صالحه ایرانمنش روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت موسیقی در جزیره قشم اظهار داشت: موسیقی و آواهای محلی، بخشی از هویت فرهنگی مردمان بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس است و از دیدگاه خاستگاه معنایی - کلامی و جایگاه اجتماعی و نیز از دیدگاه کاربردی به انواع آیینی، مذهبی، درمانی و موسیقی کار و اشتغال تقسیم می شود.
وی ادامه داد: وجود ترکیب جمعیتی و تنوع فرهنگی در سواحل و جزایر خلیج فارس که در نتیجه مراودات مستمر و دیرپای تجاری با سایر اقوام و ملل در طول سده ها بلکه هزاره های گذشته صورت گرفته است خود دلیلی بر وجود تنوع و غنای موسیقیایی در سواحل جنوب ایران به ویژه جزیره قشم به عنوان بزرگ ترین و از مستعدترین کانون های زیستی در بین جزایر خلیج فارس است.
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد قشم توضیح داد: نغمه ها و آواهای مرتبط با دریا و فعالیت های دریانوردی و نیز ترانه های مراسم شادی و عروسی بخشی مهم و وسیع از موسیقی این جزیره تمدنی محسوب می شود که در تنوعی قابل ملاحظه جریان دارد.
ایرانمنش اضافه کرد: در بیشتر این موسیقی ها جمعیت شرکت کننده در مجلس، مغنی یا تک خوان گروه را همراهی می کنند که موسیقی «رزیف» و «ازوا (عضوا یا ازبا)» از جمله شناخته شده ترین سنن موسیقیایی مردمان خطه خلیج فارس است که قرن هاست در جزایر و سواحل ایرانی خلیج فارس جریان دارد.
وی گفت: بندر لافت در جزیره قشم و بندر کنگ در ساحل شمالی خلیج فارس ناحیه غرب استان هرمزگان از جمله نمونه های مثال زدنی در برگزاری این مراسم به شمار می روند.
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد قشم افزود: در راستای تقویت فرهنگ بومی، محلی، آیین ها و سنت های دیرینه جزیره قشم نگین خلیج فارس مردم بیشتر باید از هنر هنرمندان بومی و جامعه محلی این جزیره استفاده کنند تا سنت های گذشته هنری زنده شود.
وی اعلام کرد: شماری از هنرمندان این جزیره در زمینه موسیقی موفق به کسب مقام های استانی و کشوری شده اند و این زمینه خوبی برای ترویج این رشته از موسیقی در بین جوانان علاقمند سرزمین آب و آفتاب در کنار آب های فیروزه ای خلیج فارس برای فراگیری موسیقی به عنوان نخستین هنر هفتگانه جهان است.
نگین خلیج فارس جزیره ای موسیقایی است و آوای دریا، نهفته در سینه هنرمندان، خفته در پنجه نوازندگان و برخاسته از پایکوبی رقصندگان در جادویی موسیقی سرزمین آب و آفتاب وجود دارد.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
نظر شما