتورسیکلت بوده به اشتباه ترقه را روی زمین کوبیده است و بعد باعث سوخت دستانش و آسیبدیدن جدی به موتور شده بود.
چهارشنبهسوری جشن باستانی بود نه ترقهبازی
این روزها این جشن باستانی، با استفاده از وسایل آتشبازی از جمله ترقه و یا آتشزدن لاستیک و وسایل آتشبازی غیراستاندارد شیرینی را برای برخی از خانواده و همسایهها تلخ میکند.
در خصوص این جشن سنتی گفتهاند که در گذشته شکستن کوزههای قدیمی که رسوب گرفته بودند مرسوم بود که امروز این آیین سنتی جای خود را به پرتاپ ترقه و مواد محترقه داده است.
در شب چهارشنبهسوری آیینهای مختلف دیگر از جمله شال انداختن، فال گوش ایستادن و قاشق زنی به منظور کمک به فقرا و همنوعان رونق داشت، در حالی که این آیین از بین رفته و رواج ندارد و جای آن را مواد محترقه و آتشافروزی پر سر و صدا، گرفته است.
براساس اعلام اورژانس و مدیریت حوادث چهارمحال و بختیاری هر سال در حوادث چهارشنبهسوری و روزهای قبل از آن، آمار مصدومان این حادثه افزایش پیدا میکند به گونهای که سالگذشته ۱۱ مورد حادثهدیده در چهارشنبه آخر سال توسط تکنسینهای اورژانس به مراکز درمانی ارجاع داده شد.
هیجانطلبی به جای آیین سنتی چهارشنبهسوری
یک جامعهشناس چهارمحال و بختیاری میگوید: چهارشنبهسوری یک آیین سنتی بوده است که امروزه به دلیل عوامل و زمینههای مرتبط با فرهنگ و سنت دچار تغییرات زیادی شده است، که برای بررسی این موضوع به تحقیق میدانی نیاز است.
شهرام مقدس در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: امروزه این آیین سنتی در بین برخی از مردم به خصوص جوانان و نوجوانان دچار تغییراتی شده است آنچنان که به جای آیین سنتی و به بهانه چهارشنبهسوری ، اقدام به بروز هیجانات خود از جمله پرتاب ترقه میکنند.
به گفته وی، با تغییر و تحولات به وجود آمده در این جشن سنتی، برخی از جوانان و نوجوانان با استفاده از وسایل آتشبازی و موادمحترقه به دنبال هیجانطلبی هستند و این جشن را برگزار میکنند که برخی مواقع باعث بروز حوادث ناگوار میشود.
وی اظهار داشت: استفاده از وسایل آتشبازی و مواد محترقه ناشی از هیجانطلبی، تنوعطلبی و ماجراجویی این گروه سنی است که برای این گروه، رفتارهایی که براساس سنت و آیین قبلی بوده ممکن است هیجان و جذابیت نداشته باشد به همین دست به کارها و اقدامات هیجانی میزنند.
مقدس گفت: خانوادهها باید با این جوانان و نوجوانان مدار کنند و پذیرای کارهای آنها باشند تا در محیط خانه بتوانند هیجانات خود را تخلیه کنند و بسترهای کم خطرتر برای تخلیه هیجانات را در خانه در این شب آماده کنند تا از بروز حوادث ناگوار جلوگیری شود.
به گفته وی، امروزه برخی از افراد جوان و نوجوان برای برپایی آیین سنتی چهارشنبه سوری دوست ندارند که کومههای از آتش را فراهم کنند و به آن شکل سنتی این آیین را برگزار کنند و ممکن است این آیین سنتی برای آنها جذابیت نداشته باشد به همین باید برای کاهش آسیبهای اجتماعی آیین سنتی در کنار آیین سنتی گذشته بستههای جدید نیز برای جوانان و نوجوان طراحی شود تا آن آیین سنتی به فراموشی سپرده نشود و متناسب با نیاز و خواسته جوانان و نوجوانان این آیین برگزار شود.
آمادهباش ۵۸ پایگاه اورژانس ۱۱۵ استان برای حوادث چهارشنبهسوری
مدیر مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث چهارمحال و بختیاری از آمادهباش ۵۸ پایگاه اورژانس ۱۱۵ استان برای حوادث چهارشنبه آخر سال خبر داد و گفت: از این تعداد ۱۹ پایگاه شهری و ۳۹ پایگاه جادهای است که از صبح سهشنبه به صورت آمادهباش هستند.
محمود شمسیپور افزود: هماکنون بیش از ۴۰۰ نفر کارشناس و تکنسین اورژانس در استان آماده خدماترسانی به مردم به خصوص در حوادث احتمالی چهارشنبه آخرسال و روزهای پایانی سال نوروز هستند.
