به گزارش ایرنا، ورزش هاکی که در ایران باستان به نام چنتی شناخته میشود، سابقه ۲ تا سه هزار ساله در نزد ایرانیان دارد و آنان نخستین کسانی بودند که دست به چوب برده و هاکی بازی میکردند.
اگرچه این ورزش در سطح بین المللی به اسم ایران شناخته میشود، اما رسم این ورزش متاسفانه در داخل کشور و به خصوص در استان قزوین مورد بی توجهی قرار گرفته است.
فقدان حداقل امکانات زیرساختی مثل سالن اختصاصی، برگزار نشدن مسابقات منظم دوره ای و سالانه و بی توجهی به سنین پایه برای استعدادیابی از عمده مسایلی هستند که این ورزش با قدمت را امروز به حاشیه می راند.
با هدف تشریح جزییات بیشتر در این رابطه به سراغ یکی از پیشکسوتان این رشته ورزشی رفتیم؛ شهناز عباسی نخستین زنی بوده که در دهه ۸۰ برای اولین مرتبه در کشور به عنوان رییس هیات هاکی استانی (قزوین) انتخاب شده بود، وی اکنون در پست نایب رییس هیات هاکی استان فعالیت دارد، وی متولد ۱۹ آبان ماه سال ۶۱ و ساکن قزوین بوده و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته تربیت بدنی است.
در ادامه پاسخ او به سووالات خبرنگار ایرنا را میخوانید:
ایرنا. از چه سنی وارد عرصه ورزش شدید؟
از ۹ سالگی با ورزش والیبال شروع کردم، در مسابقات به عنوان لیدرها حضور داشتم و در مدرسه و دانشگاه به این رشته ادامه دادم، تا اینکه در سال ۸۰ و در مجموعه ورزشی انقلاب تهران، رشته هاکی را آغاز کردم.
ایرنا. چرا ورزش هاکی؟
به این رشته علاقه مند شدم، چون این رشته در یک برهه به عنوان واحد درسی قرار گرفت و چون این رشته فاقد اساتید لازم بود اما به علت مهارت بالای بدنی، به این رشته ورزشی علاقه مند شدم.
بعد از آنکه که به قزوین آمدم، خدمت مدیرکل ورزش و جوانان وقت (قربانعلی پاشا) رسیدم و مواردی را از این رشته به ایشان توضیح دادم، روزی به طور اتفاقی در رسانه ها خبری منتشر شده بود مبنی بر اینکه هر فردی کارت مربیگری و یا داوری هاکی دارد، می تواند برای ریاست هیات هاکی استان قزوین ثبت نام کند، بنده نیز سریعا مدارکم را جمع کردم و نزد آقای احمد پور (از کارکنان اداره کل) و ثبت نام کردم و در نهایت نیز با هفت رای موافق به عنوان رییس هیات انتخاب شدم.
ایرنا. قرار گرفتن شما در هیات هاکی چه دستاوردی های به همراه داشته است؟
من نخستین بانویی بودم که در کشور به عنوان رییس هیات ورزشی انتخاب شدم، یادم می آید که یک مرتبه استاندار اسبق قزوین (محمودیان) همه روسای هیات های ورزشی را دعوت کرده بود، در این جمع مرتضی موسی خانی رییس سابق دانشگاه آزاد و رییس هیات دوچرخه سازی استان نیز حضور داشتند که همین آشناییها موجب ترقی و همکاری بنده با دانشگاه آزاد شد.
ایرنا. آیا شما مشوقی هم داشتید برای پیشرفت ؟
بله مشوق من خانواده ام بودند.
ایرنا. علت غریب بودن هاکی در بین رشته های ورزشی چیست؟
این رشته ورزشی مهیج خیلی مظلوم واقع شده و متاسفانه هنوز هم یک سالن اختصاصی برای آن در سطح استان وجود ندارد، هم اکنون در شهرهایی مانند یاسوج، تبریز و لرستان شاهد سالن های اختصاصی هاکی هستیم، از این جهت می گویم سالن اختصاصی برای هاکی لازم است، چون از نظر فنی یک ورزش خاصی است، توپ هایی که وارد اوت می شود، در خط طولی زمین نیازمند چوبی به قطر ۱۰ سانتی متر است، تور دروازه نیز باید بافت ریزتری داشته باشد تا توپ را درون خود نگهدارد، برای کف سالن به راحتی می توان از کف پوش استفاده کرد و هزینه زیادی هم ندارد، حتی حاضر شدیم در دانشگاه آزاد قزوین از چمن روباز استفاده کنیم البته چمن باید خیس باشد، ضمن اینکه مسیر دانشگاه آزاد دور است و ممکن است افراد زیادی برای رفت و آمد طولانی از آن استقبال نکنند.
ایرنا. چه تعداد ورزشکار هاکی در استان قزوین وجود دارد؟
با وجود استعدادهای بسیار خوبی که در استان استان، به ویژه مناطق حاشیه ای آن وجود دارد اما در حال حاضر حدود ۵۰ هاکی باز داریم که ۱۵ نفر آنها را آقایان تشکیل می دهند، علت کم بودن تعداد ورزشکاران هاکی در استان نیز به خاطر نبودن مکان مناسب و سالن است.
ایرنا. به نظر شما عمده مشکل و مانع ورزش هاکی در استان قزوین چیست؟
از زمانی که هیات را تحویل گرفتیم، سعی کردیم این رشته را از دانشگاه و آموزش و پرورش آغاز کرده و آن را توسعه دهیم، با امکانات کمی که در اختیار داشتیم، هاکی در رشته تربیت بدنی تعریف شده و تدریس میشود، به عنوان مسوول انجمن هاکی در آموزش و پرورش استان قزوین یکسری کارهایی انجام داده ایم که به زودی نیز به ثمر می نشیند؛ اعتقاد دارم اگر هاکی به مدارس راه پیدا کند، فرقی با والیبال و یا بسکتبال نخواهد داشت و طرفداران زیادی هم پیدا خواهد کرد.
ایرنا. ورزش هاکی چه مزایایی نسبت به سایر رشتههای ورزشی دارد؟
هاکی یک رشته اصیل ایرانی است، تا جایی که نام ایران به عنوان ابداع کننده آن در فدراسیون جهانی این رشته نیز ثبت شده است، همچنین این ورزش یک رشته چابک و قدرتی است و سلامت فیزیکی ورزشکاران را افزایش می دهد، در کشوری مثل کانادا رشته هاکی در الویت ورزش ها قرار دارد و ورزش های دیگر بعد از آن قرار میگیرند.
ایرنا. برای شناساندن هرچه بیشتر این ورزش به جامعه چه راهکاری دارید؟
این ورزش باید از آموزش و پرورش شروع شده و در دانشگاه به شکل علمی ادامه پیدا کند، ابتدا مسابقات هاکی باید از سوی رسانه های دیداری و شنیداری و حتی مکتوب نیز در جامعه نشر داده شود، بنابراین رسانه ها نقش اول را برای آشنایی این ورزش به جامعه را برعهده دارند، در مرحله بعدی نیز باید سالنی را برای تمرین داشته باشیم تا تصویر این رشته ورزشی به صورت تبلیغات محیطی کار شود، هنوز بیشتر مردم ورزش هاکی را با گلف اشتباه می گیرند و تفاوت چندانی را با این رشته ورزشی قائل نیستند.
ایرنا. آیا استان قزوین در این رشته ملی پوش دارد؟
همانگونه که گفته قزوین یکی از استان هایی است که از استعداد خوبی در هاکی برخوردار است، ما همواره جزو سه تیم برتر کشور هستیم، در بخش بانوان آرمیتا حاج ابو در مسابقات المپیاد انتخاب شده اند و امیر محمد منصف نیز در بخش مردان به عنوان دروازه بان به تیم ملی راه پیدا کرده اند، همچنین مبینا قهرمانی نیز چندین مرتبه به اردوی تیم ملی دعوت شده اند.
ایرنا. در حال حاضر تمرینات تیم هاکی قزوین در کجا برگزار می شود و بودجه سالانه هیات چقدر است؟
در حال حاضر چند سالن استیجاری از جمله محلاتی و شهید رجایی را در اختیار داریم تا تمرینات تیم و سایر ورزشکاران در روزهای پنجشنبه و جمعه ادامه دهند، این در حالی است که بودجه سالانه هیات حدود ۴۰۰ میلیون ریال بوده و هیچ حامی مالی را نیز نداریم.
کلام آخر:
امروز به نظر می رسد هاکی بیش از بسیاری از رشته های ورزشی دیگر نیازمند نگاه و حمایت های خاص مسوولان باشد، با توجه به استعدادهای موجود ورزشکاران استانی و اینکه هاکی چمنی جزو رشته های المپیکی نیز محسوب می شود، صرف نظر از اینکه تیم ملی هاکی ایران در رقابت های جام جهانی 2023 آفریقای جنوبی با شکست دادن آمریکا عنوان سوم را کسب کرد، تشویق و ترغیب نوجوانان و جوانان به این رشته می تواند قزوین را به یکی از الگوهای موفق هاکی در کشور تبدیل کند.
نظر شما