به گزارش روز شنبه ایرنا از پرس تراست ایندیا، بر اساس گزارش کمیسیون انتخابات بنگلادش، در مجموع ۱۱۹ میلیون و ۶۰۰ هزار رای دهنده ثبت نام شده واجد شرایط رای دادن در روز یکشنبه در بیش از ۴۲ هزار مرکز رایگیری هستند.
بیش از یک هزار و ۵۰۰ نامزد از ۲۷ حزب سیاسی در کنار ۴۳۶ نامزد مستقل در انتخابات پیش روی این کشور شرکت میکنند، بیش از ۱۰۰ ناظر خارجی، از جمله سه ناظر از هند، دوازدهمین انتخابات سراسری بنگلادش را که تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار می شود، نظارت خواهند کرد.
انتظار می رود که حزب حاکم عوامی لیگ که به شیخ حسینا، نخستوزیر کنونی تعلق دارد، برای چهارمین بار پیروز شود زیرا حزب اصلی مخالف بنگلادش ملی گرای بنگلادش (BNP) و خالده ضیا، ۷۸ ساله، نخستوزیر سابق که به اتهام اختلاس در بازداشت خانگی است، انتخابات را تحریم کردهاند.
حسینا، ۷۶ ساله، در یک سخنرانی تلویزیونی این هفته از احزاب طرفدار دموکراسی و قانون مدار خواست به ایده هایی مخالف «فرآیند قانون اساسی کشور» دامن نزنند.
شیخ حسینا گفت: عوامی لیگ هر زمان که به قدرت رسید، توسعه اقتصادی و اجتماعی مردم کشور را تضمین کرده است.
این در حالی است که حزب ملیگرای بنگلادش خواستار اعتصاب سراسری ۴۸ ساعته از روز شنبه شده است.
از ۲۷ حزب سیاسی که در انتخابات شرکت می کنند یک حزب از احزاب مخالف دولت حاکم است و جاتیه (جاپا) نام دارد، بقیه اعضای ائتلاف تحت رهبری عوامی لیگ هستند که کارشناسان آن را «احزاب ماهوارهای» می نامند.
به عنوان بخشی از کمپین تحریم انتخابات، حزب ملیگرای بنگلادش روز پنجشنبه یک اعتصاب سراسری ۴۸ ساعته در سراسر کشور را از ساعت ۶ صبح روز ۶ ژانویه (۱۶ دی ماه) تا ساعت ۶ صبح روز ۸ ژانویه (۱۸ دی ماه) اعلام کرد، زیرا این حزب مدعی شده است که هیچ انتخاباتی در دولت فعلی منصفانه و معتبر نخواهد بود.
هدف از تحریم: فشار برای استعفای دولت غیرقانونی
روح الکبیر رضوی، سخنگوی حزب ملیگرا، با اعلام این اعتصاب گفت: هدف از این تحریم، فشار برای استعفای دولت غیرقانونی، ایجاد یک دولت بی طرف غیرحزبی و آزادی همه رهبران و فعالان حزب از زندان است.
پیش از انتخابات، دولت حسینا ده ها هزار تن از سیاستمداران و حامیان حزب رقیب را دستگیر کرد، اقدامی که گروه های حقوق بشر آن را به عنوان تلاشی برای فلج کردن گروه های مخالف محکوم کردند.
مقامات بنگلادش دو روز پیش نیروهای ارتش را در سراسر این کشور با هدفی که آن را «کمک به اداره مدنی کشور برای حفظ صلح و نظم در طول رایگیری نامیدهاند، مستقر کردند.
به رغم تمهیدات شدید امنیتی، افراد ناشناس در چهار منطقه از این کشور، بمب های دست ساز منفجر کردند و با حمله به مراکز رای دهی خالی، این اماکن را آتش زدند، در حالی که فعالان حزب ملی گرا در یک منطقه دیگر با پلیس درگیر بودند و روز جمعه پنج نفر زخمی شدند.
آتش زدن یک قطار مسافربری جمعه شب در نزدیکی داکا دست کم چهار نفر کشته بر جای گذاشت، حزب ملی گرا خواستار تحقیقات تحت نظارت سازمان ملل در مورد این حادثه است که آن را یک اقدام خرابکارانه «از پیش برنامه ریزی شده» توصیف کرد.
اندیشکده گروه بین المللی بحران (ICG) مستقر در بروکسل گفت: بنگلادش اکنون در مقطع حساسی قرار دارد. این دموکراسی زمانی پر جنب و جوش، اگر ناقص بود، به زودی سومین انتخابات را بدون جایگزینی معتبر برای دولت فعلی برگزار خواهد کرد.
این اندیشکده گفت در حالی که اکنون برای به تعویق انداختن انتخابات ژانویه بسیار دیر شده است، عوامی لیگ و حزب ملیگرا باید پس از رایگیری برای کاهش تنش های سیاسی کشور، از طریق امتیاز دادن به یکدیگر تلاش کنند.
هارون الرشید، استاد علوم سیاسی و تحلیلگر، گفت: بیم آن دارد که بنگلادش به دلیل ماهیت بسیار متضاد بین دو حزب بزرگ، مدت نامعلومی فرصت نیاز دارد تا یک فضای سیاسی مناسب به دست بیاورد.
جزر و مد انتخاباتی
عبید القادر دبیر کل عوامی لیگ روز جمعه گفت: هیچ دموکراسی کاملی در هیچ کجای جهان وجود ندارد، اما مشارکت حزب ملی گرا می توانست انتخابات آتی را رقابتی تر کند.
وی افزود: پیش از برگزاری انتخابات، یک «جزر و مد بیسابقه» به نفع این حزب در سراسر کشور ایجاد شده است، این انتخابات برای مردم بنگلادش به معنای جشنواره دموکراسی است و این بار نیز از این قاعده مستثنی نیست.
عبید القادر در مورد اعتصاب عمومی حزب ملیگرا در روز انتخابات گفت: این یک «ابزار منسوخ» در سیاست بنگلادش است.
حسینا از سال ۲۰۰۹ در قدرت بوده و در آخرین انتخابات در دسامبر ۲۰۱۹، در یک نظرسنجی که با خشونت مرگبار و اتهامات تقلب در نظرسنجی ها همراه بود، برنده شد.
حزب ملی گرای بنگلادش انتخابات ۲۰۱۴ را تحریم کرد اما در سال ۲۰۱۹ به انتخابات پیوست که رهبران این حزب بعداً گفتند: این یک اشتباه بوده است و ادعا کردند که رای گیری با تقلب و ارعاب گسترده خدشه دار شده است.
حزب جاپا نیز تمایلی به پیوستن به رایگیری نداشت اما موافقت کرد که در آن شرکت کند زیرا حزب حاکم تصمیم گرفت ۲۶ کرسی را به آنها اختصاص دهد.
عوامی لیگ همچنین شش کرسی را به شرکای خود در ائتلاف حاکم ۱۴ حزبی واگذار کرد، در حالی که حسینا نامزدهای مستقل و منتقد را تشویق کرد تا در حالی که حزب حاکم در حال اجرای کمپین برای مشارکت بالای رایدهندگان است، در انتخابات شرکت کنند.
عبدالمعین خان، رهبر ارشد حزب ملیگرای روز جمعه تلاش های دولت را «کودکانه» خواند و «ورشکستگی سیاسی» آن را ثابت کرد.
با این حال، تحلیلگران و ناظران گفتند این کشور ۱۷۰ میلیونی به سمت حاکمیت تک حزبی پیش می رود، در حالی که بسیاری از رای دهندگان گفتند که این بار هیچ جذابیتی برای رای دادن پیدا نکردهاند، زیرا قرار است رای گیری برای انتخاب مجدد دولت فعلی باشد.
اقتصاد بنگلادش نیز پس از جنگ روسیه و اوکراین که قیمت سوخت و واردات مواد غذایی را افزایش داد، به شدت تضعیف شده است و بنگلادش مجبور شد برای کمک مالی ۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری در سال گذشته به صندوق بینالمللی پول مراجعه کند.
بسیاری از این بیم دارند که چهارمین دوره متوالی نخست وزیری شیخ حسینا وضعیت اقتصادی این کشور را بدتر و ناامیدی مردم بنگلادش را عمیق تر کند.
نظر شما