وی با اشاره به اینکه در حواث چهارشنبه آخر سال پارسال ۱۱ نفر دچار مصدومیت شدند، افزود: به مصدومان چهارشنبه آخر سال استان در سال گذشته آسیب جدی وارد نشده بود و مصدومان به صورت سرپایی درمان و ترخیص شدند.
شمسیپور اظهار داشت: در این حوادث ترکیدن ترقه در دست ۲ مرد ۳۶ ساله و ۱۶ ساله در شهرستانهای سامان و شهرکرد موجب آسیب دست آنها شد و در شهرستان فارسان نیز مصدومیت مرد ۲۳ ساله از ناحیه شکم و مصدومیت ۲ مرد ۱۲ و ۱۹ ساله سوختگی در ناحیه دست و خانم ۶۰ ساله سوختگی در ناحیه پا گزارش شد.
شمسیپور افزود: در شهرستان اردل نیز سوختگی دست مرد ۳۸ ساله به اورژانس استان گزارش شد که همه افراد مصدوم پس از انجام اقدامات درمانی توسط کارشناسان اورژانس به بیمارستان منتقل شدند.
رییس اورژانس پیش بیمارستانی چهارمحال و بختیاری گفت: دیگر مراجعات مرکز آموزشی درمانی آیتالله کاشانی شهرکرد نیز مربوط به ۲ مرد ۱۷ و ۲۰ ساله و خانم ۳۵ ساله و کودک ۶ ساله بود.
به گفته وی،پنج مصدوم دیگر نیز توسط اعضای خانواده و همراهان به بیمارستان منتقل شدند.
آغاز پویش نه به چهارشنبهسوری خطرناک در چهارمحال و بختیاری
رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: پویش "نه به چهارشنبه سوری خطرناک" در این استان آغاز شده است.
شمسیپور گفت: این پویش به منظور پیشگیری از وقوع حوادث ناگواری که هر ساله در حاشیه مراسم چهارشنبه سوری اتفاق میافتد، در حال اجراست.
به گفته وی، قطع عضو، سوختگی، آلودگی صوتی و آثار روحی مخرب از جمله پیامدهای منفی برگزار کردن ناایمن مراسم چهارشنبهسوری است که با ارائه آموزش به مردم به خصوص جوانان و نوجوانان، چهارشنبه آرام و به دور از خطر داشته باشیم.
شمسیپور افزود: خانوادهها در صورت بروز حوادث سوختگی ضمن حفظ خونسردی از قرار دادن مواد غیربهداشتی مانند خمیر دندان، آرد، سیبزمینی بر روی محل سوختگی خودداری و در صورت شدت آسیب با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
آمادهباش ۱۵ گروه آتشنشانی شهرکرد در چهارشنبهسوری
مدیرعامل آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهرکرد گفت: همزمان با چهارشنبه پایان سال ۱۵ گروه ثابت و سیار در حالت آمادهباش کامل برای امدادرسانی به حادثه دیدگان احتمالی هستند.
عنایتالله راهنورد افزود: طبق برنامه هر ساله آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهرکرد در حالت آمادهباش کامل قرار دارد و در این راستا ۱۰ گروه سیار و پنج گروه ثابت در مناطق مختلف شهر مستقر میشوند.
وی گفت: در صورت بروز حریق و یا دیگر حوادث ناگوار، نیروها و گروههای فعال در کوتاهترین زمان سر صحنه حاضر شده و به حادثهدیدگان امدادرسانی میکنند.
راهنورد به خانوادهها توصیه کرد، در شب چهارشنبه آخر سال در ترددها همراه فرزندان خود باشند، از ریختن مواد آتش زا مانند نفت و بنزین روی آتش و از روشن کردن آتش در پارکینگ خانهها خودداری کنند و در صورت وقوع حادثه با سامانه ۱۲۵ تماس بگیرند.
توزیع و فروش مواد منفجره و مواد محترقه جرم است
دادستان عمومی و انقلاب مرکز چهارمحال و بختیاری نیز گفت: خرید، نگهداری، حمل، توزیع و فروش مواد منفجره و مواد محترقه جرم است.
سید نصرالدین صالحی افزود: خرید و نگهداری مواد محترقه خطرساز برای چهارشنبهسوری جرم است و متخلفان مطابق قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات مجازات خواهند شد.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز چهارمحال و بختیاری افزود: در این راستا طرح جمعآوری و برخورد قاطعانه با عاملین توزیع و فروش این مواد به فراجا ابلاغ شده است.
وی اضافه کرد: حفظ امنیت و آرامش جامعه همواره یکی از اولویتهای دستگاه قضا است و ایجاد بینظمی و سلب آرامش مردم خط قرمز این دستگاه است، بنابراین انتظار میرود والدین و خانوادهها در کنار ایجاد فضای شادی و نشاط برای فرزندانشان، هشدارها را در خصوص حوادث احتمالی چهارشنبه آخر سال جدی بگیرند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است.
نظر شما