به گزارش خبرنگار ایرنا، مناطق ساحلی بستر فعالیتهای عظیم اقتصادی و اجتماعی به شمار میرود، به گونه ای که حدود ۲ سوم جمعیت جهان در محدوده ۶۰ کیلومتری حاشیه دریاها استقرار یافتهاند و بیش از ۸۰ درصد از شهرهای بزرگ جهان که امروزه به عنوان قطبهای تجاری شناخته میشوند، در مناطق ساحلی قرار دارند.
گستره فعالیت های اقتصادی آبی فراتر فعالیتهای سنتی مانند شیلات، گردشگری و حمل و نقل دریایی تعریف شده و مستلزم صنایع نوظهور از جمله انرژی های تجدید پذیر، آبزی پروری، فعالیت های استخراج در دریا، "بیوتکنولوژی" و زیست هواشناسی دریایی است.
این نقش را به طور کلی می توان در بخشهای مختلف از جمله تجارت، حمل و نقل، گردشگری دریایی، شیلات و بهره برداری از منابع طبیعی، انرژی و همکاری های تجاری و اقتصادی در سطوح منطقه ای و بین المللی تقسیم بندی کرد.
از طرف دیگر استفاده از سواحل دریا و امواج آن به عنوان منبع تولید برق یا ورزشهای تفریحی، فعالیتهای گردشگری در ساحل یا اعماق دریا و آب درمانی از مهمترین منابع اشتغالزایی محسوب می شوند، بطوری که به ازای ایجاد یک شغل در بخش اقتصاد دریایی، چهار شغل جانبی ایجاد میشود.
این درحالیست که بیشترین فعالیت در عرصه های و سواحل آبی کشورمان در محدودههای شهری و روستایی مربوط به تأسیسات بندری و نظامی است که این فعالیت ها فقط پنج درصد سواحل را به خود اختصاص داده و ۹۵ درصد ظرفیت ساحلی کشورمان، بدون استفاده باقی مانده است، در حالیکه این مناطق با برخورداری از اهمیت "ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک" در مقیاس جهانی و منطقهای، به عنوان یکی از مهمترین نواحی ارزشمند سیاسی و اقتصادی جهان به شمار میرود و میتواند با توسعه مناسب، نقش اقتصادی و سیاسی بالایی در سطوح منطقهای و جهانی ایفا کند.
در این پیوند رهبر معظم انقلاب در اجرای بند یک اصل یکصد و دهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاستهای کلی توسعه دریا محور را برای اقدام به روسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل یکصد و دهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاستهای کلی توسعه دریا محور را برای اقدام به روسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.
براساس این ابلاغیه قوه مجریه موظف است با کمک مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه و با بسیج دستگاههای مسئول، برنامه جامع تحقق این سیاستها را، شامل تقدیم لوایح، تصویب مقررات و اقدامات اجرائی لازم در مهلت ۶ ماهه ارائه کند.
سیاستهای کلی توسعه دریا محور به این شرح است:
دریاها و خصوصاً دریاهای آزاد و اقیانوسها از مواهب الهی و ذخایر و منابع سرشاری برای زمینهسازی رشد علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، تأمین نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستر مناسبی برای تمدنسازی میباشند. ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرارداشتن بین دو دریا و برخورداری از هزاران کیلومتر سواحل و نیز جزایر و ظرفیتهای فراوان بر زمین مانده، لازم است با حضور مؤثر در ساحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و بهرهگیری از آن به عنوان یک پیشران و محور توسعه کشور، برای احراز جایگاه شایسته منطقهای و جهانی در بهرهگیری از دریا اقدام کند. از این رو سیاستهای کلی توسعه دریا محور به شرح زیر تعیین میگردد:
۱- سیاستگذاری یکپارچه امور دریایی و تقسیم کار ملی و مدیریت چابک و کارآمد دریا به منظور بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای دریا، برای احراز جایگاه شایسته جهانی و رتبه اول در منطقه.
۲- توسعه فعالیتهای اقتصادی دریامحور و ایجاد قطبهای توسعه دریایی پیشران در سواحل، جزایر و پسکرانهها به گونهای که نرخ رشد اقتصادی در حوزه فعالیتهای دریامحور (اقتصاد دریامحور) طی ده سال همواره حداقل دو برابر نرخ رشد اقتصادی کشور باشد.
۳- تسهیل و توسعه سرمایهگذاری و مشارکت داخلی و خارجی با ایجاد زیرساختهای لازم نرم افزاری و سخت افزاری (حقوقی، اقتصادی، زیربنایی و امنیتی)
۴- تدوین طرح جامع توسعه دریامحور با پهنهبندی دریا، کرانه و پسکرانه و تعیین سهم و جغرافیای جمعیت، تجارت، صنعت، کشاورزی و گردشگری، خصوصاً در سواحل و جزایر جنوب و بالاخص سواحل مکران با تاکید بر هویت ایرانی-اسلامی طی حداکثر یک سال پس از ابلاغ سیاست.
۵- بهرهبرداری حداکثری و بهینه از ظرفیتها، منابع و ذخایر زیست بوم دریایی با ممانعت از تخریب محیط زیست دریایی بخصوص توسط کشورهای دیگر.
۶- تأمین و ارتقاء سرمایه انسانی و مدیریت متعهد و کارآمد و ایجاد پشتوانه علمی، آموزشی و پژوهشی برای توسعه دریامحور و زیست بوم نوآوری و فناوری دریایی.
۷- توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری در طرحهای بزرگ مقیاس و دانش بنیان زیرساختی، تولیدی و خدماتی با کشورهای همسایه و سایر کشورها به منظور بهرهگیری از ظرفیتهای دریایی و حضور مؤثر در معابر بینالمللی و دستیابی به موقعیت قطبهای منطقهای.
۸- افزایش سهم کشور در حمل و نقل دریایی و ترانزیت با ایجاد و تقویت شبکه حمل و نقل ترکیبی.
۹- حمایت از سرمایهگذاران بومی و محلی در طرحهای توسعهای و حمایت از فعالان اقتصادی و بنگاههای کوچک و متوسط جوامع محلی در حوزههای مختلف از جمله صیادی، کشاورزی، صنعتی و گردشگری.
در این وادی استاندار مازندران گفت: ارسال مرسولات تجاری به کشورهای همسایه و روان سازی فعالیت تجاری باید با قوت انجام شود که محور اصلی بنادر مازندران است
سیدمحمود حسینی پور روز چهارشنبه در آیین افتتاح شرکت کشتیرانی خزر در مازندران و به آب اندازی کشتی بزرگ کانتینربر «کشتی سازی صدرا» اظهار کرد: امروز افتخار داریم که در خدمت شما بزرگواران افتتاح دفترکشتیرانی خزر در مازندران و نتیجه فعالیت های تحول گرایانه شرکت صدرا که در طول یکسال اخیر تحولات خوبی شاهد بودیم و اتفاقات مهمی رقم خورد را شاهد باشیم و بتوانیم در مسیر توسعه مازندران با ایجاد زیرساخت های لازم در حوزه دریایی دل مردم را شاد کنیم.
وی افزود: تقارن اینمراسم و سیاست های راهبردی امور دریایی توسط رهبری را به فال نیک می گیریم و شاکریم که در طول مسیر سیاست های رهبری و نظامحرکت می کنیم.
استاندار مازندران گفت: مازندران به دلیل موقعیت، با فعال کردن کریدور شمال به جنوب با سه بندر امیرآباد و نوشهر و فریدونکنار و سه فرودگاه ساری، نوشهر و رامسر مهمترین بستر فعالیت های اقتصادی شمال کشور را در اختیار دارد.
حسینی پور یادآور شد: ظرفیت بالای نیروی انسانی، دانش و فن آوری بومی، تولیدات محصولات کشاورزی، ظرفیت های بالا و نهفته گردشگری که نیازمند احیا است و توسعه مراودات تجاری با کشورهای همسایه در دستور کار است و با توجه به سیاست های قطعی مردمی سیزدهم با قوت دنبال می شود تا همگان به صورت متوازن برخوردار شوند.
وی بیان کرد: دیپلماسی موفق مازندران با کشورهای همسایه در راستای توسعه اقتصادی مازندران می تواند به قطب تجارت ایران تبدیل شود اگر بستر فراهم و آماده شود.
استاندار مازندران با بیان اینکه با استانداران کشورهای همسایه توافقاتی انجام شد و حمل و نقل و ترانسفر بین قاره ای با محوریت سه بندر مازندران خاطرنشان کرد: این مهممی تواند تحولات عظیمی ایجاد کند که ۲۴۶ میلیون دلار در سفر اخیر بین روسیه و ایران قرارداد بسته شد و عقد قرارداد بین پایانه محصولات کشاورزی مازندران برای سه فروشگاه غذایی روسیه با ۲۷ هزار شعبه در ۸۵ استان روسیه تاریخ مراودات ما و روسیه را در مسیر جدیدی قرار داد.
وی افزود: در منطقه ای هستیمکه بازار ۳۰۰ میلیارد دلاری در اختیار ماست.
حسینی پور گفت: محصولات کشاورزی، باغی، آبزیان مازندران می تواند در این بازار به فروش برسد و در بخش صنعت هم می توانند صنایع صادرات محور باشند و در صنعت گردشگری بیشترین مراودات روسیه با ترکیه است و ما ظرفیت عظیمی در ایران و مازندران برخورداریم و باید اینمراودات انجام شود.
حسینی پور اظهار کرد: تصویب منطقه آزاد در سه نقطه در مازندران برای فعالیت های اقتصادی است.
مقام عالی دولت در مازندران گفت: حل و فصل مشکلات گمرکی در روسیه در جلسه ای با رئیس گمرگ فدراسیون روسیه حل و فصل شد و پذیرفته شد تا در ترخیص کالای غذایی مازندران تسریع شود.
وی افزود: مهمترین مولفه بعد از بسترسازی توسط سازمان کشتیرانی ایران، حق مازندران کشتیرانی مستقل در مازندران بود که تحول عظیمی در خوزه بنادر مازندران است.
حسینی پور گفت: ساخت کشتی در صدرا به تعداد ۳۰ کشتی در دستور کار است، اما ظرفیت بنادر ما بالاست و می تواند ۱۰۰ کشتی تولید شود.
وی یادآور شد: دولت بسترسازی و حمایت و زیرساخت های مورد نظر را مورد توجه دارد و باید بخش خصوصی در ادامه راه با قوت وارد شود.
به گفته مقام عالی دولت در استان مازندران، گسیل سرمایه گذاران به مازندران مهم است و امروز ضرورت کاری فعالیت های بازرگانی نیاز است و نیازمند تحول در بخش خصوصی مازندران هستیم و باید بطور عملیاتی و با سرعت خود را نشان دهد و دولت و بخش خصوصی با هم و با یک فرمانمسیر را دنبال کند تا به اهداف نهایی برسیم.
استاندار مازندران گفت: مازندران با چهار کشور هم مرز است و فضای صادرات مرسولات تجاری به کشورهای همسایه و روان سازی فعالیت تجاری باید با قوت انجام شود که محور اصلی بنادر مازندران خواهد بود و خط جدید فعالیت های دریایی ما جامه عمل پوشاندن به سیاست هلی راهبردی رهبری است.
وی گفت: در یکسال گذشته افزایش چشمگیری در صادرات و واردات بنادر مازندران داشتیم و اگر همت شما مدیران و دستگاههای مربوطه و بخش خصوصی نبود و اگر کالایی نبود، نمی شد و تولیدکنندگان مازندران که جهادی کار می کنند کمک کار هستند.
حسینی پور بیان داشت: اقداماتی در صادرات مرکبات انجام شد و باید بازار همسایه را در دست بگیریم و صنایع تبدیلی با برند معتبر در کنار سورتینگ های مازندران فعال شود تا در قالب بین المللی مورد توجه باشد.
استاندار مازندران اظهار کرد: اگر سه میلیون تولید مرکبات ما در مازندران باشد باید با صادرات پایدار ۲برابر شود و در بخش برنج هم که در فروش دچار مشکل هستیم با باز کردن صادرات می توانیم برنج مازندران را از نظر کمی و کیفی، توسعه و کیفیت بخشیم.
وی خاطرنشان کرد: تجار مازندران باید ورود کرده و محصولات صادراتی کشور را از طریق بندرامیرآباد، نوشهر و فریدونکنار منتقل شود با توجه به ظرفیت ریلی کشور در بندرامیرآباد باید تحولات بزرگ ایجاد شود.
استاندار مازندران گفت: مراودات مالی کشتیرانی به مازندران منتقل شود.
وی افزود: ظرفیت کشتی سازی صدرا برندی برای کشور است و وجود جوانان متخصص و متعهد و انگیزه بالا می تواند آینده شرکت را توسعه بخشد و روزی برسد که پنج هزار نفر مشغول فعالیت شوند.
حسینی پور افزود: سفرهای دریایی دارای جذابیت است و باید به فعل تبدیل شود و یک کروز دریایی برای سفرهای دریایی در خزر نداریم و باید به روز شویم.
وی یادآور شد: تغییرات ناگهانی و زودهنگام صدرا را به صلاح نمی دانیم و در طول یکسال گذشته ۲ تحول و امروز شایعات دیگری داریم که سم است و مدیر باید زمان داشته باشد تا با برنامه ریزی بلند مدت شاهد تحول باشیم و امیدواریم مدیران بالادستی اجازه دهند شرکت جان بگیرد و باید تحولات مهم ایجاد کنیم تا در مسیر تحولی مازندران در حوزه دریامحور گام برداریم.
وی گفت: در هفته مازندران قرار داریم و تمدن مازندران و اولین حکومت علویان در مازندران بیانگر ملت مقاوم و اسلام دوست مازندران است که در انقلاب و دفاع مقدس نقش اساسی داشت و ما می توانیم در حوزه اقتصادی مازندرانی قوی تحویل دهیم.
نظر شما