۱۲ آذر ۱۴۰۲، ۱۴:۳۶
کد خبرنگار: 2785
کد خبر: 85309826
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

روزی به کام معلولان

۱۲ آذر ۱۴۰۲، ۱۴:۳۶
کد خبر: 85309826
روزی به کام معلولان

زنجان - ایرنا - معلولان قشری از جامعه به شمار می روند که برای آشنایی هرچه بیشتر و ایجاد حساسیت در خصوص مسایل،‌ نیازها و مشکلات آنان در اذهان مردم و مسوولان روزی به نام آنان در تقویم نامگذاری شده است تا فرصتی برای بیان دغدغه‌ها، چالش‌ها و توانمندی‌های آنان در حوزه‌های مختلف باشد.

به گزارش ایرنا، معلولیت واژه ای آشنا برای عموم مردم است که اغلب، آن را با یک ناتوانی معنا می‌کنند، نقیصه ای که موجب می شود فرد نتواند همانند یک فرد عادی در جامعه نقش آفرینی و در فعالیت های مختلف شرکت کند.

بر خلاف تصور اغلب مردم، این قشر افراد توانمندی هستند که گاه توانایی آنها در انجام برخی امور بیش از افرادی با سلامت کامل جسمانی است و همواره با همت مضاعف، فعل "می توانیم" را برای همه انسان‌ها معنا می‌کنند و گواه این مدعا موفقیت های معلولان به رغم برابر نبودن امکانات، در رخدادهای مختلف علمی،‌ ورزشی و فعالیت های اقتصادی و اجتماعی است و این افتخارات همواره ثابت کرده است که گرچه معلولان با موانع مختلفی دست به گریبان هستند و گاه شاید نگاه های جامعه نیز به نوعی آزارشان دهد، اما با خودباوری به این نتیجه رسیده اند که تنها راه موفقیت،‌ تعالی و دیده شدن حضور در رخدادهای مختلف فرهنگی، هنری و ورزشی و دیگر عرصه هاست و این مسیر را با استقامت و استوار باید ادامه داد.

طبق آمارهای رسمی ارائه شده، ۱۵ درصد جمعیت جهان با بیش از یک میلیارد نفر نوعی از معلولیت را تجربه می‌کنند و شیوع ناتوانی در کشورهای در حال توسعه بیشتر است و این از اهمیت توجه و لزوم برنامه ریزی مناسب برای رفع نیازمندی‌ها و مشکلات آنان حکایت دارد.

بر همین اساس برای معرفی و یادآوری توانمندی های این قشر روز جهانی معلولین " ۱۲ آذر مصادف با سوم دسامبر" با شعار سال " باور توانمندی ها، نویدبخش دنیایی دسترس پذیر" نامگذاری شده است.

هدف از تعیین این روز ارتقا و رشد آگاهی های جامعه درباره مسائل مربوط به معلولیت های مختلف است.

معلولین و متولیان مربوط به این حوزه معتقد هستند هرچند اقداماتی برای رفع مشکلات و معضلات این قشر انجام شده است اما کافی نیست و در این میان تغییر رویکرد و نگاه های جامعه می تواند مسیر بهتری را پیش روی آنها قرار دهد.

روزی به کام معلولان

فرهنگ جامعه نسبت به معلولان تغییر کند

مریم طاهری از جمله معلولان زنجانی است که هر چند معلولیت جسمی و حرکتی دارد اما این محدودیت مانع انجام فعالیتهای مختلف ورزشی و اجتماعی او نشده است به طوریکه هم اکنون در رشته بسکتبال با ویلچر فعالیت می کند.

وی گفت: ۴۲ سال سن دارم، نوع معلولیت من جسمی و حرکتی در حد شدید است و در زمان حاضر در حوزه ورزش فعال هستم.

این ورزشکار معلول زنجانی اضافه کرد: تمایلی به حضور در اجتماع نداشتم اما با تشویق های انجام گرفته، با تقویت اعتماد به نفس و خودباوری وارد این رشته ورزشی شدم به طوریکه اکنون از روحیه بسیار خوبی برخوردار هستم.

