به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا، کنفرانس بین المللی با عنوان "گسترش بریکس" به میزبانی اندیشکده مطالعات سیاسی دانشگاه ملی علوم و فناوری پاکستان (NUST) برگزار شد. دانشگاه "نَست" جز ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان و دارای رتبه اول برترین دانشگاه پاکستان میباشد.
تعامل با بریکس و همسوییهای جدید در منطقه و نظام بین الملل درحالی در کانون توجه پاکستان قرار گرفته است که پس از اجلاس سران این گروه در مردادماه امسال در ژوهانسبورگ، سیاستمداران و نخبگان روابط خارجی پاکستان نیز بر اهمیت جایگاه بریکس برای مقابله با یکجانبهگرایی به ویژه سلطه قدرتهای بزرگ جهان بر نظام مالی تاکید کرده و از دولتمردان پاکستان مطالبه کردند که از تعامل با بریکس و عضویت در آن غافل نشوند.
اندیشکده مطالعات سیاسی دانشگاه علوم و فناوری پاکستان با هدف تبیین اهمیت گسترش بریکس و بررسی منافع منطقهای و بینالمللی آن برای کشورهای منطقه از جمله پاکستان کنفرانس بین المللی را با حضور نخبگان سیاست خارجی آن کشور به ویژه سفیران ۳ کشور اصلی بریکس شامل روسیه، برزیل، آفریقای جنوبی و همچنین سفیر کشور اتیوپی برگزار کرد.
برخی از مقامات سابق پاکستان در حوزه دفاعی و امنیتی، سفرای سابق این کشور در چین، روسیه و آمریکا نیز در این کنفرانس بر بهرهبرداری از حضور کشورهای دوست در بریکس و برداشتن گام های هماهنگ جهت مشارکت در کسب منافع متقابل تاکید کردند.
تاثیر زیانبار سیاست قدرتها دلیل قدرت بریکس
«اسد مجید خان» قائم مقام سابق وزارت امور خارجه پاکستان به عنوان سخنران اصلی این کنفرانس در مورد تأثیر گسترش بریکس بر ژئوپلیتیک جهانی غالب گفت: بریکس ۴۱ درصد از جمعیت جهان، ۲۴ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان و بیش از ۱۶ درصد سهم تجارت جهانی را تشکیل می دهد.
وی اظهار داشت که بریکس هم در حال گذراندن فرآیند نهادینه شدن است و هم از نظر استراتژیک روابط خود را به بیرون گسترش می دهد و از این طریق موقعیت خود را به عنوان یک بازیگر برجسته جهانی مستحکم می کند.
اسدمجید خان که خرداد امسال برای رایزنیهای دوجانبه سیاسی پاکستان و ایران به تهران سفر کرده بود، خاطرنشان ساخت: سلطه گرایی قدرتها و کنترل نظام مالی از سوی آنان، همراه با آثار زیانبار ذهنیت بلوک، رشد بریکس را به عنوان یک پلتفرم چندجانبه سرعت بخشیده است.
قائم مقام سابق وزارت خارجه پاکستان افزود که گسترش اعضای بریکس جایگزینی برای تک قطبی با ترجیح قوی برای ترویج و فراگیری چندجانبه گرایی است. در همین خصوص تعامل نزدیک تر پاکستان با بریکس یک ظرفیت قوی را ایجاد میکند.
خیز کشورهای نوظهور برای مقابله با سیاست سنتی قدرتها
«اشفاق حسن خان» مدیرکل اندیشکده مطالعات سیاسی دانشگاه نَست گفت: امروز تشکیل اردوگاه ضد هژمونیک معاصر کلید خورده است لذا بریکس با توجه به مفهوم «ژئواکونومیکس جدید» یک سیستم جهانی برای مقابله با چالشهای بلوک را ایجاد کرده است.
وی اظهار داشت که ژئواکونومیک جدید را می توان پاسخی جهانی به تحولات ژئوپلیتیکی دو دهه اخیر دانست. این پاسخ مبتنی بر تلاشهای کشورهای نوظهور برای مقاومت در برابر سیاستهای سنتی قدرتها از طریق ترسیم جدید همکاری و ارتباط، مشارکت تجاری و یکپارچگی مالی است.
دکتر خان تاکید کرد که بلوغ بریکس با افول نسبی بلوک های سنتی قدرت های بزرگ مانند گروه ۷ همزمان شده است. چندین کشور عضو گروه ۲۰ نیز مایل به عضویت در بریکس هستند. لذا مسیری که این سازمان پیموده است به این شکل خاص از چندجانبه گرایی از BRIC به BRICS و سپس به BRICs Plus است و در آینده حماسهای جذاب از یک حرکت قوی ژئواکونومیک جدید از دیدگاه جنوب جهانی خواهد بود.
در ادامه این برنامه، سفیر برزیل در پاکستان طی سخنانی با اشاره به ماهیت پویای جهان امروز بر ظهور همترازیهای جدید در چشمانداز جهانی تأکید کرد.
"آلفردو لئونی" اظهار داشت: هرچند آینده نامشخص است اما یک پارادایم جهانی جدید قطعا ظهور خواهد کرد.
سفیر فدراسیون روسیه در پاکستان گفت که کشورهای بریکس همکاری را به تقابل و درگیری ترجیح می دهند. "دانیلا گانیچ" با استقبال از هرگونه مشارکت بالقوه کشورها در بریکس و بر اهمیت همکاری در جامعه بین المللی معاصر تاکید کرد.
وی از پاکستان به دلیل حضور دیپلماتیک قوی خود در صحنه جهانی قدردانی کرد و افزود که بریکس همچنان بر راه حل های مشارکتی برای چالش های جهانی متمرکز است و در تلاش برای ایجاد جهانی فراگیرتر و مرتبط تر است.
سفیر آفریقای جنوبی در پاکستان نیز تاکید کرد که تلاش برای آزادی یک ملت فراتر از سیاست است و استقلال اقتصادی را در بر می گیرد. وی همچنین پتانسیل گسترش بریکس را برای دستیابی به استقلال اقتصادی و رفاه در میان اعضای تشکیل دهنده آن برجسته کرد.
براساس این گزارش، وزیر امور خارجه پاکستان اواسط شهریور امسال طی سخنانی با اشاره به بررسی این کشور برای کاهش وابستگی به دلار در بحث بازسازی ساختار مالی و تعاملات بین المللی، گفت: اسلامآباد روند رایزنی با ذینفعان مربوطه برای پیوستن به بریکس را آغاز کرده است.
مردادماه گذشته، بلوک کشورهای موسوم به بریکس گامی تاریخی برای دعوت از شش کشور جدید برای عضویت را برداشت. پیوستن کشورهایی مانند عربستان، ایران، اتیوپی، امارات متحده عربی، آرژانتین و مصر به بریکس متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی سبب گسترده شدن این ائتلاف خواهد شد.
این ۶ کشور در میان ده ها کشور دیگری هستند که برای پیوستن به بریکس ابراز علاقه کرده اند. به نظر می رسد با گسترش بریکس، این ائتلاف می تواند به عنوان یک رقیب سیتماتیک برای گروه هفت به شمار آید.
با افزایش تنشهای اقتصادی و تبدیل شدن ژئواکونومیک به میدان نبرد، بنظر می رسد کشورهای جنوب به گروه بریکس که بخشی از آن توسط چین رهبری میشود، جذب شدهاند.
منابع خبری در پاکستان یک روز قبل از اجلاس سران بریک در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی مدعی شدند که پکن از اسلامآباد برای پیوستن به گروه بریکس دعوت کرده است.
نظر شما