به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از تارنمای شبکه تلویزیونی تله سور، در بیانیه پایانی نشست روسای جمهوری آمریکای جنوبی موسوم به اجماع برازیلیا (Consenso de Brasilia) که در پایتخت برزیل برگزار و توسط وزارت امور خارجه این کشور منتشر شد، آمده است: رهبران کشورهای آمریکای جنوبی بر این دیدگاه مشترک تاکید کردند که آمریکای جنوبی باید منطقه صلح و همکاری باشد.
نشست روسای جمهوری آمریکای جنوبی که دیروز ۳۰ می (۹ خرداد) در برازیلیا برگزار شد، با بازگشت نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا به مجامع منطقهای پس از سال ها انزوا همراه بود؛ نشستی که در آن رهبران توافق کردند از اشتباهات گذشته درس گرفته و در جهت همگرایی منطقهای گام بردارند.
سران آمریکای جنوبی به رغم اختلافات سیاسی و پس از سالها دوری ناشی از تقسیم بلوکهایی مانند اتحادیه ملل آمریکای جنوبی (اوناسور/ Unasur)، اتحاد منطقهای را خواستار شدند. در این اجلاس همچنین برای تشکیل یک بلوک منطقهای برای رویارویی با چالشهای سیاسی و اقتصادی جهانی موافقت شد.
سند منتشر شده، تعهد دولتها به کار برای افزایش تجارت و سرمایهگذاری میان کشورهای منطقه و بهبود زیرساختها را برجسته میکند. اهمیت حفظ گفتوگوهای منظم و تکرار برگزاری نشستها به منظور بررسی روند اقدامات انجام شده و همکاریهای منطقهای و تصمیمگیری در مورد گامهای بعدی از دیگر موارد مورد توجه سران کشورهای آمریکای جنوبی در این نشست بود.
لولا داسیلوا (Luiz Inácio Lula da Silva) رئیسجمهوری برزیل که کشورش میزبان این نشست بود، با بیان اینکه همگرایی آمریکای جنوبی به احساس باقی ماندن در این جامعه بستگی دارد، ۱۰ پیشنهاد برای آینده منطقه ارائه کرد: تعمیق هویت آمریکای جنوبی در حوزه پولی؛ کاهش وابستگی به ارزهای خارج از منطقه؛ گسترش مکانیسمهای همکاری پیشرفته؛ و اولویت بخشیدن به پروژههای با تاثیر بالا به منظور یکپارچهسازی فیزیکی و دیجیتالی از جمله این موارد است.
آلبرتو فرناندز (Alberto Fernández) رئیسجمهوری آرژانتین نیز خاطر نشان کرد که همه کشورهای آمریکای جنوبی باید اتحاد منطقهای را به عنوان یک سیاست دولتی در نظر بگیرند.
لوئیس آرسه (Luis Arce) رئیسجمهوری بولیوی پیشنهادی را مبنی بر برنامهریزیها برای منطقه به عنوان یک نیروی جمعی و هماهنگ در جهان چند قطبی از طریق سازوکار توافق و گفتوگو ارائه کرد.
گوستاوو پترو (Gustavo Petro) رئیسجمهوری کلمبیا بر لزوم پیگیری یک صدای واحد در آمریکای لاتین به عنوان یک مکانیسم دفاعیِ بحرانی در مواجهه با چشمانداز جهانی تاکید کرد.
گیرمو لاسو (Guillermo Lasso) رئیسجمهوری اکوادور به اهمیت این اجلاس برای آینده منطقه اشاره کرد و گفت: ما معتقدیم که همگرایی باید در خدمت بهبود زندگی شهروندان باشد.
آلبرتو اوتارولا (Alberto Otárola) رئیس شورای وزیران پرو همزمان با پیشنهاد مبنی بر لزوم احترام به جهتگیریهای سیاسی و فرآیندهای داخلی اعضای مختلف، ایجاد یک دستورکار مشترک برای عملگرایی کشورها را ضروری دانست.
لوئیس لاکایه پو (Luis Lacalle Pou) رئیسجمهوری اروگوئه نیز استفاده از مکانیسمهایی که هر یک از کشورها در اختیار دارند، برای تقویت روابط کنونی میان کشورهای منطقه را خواستار شد.
نظر شما