طاهری با بیان اینکه ۲۲ سال است در رشته بسکتبال با ویلچر فعالیت می کنم اظهار داشت: ۲ بار به اردوی تیم ملی دعوت شدم اما در لیست نهایی قرار نگرفتم در مسابقات قهرمان کشوری هم حضوری پررنگ داشتم.

این معلول زنجانی با بیان اینکه تا کنون مدال‌های طلا و نقره کسب کرده ام، ادامه داد: نبود حامی مالی موجب شده است آنگونه که باید و شاید نتوانیم در مسابقات و رقابت های مختلف حضور مستمر داشته باشیم.

وی نبود سرویس ایاب و ذهاب را از دیگر مشکلات پیش روی معلولان فعال عنوان کرد و گفت: در واقع برای رفت و آمد به خصوص اینکه در بسیاری از معابر و مکانهای عمومی مناسب سازی نیز انجام نشده است، دچار مشکل هستیم.

این ورزشکار معلول با بیان اینکه به رشته بستکبال با ویلچر علاقه مند بودم و در ورود من به فعالیت ورزشی خانواده هم نقش اثرگذاری داشتند ادامه داد: در زمان حاضر برای حضور در رقابت های قهرمان کشوری تمرین می کنیم البته کمک حامی مالی نیز وضعیت بهتری را ایجاد می کند.

وی نوع نگاه جامعه به معلولان را ترحم آمیز عنوان کرد و گفت: متاسفانه در این خصوص فرهنگ سازی لازم انجام نگرفته است به عنوان مثال وقتی در بیرون تردد می کنیم، برخی با دیدن ما یا نگاه ترحم آمیزی دارند و یا برخی نیز حتی ما را به تمسخر می گیرند.

نگاه جامعه به معلولان ترحم آمیز و گاه تمسخر آمیز است که متاسفانه در این خصوص فرهنگ سازی لازم انجام نگرفته است.طاهری با اشاره به نبود حمایت های مالی از معلولان ورزشکار افزود:‌ با وجود اینکه در بُعد قهرمانی فعالیت می کنم اما از داشتن یک ویلچر مجهز محروم هستم و آرزویم این است که بتوانم با تلاش و ممارست و اتکا به توانمندی های خود در مسابقات جهانی شرکت کنم.

وی به دیگر همنوعان خود توصیه کرد در انزوا نباشند و با خود باوری در جامعه حضور فعالانه ای داشته باشند.

این معلول با بیان اینکه آنگونه که باید و شاید به جایگاه معلولان حتی در بهره گیری از امکاناتی نظیر جای پارک ویژه این قشر توجهی نمی شود، خاطرنشان کرد: هر چند اقداماتی در خصوص مناسب سازی محیط برای معلولان انجام شده است اما تردد از روی همین سنگفرش های خیابانها و معابر، برای این قشر مشکل ساز است.

روزی به کام معلولان

حقوق معلولان در جامعه رعایت شود

سرپرستی بهزیستی استان زنجان نیز ادامه داد: معلولیت در جامعه گاه اجتناب‌ناپذیر است. معلولیت یا مادرزادی است و یا بر اثر حوادث اتفاق می‌افتد و در قبال این قشر هم حکومت و هم مردم و خانواده وظیفه حمایتی دارند.

روح الله خدابنده لو افزود: مسوول حقیقی کمک به معلولان، سازمان بهزیستی است ولی فقط این کافی نیست، همه باید پای کار باشند و بخش‌های دولتی و غیردولتی و مردم باید خدمات مربوط به بهزیستی را گسترش دهند.

وی با تاکید بر اینکه حقوق معلولان باید در جامعه رعایت شود اضافه کرد: این قشر نیز مانند اقشار عادی جامعه حق حیات و زندگی و برخورداری از امکانات برابر با سایر افراد دارند.

این مسوول ادامه داد: هرچند که متولی معلولان در جامعه، بهزیستی است ولی باید همه‌ مسئولان خود را در یاری رسانی به معلولان شریک بدانند و در این زمینه دغدغه و احساس مسوولیت داشته باشند.

خدابنده لو افزود: هم اکنون ۲۰ هزار پرونده معلولیت در حوزه توانبخشی این اداره کل ثبت شده است و بیش از ۱۶ هزار خانوار افراد دارای معلول مستمری بگیر سازمان هستند.

هم اکنون از ۲۰ هزار پرونده معلولیت در حوزه توانبخشی این اداره کل ثبت شده و بیش از ۱۶ هزار خانوار افراد دارای معلولیت مستمری بگیر سازمان هستند.وی به حمایت بهزیستی از ۳۴۶ فرد معلول ضایعه نخاعی در استان اشاره کرد و گفت: به این افراد خدمات ویژه همچون توان پزشکی، حق پرستاری و سایر خدمات مددکاری ارائه می شود.

سرپرست بهزیستی زنجان یادآورد شد: بیش از یک هزار و ۴۰۰ نفر از افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید نیز خدمات مددکاری و کمک هزینه حق پرستاری به مبلغ ۲۱ میلیون ریال به صورت ماهانه دریافت می کنند.

خدابنده لو به موضوع مناسب سازی شهری اشاره کرد و گفت: مناسب سازی معابر و محیط شهری یکی از مؤلفه های حقوق شهروندی و مطالبه به حق افراد دارای معلولیت است.

وی خاطرنشان کرد: هرچند اقدامات انجام شده و در دست انجام به صورت کامل نمی تواند خواست افراد معلول را برآورده کند اما راهی که آغاز شده است و همکاری های بین بخشی نتیجه بهتری را رقم خواهد زد.

روزی به کام معلولان

مسوولان خود را در جایگاه معلول ببینند

مدیرعامل جامعه معلولان استان زنجان نیز ادامه داد: جامعه معلولان همواره مطالبه گر بوده اند و تا زمانی که یک مسؤول خود را در جایگاه معلول نبیند و به مشکلات آنان واقف نباشد، درک دقیقی از این موضوع مهم نخواهد داشت.

مهدی قنبری موحد با بیان اینکه طبق آمار جهانی ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد جامعه معلول هستند، افزود: حوادث مختلفی به معلولیت منجر می شود و در این میان مناسب سازی حتی از بحث اشتغال و ازدواج این قشر مهم تر است.

طبق آمار جهانی ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد جامعه معلول هستند، حوادث مختلفی به معلولیت منجر می شود و در این میان مناسب سازی از بحث اشتغال و ازدواج مهمتر است.این مسوول ادامه داد: در زمان حاضر جایگاه انتقاد و منتقد تغییر یافته است به طوری که وقتی از مشکلات مناسب سازی سخن گفته می شود، همه از چالش‌های آن می گویند، اما وقتی پای عمل می آید کار به جایی که باید نمی رسد و در واقع مدیران باید به عنوان مسؤول پاسخگو باشند.

وی با قدردانی از اقدامات بهزیستی یادآور شد: فعالیت این سازمان کافی نیست و همه دستگاه‌های متولی امر باید همکاری های لازم را داشته باشند.

مدیرعامل جامعه معلولان استان زنجان خاطرنشان کرد: نظارت و آموزش در مناسب سازی، اصلی مهم به شمار می رود و در این میان نیز فرهنگ سازی لازم به زمان بیشتری نیاز دارد که به مرور نتیجه بخش خواهد بود.

وی اظهار داشت: مطالبه گری مردم در این زمینه را باید افزایش داد و در این میان رسانه های گروهی می توانند یاریگر معلولان باشند.

برآیند:

معلولان قشری از جامعه محسوب می شوند که توجه به محدودیت ها و نیازمندی های آنان ضروری است و در این میان تغییر نوع نگرش جامعه همچنین برانگیختن حساسیت مردم و مسوولان به این قشر می تواند چشم انداز بهتری را برای آنان فراهم کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha