ادریس راموز روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: ژئوپارک پیشنهادی توراتائو کشور روسیه، دومین ژئوپارک این کشور است که ارزیابی آن در سال ۲۰۲۲ میلادی از سوی ارزیابان یونسکو انجام شده است.
وی ادامه داد: طی بررسی پرونده این ژئوپارک در هفتمین نشست شورای جهانی ژئوپارک های یونسکو، مقرر شد تا زمان بهبود بخشی به برخی برنامه های اجرایی و در دست اقدام، حضور این ژئوپارک در عرصه جهانی به تعویق بیفتد.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم توضیح داد: به همین منظور مدیر ژئوپارک توراتائو با ارسال نامه ای رسمی از طریق کمیسیون ملی یونسکو کشور روسیه درخواست خود را برای سفر به جزیره قشم در راستای انتقال تجربیات و انعقاد تفاهم نامه با ژئوپارک جهانی این جزیره در راستای فعالیت های شبکه ای و تبادل ایده به منظور بالا بردن استانداردهای کیفیت محصولات و اقدامات توسعه ای ژئوپارک های جهانی ارسال کرده است.
راموز اضافه کرد: با استقبال مسوولان سازمان منطقه آزاد قشم از این درخواست، قرار است هیاتی از سوی ژئوپارک توراتائو در ماه های آتی به ایران و جزیره زیبای قشم سفر کنند.
وی اعلام کرد: نقش محوری و کلیدی ژئوپارک جهانی قشم از سال ۲۰۱۸ در توسعه ژئوپارک های منطقه و آموزش و بازخوانی تجربه های جزیره قشم در دست یابی به کارت سبز شبکه جهانی ژئوپارک ها به عنوان الگویی موفق برای کشورهای خواهان ثبت جهانی ژئوپارک در منطقه، از سوی یونسکو مورد تاکید است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم گفت: در سال گذشته نیز ژئوپارک جهانی قشم از سوی مسوولان یونسکو در عرصه های بین المللی به عنوان الگوی موفق در زمینه توسعه مدیریت مشارکتی جوامع محلی و همچنین نقش برجسته زنان در راهبری فعالیت های زمین گردشگری معرفی شده بود.
ژئوپارکها و به عبارتی پارکهای زمینشناسی (Geology Park)، گسترهای از پدیدهها و میراث زمینشناسی، جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی ارزشمند هستند که باید توان بالا بردن توسعه اقتصادی جوامع محلی و جلب همکاریهای مردمی را داشته باشند و به صورت پایدار حفظ و مدیریت شوند.
ژئوپارک قشم دارای ۳۵ ژئو سایت متنوع و اصلی همچون تنگه چاهکوه، غارنمکدان، دره ستاره ها و دره تندیسها است و مجاورت آن با جنگلهای حَرّا واقع در شمال جزیره قشم که دارای پنج عنوان تالاب بینالمللی، ذخیرگاه زیست کُره، منطقه حفاظت شده، منطقه ویژه دریایی و منطقه ویژه پرندگان است، به ارزشها و جذابیتهای طبیعی ژئوپارک قشم افزوده است.
این ژئوپارک به واسطه واقع شدن در منطقه راهبردی خلیج فارس از اهمیت بالاتری برخوردار است و از طرف دیگر، این ژئوپارک به دلیل قرار گرفتن بین ژئوپارک های شرق آسیا و اروپا جایگاه خاصی در منطقه و بین ژئوپارک ها پیدا کرده که به عنوان مرکز توسعه منطقه ای ژئوپارک های جهانی در خاورمیانه و شمال آفریقا معرفی شده است.
وجود پدیده های بارز زمین شناسی شامل گنبد و غارنمکدان، دره های شگفت انگیز، سواحل بکر و زیبا و حیات وحش در بخش غربی جزیره قشم و جنگلهای دریایی حَرّا، تنگه چاهکوه، تنگه عالی، بام قشم، دره تندیس ها، سایت تاریخی و فرهنگی کلات کشتاران، جزایر ناز و دهها جاذبه فرسایشی و ژئومورفولوژی و صخره با اشکال زیبا موجب شد تا نام قشم در لیست دارندگان ژئوپارک های جهانی یونسکو ثبت شود.
پدیده های طبیعی نظیر دره ستاره ها، کُورکُورا کوه، چاکاویر، تنگه چاهکوه، کَریون، دیواره قاضی، بصیرا، ژئولینک، دره شور، جزیرتو، صخره لاک پشت ها و کناره های سواحل جنوبی، که هر کدام زیبایی خاص خود را دارند، از جمله این جاذبه های زمین شناسی محسوب می شوند.
جنگلهای حَرّا به همراه تنوع زیستی منحصر به فرد، خلیج دلفین ها، سواحل مرجانی و نوار ماسه ای نخ کُنار، از دیگر چشم اندازهای طبیعی هستند که ارزش ژئوپارک قشم را دو چندان کرده است.
در کنار این جاذبه ها، موزه ژئوپارک، پارک موزه لنج سازی گوران، قبرستان انگلیسی ها و بندر تاریخی لافت از دیگر داشته های ارزشمند ژئوپارک قشم به حساب می آید، اما این به تنهایی کافی نیست و آنچه به یک ژئوپارک هویت می بخشد مشارکت و حضور فعال جامعه محلی در برنامه های ترویجی، توسعه ای، حفاظتی و مدیریتی ژئوپارک است.
نظر شما