به گزارش ایرنا، راه اندازی خانه های محیط زیست،برگزاری دوره های آموزشی برای جوامع محلی، صدور مجوز به منظور اجرای طرح های اقتصادی،دستگیری شکارچیان متخلف، رفع تصرف زمین های منطقه حفاظت شده خامی،افزایش شمار تجهیزات اطفای حریق از جمله اقدام های انجام شده برای حفاظت از محیط زیست باشت با استفاده از همه ظرفیت های موجود است.
با وجود این اما کمبود خودروهای آتش نشان، عمدی بودن چند مورد از آتش سوزی های عرصه های طبیعی این شهرستان و تداوم فرهنگ غلط شکار و همچنین رهاسازی زباله ها نگرانی را برای ادامه حیات عرصه های طبیعی این شهرستان به ویژه در زیباترین جنگل های منطقه حفاظت شده خامی را افزایش داده است.
همراهی دولت و مردم از مهمترین نیازهای حفظ محیط زیست در برابر تهدیدهای سودجویان است اما اگرچه عده ای از شهروندان باشتی با گزارش به موقع مشاهده شکارچیان متخلف یا شرکت در آیین های پاکسازی طبیعت از زباله برای حفظ این بخش از طبیعت زاگرس در تکاپو هستند اما افرادی با آتش سوزی های عمدی این تلاش ها را بر باد می دهند.
منطقه حفاظت شده خامی با داشتن قله هایی مانند سرون،بازگه، کل ول ۱ و ۲ است طبیعتی بکر، زنده و اقلیم معتدل کوهستانی که چون نقاشی چیره دست تمام زیبایی های طبیعی از جنگل، چشمه ، آبشارها، علفزارها ،گیاهان معطر، رودخانه ها گرفته تا حیات وحش را در خود جای داده است در صورت برنامه ریزی بهتر ظرفیتی برای توسعه اقتصادی از طریق رونق گردشگری محسوب می شود به همین علت باید قدر این میراث طبیعت ارزشمند را دانست و تلاش های بیشتری برای حفاظت از آن گیرد.
همراهی طبیعت دوستان برای حفظ محیط زیست
رئیس اداره محیط زیست باشت گفت: همراهی شهروندان برای حفظ محیط زیست این شهرستان مقوله ای دوگانه است به طوری که گروهی با گزارش مشاهدات خود درباره تخلف سودجویان یا جمع آوری زباله های رها شده از سوی گردشگران در تلاش هستند و عده ای هنوز دست به اسلحه برای شکار می برند.
زال محمدی تاکید کرد که از ۶ ماه گذشته تاکنون طبیعت دوستان ۳۵ گزارش تخلفات زیست محیطی شهرستان را به این اداره گزارش داده اند.
وی با اشاره به اینکه امسال چندین برنامه پاکسازی طبیعت به ویژه در فصل گردشگری با حضور محیط بانان و جوامع محلی در باشت اجرا شده افزود: ۲۵ طبیعت دوست در برنامه های پاکسازی از زباله ها اداره محیط زیست باشت را همراهی کردند.
محمدی با یادآوری پیامدهای رهاسازی زباله در طبیعت برای آلوده شدن آب و خاک تاکید کرد: همراهی شهروندان با نیروهای محیط زیست گامی اثربخش برای همراهی مردم برای کاهش این عادت نادرست است.
رئیس اداره محیط زیست باشت تصریح کرد: به منظور جلب همکاری شهروندان و گردشگران در صیانت از محیط زیست تعطیلات نوروز امسال یکهزار و ۵۰۰ عدد کیسه زباله، ۲ هزار عدد سفره های پارچه ای، دفتر مشق محیط زیستی و کتابچه های اطلسی بین گردشگران توزیع شد.
دستگیری شکارچیان متخلف
رئیس اداره محیط زیست باشت تاکید کرد: ۶ ماه گذشته تاکنون ۱۵ شکارچی متخلف در مناطق حفاظت شده و آزاد این شهرستان شناسایی و دستگیر شده اند.
محمدی تاکید کرد:از این شکارچیان تعدادی لاشه پرندگان و آلات شکار ضبط و پس از تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شدند.
وی با اشاره به اهمیت حیات وحش تاکید کرد: شکارچیان متخلف دستگیر شده افزون بر جریمه های زیست محیطی موظف به انجام جرایم قضایی نیز هستند.
صدور مجوزهای زیست محیطی
مجوزهای زیست محیطی زمینه اجرای طرح های کشاورزی، خدماتی، صنعتی و معدنی براساس ضواط قانونی و سازگار با کمترین اثرات زیست محیطی را فراهم می کند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست باشت گفت: از ۶ ماهه پیش تاکنون ۹۶مجوز زیست محیطی برای اجرای طرح های کشاورزی، صنعتی، خدماتی و معدنی در شهرستان صادر شده است.
محمدی عنوان کرد: در این مدت ۵۱ مجوزبرای طرح های کشاورزی،۳۶طرح صنعتی،پنج پروژه معدنی و پنج طرح خدماتی صادر شده است.
رفع تصرف
وی با یادآوری اینکه تصرف عرصه های ملی از اقدام های سودجویان برای بهره برداری است عنوان کرد: اداره محیط زیست باشت ۶ ماه پیش تاکنون۲۱ هزار متر مربع تصرف شده را از دست سودجویان خارج کرده است.
راه اندازی خانه های محیط زیست
فرماندار باشت گفت:بمنظور مشارکت جوامع محلی در حفاظت از میراث طبیعی ۱۷ خانه محیط زیست در مناطق مختلف شهرستان باشت از توابع کهگیلویه و بویراحمد گشایش و راه اندازی شد.
نادر گرامی افزود:این طرح ها در دهیاری روستاهای بوستان،پشت کوه،ده گشتاسب،برمامیون،چاه تلخ،بهره عنا،آبدهگاه،بهره عنا،تلچگاه،تنگ سادات و کلگه امیر شیخی راه اندازی شده است.
وی بیان کرد:خانه های محیط زیست یکی از بستر های مهم برای مردمی سازی و مشارکت جوامع محلی در حفاظت از میراث طبیعی به شمار می رود که به منظور آموزش و اطلاع رسانی در خصوص مسائل محیط زیستی، افزایش مشارکت عمومی در صیانت ، احیا و مدیریت محیط زیست راه اندازی می شود.
رئیس اداره محیط زیست باشت نیز در خصوص افتتاح خانه های محیط زیست باشت به ایرنا گفت: برای اثرگذاری بیشتر این مراکز ۳۱ قلم تجهیزات تامین و به زودی بین آنان توزیع می شود.
محمدی افزود: این تجهیزات شامل دستگاه دمنده،کلاه آفتابگیر،دستکش،بیل،اره،آتش کوب و کوله آب است.
تلاش برای آگاهی بخشی
وی با اشاره به اینکه آموزش جوامع محلی از دیگر برنامه های دولت برای حفاظت از محیط زیست است تاکید کرد: ۶ ماه گذشته تاکنون دوره های آموزشی در ۴۰ روستای شهرستان باشت اجرا شده است.
محمدی اضافه کرد: در این دوره های آموزشی یکهزار نفر ساعت آموزش از سوی کارشناسان محیط زیست به جوامع محلی ارائه شده است.
آتش سوزی های عمدی
فرماندار باشت گفت: بر اساس بررسی های صورت گرفته عامل بیشتر آتش سوزی های عرصه های طبیعی امسال این شهرستان عمدی بوده است.
نادر گرامی افزود: طبق اطلاعات موثق شعله های آتش در عرصه های طبیعی مناطقی مانند نظرآباد، شلالدون و منصورآباد به صورت عمدی روشن شده است.
وی بیان کرد: نیاز است تا دستگاه های اجرایی متولی برای شناسایی عوامل آتش سوزی های عرصه های طبیعی این شهرستان و برخورد قاطع با این متخلفان تلاش بیشتری کنند.
فرماندار باشت تصریح کرد:شماری از آتش سوزی های عرصه های طبیعی این شهرستان نیز با سهل انگاری بهره برداران هنگام آتش زدن پسماند مزارع رخ داده و به جنگل ها و مراتع سرایت کرده است.
گرامی خاطرنشان کرد:امسال ۹ مورد آتش سوزی در عرصه های طبیعی باشت صورت گرفته که آتش سوزی منطقه شلالدون با ۲۰ هکتار بزرگترین این حوادث بوده است.
گرامی با بیان اینکه ۲ آتش سوزی صورت گرفته در منطقه حفاظت شده خامین در خرداد امسال در همان ساعت های اولیه مهار شده اند تلاش مسئولان و جوامع محلی برای اطفای حریق در تنها منطقه حفاظت شده باشت را مطلوب ارزیابی کرد.
کمبود تجهیزات
وی تاکید کرد: براساس پیگیری های انجام گرفته ۲۰ قلم تجهیزات اطفای حریق به شهرستان اختصاص یافته و در چند روز آینده به امکانات باشت افزوده می شود.
گرامی با اشاره به در دست تعمیر بودن خودروهای آتش نشانی شهرداری باشت تاکید کرد:با پیگیری های انجام گرفته یک دستگاه خودروی آتش نشانی در اختیار مسئولان قرار گرفته اما این پاسخگوی نیاز شهرستان نیست.
فرماندار باشت با اشاره به اینکه ۱۵ کیلومتر آتش بر در منطقه حفاظت شده خامین انجام گرفته افزود: براساس برنامه ریزی صورت گرفته در روزهای اخیر ۳۰ کیلومتر آتش بر در منطقه خان احمد ایجاد شد.
چالش های دیگر
به آتش کشیدن زباله ها و بی آبی درختان سطح شهر باشت از دیگر نگرانی های فعالان محیط زیست باشت است که نیازمند توجه بیشتر است.
رئیس اداره محیط زیست باشت با اشاره به در آستانه خشک شدن برخی درختان سطح مرکز شهرستان گفت: آبیاری درختان سطح شهر نیازمند توجه بیشتر مسئولان است.
محمدی در پاسخ به سوالی درباره به آتش کشیدن زباله ها که چند روز پیش باعث آلودگی شدید هوای شهر باشت و روستاهای اطراف شده بود تاکید کرد: پرونده ای در این خصوص تشکیل و مرتکبان این اقدام ناشایست باید در محاکم قضایی پاسخگو باشند.
منطقه حفاظت شده کوه خامی، با مساحت ۲۵ هزار و ۶۷۱هکتار در بین شهرستان های گچساران و باشت در جنوب استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد که این منطقه کوهستانی با هدف حمایت از جمعیت جانوری پلنگ، بز و پازن ، قوچ ، میش و کبک دری در سال ۱۳۸۰ به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شدمحیط زیست باشت همچنین حفاظت از منطقه شکارممنوع کوه لار با ۱۸ هزار هکتار مساحت را نیز به عهده دارد..
بلوط، بنه، انجیر وحشی، گون و زالزالک از گونه های گیاهی مهم این منطقه حفاظت شده است.
شهرستان ۲۳ هزار نفری باشت در ۱۱۰ کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
نظر شما