به گزارش ایرنا، نشاط اجتماعی به عنوان یکی از مولفه های رفاه اجتماعی و از مهمترین و موثرترین شاخص های اجتماعی در گسترش احساس رضایت عمومی از زندگی، بسط تعاملات اجتماعی سازنده، رشد اعتماد عمومی و مشارکت همه جانبه اجتماعی از چالش های پیش روی جوامع مختلف امروزی بوده و یکی از وظایف مسئولان ایجاد بسترهای لازم برای توسعه و گسترش آن در جامعه است.
نشاط اجتماعی، علاوه بر آثار مثبت فردی، آثار مثبت زیادی بر زندگی شهروندان یک جامعه نیز برجا می گذارد و موجبات بروز تعلق، همبستگی و مسوولیت پذیری اجتماعی، افزایش امید در جامعه، پویایی اجتماعی، و ارتقای کیفیت و سطح زندگی خانواده ها می شود و در سایه آن احساس رضایتمندی از زندگی فردی، جمعی و شغلی بیشتر شده و سلامت روانی جامعه تامین می شود.
نبود وجود نشاط اجتماعی برای افراد جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان افسردگی، سرخوردگی و ناامیدی به همراه دارد و زمینه های بروز آسیب های اجتماعی را در جامعه فراهم می کند در چنین جوامعی پرخاشگری، درگیری و نزاع های خیابانی افزایش می یابد بر این اساس اجرای برنامه های هنری و تئاتر سرگرمی بسیار مناسب و عاملی برای ایجاد نشاط است.
اجرای تئاترهای خیابانی از بسترسازهای ایجاد نشاط اجتماعی در جوامع مختلف بوده و هنرمندان این گونه نمایش ها، اقشار مختلف مردم را به طو حلقه وار دور خود جمع می کنند و با اجرای نمایش های کمیک، طنز و شاد خنده بر لبان تماشاگران می نشانند.
اجرای تئاترهای خیابانی از بسترسازهای ایجاد نشاط اجتماعی در جوامع مختلف بوده و هنرمندان این گونه نمایش ها، اقشار مختلف مردم را به صورت حلقه وار دور خود جمع می کنند و با اجرای نمایش های کمیک، طنز و شاد خنده بر لبان تماشاگران می نشانند.
نویسندگان و طراحان لباس در این نوع تئاترهای خیابانی با بهره گیری از تنوع رنگ در طراحی فضاهای نمایشی و لباس های هنرمندان، موسیقی زنده و کلام طنزآلود هنرمندان و مشارکت دادن تماشاگران در اجراهای خود شادی و شوق در تماشاگران ایجاد می کنند و در قالب آن حتی مفاهیم فرهنگی، آموزشی و شهروندی را به مخاطبان و تماشاگران انتقال می دهند.
فعالان عرصه تئاترهای خیابانی بر این باورند که اجرای نمایش های خیابانی موجب سرزندگی و نشاط در جامعه می شود و در فضای هنری مسایل مختلف زندگی شهرنشینی را با تماشاگران به اشتراک می گذارد و حتی آیین ها و رسوم گذشته را بازگویی می کند و از طرفی خوراک فرهنگی مناسبی تولید می شود.
تئاتر خیابانی دارای فضای کمدی، مخاطب را وادار به خنده می کند
کارگردان و بازیگر تلویزیون و سینما اهل ایلام در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: یکی از گونه های نمایشی که در دنیا به صورت حرفه ای در شاخه های مختلف تولید می شود، تئاتر خیابانی یا بیرونی بوده و در آن هنر به فراخور خود با علم و فناوری همسو شده و بر تماشاگر تاثیر می گذارد.
«مالک آبسالان»، می افزاید: با توجه به اینکه تئاتر خیابانی ارتباط مستقیمی با تماشاگر عام دارد و بدون هماهنگی قبلی با عموم جامعه از قشرهای مختلف مانند راننده تاکسی، فروشنده، بازاری و خانه دار هم نفس می شود و آنان نیز خود را در داخل این فضا می بینند، نقش بسزایی در انتقال مفاهیم به مخاطب و ایجاد شور و شوق در آن ها ایفا می کند.
وی اظهار می کند: تئاتر خیابانی هر چقدر فضای شاد و کمیکی داشته باشد بهتر می تواند مخاطب را جلب و آن ها را در مدت اجرا در کنار هم نگه دارد و در قالب موضوع نمایش، پیام خود را در فضای هنری به مخاطب انتقال دهد.تئاتر خیابانی هر چقدر فضای شاد و کمیکی داشته باشد بهتر می تواند مخاطب را جلب و آن ها را در مدت اجرا در کنار هم نگه دارد و در قالب موضوع نمایش، پیام خود را در فضای هنری به مخاطب انتقال دهد.
کارگردان و بازیگر تلویزیون و سینمای ایلامی می گوید: در هر شهری که یک رویداد تئاتر خیابانی اجرا می شود، برای مردم خوراک فرهنگی تامین می شود و آن ها عادت می کنند از این خوراک در جامعه و خانواده خود استفاده کنند.
آبسالان، ادامه می دهد: تئاتر خیابانی در زمان کنونی که مردم با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کنند، می تواند با ایجاد نشاط و شور و شوق در افراد جامعه، مخاطب را ساعتی از مشکلات و دغدغه های خود دور نگه دارد و آنان را واردار به خنده کند.
وی یادآوری می کند: تئاترهای خیابانی دارای فضای کمدی، برای ایجاد نشاط بیشتر باید از موضوع، طرح ها و لباس های شاد و موسیقی زنده استفاده کنند و کلام بازیگر نیز در ایجاد این نشاط نقش بسزایی ایفا می کند و همه این عوامل با قرار گرفتن در کنار هم در ایجاد نشاط اجتماعی در جامعه نقش آفرین خواهند شد.
تئاتر خیابانی در فضای نشاط پیام خود را به تماشاگر انتقال می دهد
نویسنده و کارگران تئاتر خیابانی اهل تبریز نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در تئاتر خیابانی بجای اینکه مخاطب به سراغ تئاتر برود، تئاتر به سراغ مخاطب می رود و این موضوع موجب می شود تا انتقال فرهنگ و پیام از طریق این هنر به مخاطب راحت و آسان باشد. در تئاتر خیابانی بجای اینکه مخاطب به سراغ تئاتر برود، تئاتر به سراغ مخاطب می رود و این موضوع موجب می شود تا انتقال فرهنگ و پیام از طریق این هنر به مخاطب راحت و آسان باشد.
«مهدی صالح یار»، می افزاید: در تئاتر خیابانی اقشار مختلف مردم حضور پیدا می کنند و در نتیجه فراگیری آن در جامعه بیشتر بوده و بستر مناسبی برای ارایه آموزش های مختلف شهروندی و ایجاد شور و نشاط در جامعه فراهم می کند.
وی اظهار می کند: تئاتر خیابانی با ایجاد فضای هنری و شور و نشاط در مخاطبان به راحتی در قالب موضوع خود مسایل فرهنگی را به آنان انتقال می دهد و تاثیرگذاری مستقیمی بر تماشاگر می گذارد.
نویسنده و کارگران تئاتر خیابانی تبریزی با تاکید بر اینکه برای اجرای یک تئاتر خیابانی خوب باید از نیازها و فرهنگ هر منطقه و مردم آن شناخت پیدا کرد، می گوید: با توجه به اینکه در این نوع هنر، تماشاگر بدون پرداخت هزینه از نمایش استفاده می کند و رغبت زیادی برای تماشای نمایش نشان می دهد، ارگان ها و سازمان ها می توانند با حمایت از این هنر، پیام های خود را به راحتی به مخاطبان انتقال دهند.
صالح یار، با تاکید بر اینکه در زمان کنونی تئاتر خیابانی در دنیا بسیار حرفه ای و آکادمیک شده است، ادامه می دهد: ایجاد نشاط اجتماعی و شور و شوق در جامعه از رسالت های تئاتر خیابانی بوده و بنابراین نویسندگان و کارگردانان این عرصه، بیشتر در این مسیر گام برمی دارند.
تئاتر خیابانی بر پایه نشاط اجتماعی نهادینه شده است
نویسنده، کارگردان و بازیگر آبادانی تئاتر خیابانی نیز با بیان اینکه در این هنر نمایشی تمام اتفاقات در خیابان روی می دهد، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در چنین فضایی راننده تاکسی، میوه فروش، بازاری و سایر اقشار دنبال مخاطب خود هستند و حتی شادی کودکان نیز در آن روی می دهد و در واقع تمام موضوعات در این فضا از جنس مردم است.
«بهنام کاوه»، می افزاید: تئاتر خیابانی با بهره گیری از مشارکت تماشاگران در اجرا به راحتی با مخاطبان خود ارتباط برقرار می کند و می تواند آنان را با موضوع خود همراه کند.
وی اظهار می کند: تئاتر خیابانی کمیک و طنز با استفاده از ابزارهای مختلف مانند موسیقی، رنگ و لباس بازیگران موقعیت های جذابی را در بین تماشاگر ایجاد می کند و شور و شوق آنان را برمی انگیزد.تئاتر خیابانی کمیک و طنز با استفاده از ابزارهای مختلف مانند موسیقی، رنگ و لباس بازیگران موقعیت های جذابی را در بین تماشاگر ایجاد می کند و شور و شوق آنان را برمی انگیزد.
کاوه، با تاکید بر اینکه تئاتر خیابانی از همان بدو تشکیل خود بر پایه نشاط اجتماعی نهادینه شده است، ادامه می دهد: فلسفه ایجاد این نوع هنر، ایجاد نشاط اجتماعی بوده و این موضوع در ساختار و ریشه این هنر گنجانده شده است.
اسلام به شادمانه های اسلامی توجه و تاکید دارد
رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز با بیان اینکه اسلام، دین محبت، مهر و مهربانی است، نیز گفت: در دین اسلام همیشه به مودت و دوستی سفارش شده است و توجه و تاکید ویژه ای به شادمانه های اسلامی نشان می دهد.
«امیر نصیربیگی» با اشاره به اینکه با استفاده از ابزار تئاترهای خیابانی می توان شادمانه های اسلامی را در جامعه توسعه داد، می افزاید: اجرای تئاتر در فضای باز و در کنار مردم محلات و مناطق مختلف شهر، موجب سرزندگی و ایجاد نشاط در بین آن ها و خانواده های ساکن در این مناطق می شود.
وی اظهار می کند: تئاترهای خیابانی علاوه بر ایجاد نشاط اجتماعی در جامعه با طرح و ارایه کارکردهای اجتماعی موجب نهادینه شدن این کارکردها در جامعه می شود و در برگزاری مناسبت های فرهنگی شهر نیز نقش بسزایی ایفا می کند. تئاترهای خیابانی علاوه بر ایجاد نشاط اجتماعی در جامعه با طرح و ارایه کارکردهای اجتماعی موجب نهادینه شدن این کارکردها در جامعه می شود و در برگزاری مناسبت های فرهنگی شهر نیز نقش بسزایی ایفا می کند.
رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز می گوید: تئاتر خیابانی به واسطه موضوعاتی که مطرح می کند و تنوع و جنس این موضوعات که مردم با آن ها مبتلابه هستند مانند فرهنگی شهرنشینی، پسماند، ترافیک و فضای مجازی، تاثیرگذاری زیادی در بین افراد جامعه می گذارد.
نصیربیگی، ادامه می دهد: تئاترهای خیابانی علاوه بر اینکه نشاط اجتماعی واقعی در بین خانواده ها ایجاد می کند بلکه مردم با تماشای آن ها از نزدیک مسایل و موضوعات جامعه را لمس و پیام آن ها را دریافت می کنند.
وی یادآوری می کند: با توجه به اینکه در تئاترهای خیابانی مسایل و دغدغه های مردم در قالب های مختلف از جمله طنز ارایه می شود، مردم با آن ارتباط برقرار می کنند و از این طریق بهتر می توان فرهنگ سازی انجام داد.
نصیربیگی، می افزاید: از دیگر کارکردهای تئاترهای خیابانی در کنار بیان دغدغه های مردم، ایجاد امید به زندگی، سوق دادن مردم به زندگی هوشمند و آگاهانه و یادآوری آیین ها و سنت های گذشته است.
نظر شما