سفیر ایران در ترکمنستان: روابط اقتصادی ایران و ترکمنستان بعد از ۳۰ سال از سرگرفته شد

مشهد- ایرنا - سفیر کشورمان در ترکمنستان به از سرگیری همکاری اقتصادی با این کشور بعد از ۳۰ سال اشاره کرد و گفت: ترکمنستان در روابط با دنیا و همسایگان خود، سیاست توسعه روابط را در پیش گرفته که باید از این فرصت در جهت همکاری‌های همه‌جانبه استفاده کنیم.

به گزارش ایرنا ، به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی خراسان رضوی غلام‌عباس ارباب خالص روز شنبه در نشست تجاری، سرمایه‌گذاری ایران و ترکمنستان در مشهد گفت: با توجه به سفرهای اخیر سران دو کشور، هم اکنون میان ایران و ترکمنستان هیچگونه اختلافی وجود ندارد.

وی افزود: ایران دارای مرزهای مشترک با ترکمنستان است و در گذشته نیز، پروژه‌هایی مشترک همچون سد دوستی بین دو کشور اجرا شده است.

به گفته ارباب خالص نشست امروز در ادامه سیاست‌های اقتصادی و کلان دولت سیزدهم است که بر توسعه روابط با همسایگان تاکید دارد و این نشست‌ها کمک مطلوبی به همکاری‌های میان دو کشور کرده و زمینه ساز برقراری ارتباط بین تولیدکنندگان است.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه مناسبات ایران با ترکمنستان در ابتدای همه‌گیری ویروس کرونا، به صفر رسید که با پیگیری وزارت صنعت، معدن و تجارت و سفارت‌خانه این دو کشور، موانع رفع و پروتکل‌ها کاهش پیدا کرد.

ارباب خالص از برگزاری هفدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکمنستان در عشق آباد طی یک ماه آینده خبر داد و گفت: بخشی از تجار ایرانی در این نشست با ما همکاری داشته و شرکت خواهند کرد.

وی ادامه داد: در تنظیم تفاهم‌نامه‌های این نشست نیز، نظرات بخش خصوصی دریافت می‌شود و سفارت ایران در ترکمنستان آمادگی دریافت نظرات و پیشنهادات را از سوی بخش خصوصی دارد.

وی در بخش دیگری از سخنانش به تسهیل گری ترکمنستان در صدور ویزا اشاره و اظهار کرد: دولت ترکمنستان اقدامات مثبتی در زمینه تسهیلات ویزای تجاری انجام داده و به جز کاهش تعرفه‌های ترانزیتی میان ایران و ترکمنستان، برای تسهیل صدور ویزا نیز اقداماتی با بخش گردشگری آغاز شده و ۷۸ شرکت گردشگری برای معرفی به طرف ایرانی و اخذ ویزا در نظر گرفته شده است.

ارباب خالص ادامه داد: در حوزه گردشگری سلامت نیز اقدامات خوبی شکل گرفته که امید است در نشست آتی کمیسیون اقتصادی با ترکمنستان بحث تسهیلات برای صدور ویزای تجاری مطرح شود و از سوی ترکمنستان پاسخ مثبتی اعلام شود.

صادرات بیش از ۲ میلیون دلار کالا به ترکمنستان

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: میزان صادرات کالا از این استان به ترکمنستان در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵۰ میلیون دلار بوده و در دو ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲ این عدد نزدیک به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار رسیده است .

ابوالفضل چمندی اظهار داشت: توجه و تاکید ما بر کانونی بودن بخش خصوصی در مراودات اقتصادی چه در داخل و چه در خارج از کشور است که این امر بر عهده اتاق‌های بازرگانی و فعالان اقتصادی بخش خصوصی است.

وی ادامه داد: تحولات عمیقی در منطقه رخ داده که آینده کشورها در آسیای میانه، اروپا و خاورمیانه را تحت تاثیر جدی قرار خواهد داد.

