ترسالی دلیل بر جبران کمبود آب نیست/ باید خود را با اقلیم کم‌آب و تنوع در کشت تطبیق دهیم

تهران- ایرنا- یک کارشناس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران گفت: وجود ترسالی در سال‌های پربارش دلیل بر جبران کمبود آب نخواهد بود و به همین میزان نیز باید خود را با شرایط خشکسالی و تنوع در نوع کاشت محصولات کشاورزی وفق دهیم و تصمیمات مقطعی اتخاذ نکنیم.

به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، «امین فضل‌کاظمی» با اشاره به تعریف اقلیم اظهار داشت: اگر روندها را به عنوان تغییر اقلیم در نظر بگیریم، تفاوت بین روند سرعت تغییر، اقلیم را به وجود می‌آورد. یعنی به ازای چهار فصل بر روی نیم‌کره شرقی، آفریقا، اروپا و آسیا، این تغییر به وسیله عوض شدن الگو و در بعضی از مناطق جابه‌جایی فصول ایجاد شده است.

وی گفت: زمانی که فصول جابه‌جا می‌شود، زمستان‌ها گرم‌تر شده و یخچال‌های طبیعی از بین می‌رود. مفهوم آن این است که ما تغییرات دما را به شکل فضایی فارغ از میانگین‌های جهانی که بر روی مراکز داده‌ها (دیتا سنترها) ثبت می‌شود، بررسی می‌کنیم.

کارشناس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران ادامه‌داد: آنچه در روند بررسی‌ها مشاهده شده این است که فرآیند سرمایشی در چهار فصل در شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیای میانه تغییر کرده و اکنون میانگین‌ها و روندهای ما رو به افزایش است.

وی بیان‌داشت: با توجه به روندهای افزایشی و تغییر اقلیم با سرعت بسیار زیاد، شاهد دگرگونی اقلیم هستیم؛ چنانچه دمای بیشینه تابستان ما در ۸۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است و ما گرم‌ترین تابستان سال‌های اخیر را به ثبت رسانده‌ایم و در سال‌های آینده نیز این دما بیشتر خواهد شد.

کاظمی اضافه‌کرد: در اقلیم جدید باید به این نکته توجه شود که تفکیک بارش فصل‌های ما چگونه است، زیرا سال‌های آینده بارش‌های فصلی شدیدتر خواهد شد و بارش‌های پهنه‌ای کاهش می‌یابد.

کارشناس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران خاطرنشان‌کرد: سازگاری با این تغییرات مستلزم این است که با تغییر اقلیم و میانگین دما خود را سازگار کنیم، اما اکنون ما در ابتدای این مسیر هستیم و باید این تغییرات را باور کنیم تا بلافاصله بتوانیم در تخصیص‌ها اصلاح اعمال کنیم.

وی با اشاره به اینکه در پنج سال گذشته علاوه بر تجربه خشکسالی بی‌سابقه، دو سال بسیار پربارش را نیز به تجربه رساندیم، بیان‌داشت: باید این را باور کنیم که وجود ترسالی در سال‌های پربارش دلیل بر جبران کمبود آب نخواهد بود و به همین میزان نیز باید خود را با شرایط خشکسالی و تنوع در نوع کاشت محصولات کشاورزی وفق دهیم و تصمیمات مقطعی اتخاذ نکنیم.

کاظمی تصریح‌کرد: اکنون با انتقال آب بین حوزه‌ای توانسته‌ایم مشکل را تا حدودی برطرف کنیم، اما این راه‌حل هم دارای محدودیتی است و باید این نکته را مد نظر قرار دهیم که ما دارای یک اقلیم با ظرفیت محدود هستیم و این اقلیم قابل دستکاری نیست.

وی اضافه‌کرد: به همین دلیل در ابتدا لازم است هدر رفت آب را بیابیم و از آن جلوگیری کنیم و مدیریت مصرف را به نوعی انجام دهیم که با کاهش کشت محصولات کشاورزی و آسیب به بخش صنعتی مواجه نشویم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha