۲۲ تیر ۱۴۰۲، ۱۰:۰۶
کد خبرنگار: 5302
کد خبر: 85168398
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه دهنده فعالیت های علمی و صنعتی قم

۲۲ تیر ۱۴۰۲، ۱۰:۰۶
کد خبر: 85168398
سید مهدی قریشی | معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری قم
فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه دهنده فعالیت های علمی و صنعتی قم

قم- ایرنا- فناوری از ابتدای زندگی بشر در خدمت انسان بوده است و با وقوع انقلاب صنعتی و خلق فناوری های نوین، تغییرات زیادی در زندگی ایجاد شد، اما حضور فناوری اطلاعات منجربه تغییر الگوها در شئونات مختلف شد که نتایج آن نیز ملموس است.

ایران اسلامی نیز طبیعتاً از این قاعده مستثنی نبوده و به همین جهت از سال ۱۳۹۹ روز بیست و دوم تیر ماه زادروز دانشمند بزرگ ایرانی خوارزمی پدر علم داده‌ورزی (انفورماتیک)، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان روز فناوری اطلاعات نام گذاری گردید.

در این مجال شاید نیاز نباشد از خدمات و کارکردهای فناوری اطلاعات نکاتی نگاشته شود چراکه این کارکردها به قدری شفاف و ملموس هستندکه گاه تعاملات زندگی فردی، اجتماعی، کاری و اداری بدون حضور فناوری اطلاعات غیر قابل تصور است. لیکن لازم است راهبردهای اصلی دولت سیزدهم در حوزه فناوری اطلاعات تبیین شود.

در دولت سیزدهم توسعه زیر ساخت های ارتباطاتی و هوشمندسازی مورد توجه و تمرکز قرار گرفت. «حذف کاغذ از گردونه فعالیت های اداری» از جمله دغدغه ها و جملات بیان شده آیت الله رئیسی در روز جهانی ارتباطات در سال جاری بود و البته فراتر از نگاه ابزاری به فناوری اطلاعات، تغییر رویکرد حاکمیتی متناسب با فضای فناوری اطلاعات از مطالبات رییس جمهور از دستگاه های اجرایی بوده که بعنوان نمونه حرکت به سمت حکمرانی دیجیتال و دولت هوشمند (۱۲ آبان ۱۴۰۱- بیست و پنجمین شورای اجرایی فناوری اطلاعات) از جمله دستورات ایشان بوده است.

در کنار اهمیت موضوع در سطح ملی در استان قم نیز، فناوری اطلاعات به عنوان یکی از راهبردهای توسعه استان در سند آمایش در نظر گرفته شده است. آن چنان که در راهبردهای پابرجا حوزه علم و فناوری سند مذکور توسعه کاربری های فناوری اطلاعات و ارتباطات بعنوان محرک توسعه فعالیت های خدماتی، علمی و صنعتی در فرایند توسعه استان برشمرده شده است.

در دو سال اخیر سعی بر این بوده که حرکت در حوزه فناوری اطلاعات با بهره گیری از ظرفیت های تمام ذی نفعان موضوع باشد. استفاده از ظرفیت خوب بخش خصوصی در تصمیم سازی ها با تشکیل شورای راهبری فاوا و حضور کنش گران دولتی و خصوصی در آن از جمله دغدغه هایی است که در این دو سال مورد تاکید قرار گرفته است. در این شورا نمایندگان تمامی ذی نفعان مرتبط با فناوری اطلاعات عضویت داشته و موضوعات کلان و راهبردی فناوری اطلاعات استان به جای تصمیم گیری در پشت درب های بسته، با مشورت و ارائه نظرات بررسی و سپس به تصویب و ابلاغ می رسد و در حقیقت یکی از برنامه های دولت سیزدهم مبنی بر مردمی سازی بدین گونه مورد توجه قرار گرفته است.

همچنین به منظور داشتن یک نقشه راه و هدف گذاری مشخص برای توسعه فناوری اطلاعات استان موضوع تدوین سند جامع فناوری اطلاعات قم نیز آغاز شد. در این زمینه نگاه بر این بوده که فناوری اطلاعات برای توسعه نیازمند طرحی مدون و مشخصی می باشد چرا که اعتقاد بر این است که فعالیت های تمامی ذی نفعان دولتی و خصوصی این زیست بوم باید مبتنی بر یک نقشه راه کلان باشد تا از آزمون و خطاها و اتلاف منابع جلوگیری شود و با بهره گیری از ظرفیت های تمامی بخش ها بهترین نتایج بدست آید.

طراحی جایزه استانی شهید فخری زاده در موضوع هوشمندسازی و دولت الکترونیک نیز از دیگر فعالیت های صورت گرفته در حوزه فناوری اطلاعات در استان است تا فعالان این بخش با انگیزه مضاعف پیگیر امور بوده و به نحوی مورد ارزیابی و در نهایت تقدیر قرار گیرند.

حمایت از استارتاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی دانش بنیان از دیگر مسائلی است که به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است. تشکیل ستادی تحت عنوان ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان در ابتدای سال ۱۴۰۱ از جمله اقدامات کلیدی در این عرصه بوده است. در اغلب جلسات این شورا با رویکردی تعاملی و دعوت از مدیران شرکت های دانش بنیانی که مشکلاتی در موضوعات مختلف (مجوزها،تسهیلات، بیمه، مالیات و غیره) داشتند، در همان جلسه با حضور مسئول ذی ربط مساله مرتفع شد و یا در اولویت حل قرار گرفت.

اکنون با تجربیات بدست آمده می توان بیان نمود، مادامی که فرهنگ سازی و آموزش در حوزه فناوری اطلاعات به صورت ویژه مورد توجه قرار نگیرد، شاهد نتایج شگرف در این زمینه نخواهیم بود.لذا لازم است تا نگاه های ترویجی در موضوع فناوری توسعه یابد و برای تهیه پیوست های فرهنگی و آموزشی این مهم اقدامات لازم صورت گیرد.

در پایان به سهم خود از تلاش های تمام فعالان و اثرگذاران این زیست بوم در استان قم قدردانی می نمایم و همچنین از بخش خصوصی فعال در این عرصه نیز تقاضامندم با آشنا شدن بیشتر با نظام مسائل استان به نحوی با راه کارهای فناورانه خود به دولت و استان کمک نمایند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha