هرگونه تصمیم، چاره اندیشی و تهیه پیوست ها و چارچوب های اجرایی در زمینه فرهنگ، نیازمند داشتن اطلاعات و آمار موثق، علمی و بر مبنای پژوهش و مستندات کافی است.
در جامعه شبکه ای، پردامنه و شتابان امروز که ارتباطات متنوع و گسترده ای را در آن شاهد هستیم و تحولات فرهنگی در آن اجتناب ناپذیر است، هرگونه پیش داوری و اقدام و سخن بر اساس حدس و گمان و اطلاعات گذشته، در حوزه فرهنگ، اشتباه و یا غیرموثق و غیرقابل اتکا است که نتایج مصوبات و تصمیمات فرهنگی را خنثی و بی اثر می کند.
لذا ضرورتی انکار ناپذیر به نام پژوهش و مطالعات فرهنگی در فواصل زمانی کم، در گستره سرزمینی و اجتماعی مشخص، اهمیتی دوچندان یافته و می تواند هم از بروز خطاهای راهبردی در زمینه فرهنگ پیشگیری کند و هم مسیرهای درست را در اختیار تصمیم سازان فرهنگی قرار دهد.
امر دشوار و پیچیده سنجش افکار، رصد تحولات فرهنگی و پژوهش در زمینه های فرهنگی استان، حقایق نهفته در ساختار پیچیده اجتماعی کنونی استان را که در بستر تحولات امروز و امر جهانی شدن فرهنگ رقم می خورد، آشکار کرده و با شناسایی این واقعیت ها، می توان به تصمیمات منطقی تر، علمی تر و اجرایی تر رسید.
طبق اخبار منتشر شده، دفتر مطالعات فرهنگی و هنری همدان، سه هدف انتشار مجدد فصلنامه فرهنگ همدان، بررسی و شناسایی نیازها و مسائل فرهنگی و هنری استان و ارائه راهکار در مسائل فرهنگی را دنبال می کند که تحقق این سه گام و توجه به پژوهش های علمی، زمینه برون رفت از سردرگمی استان در حوزه فرهنگ را رقم خواهد زد.
چه اینکه فصلنامه فرهنگ همدان که قریب به یک دهه از انتشار آخرین نسخه آن می گذرد، با آغاز به کار مجدد و انجام و انتشار آخرین پژوهش های حوزه فرهنگی استان، به روشن شدن برخی نهفته های فرهنگی انسان ساکن در همدان در ارتباط با مسائل زیستی اش کمک کرده و در قالب پژوهش های متعدد بستر تحولات تاریخی گرایش های فرهنگی طی دوره های زمانی سنت، مدرن، پسامدرن و پست پسا مدرن، گرایش های رفتاری، ارزشی، باورها، سنن، آداب و رسوم و تمامی ریزفاکتورهای فرهنگی را بررسی خواهد کرد.
روشن شدن مسائل نهفته و لایه های پنهانی فرهنگ کنونی مردم استان همدان به طور عام و اقوام و گروه های متفاوت انسانی این خطه به طور خاص، افق های تازه ای را در مسیر تصمیم سازی و تصمیم گیری فرهنگی استان باز خواهد کرد.
اما نکته ای که در اینجا باید مورد توجه جدی مسئولان حوزه فرهنگ برای تقویت دفتر مطالعات فرهنگی استان و علمی شدن تصمیمات فرهنگی قرار گیرد، دوری از هرگونه پیش داوری و سخن گفتن بدون سند و آمار متقن اثبات شده و تصمیم گیری بر اساس آنها در جلسات فرهنگی استان، توجه عملی به نتایج و راهکارهای پژوهش ها در جلسات تصمیم گیری، تعیین اساسنامه دفتر مذکور با اهداف و سیاست های مشخص، همکاری با سایر مراکز مطالعات فرهنگی و ارتباطات در داخل و خارج کشور و ایجاد شبکه مطالعاتی، شکل گیری و تقویت اجتماع علمی با حضور اساتید و دانشگاهیان حوزه مطالعات فرهنگی، ارتباطات و جامعه شناسی فرهنگ، و در مجموع، دیدهبانی حوزه فرهنگ استان و ایفای نقش موثر در سیاستگذاریهای فرهنگی استان خواهد بود.
* سعیده آقاخانی مدرس دانشگاه
نظر شما