عملیات طوفان الاقصی که از هفتم اکتبر ( ۱۵ مهرماه ) با غافلگیری دستگاه نظامی و امنیتی رژیم صهونیستی از سوی نیروهای حماس آغاز شد، تاکنون بازتاب گسترده ای در محافل سیاسی و رسانه ای جهان داشته است و همچنان به عنوان یکی از مهمترین تحولات و رویدادها در حوزه جهان اسلام و منطقه مورد توجه افکارعمومی است.
بررسی های خبری ایرنا نشان می دهد که دست کم در ۹۲ کشور جهان، بیش از ۴ هزار تجمع، تظاهرات و راهپیمایی از سوی اقشار مختلف در حمایت از مردم ستمدیده فلسطین و در محکومیت جنایات اسراییل برگزار شده است.
مردم افغانستان که سالها طعم اشغالگری آمریکاییها را چشیده اند؛ از جمله ملت هایی بودند که در همان روزهای نخست با برپایی تظاهرات و تجمعاتی، ضمن ابراز همدردی با مردم فلسطین، جنایات رژیم موقت اسراییل را محکوم کردند.
مقامات حکومت سرپرست افغانستان (طالبان) که از حدود دوسال و نیم گذشته با بیرون راندن آمریکایی ها از خاک افغانستان، زمام امور را در این کشور بدست گرفته اند نیز طی یکصد روز اخیر، بارها مواضع رسمی خود را در قبال آرمان فلسطین و رژیم اشغالگر قدس بیان و تشریح کرده اند.
امیرخان متقی وزیر خارجه حکومت طالبان در «همایش مشورتی عالی رتبه سیاسی فلسطین» که به ابتکار جمهوری اسلامی ایران و در تهران برگزار شد؛ در سخنانی با انتقاد از سکوت جهان برابر جنایات رژیم صهیونیستی گفت که قتل عام بی رویه و نسلکشی اهل غزه جریان دارد و جهانی که داد از حقوق بشر، ارزشهای انسانی و آزادی و عدالت میزند، نظارهگر این قتل عام وحشیانه است.
وی با بیان این مطلب که ما در عصر بزرگترین تناقض ها بسر می بریم، افزود: در جهانی که کشورهایی به بهانه نقض جزئیترین حقوق انسانی و یا هم به دلایل سیاسی اما با به کارگیری بحث حقوق بشری مورد تحریمها قرار می گیرند… اما رژیمی که با نسلکشی بی وقفه یک ملت از تمام حدود و معیارهای انسانی در جنگ پا را فراتر گذاشت مورد کوچکترین ایراد قرار نمیگیرد.
متقی ادامه داد: با این وضعیت آیا نظم حاکم جهانی کنونی که اساس آن بعد از جنگ جهانی دوم گذاشته شد، با این همه تناقضات پاسخگوی نیازهای انسان قرن بیست و یک است؟! آیا میشود عقل و خِرَدِ انسانِ قرن بیست و یک را با این همه رفتارهای دوگانه و معیارهای چندگانه به بازی گرفت؟!
وی تاکید کرد: من فکر میکنم وجدان آگاه و بیدار بشری را نمیتوان با اینچنین رفتارهای دو گانه قانع ساخت. ما به نظم نوین جهانی که استوار بر عدالت و برابری باشد نیاز داریم. در نظمی که از حق هیچ انسانی و یا هیچ کشوری چشمپوشی صورت نگیرد و امکان استفادهجوییهای سیاسی نداشته باشد. نظمی که به جهان صلح، عدالت و ثبات به ارمغان بیاورد.
وزیر خارجه حکومت سرپرست افغانستان (طالبان) با تاکید بر اینکه موضوع فلسطین یک موضوع عربی، اسلامی و انسانی است، گفت: ما از کشورهای تاثیرگذار در عرصه جهانی میخواهیم که نقش منصفانهتری در ارتباط با تحولات غزه ایفا کنند و به جنایتهایی که علیه مردم فلسطین در حال انجام است توجه داشته باشند.
وزیر خارجه طالبان تصریح کرد: مسئله فلسطین تنها به مردم فلسطین خلاصه نمیشود، بلکه قضیه عربی، اسلامی و در نهایت انسانی است. هیچ انسان آزاده و معتقد به عدالت و ارزشهای انسانی نمیتواند ظلمهای رژیم صهیونیستی علیه فلسطین را با بی تفاوتی نظارهگر باشد.
متقی ادامه داد: امارت اسلامی افغانستان به عنوان جزئی از امت اسلامی، ظلمهای جاری رژیم صهیونیستی در غزه و فلسطین اشغالی را همواره محکوم کرده است و مبارزه ملت فلسطین را بر اساس نصوص شرعی و حقوق بین الدول، یک امر مشروع و قانونی میداند.
وی ایفای نقش مؤثرتر کشورهای تأثیرگذار جهان اسلام برای پایان کشتار مردم بیگناه فلسطین توسط رژیم صهیونیستی و مسئول دانستن این رژیم را خواستار شد و افزود: جهان اسلام باید یکپارچه و متحدانه صدای آزادی فلسطین را به روایت مطرح مبدل نمایند و تفاوت دیدگاههای سیاسی را در این قضیه راه ندهد.
سرپرست دستگاه دیپلماسی حکومت افغانستان گفت: هنوز هم نیاز است کشورهای بیشتری در منطقه دست به کار شوند تا بتوانیم جلوی کشتار بیرویه مردم مظلوم فلسطین گرفته شود. این تلاشها باید تا زمانی ادامه یابد که مسئله فلسطین به حل دائمی و عادلانه برسد. راه حلی که در نتیجه آن مردم فلسطین دارای دولتی شوند که در سرزمین تاریخی فلسطین به وجود بیاید.
متقی تأکید کرد: امارت اسلامی افغانستان در محدوده تواناییاش آماده همراهی جهان اسلام در این امر انسانی و اسلامی است.
امیرخان متقی سه شنبه هفته گذشته نیز در دیدار با حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رییس جمهوری در امور افغانستان و سرپرست سفارت کشورمان در کابل بار دیگر با تکرار مواضع امارت اسلامی افغانستان درخصوص مساله فلسطین وجنگ غزه اظهار داشت: حمایت از فلسطین نیز آرمان مشترک دو ملت مسلمان ایران و افغانستان محسوب میشود.
از سوی دیگر محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان در دیدار با هیات علمای جهان اسلام، بمباران رژیم صهیونیستی در غزه را وحشیانه خواند و گفت: آنچه که امروز در فلسطین صورت میگیرد درد مشترک تمام مسلمانان جهان است.
وی افزود: فلسطینیها با اراده مستحکمی که دارند قطعاً در این جنگ پیروز خواهند شد.
سراجالدین حقانی وزیر کشور طالبان نیز به تازگی در دیدار با هیات علمای جهان اسلام با اشاره به وضعیت فلسطین گفت: در نتیجه مقاومت فلسطینیها خاک این کشور از چنگ اشغالگران آزاد خواهد شد. وی تأکید کرد کمک به مردم فلسطین افتخار بزرگ مردم افغانستان خواهد بود.
این مقام ارشد طالبان افزود: مبارزه افغانها با اشغالگران ثابت کرد که هر مهاجمی به هر اندازه هم که مجهز باشد، در مقابل ایمان تاب مقاومت را ندارد.
پیش از این نیز وزارت امور خارجه طالبان در بیانیهای حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه را محکوم کرده بود.
طالبان همچنین در بیانیه خود، علاوه بر محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی؛ اعلام کرد که حملات اسراییل به مردم بی دفاع غزه، ممانعت این رژیم از ارسال آذوقه، دارو و موارد خوراکی به غزه از جمله مصادیق جنایات انسانی است و از جامعه جهانی بویژه کشورهای اسلامی و سازمان همکاری اسلامی درخواست کرد که هرچه زودتر به «قضیه فلسطین رسیدگی و جلوی حملههای وحشیانه اسراییل به غزه» را بگیرند.
کارشناسان معتقدند؛ نگاهی به مواضع و بیانیههای طالبان در ماههای اخیر و بویژه از آغاز عملیات طوفان الاقصی نشان میدهد که مواضع و اقدامات حکومت طالبان پس از به قدرت رسیدن دوباره در افغانستان در خصوص مساله فلسطین؛ شفافتر و صریحتر شده است.
یکی از اقدامات قابل تامل طالبان در توجه به مساله فلسطین و زنده نگاه داشتن مساله قدس نزد افکار عمومی این کشور، ساخت مسجد با معماری شبیه نماد مسجد الاقصی در بلندترین نقطه شهر کابل است. البته هرچند این مسجد مجلل با مشارکت و توسط دولت ترکیه در بام کابل؛ احداث شده اما همکاری و مساعدت حکومت سرپرست در چنین طرحی را نمی توان نادیده گرفت.
این اقدام طالبان (ساخت مسجدی با نماد مسجدالاقصی در کابل) با واکنش مثبت مردم افغانستان روبرو شده است و در حال حاضر هر روز این مسجد پذیرای بسیاری از مردم کابل است و بدیهی است حضور در چنین مکانی بی اختیار انسان را متوجه مهمترین مساله جهان اسلام یعنی آزادی قدس شریف از چنگال رژیم اشغالگر صهیونیستی می کند.
علاوه بر ساخت مسجدی با نماد مسجدالاقصی، در دوسال گذشته در ایام خاصی از سال بویژه آخرین جمعه ماه مبارک رمضان (روز جهانی قدس) توجه خاصی به این روز شده و در بسیاری از شهرهای افغانستان از سوی شخصیت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و با حضور چشمگیر مردم این کشور شاهد برگزاری آیینهایی در بزرگداشت این روز هستیم.
سخن پایانی؛ به نظر می رسد حاکمیت فعلی افغانستان به رغم مواجهه با حجم بسیاری از مشکلات که زائیده دو دهه اشغالگری آمریکا و جنگ و ناآرامی ها در این کشور بوده است، تلاش می کند با همراهی و همسویی با کشورهای اسلامی در موضوعات مهم جهان اسلام از جمله مساله فلسطین، پایه های ارتباط خود با جهان اسلام را تحکیم و تقویت کند.
* گزارش از رضا خوش لهجه یزدی
نظر شما