وی اظهار داشت: اگر تصویر درستی از مناسبات اقتصادی پس از این تحولات نداشته باشیم، قطعا فعالیت‌های اقتصادی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت، در این راستا یکی از ناترازی‌هایی که کشور ترکمنستان عمدتاً به آن تاکید می‌کند، نابرابری در بخش صادارت و واردات دو کشور است که به نظر می‌رسد وضعیت جدیدی که در منطقه حاکم شده، استراتژیک بودن و اهمیت ترکمنستان و ایران را در بحث ترانزیت چند برابر می‌کند.

وی بیان کرد: یکی از مواردی که به شدت بر آن تاکید داریم موضوع ترانزیت است، برای تقویت این ظرفیت برای کشورهایی نظیر ترکمنستان، فعالان اقتصادی خراسان رضوی با هماهنگی نماینده ویژه رئیس جمهور در توسعه چابهار پیگیری‌هایی انجام شده که بتوانیم توسعه کشورها یا ظرفیت‌هایی که می‌توانند در چابهار سرمایه‌گذاری کنند و تبادلات تجاری و ترانزیتی خود را از دروازه سرخس تا چابهار پیگیری کنند، فراهم و تسهیل کنیم.

چمندی تصریح کرد: موضوع دوم هاب گازی است که جمهوری اسلامی به شدت پیگیر آن بوده و بحث انرژی مقدمه و ضروری‌ترین موضوعی است که در بحث توسعه اقتصادی کشورها حائز اهمیت است و موضوع بعدی گردشگری است که این بخش می تواند یکی از مواردی باشد که تراز تجاری دو کشور را با ظرفیت‌ها و نیازها متناسب‌سازی کند،.

سفیر ایران در ترکمنستان: روابط ایران و ترکمنستان بعد از ۳۰ سال از سرگرفته شد

وی خاطرنشان کرد: سفیر ایران در ترکمنستان موضوع گردشگری را با جدیت پیگیری کرده و از طرف ترکمنستانی درخواست می‌کنیم به این موضوع نگاه ویژه‌ای داشته باشند، توسعه کشاورزی در بخش‌های مختلف یکی از زمینه‌هایی است که طبق تجربه ۵۰ سال گذشته در ایران به دست آمده و این موضوع می‌تواند به کمک کشور ترکمنستان آمده و فعالیت مشترکی در این زمینه داشته باشیم.

به گفته چمندی پیشنهاد مشخص ما ایجاد مزرعه مشترک کشاورزی در ترکمنستان به عنوان یک کار الگویی است که فعالان اقتصادی بخش خصوصی ایران این آمادگی جهت همکاری را دارند.

چمندی ادامه داد: این اتفاق می‌تواند ظرفیت‌های مشترک صنایع مختلف را تقویت کند.

وی اظهار امیدواری کرد، در آینده نه چندان دور کشورهای آسیا میانه را در سرخس برای حوزه ترانزیت گرد هم آورده و سندی مشترک را بر اساس توانمندی‌های بخش خصوصی تنظیم و عملیاتی کنیم.

ترکمنستان رشد زیادی در توسعه زیرساختها داشته است

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: ترکمنستان در سال‌های اخیر رشد قابل توجهی در عرصه‌های مختلف اقتصادی داشته و به موازات توسعه زیرساخت‌ها در این کشور، ظرفیت اجرای پروژه‌های مشترک از جانب بخش خصوصی دو کشور فراهم است. توامان پتانسیل خوبی نیز برای صدور خدمات و تجهیزات پروژه‌های فنی و مهندسی استان ما به این کشور وجود دارد.

محمدرضا توکلی زاده افزود: همه این عوامل باعث شده تا در دشوارترین مراحل نیز همکاری‌های دو کشور متوقف نشود و در حال حاضر این کشور همسایه در امر توسعه زیرساخت‌های اقتصادی و ساختمان‌سازی، مجدانه ورود کرده و فعالیت دارد.

وی ادامه داد: این تحولات قطعا در آینده این کشور تحولات چشمگیری ایجاد می‌کند و هزینه‌ای که امروز این کشور بابت توسعه بخش‌های زیرساختی خود صرف نموده، بسیار نتیجه‌بخش خواهد بود.

توکلی زاده گفت : بخش خصوصی در خراسان رضوی، به واسطه هم‌مرز بودن استانمان با این کشور، مراودات اقتصادی و تجاری متعددی دارد و آماده است تا یک بازوی کارآمد در اجرای پروژه‌های توسعه‌ای و زیرساختی آن، به اتکای دانش و توانمندی بالای شرکت‌های خراسانی در حوزه خدمات فنی و مهندسی باشد.

او توسعه همکاری‌های دو کشور را به موازات سفرهای اخیر مقامات عالی ایران و ترکمنستان، نقطه عطفی برای ارتباط محکم‌تر بخش خصوصی این دو همسایه عنوان کرد و متذکر شد: بخش خدمات فنی و مهندسی در استان خراسان رضوی از توانمندی و قابلیت‌های بالایی برخوردار است و بایستی این ظرف را به خدمت بگیریم و به ترکمنستان در تامین نیازهایش کمک کنیم.

رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی با بیان اینکه از راه مشارکت اقتصادی، برادری سیاسی بین دو کشور به وجود خواهد آمد، تصریح کرد: در سفری که اخیرا به این کشور داشتم، چند ملاقات با مسئولان ترکمنستان در اتاق بازرگانی و کانون کارآفرینان آن انجام شد، برآیند این دیدارها تاکید بر گسترش همکاری اتاق‌های ترکمنستان و خراسان رضوی، پیگیری برای تسهیل صدور روادید جهت اعضای دو اتاق، پیگیری انجام برگزاری نشست‌های مستمر و دیدارهای مشترک و… بود. امیدواریم این جنس تعاملات، باب اتفاقات بهتر و بیشتری را بگشاید.

ضرورت احیای دیپلماسی اقتصادی میان ایران و ترکمنستان

رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان نیز در این نشست گفت: دیپلماسی اقتصادی میان ایران و ترکمنستان باید به شکلی صحیح احیا شود و موانعی که سبب کاهش مراودات تجاری بین دو کشور می گردد، از طریق دیپلماسی مرتفع شود.

مجید محمدنژاد افزود: امروزه برنامه‌ریزی‌های کلان اقتصادی و رخدادهای جهانی بر تجارت بین کشورها سایه انداخته است. این وضعیت، حاکی از اهمیت برقراری دیپلماسی اقتصادی به منظور توسعه تعاملات تجاری با دیگر کشورهاست؛ زیرا امکان صادرات کالا در شرایط محدود وجود ندارد. بر همین اساس، برقراری دیپلماسی اقتصادی، موضوع و هدف اصلی برگزاری چنین نشست‌هایی است.

وی با اشاره به تجارت حدود ۱٫۵ تا ۲ میلیارد دلاری ایران با اوراسیا گفت: ظرفیت تعامل ایران با کشورهای آسیای میانه بیش از این رقم‌هاست؛ در واقع، ظرفیت‌های بالقوه‌ای وجود دارد که باید به فعلیت برسد و نباید از این موضوع غافل شد.

سرکنسول ترکمنستان در ایران نیز با بیان اینکه ترکمنستان افزایش روابط تجاری و فرهنگی را با استان‌های همجوار همچون خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان در پیش گرفته است، گفت: خراسان رضوی با داشتن سه گذرگاه مرزی، دروازه ورود ایران به کشورهای آسیای مرکزی است. روابط میان ایران و ترکمنستان از مسیر استان‌های هم مرز، بهبود خواهد یافت.

الیاس قایب اف افزود: برگزاری نمایشگاه تخصصی اقتصادی ایران در عشق آباد در فوریه ۲۰۲۳ و حضور ۷۰ شرکت ایرانی در آن، اثباتی بر افزایش روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور است.

وی تاکید کرد: استفاده از فرصت‌های سرمایه‌گذاری میان ایران و ترکمنستان سبب ارتقای بیش از پیش روابط تجاری میان این دو کشور خواهد شد و با سفرهای مقامات ایران و ترکمنستان، روابط تجاری و اقتصادی میان این دو کشور تحکیم شده و افزایش پیدا می‌کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha