حاشیه‌نگاری خبرنگار ایرنا در لندن از جو ملتهب جلسه توجیهی دفتر نخست وزیر انگلیس

لندن – ایرنا – نشست توجیهی دفتر نخست وزیر انگلیس با خبرنگاران رسانه‌های بین‌المللی که پس از نزدیک ۳ ماه وقفه در بحبوحه حوادث فلسطین و جنایت رژیم صهیونیستی در غزه برگزار شد، بیش از پیش به فضایی برای مطالبه‌گری و انتقاد خبرنگاران از مواضع جانبدارانه دولت لندن از رژیم صهیونیستی شبیه بود.

از تعداد کم صندلی‌های خالی و حضور چهره‌های جدید در جلسه روز چهارشنبه مشخص بود که فضای نشست برخلاف ادوار گذشته پرتنش و ملتهب خواهد بود. آخرین جلسه توجیهی دفتر نخست وزیر انگلیس ژوئیه گذشته برگزار شد و محور مباحث درباره جنگ اوکراین بود؛ اما سخنگوی ریشی سوناک هنگامی که در ابتدای جلسه نگاهی به جمعیت خبرنگاران منتظر انداخت پیشنهاد کرد که سووالات به تفکیک موضوع مطرح شود.

ناگفته پیدا بود که منظور او تفکیک تحولات فلسطین از سایر مسائل بین‌المللی بود اما فضای جلسه با وجود عطش خبرنگاران برای پرسش درباره موضع لندن نسبت به آخرین تحولات فلسطین، به همین سمت نیز پیش رفت.

نخستین سووال را یکی از خبرنگاران درباره اسناد ادعایی دولت لندن پیرامون غیر اسرائیلی بودن حمله هفته گذشته به بیمارستان غزه مطرح کرد. او با اشاره به سابقه دروغ‌پردازی‌های انگلیس در ماجرای حمله به عراق و ادعای برخورداری رژیم بعث از تسلیحات کشتار جمعی، پرسید چه تضمینی وجود دارد که اسناد جدید هم ساختگی نباشد و این حمله مرگبار از سوی رژیم صهیونیستی صورت گرفته باشد.

در واقع او به نکته درستی اشاره و سابقه تحریف حقایق از سوی دولت انگلیس را برجسته کرد تا اسناد ادعایی دولت لندن در حمایت از رژیم صهیونیستی را زیر سووال ببرد. سخنگوی ریشی سوناک در پاسخ، این طور ادعا کرد: همانطور که نخست وزیر اشاره کرد یافته‌های آژانس‌های اطلاعاتی ما نشان می‌دهد که انفجار بیمارستان ناشی از موشکی بوده که از داخل غزه به سمت اسرائیل شلیک شده است. اما ما طبق رویه‌های مرسوم یافته‌های اطلاعاتی‌مان را بلحاظ ماهیت محرمانه بودن آن، منتشر نمی‌کنیم.

سووال بعدی به مخالفت دولت لندن با طرح برقراری آتش‌بس در غزه اختصاص داشت. دولت انگلیس درحالی که جامعه جهانی خواستار توقف فوری درگیری‌ها برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به غزه است، با چنین طرحی مخالف است.

سخنگوی ریشی سوناک در این باره ادعا کرد: حماس یک سازمان تروریستی است و حملات آن‌ها هیچ توجیهی ندارد. در خصوص آتش‌بس مهم‌ترین اصل این است که اسرائیل در چارچوب قوانین بین‌المللی حق دارد تا از خود دفاع کند و موضع ما در این رابطه تغییری نکرده است. همانطور که ما و آمریکا اعلام کردیم آتش‌بس در شرایط کنونی به نفع حماس خواهد بود.

درحالی که خبرنگار از پاسخ سخنگوی نخست وزیر انگلیس قانع نشده بود، ادامه داد که تصاویر منتشر شده درباره وضعیت گروگان‌ها از سوی حماس نشان می‌دهد که با آن‌ها رفتار بدی نمی‌شود. وی بر همین اساس نتیجه گرفت که رسانه‌های انگلیس، افکار عمومی را فریب می‌دهند؛ اما سخنگوی نخست وزیر انگلیس این ادعا را تکرار کرد: ما به روشنی اعلام کردیم که جنایات حماس علیه اسرائیل توجیه پذیر نیست.

من در ادامه به سخنان جنجالی آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد پیرامون اشغال‌ فلسطین و جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی بعنوان عامل اصلی تداوم درگیری‌ها در منطقه اشاره کردم و موضع صریح دولت لندن را در این باره جویا شدم. سخنگوی سوناک اینگونه پاسخ داد: ما با تفسیر دبیرکل سازمان ملل متحد موافق نیستیم و معتقدیم که حملات وحشیانه حماس هیچ توجیهی ندارد.

من همچنین درباره موضع لندن نسبت به درخواست رژیم صهیونیستی برای کناره‌گیری آنتونیو گوترش از مقام دبیرکلی سازمان ملل متحد پرسیدم و گفتم که آیا دولت این کشور از چنین مساله‌ای حمایت می‌کند. سخنگوی نخست وزیر انگلیس پاسخ روشنی ارائه نداد و عنوان کرد که دولت لندن درباره واکنش‌های اسرائیل به آنچه او حملات توجیه‌ناپذیر حماس نامید اظهارنظر نمی‌کند.

وی سپس بدون پاسخ به محتوای سووال، ادعا کرد: همان طور که گفتم حملات وحشیانه و تروریستی حماس قابل توجیه نیست. البته یک بحران انسانی جدی در غزه جریان دارد و ما به کار با سازمان ملل متحد و دبیرکل آن در این زمینه ادامه می‌دهیم.

این سخنگو در پاسخ سووال دیگری که درباره خطوط قرمز انگلیس برای محکوم کردن رژیم صهیونیستی در جریان حملات این رژیم به غزه پرسیدم، اینگونه ادعا کرد: «ما به کار نزدیک با اسرائیل ادامه می‌دهیم تا مطابق با قوانین بین‌المللی بشردوستانه رفتار کند؛ چیزی ما که از همه طرف‌های درگیر در این مناقشه انتظار داریم به ان احترام بگذارند.»

در ادامه جلسه خبرنگاران به طرح سووالات بیشتری درباره موضع لندن نسبت به تحولات فلسطین پرداختند. یکی از پرسش‌های مهم و همسو با سووال من درباره خطوط قرمز لندن، پیرامون تعریف این کشور از آنچه واکنش متناسب رژیم صهیونیستی در جریان حملات به غزه نامیده می‌شود بود. سخنگوی سوناک ادعا کرد: من در جایگاهی نیستیم که درباره نحوه پاسخ اسرائیل نظر بدهم اما ما از حق آن‌ها برای دفاع از خود در چارچوب قوانین بین‌المللی بشردوستانه حمایت می‌کنیم.

اما هرچه جلسه پیش می رفت و سووالات خبرنگاران بیشتر جنبه انتقادی به‌خود می‌گرفت، سخنگوی سوناک به تکرار این عبارت که حملات حماس توجیه پذیر نیست و اسرائیل حق دارد تا از خود دفاع کند بسنده می‌کرد. از اواسط جلسه نگاه‌های مستاصل و غرغرهای زیر لب خبرنگاران بالا گرفت و واضح بود که از جملات کلیشه‌ای سخنگوی سوناک قانع نشده‌اند.

به این ترتیب بود که خبرنگاران از طرح سووالات بیشتر دلسرد شده و می‌توان ادعا کرد که این نشست یکی از کوتاه‌ترین جلسات توجیهی خبرنگاران از سوی دفتر نخست وزیر انگلیس طی سال‌های اخیر بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha