مجید کوهی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تشریح کرد: اقلیم شرق ترکیه و شمال غرب ایران به شدت تحت تاثیر وجود کوههای مرزی بین ۲ کشور قرار دارد و در واقع ناشی از «باد سوی» کوه و «باد پناه» کوه است.
وی افزود: هنگامی که توده هوا به کوه میرسد، سمتی از کوه که توده هوا ابتدا به آن برخورد میکند، سمت «باد سوی» کوه نامیده میشود و در این سمت هوا مجبور به صعود میشود و این سمت از کوه اغلب شاهد شدیدترین بارشها است.
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل بیان کرد: طرف مقابل کوه سمت «باد پناه» کوه نامیده میشود و از آنجایی که هوا در سمت باد پناه کوه در حال نزول است و هوای نزولی گرمتر و خشکتر است (برخلاف هوای صعودی در قسمت باد سوی کوه) به طور معمول بارندگی بسیار کمتری دریافت میکند.
وی با اشاره به نقش کوههای مرزی ایران و ترکیه در شرایط اقلیمی منطقه، اضافه کرد: سمت باد سوی کوه (شرق ترکیه) بارندگی بسیار بالاتری دریافت میکند که به طور معمول از ۵۰۰ میلیمتر تا یک هزار میلیمتر در سال متغیر است.
کوهی اظهار کرد: سمت باد پناه کوه (شمالغرب ایران) اقلیم بسیار خشکتر و با میانگین بارندگی سالانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیمتر را تجربه میکند که این تفاوت گاه حتی میتواند فاحش باشد؛ به طوری که شهر ترابوزان ترکیه در سمت باد سوی کوه حدود ۸۰۰ میلیمتر و شهر تبریز ایران در سمت باد پناه تنها ۳۰۰ میلیمتر بارندگی سالانه دارد.
وی عامل دیگر تفاوت در بارندگیهای شمالغرب ایران و شرق ترکیه را فاصله از اقیانوس عنوان کرد و گفت: با توجه به حرکت بیشتر توده هوای مرطوب مدیترانهای به داخل خشکی، رطوبت بیشتری را از طریق تبخیر و بارندگی از دست میدهد و موجب این تفاوت در ۲ کشور میشود.
به گزارش ایرنا ، انتشار فیلمها و عکسهایی از بارش برف در کوههای واقع در محدوده ترکیه و خشکی ارتفاعات ایران در منطقه مرزی بین ۲ کشور و در پی آن بازنشر برخی مسائل شبهعلمی و غیرعلمی در این زمینه موجب واکنشهای متفاوتی از سوی کاربران در فضای مجازی شده است.
استان اردبیل که ۱۲ شهرستان با جمعیت افزون بر یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دارد، در شمالغربی ایران و همجوار با استانهای آذربایجانشرقی، زنجان و کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
مقایسه بارش ایران با ترکیه منطقی نیست/ بارندگیها وابسته به توپوگرافی منطقه
پیشبینیهای پاییزی جواب نداد/ بارش در آذربایجانغربی هر روز کمتر از دیروز
نظر شما