۱۹ شهریور ۱۴۰۲، ۱۰:۱۷
کد خبرنگار: 1014
کد خبر: 85224354
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ژنوتیپ ۶۴۳ رقم غلات وارد سیستم به نژادی تحقیقات کشور شد

کرج - ایرنا - رییس بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تبادل ژرم پلاسم و دریافت مواد ژنتیکی از مراکز بین المللی،گفت: ۶۴۳ نوع ژنوتیپ ارقام مختلف غلات گندم و جو طی یک سال گذشته وارد سیستم به نژادی تحقیقات کشور شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «توحید نجفی میرک» روز یکشنبه در گردهمایی سالانه برنامه ریزی تحقیقات و تولید بذور پرورشی غلات آبی کشور که در موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر مستقر در کرج برگزار شد، با بیان اینکه روند ارتباطات علمی و تحقیقاتی با مراکز بین المللی تحقیقات غلات و موسسات تحقیقاتی و دانشگاه های داخل و موسسات ملی تداوم دارد، افزود: از ۶۴۳ رقم ژنوتیپ غلات، ۴۶۵ رقم مربوط به گندم بهاره و زمستانه، ۹۰ رقم گندم دوروم و ۸۸ رقم ژنوتیپ جو بوده است.

وی با بیان اینکه سال زراعی جاری برهه زمانی خوبی برای تولید گندم و جو همراه با موفقیت برای کشاورزان و محققان کشور بوده است ،گفت: پاییز سال گذشته اجرای برنامه کشت و کار با نگرانی شروع شد بطوریکه مجموع بارش ۳۵ میلی متر بود که نسبت به میانگین بلند مدت با کاهش بارندگی به جز در استان بوشهر مواجه بودیم.

نجفی میرک همچنین با اشاره به اینکه پاییز پارسال از نظر دما هم وضعیت خوبی نداشتیم، افزود: ۱.۶ درجه افزایش دما داشتیم ولی در زمستان شرایط بارندگی تغییر کرد بطوریکه نصف کشور با افزایش بارندگی و نیمی از کشور با کاهش مختصری مواجه بود.

ژنوتیپ ۶۴۳ رقم غلات وارد سیستم به نژادی تحقیقات کشور شد

وی تصریح کرد: در این دوره زمانی استان هایی که از نظر تولید گندم دارای اهمیت بودند زمستان پربارانی نسبت به بلند مدت داشتند که در کل وضعیت نسبت به سال های گذشته مطلوبتر شد.

رییس بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تولید نهال و بذر ادامه داد: بیشترین علت افزایش تولید محصول را در سال زراعی جاری را مدیون وضعیت آب و هوایی در فصل بهار امسال هستیم که نسبت به سال گذشته وضعیت خوبی داشتیم ولی نسبت به بلند مدت مقداری کاهش داشتیم.

وی به وضعیت بارش ها در سال زراعی جاری (مهرماه ۱۴۰۱ تا مهرماه ۱۴۰۲) اشاره کرد و گفت: ۱۵ درصد افزایش بارندگی سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل داریم ولی نسبت به بلند مدت ۱۶ درصد کاهش شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه ۱۶۳ پروژه تحقیقاتی در بحث غلات در دست اجرا است، اضافه کرد: در مبارزه با بیماری های غلات فعالیت هایی برای مبارزه با برخی از بیماری های این گیاهان مثل زنگ ها در حال انجام است.

چهار هزار و ۲۱۶ نمونه گندم و جو ارزیابی و تعیین کیفیت شد

نجفی میرک در ادامه به تحقیقات در زمینه کیفیت غلات اشاره کرد و گفت: این تحقیقات با هدف استفاده از نتایج آن ها در برنامه های دورگ گیری و همچنین بررسی خواص کمی و کیفی و ارزش نانوایی لاین های اصلاجی گندم نان، ارزیابی کیفت گندم های دوروم از نظر صنایع ماکارونی و بررسی میزان پروتئین لاین های امیدبخش جو است.

وی افزود: در سال زراعی جاری در مجموع چهار هزار و ۲۱۶ نمونه گندم و جو و دیگر محصلات در برنامه های مختلف به نژادی و به زراعی از لحاظ شاخص های غذایی در مزارع ارزیابی و تعیین کیفیت شده است.

معرفی هفت رقم گندم و جو در سال زراعی جاری

ژنوتیپ ۶۴۳ رقم غلات وارد سیستم به نژادی تحقیقات کشور شد

رییس بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر ادامه داد: در سال زراعی جاری محققان این موسسه موفق به معرفی چهار رقم گندم نان، یک رقم گندم دوروم و دو رقم چو برای اقالیم مختلف کشور شدند به طوریکه ارقام گندم نان سپهر و بامداد برای اقلیم معتدل، رقم گندم نان پریان برای اقلیم معتدل و گرم دارای آب و خاک شور و رقم گندم نان راج برای اقلیم گرم و خشک جنوب معرفی شده اند.

وی به بیان برخی از مشکلات در این بخش تحقیقاتی اشاره کرد و افزود: کمبود نیروی انسانی متخصص و پشتیبان فنی، کاهش شدید انگیزه کاری محققان و کارشناسان و تکنسین های فنی، فرسودگی ماشین آلات تخصصی و عدم جایگزینی آن ها به دلیل محدودیت منابع مالی و تحریم های بین المللی از جمله این مشکلات هستند به طوریکه در سال گذشته ۲ ایستگاه به دلیل کمبود نیروی انسانی تعطیل شدند.

نجفی میرک محدود شدن روابط با مراکز پژوهشی بین المللی و محدودیت در وسایل نقلیه در ستاد موسسه و مارکز تحقیقاتی و نبود قانون مدون و مصوب برای حق رویالیتی که منجر به از بین رفتن انگیزه شرکت های خصوصی برای اصلاح و معرفی ارقام گیاهان خودگشن به ویژه غلات دانه ریز شده را از دیگر مشکلات در این بخش عنوان کرد.

گردهمایی سالانه برنامه ریزی تحقیقات و تولید بذر غلات آبی کشور پس از سه سال وقفه برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha