۹ مهر ۱۴۰۲، ۷:۳۳
کد خبرنگار: 1278
کد خبر: 85243610
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

نونهالان تا پیشکسوتان در گود زورخانه‌های زنجان

زنجان - ایرنا - ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی در استان زنجان بیش از یک قرن قدمت دارد و یکی از پرطرفدارترین ورزشها از سالهای دور تاکنون بوده است که در این مدت پهلوانان نامداری را پرورش داده و هم اکنون نیز ۱۱ زورخانه در این استان دایر است و علاقه‌مندان زیادی از نونهالان تا پیشکسوتان در آن فعال هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ورزش زورخانه ای که به نام ورزش باستانی و پهلوانی نیز معروف است جزو رشته های ورزشی محسوب می‌شود که آمیخته ای از حرکات رزمی و ورزشی بوده و تنها ورزشی است که با موسیقی زنده در گود زورخانه با آواز مرشد انجام می‌شود.

این ورزش که با آداب خاصی اجرا می‌شود دارای قدمت دیرینه در ایران است و از قدیم به نوعی با زندگی ورزشی، فرهنگی و اجتماعی افراد جامعه آمیخته شده است.

ویژگی جوانمردی و پهلوانی، ارزش و قداست ورزشهای زورخانه ای را دوچندان کرده است. این رشته ورزشی که دارای زیربخشهای مختلفی است گاه بدون نیاز به هیچ وسیله ای و گاه با استفاده از وسایل ورزشی مخصوص انجام می شود و در اذهان عمومی نیز به عنوان ورزش جوانمردان و پهلوانان رواج یافته است.

ورزش زورخانه ای به دلیل ویژگی های جوانمردی و پهلوانی که در ورزشکاران این رشته وجود دارد در بین اکثریت قریب به اتفاق مردم از نوعی ارزش و قداست برخوردار است.

همچنین شیوه این ورزش که از ابتدا تا انتهای آن با ذکر نام انبیا و اولیای الهی و تسبیحات مخصوصی همراه بوده، قداست این ورزش را دوچندان کرده است.

نونهالان تا پیشکسوتان در گود زورخانه‌های زنجان

ورزش زورخانه ای و پهلوانی در استان زنجان نیز بیش از یک قرن قدمت دارد و یکی از پرطرفدارترین ورزشها از سالهای دور تاکنون بوده است.

این ورزش در استان زنجان، پهلوانان نامداری را تربیت کرده است و با وجود اینکه تعدادی از آنها دار فانی را وادع کرده اند اما هنوز هم در این استان، کشور و حتی در کشورهای دیگر، پرآوازه هستند و ورزشکاران شهدایی نیز از جمله ابوالفضل میری، سید جلال میری، علی اکبر نقدی و اصغر نقدی تقدیم انقلاب اسلامی شده اند.

برای آشنایی با وضعیت فعلی ورزش زورخانه ای و پهلوانی در استان زنجان خبرنگار ایرنا با محمود میرزایی رییس هیات ورزش زورخانه ای و پهلوانی استان زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا: ورزش زورخانه ای و پهلوانی را چگونه معرفی می کنید؟


افراد با هر سن و قوت بدنی می توانند در این ورزش فعالیت کنند. میرزایی: ورزش زورخانه ای تنها یک رشته ورزشی نیست بلکه از زیرمجموعه های مختلفی تشکیل شده و دارای اسامی و فنون خاص خود است که همین فنون می طلبد افراد با قوت جسمانی مختلف در آنها فعالیت کنند.

فرضیه نادرستی که در این خصوص مطرح می شود این است که هر کسی می خواهد در این رشته فعالیت کند باید بدنی توانمند و قوی داشته باشد که این خلاف واقع است.

با توجه به رشته های مختلفی که در ورزش زورخانه ای هست افراد با هر سن و قوت بدنی می توانند در این ورزش فعالیت کنند و هیچ محدودیت بدنی و سنی برای آن وجود ندارد حتی رشته ای در این ورزش با نام رشته ورزش زورخانه ای و هنرهای فردی برای معلولان و جانبازان وجود دارد.

ایرنا: وزش زورخانه ای و پهلوانی هم اکنون در استان زنجان در چه وضعیتی قرار دارد؟

میرزایی: اگر شرایط را با سالهای قبل مقایسه کنیم به گواه آمار و ارقام وضعیت بسیار خوبی داریم اما در مقایسه با استانهای دیگر نمی توان مقایسه درستی انجام داد چراکه مقایسه باید تابعی از جمعیت و امکانات و دیگر مسایل مربوط به وزش باشد.

به طور مثال هم اکنون استان اصفهان ۱۵۰ تا ۱۶۰ زورخانه فعال دارد ولی در استان زنجان تنها ۱۱ زورخانه فعال است و نباید غافل شد که فعالیت های اقتصادی که در استان انجام می شود به یقین تاثیر مستقیمی بر رشد و توسعه این ورزش دارد.

ایرنا: در حال حاضر این رشته ورزشی در کدام یک از شهرهای استان فعال است؟

میرزایی: هم اکنون این رشته در شهرستان های ابهر، خرمدره، خدابنده و شهرهای هیدج و صائین قلعه فعال است و در شهرستان زنجان نیز سه باب ورزشگاه و در ندامتگاه مرکزی شهر زنجان نیز یک باب ورزشگاه به ورزشهای زورخانه ای و پهلوانی اختصاص دارد.

نونهالان تا پیشکسوتان در گود زورخانه‌های زنجان

ایرنا: هیات ورزش زورخانه ای و پهلوانی زنجان چه اقداماتی را در خصوص استعدادیابی این رشته ورزشی انجام می دهد؟

میرزایی: برای استعدادیابی در وهله اول باید بیشتر بر روی جنبه های اجتماعی این رشته، فرهنگ سازی کنیم و جذب استعدادها باید از مدارس باشد که در این صورت هیچ مشکلی بابت جذب ورزشکار نخواهیم داشت.

بیش از ۹۰ درصد ورزشکاران فعلی در زنجان که صاحب مقام در رتبه های اول تا سوم کشوری هستند از مدارس جذب شده اند بنابراین جذب ورزشکار در این رشته باید مستمر باشد چرا که در غیر این صورت مفید نخواهد بود و زمانی اثربخش و دارای جنبه مثبت خواهد بود که تداوم داشته باشد.

هم اکنون هم در کمیته ها، استعدادیابی و اقدامات خوبی در این خصوص انجام می شود.

ایرنا: ورزشکاران این رشته در چه رده های سنی فعال هستند؟

فعالان در ورزشهای زورخانه ای از نونهالان تا کهن کسوتان هستند و در هیچ سنی کنار گود نمی مانند. میرزایی: یکی از کارهای خوبی که در سطح فدراسیون و هیات ها استانی و زنجان انجام شده تقسیم بندی تیم ها است یعنی شرایط جسمی و سنی مدنظر قرار می گیرد و تیم های مختلفی از رده نونهالان، پیشکسوتان و کهن‌کسوتان را تشکیل می دهیم و این موجب شده است تا با بالا رفتن سن، ورزشکاران کنار گود نمی نشینند بلکه همواره داخل گود هستند.

شرایطی فراهم شده که زورخانه های ما همواره دایر است و افراد در سن مختلف علاقه مند به فعالیت در این رشته هستند.

فعالیت در این ورزش در زنجان از رده سنی نونهلان تا پیشکسوتان رایگان است و از کسی شهریه اجباری گرفته نمی‌شود، شاید برنامه ای خودجوش با هزینه ورزشکاران برگزار شود اما این هیات ریالی از ورزشکاران دریافت نمی کند و با ورود ورزشکاران به فعالیت در این رشته، لباس رایگان نیز به آنان داده می‌شود.

نونهالان تا پیشکسوتان در گود زورخانه‌های زنجان

ایرنا: رشته ورزشی زورخانه ای و پهلوانی چه مشکلاتی دارد؟

میرزایی: واقعیت این است که جاذبه هایی که ورزش های نوین و فعلی دارند شاید در ورزش زورخانه ای کمتر نمود و جلوه دارد که این یکی از مشکلات و نقاط ضعف اساسی این رشته ورزشی است.

البته حرکتهای خوبی در این خصوص در سطح فدراسیون انجام شده است به طوری که از سایر ورزشها، حرکتهایی را اقتباس و در این ورزش تلفیق کرده اند که با این اقدام جذابیت های ورزش زورخانه ای بالا رفته و این ورزش متحول شده است.

خانواده ها و ورزشکاران باید آگاه باشند که این ورزش عارفانه است و از وقتی با وضو وارد زورخانه می شویم تا از آن خارج شویم همواره ذکر اولیا و انبیا بر لب داریم و این بهترین انگیزه و موقعیت برای افراد است که ورزش های زورخانه ای را از سن کم شروع کنند چراکه بزرگترین معنویت در این رشته نهفته است و هرچه سن بالاتر برود ارزش و معنویت این ورزش بیشتر ظهور می کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha