هشدار سازمان های بشردوستانه درمورد پیامدهای خروج روسیه از توافق صادرات غلات

تهران- ایرنا- در پی اعلام مسکو مبنی بر خروج از توافق صادرات غلات از طریق دریای سیاه، بسیاری از گروه‌ها و سازمان های بشردوستانه نسبت به پیامدهای جهانی این تصمیم و افزایش خطر گرسنگی در کشورهای آسیب پذیر هشدار دادند.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری اکسیوس، سازمان ملل و دیگر گروه‌های فعال بشردوستانه نسبت به تصمیم روسیه مبنی بر خروج از توافقی که براساس آن به اوکراین اجازه صادرات غلات از طریق دریای سیاه را می داد، هشدار دادند. کارشناسان معتقدند این تصمیم مسکو احتمالا پیامدهای جهانی گسترده‌ای به‌ویژه در کشورهای آسیب پذیر خواهد داشت.

این پایگاه خبری آمریکایی وجود توافق مزبور را در تثبیت قیمت جهانی غذا، به ویژه در مناطقی که میلیون‌ها نفر با گرسنگی روبرو هستند، بسیار مهم ارزیابی کرده و می نویسد: کارشناسان بیم آن دارند که با خروج روسیه از این توافق شمار بیشتری از جمعیت جهان با خطر گرسنگی روبرو شوند.

توافق یادشده، ابتکاری بود که با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه با هدف صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه صورت گرفت؛ توافقی که به ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین و محاصره بنادر آن، در کاهش رشد چشمگیر قیمت مواد غذایی در سراسر جهان نقش زیادی داشت. براساس داده ها، اوکراین و روسیه پیش از آغاز جنگ دستکم یک چهارم نیاز جمعیت کره زمین به گندم را تامین می کردند.

مطابق گزارش سازمان ملل، این ابتکار به کاهش بیش از ۲۳ درصدی قیمت مواد غذایی در سال گذشته منجر شد و از آن زمان بیش از ۳۲ میلیون تن مواد غذایی از بنادر اوکراین صادر گردیده است.

کرملین روز دوشنبه با اعلام خروج از این توافق خاطرنشان کرد که برخی شرایط توافق برآورده نشده است. مسکو پیش از این هم شکایت داشت که توافق صادرات غلات اساسا به نفع اوکراین است و این در حالی است که تحریم های غرب جریان صادرات کود و گندم روسیه را به بازارهای خارجی محدود کرده است.

استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد پس از خروج مسکو از این توافق در جمع خبرنگاران گفت: سازمان ملل هفته گذشته نامه‌ای به ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه ارسال کرد و در آن گزینه های دیگری به منظور رفع موانع در مسیر معاملات از طریق بانک کشاورزی روسیه پیشنهاد داد.

با این وجود سازمان های بشردوستانه ضمن ابراز نگرانی نسبت به خروج روسیه از این توافق نسبت به اثرات فوری این امر هشدار داده اند.

ناظران نیز اعلام کرده اند که در پی خروج مسکو از توافق صادرات غلات از طریق دریای سیاه، ناامنی غذایی افزایش می یابد و ارسال کمک‌های بشردوستانه به مناطق آسیب پذیر دشوار تر از قبل می شود.

کیت فیلیپس باراسو معاون سیاست و حمایت از خیریه غیردولتی مرسی کرپس در این خصوص به اکسیوس گفت که از بین رفتن این توافق می تواند نهادهای بشردوستانه را مجبور کند تا تصمیمات دشوارتری بر سر ارسال مواد غذایی بگیرند. گفته می شود بخش هایی از آفریقا و خاورمیانه به دلیل اتکا به گندم دو کشور روسیه و اوکراین از این وضعیت به شدت متاثر می شوند.

براساس آخرین داده ها ۸۰ درصد از گندم شرق آفریقا از سمت روسیه و اوکراین تامین می شود و کمیته بین المللی نجات (IRC) نیز در گزارشی اعلام کرده است که بیش از ۵۰ میلیون نفر در سراسر قاره آفریقا در حال حاضر با گرسنگی بحرانی روبرو هستند.

در خاورمیانه نیز کشورهایی مانند یمن، لبنان و مصر با کمبود گندم مواجه بوده و پیش از امضای این توافق هم با بحران های گسترده ای از جمله افزایش چشمگیر بهای نان روبرو شده بودند.

دیوید میلیبند رئیس کمیته بین المللی نجات متعاقب اعلام خروج روسیه از توافق صادرات غلات در بیانیه‌ای گفت: هر گونه اختلال در عرضه جهانی غذا در زمان افزایش نیاز، پیامدهای ویرانگری در پی خواهدداشت.

هرچند در این میان برخی دیگر از ناظران با اشاره به افزایش تولید غلات از سوی برزیل و روسیه بر این باور هستند که شرایط کنونی نمی تواند به اندازه پیش از توافق و زمان آغاز جنگ دشوار باشد.

خبرگزاری رویترز پس از اعلام خروج مسکو از توافق در گزارشی اعلام کرد که اوکراین حجم صادرات غلات خود را از طریق کشورهای اتحادیه اروپا افزایش داده، هرچند این میزان صادرات در مقایسه با پیش از توافق و از طریق دریای سیاه کمتر است.

همزمان برخی دولت های خارجی و سازمان های کمک رسان ضمن نادیده گرفتن مفاد قرارداد، تصمیم روسیه را در روز دوشنبه محکوم کردند.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که تصمیم روسیه ضربه سنگینی به مناطق فقیرنشین وارد می کند.

لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز مدعی شد که این مردم هستند که قربانی بازی های سیاسی روسیه می شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha