اهمیت تسریع در بهره‌برداری از یک طرح آبرسانی چهارمحال و بختیاری در چیست؟

شهرکرد- ایرنا- چشمه کوهرنگ که در سال‌های اخیر به یک منبع ناپایدار تامین آب تبدیل شده و آبرسانی به برخی از نقاط چهارمحال و بختیاری را با تنش و بحران تبدیل کرده است، اهمیت بهره‌برداری هر چه سریع‌تر از طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان را دوچندان کرده است.

به گزارش ایرنا، اسفندماه سال ۹۷ به دلیل وجود برف و سرما آبگیر چشمه کوهرنگ به عنوان یکی از طرح‌های آبرسانی به مرکز استان و شهرها و روستاهای در مسیر، دچار یخ‌زدگی شد و این بحران تا فروردین سال ۹۸ ادامه داشت.

این روند دوباره در سال‌های بعدی نیز ادامه داشت تا نشان دهد این چشمه نمی‌تواند تنها منبع اصلی تامین آب شرب پایدار این مناطق باشد.

ناپایداری چشمه کوهرنگ به عنوان تنها منبع تامین‌کننده آب

برخی از کارشناسان عقیده دارند که، کاهش دبی چشمه در فصل تابستان، یخ‌زدگی در فصل زمستان و کدورت گاه و بی‌گاه آن به ویژه در فصل بهار با آب شدن برف‌ها و پاییز حکایت از آن دارد که دیگر نمی‌توان به چشمه کوهرنگ به عنوان یک منبع پایدار تکیه کرد و طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان برای جلوگیری از شکل‌گیری چندین باره بحران آب در استان باید هر چه سریعتر بهره‌برداری شود.

پس از آنکه در مرداد سال گذشته آب چشمه کوهرنگ به عنوان یکی از منابع اصلی تامین آب شرب مردم شهرکرد گل‌آلود و برای روزها از دسترس خارج شد، با اجرای طرح‌های پدافندی بحران شکل گرفته در کوتاه‌ترین زمان رفع شد اما تکرار این گل‌آلودگی در پی بارش‌های بهاره امسال و کافی نبودن طرح‌های پدافندی برای جبران کدورت آب رها شده در لوله‌ها ثابت کرد که هیچ راهی جز بهره‌برداری از طرح آبرسانی بن به بروجن وجود ندارد.

ماجرای دوباره کدورت آب در بخشی از مناطق شهرکرد

در روزهای پایانی اردی‌بهشت‌ماه ۱۴۰۲ نیز بخشی از مناطق شهرکرد که از چشمه کوهرنگ سیراب می‌شد دچار کدورت آب شرب شدند که باعث شد برخی از مردم این مناطق پیگیر رفع این کدورت آب شرب محل خود باشند.

به دلیل وجود این کدورت اقداماتی از سوی شرکت آب و فاضلاب اجرا شد اما برخی از کارشناسان عقیده دارند برای تامین آب شرب پایدار برای شهرکرد و روستاهای همجوار راهکار اصلی تسریع در بهره‌برداری از طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان است.

مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری گفت: برای کاهش کدورت آب انتقالی از چشمه کوهرنگ، چاه‌ها و خطوط پدافندی آب شرب وارد مدار شده است.

به گزارش ایرنا، فرشاد متقی با تشریح اقدامات این شرکت برای کاهش کدورت آب شرب مناطقی از شهرکرد، اظهار داشت: از ۲۵ اردی‌بهشت به سبب ذوب برف، آب چشمه کوهرنگ دچار کدورت شد که اگرچه این مشکل تاکنون برطرف نشده اما با اقدامات پدافندی از غلظت این کدورت کاسته شده است.

وی ادامه داد: کم کردن ورودی آب چشمه کوهرنگ به لوله انتقال آب، تامین مقداری از کسری آب از طریق تصفیه‌خانه متعارف آب آشامیدنی شهر سامان با استفاده از خط پدافندی، استفاده از مواد منعقدکننده و انجام عمل ته‌نشینی در ایستگاه بین‌راهی حیدرآباد شهرستان کوهرنگ و کم کردن کدورت مجدد آب با استفاده از پکیج کاهش کدورت واقع در گردنه خُلک بخشی از اقداماتی که طی روزهای اخیر برای رفع این مشکل به کار گرفته شده است.

مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری از افزایش ساعات کارکرد ۲۸ حلقه چاه تامین‌کننده آب شهرکرد خبر داد و گفت: وارمدار کردن چاه‌های پدافندی در شهرها و روستاهای مسیر، افزودن پنج حلقه چاه جدید با همکاری دستگاه‌های اجرایی در جهت رقیق‌سازی کدورت باقی مانده و تامین کسری آب شهرکرد و آب‌رسانی سیار به روستاها و شهرهای مواجه با افت فشار از دیگر اقداماتی است که در جهت کاهش کدورت آب انتقالی از چشمه کوهرنگ انجام شده است.

متقی یادآور شد: تقاضا می‌شود اهالی بهره‌مند از آب چشمه کوهرنگ مدیریت مصرف و صرفه‌جویی در مصرف آب را در نظر داشته باشند و در صورت وجود اخلال در شبکه آب‌رسانی مراتب را با تلفن سه رقمی ۱۲۲ که به صورت شبانه‌روزی پاسخگوی مردمدر سراسر استان است را در میان بگذارند.

وی خاطرنشان کرد: این اطمینان را به مردم استان می‌دهیم که آب خروجی از مخازن که از طریق شبکه آب‌رسانی در دسترس مردم قرار می‌گیرد، کاملا سالم، بهداشتی و عاری از هرگونه آلودگی است.

به گزارش ایرنا، شهر شهرکرد ۸۲ هزار مشترک خانگی دارد و در مجموع شرکت آب و فاضلاب شهرستان شهرکرد به ۱۲۰ هزار مشترک در این شهرستان خدمات‌رسانی می‌کند.

خط انتقال آب از کوهرنگ به شهرکرد آب شرب پنج شهر و ۳۴ روستا را تامین می‌کند و بخش زیادی از آب شرب شهر شهرکرد از چشمه کوهرنگ تامین می‌شود.

اهمیت تسریع در بهره‌برداری از یک طرح آبرسانی چهارمحال و بختیاری در چیست؟

اجرای طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان چه وضعیتی دارد؟

یک دهه از تصویب طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان با هدف تامین آب آشامیدنی ۴۵۰هزار نفر در چهارمحال و بختیاری می‌گذرد و اگر چه دولت‌های گذشته هر کدام بر لزوم اجرای این طرح تاکید داشتند ولی برخی چالش‌های فرارو مانع بهره‌برداری به موقع این طرح شد اما به همت دولت سیزدهم و با اختصاص اعتبار مناسب این طرح اکنون روند مطلوبی را به خود گرفته است.

چهارمحال و بختیاری سرچشمه ۲ رودخانه زاینده‌رود و کارون و بخشی از رودخانه دز است و با وجود اینکه از منابع آب‌های سطحی برخوردار است اما به سبب ماهیت کوهستانی منطقه مجال بهره‌برداری از این منابع را نداشته و حدود ۸۰ درصد نیاز آبی خود را در بخش‌های شرب، کشاورزی و صنعت از منابع آب زیرزمینی تامین می‌کند که همین موضوع سبب ممنوعه و ممنوعه بحرانی شدن هر ۱۰ دشت اصلی این استان شده است.

تبعات ناشی از خشکسالی یک دهه اخیر همچنان حوزه‌های مختلف این استان را تحت تاثیر قرار داده است که این موضوع می‌طلبد بخشی از نیازهای آبی این استان از منابع آب سطحی تامین شود و در همین راستا اجرای طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان در دستور کار قرار گرفت.

با روی کارآمدن دولت سیزدهم، رفع تنش آبی و تامین آب پایدار در راس برنامه‌ها قرار گرفت به طوری‌ که با رایزنی با مقامات ارشد کشور اختصاص اعتبار به طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان با جهش خوبی همراه و از مجموع اعتبارات هزینه شده برای اجرای این طرح ۴۸۶ میلیارد تومان در سال گذشته جذب شد.

علاوه‌بر اهتمام جدی استاندار برای افتتاح طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه شهرکرد، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیران دستگاه‌های اجرایی با اتحاد و همدلی پیگیر این مطالبه مردمی هستند و همین موضوع روند اجرایی این طرح را سرعت بخشیده است.

دهم اردی‌بهشت‌ماه امسال، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری در یک نشست خبری اعلام کرد: پیش‌بینی می‌شود مطالعات طرح جامع آب استان امسال نهایی و برای تصویب به وزارت نیرو ارسال شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، فردوس کریمی در نشست با خبرنگاران افزود: هم‌اکنون با افزایش جمعیت و کاهش آورد رودخانه‌ها مواجه شده‌ایم و وزارت نیرو برای تناسب عرضه و تقاضا در حوضه آب تلاش می‌کند.

وی با اشاره به اینکه طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان تصریح کرد: خط انتقال و تاسیسات این طرح به طول ۱۱۸ کیلومتر برای تامین آب آشامیدنی ۴۵۶ هزار نفر از جمعیت چهارمحال و بختیاری است و این طرح ۱۳۷ کیلومتر خط انتقال فرعی دارد که تا ۲ ماه دیگر تکمیل و بهره‌برداری می‌‎شود و به پنج تا ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز دارد.

کریمی خاطرنشان کرد: مناقصه تصفیه‌خانه این طرح با ظرفیت ۱.۷ مترمکعب بر ثانیه و اعتبار یک‌هزار و ۳۲۰ میلیارد ریال برگزار شده و در حال نصب تجهیزات است و در این طرح سه ایستگاه پمپاژ وجود دارد که در مجموع برای این طرح ۱۶ هزار میلیار ریال هزینه شده و کل طرح به پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد رسیده است.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری زمانی یکی از تامین‌کننده آب شرب بود اکنون به دلیل خشکسالی‌های یک دهه اخیر خود با تنش و چالش کم آبی روبرو شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha