نخستین جلسه انجمن دوستداران قانونمدار میراث برگزار شد

تهران- ایرنا- نخستین جلسه انجمن دوستداران قانونمدار میراث همزمان با هفته موزه و میراث فرهنگی در محل کمیسیون ملی یونسکو، برگزار شد.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی ایکوم ایران، سیداحمد محیط طباطبایی رئیس هیات مدیره انجمن دوستداران قانونمدار میراث هدف از تشکیل این انجمن را کمک به حفاظت از میراث فرهنگی کشور و جلوگیری از تعدی، تجاوز، فراموشی و نادیده انگاشتن آن از طریق آگاه سازی عمومی، اشاعه فرهنگ دوستدار میراث فرهنگی و آموزش عنوان کرد.

وی افزود: آشناسازی افراد جامعه با قوانین و مقررات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و دیده بانی و کمک به اجرای قوانین میراث فرهنگی توسط نهادهای مجری و عموم مردم از دیگر وظایف این انجمن است.

محیط طباطبایی با تاکید بر اینکه این انجمن غیرسیاسی و غیردولتی است، گفت: انجمن دوستداران قانونمدار میراث آماده شنیدن هر نظر، فکر، آرا و عقیده ای و بررسی جوانب مختلف مسائل توسط متخصصان است.

ایران دارای قوانین پیشروی میراث فرهنگی

منیر خلقی مدیر امور بین الملل و حقوقی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز با یادآوری اینکه ایران در قرن اخیر با تصویب ۲۹ سرفصل قانونی در مجلس جزو پیشروترین کشورهای جهان در حوزه میراث فرهنگی به شمار می رود، به نخستین قانون میراث فرهنگی در سال ۱۳۰۱ اشاره کرد که تاسیس انجمن آثار ملی را به دنبال داشت و پس از آن اتفاقات زیادی رخ داد از جمله ساخت ۱۵ آرامگاه مشاهیر در یک دوره ۲۰ ساله، انتشار مقالات و کتابهای زیاد، تاسیس سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران.

به گفته وی، آخرین قانون مصوب مجلس به سال ۱۳۹۸ برمی گردد که قانون حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی فرهنگی کشور است.

خلقی از جمله اقدامات مثبت پس از انقلاب در حوزه میراث فرهنگی را آغاز و اجرای پرونده های ثبت جهانی، استرداد اموال تاریخی فرهنگی و افزایش آثار ثبت ملی و میراث ناملموس عنوان و استفاده از تجربه پیشکسوتان، ظرفیت جوامع محلی و راه اندازی شعب میراث فرهنگی در دادسراها را از جمله پیشنهاداتی برشمرد که به حفظ میراث فرهنگی کشور کمک خواهد کرد.

میراث ضد توسعه نیست

مرتضی شکوهی مدیرکل اسبق امور مجلس وزارت میراث فرهنگی بزرگترین ضایعه در حوزه قانونگذاری میراث فرهنگی را کمرنگ شدن پژوهش عنوان کرد و گفت : اگر قرار است موضوعی به قانون تبدیل شود باید هفت ویژگی را شامل شود از جمله هماهنگ با سیاستها و قوانین بالادستی باشد، کلی گو و مبهم نباشد، شفاف و شاخص پذیر باشد، ضمانت اجرایی داشته باشد، سهم دستگاه های دیگر در اجرای آن مشخص باشد و زمان بندی مناسب برای اجرای قانون داشته باشد اما در حوزه میراث فرهنگی قوانینی وجود دارد که اجرا نمی شود.

وی گفت: در برخی نگرش‌ها پنداشته می شود میراث فرهنگی عاملی است ضد توسعه در صورتی که درست برعکس، میراث فرهنگی عاملی است برای توسعه کشورها. برخی دخالت‌ها هم در حوزه میراث فرهنگی آفتی برای از بین بردن مواریث ملی است همچون پافشاری عده ای برای جاده کشی از میان کوه خواجه سیستان و بلوچستان و یا انتقال لوله گاز در شهرستان شوش خوزستان.

این پژوهشگر حوزه قانونگذاری یادآور شد اگر قرار است قوانین استخوان داری در حوزه میراث فرهنگی نوشته شود بهتر است که این امر به بخش خصوصی و نهادهای مدنی واگذار شود چرا که بخش دولتی با ملاحظات سیاسی نمی تواند قوانین مناسبی بنویسد. در حاشیه این جلسه محمدمهدی کلانتری، دکترای معماری و محمدمهدی کلانتری، دبیر پویش ملی بافت تاریخی شیراز مستندهایی از تخریب بافت تاریخی اصفهان و شیراز را نمایش داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha