امیرعباس ربیعی که فعالیت حرفهای خود را از عرصه کارگردانی سینمای کوتاه آغاز کرده است، در آستانه برگزاری چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، درباره تجربه همراهی خود با این رویداد در سالهای گذشته به عنوان فیلمساز و عضو هیئت انتخاب، به خبرنگار سینمایی ایرنا اظهارداشت: سال گذشته که در هیئت انتخاب جشنواره فیلم کوتاه تهران حضور داشتم، مهمترین ویژگی جشنواره مواجهه ما تنوع ژانری آثار بود.
وی گفت: به این معنا که از گونههای مختلف در ویترین جشنواره فیلم داشتیم و غالب فیلمها هم آثاری با کیفیت بودند. در جشنواره سی و نهم حدود ۵۰ فیلم انتخاب شدند که اکثر بازخوردها نسبت به اکران این آثار در ایام جشنواره، همین تنوع آنها بود.
ربیعی افزود: در هر مجموعه اکران که چند فیلم کوتاه در کنار یکدیگر روی پرده میرفت، شاهد موضوعهای متنوع و ژانرهای متفاوت در آثار بودیم و این ویژگی طبیعتا برای مخاطبان جشنواره بسیار جذاب بود. اینگونه نبود که مخاطبان فیلمهایی شبیه به هم ببینند و در هر نوبت میتوانستند شاهد تجربههای متنوعی باشند.
عضو هیئت انتخاب سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران بیان کرد: در دورههای قبلتر غالبا شاهد فیلمهای اجتماعی در جشنواره بودیم اما در دوره گذشته از ژانر فانتزی و وحشت گرفته تا کمدی، شاهد حضور آثار متنوعی بودیم. به همین دلیل هم مخاطبان از فرآیند انتخاب آثار راضی بودند.
سینمای کوتاه مقدمهای برای سینمای بلند نیست
کارگردان «ماه در خانه» درباره اینکه آیا فیلمهای کوتاه از نظر تکنیکی پیشرفت میکنند و در زمینه فیلمنامه هنوز با ضعفهایی مواجه هستند؟، اظهارداشت: از نظر فنی وضعیت فیلمهای کوتاه نسبت به آثار سینمایی دیگر چندان متمایز نیست و فاصله تکنیکی این تجربهها بسیار کم شده است. به خصوص از زمانی که با ورود ابزار دیجیتال، فیلمسازی سادهتر شده و تکنولوژی پیشرفت کرده است حتی در اجرا و مدل کارگردانی فیلمهای کوتاه هم شاهد نزدیک شدنشان به تجربههای سینمایی بلند هستیم اما آنچه غالبا در میان بچههای فیلمکوتاه به اشتباه جا افتاده، این است که فکر میکنند سینمای کوتاه مقدمهای برای سینمای بلند است، در حالی که اینگونه نیست.
ربیعی تأکید کرد: نگارش فیلمنامه در مدیوم سینمای کوتاه، قواعد خاص خودش را دارد. برای همین ما در زمینه نگارش فیلمنامههایی که به طور اختصاصی برای ساخت فیلم کوتاه نوشته شده باشند، دچار خلأ هستیم.
عضو هیئت انتخاب سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران گفت: برخی فیلمهای کوتاه گویی سکانسی از یک فیلم بلند هستند و یا قصههای بلندی هستند که برای کوتاه شدن، خلاصه شدهاند! این در حالی است که فیلم کوتاه اساسا از منظر درام، قواعد متفاوتی از سینمای بلند دارد و باید در مراحل آموزشی روی این نکات بیشتر متمرکز شویم. مراکزی که فیلمساز فیلم کوتاه تربیت میکنند باید این نکته را گوشزد کنند که ساخت فیلم کوتاه، یک مدیوم مستقل است، نه اینکه تمرینی برای ساخت فیلم بلند باشد.
ماجرای فیلمهای کوتاه «لاکچری»
ربیعی درباره اینکه آیا استفاده از عوامل فنی حرفهای میتواند ضعفهای فیلمنامه را در یک فیلمکوتاه بپوشاند؟ بیان کرد: بله، این اتفاقی است که در برخی از آثاری که در هیئت انتخاب دیدیم، مشهود بود. اینها آثاری بودند که به آنها آثار «لاکچری» میگویم! آثاری که پول زیادی خرج آنها میشود، عواملشان هم همه سینمایی هستند اما به نظر میرسد کارگردان در حال دوپینگ با عوامل است! البته فیلمهایی هم که فضایی کاملا متفاوت با این فضا داشته باشند، زیاد بود، فیلمهایی که عواملشان ناشناخته بودند اما به راحتی میتوانستید آنها را کشف کنید.
وی افزود: امروز در سینمای بلند کارگردانی میکنم، یکی از امتیازاتی که تماشای این فیلمهای کوتاه برایم داشت، انتخاب بازیگرانی گمنام از شهرهای مختلف بود که به نظر استعدادهایی ویژه و درجه یک بودند. حتی درباره عوامل پشت دوربین هم در این فرآیند استعدادهای تازهای کشف میشوند که برخی شاید تجربههای اولشان بوده اما مشخص است که استعداد بالایی برای حضور در این عرصه دارند.
عضو هیئت انتخاب سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران درباره تأثیر حضور در این جشنواره بر کیفیت فیلمسازی کارگردانان سینمای کوتاه گفت: به نظرم این جشنواره جایگاه موثری بر کلیت و جریان سینمای ایران دارد. این رویداد در جریانسازی و معرفی فیلمسازانی که میتوانند آینده سینمای ایران را شکل دهند، بسیار موثر است.
کارگردان «ولد» بیان کرد: آنچه مهم است این است که مطابق آنچه در سیاستگذاری دوره گذشته هم مورد توجه قرار گرفته بود، این رویداد به عنوان یک جشنواره مولف شناخته شود، تا اینکه بخواهد تقلیدی از رویدادهای معتبر جهانی باشد. ما فرهنگ خاص خودمان را داریم و سینمای ایران در دنیا به عنوان یک سینمای مولف شناخته میشود. جشنواره فیلم کوتاه تهران سال گذشته این رویکرد را داشت که براساس معیارهای خودش، هم در فرم برگزاری و هم در محتوا، روی پای خودش ایستاد.
چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به دبیری مهدی آذرپندار ۲۷ مهر تا دوم آبان ماه امسال برگزار خواهد شد.
نظر شما