به گزارش خبرنگار ایرنا، کارشناسان و مسئولان روسیه در این کنفرانس بین المللی به ترسیم دورنمای مناسبات این کشور با ایران پرداختند و توسعه این مناسبات را در راستای منافع مشترک مسکو – تهران دانستند.
چراغ سبز به ایران شناسان در روسیه
مدیر علمی موسسه شرق شناسی آکادمی علوم روسیه در این کنفرانس بین المللی با اشاره به تحولات بین المللی، گفت: هم اینک در روسیه، فراروی ایران شناسان چراغ سبزی ایجاد شده است و هیچ مانعی بر سر راه تبدیل انگیزه ها و اشتیاق ها به شرق به اقدامات کاربردی برای توسعه مناسبات با ایران وجود ندارد.
ویتالی نائومکین اظهار داشت: در مقطعی از زمان، حجم مناسبات ایران و روسیه به حدی پایین بود که ارقام آن قابل ذکر نبود اما امروز بسیاری از شرکت های روس در حال فعالیت مشترک با ایران هستند.
وی اظهار داشت: با این وجود، مناسبات اقتصادی کنونی متناسب با سطح عالی روابط سیاسی نیست و حجم تجارت باید افزایش یابد و هر دو کشور در مقابله با تحریم ها همکاری کنند.
توافق با عربستان، زمینه ساز تقویت مواضع ایران در خاورمیانه
مدیر علمی موسسه شرق شناسی آکادمی علوم روسیه با استقبال از توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، این توافق را موجب تقویت مواضع ایران در خاورمیانه دانست.
گفت وگوهای اعتمادآمیز و مستمر بین سران دو کشور
معاون دبیرخانه معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه نیز در این کنفرانس بین المللی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه کشورهای مستقل و تمدن ساز هستند، گفت: دو کشور در طول قرن ها با یکدیگر در ارتباط بوده اند و البته از تاریخ گذشته، درس گرفته اند که رقابت کشورهای حوزه اوراسیا باعث تضعیف آنها و تقویت کشورهای خارج از این حوزه جغرافیایی می شود.
فئودور چرنیستین افزود: امروز مناسبات مسکو – تهران با پویایی در حال توسعه است و گفت و گوهای اعتمادآمیز و مستمر دو دولت در سطوح عالی بین پوتین رئیس جمهور روسیه و دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران برقرار است.
وی با تأکید بر اهمیت فعالسازی همه ظرفیت های کریدور شمال – جنوب ، گفت: ضروری است که هم شرکت های ایرانی و هم شرکت های روسی در ابتکارات چین مانند یک کمربند، یک راه نیز مشارکت داشته باشند که برای تهران و مسکو سودمند خواهد بود.
روسیه در مناطق ویژه اقتصادی ایران سرمایه گذاری کند
این مقام روس در ادامه گفت: روسیه باید حضور و سرمایه گذاری در مناطق ویژه اقتصادی ایران را گسترش دهد، نه بدین معنا که تنها کالای روس به بازار جهانی وارد شود، بلکه این مناطق ظرفیتی برای تأمین نیازمندی های روسیه نیز باشند.
چرنیستین افزود: با توجه به فشار تحریم های بین المللی، ضروری است که همکاری های مسکو – تهران در حوزه دریای خزر افزایش یابد و روسیه نه تنها با نهادهای دولتی بلکه با نهادهای اسلامی، موقوفه ها و سایر جریان های تأثیرگذار در ایران مراودات خوبی داشته باشد.
خانه های تجاری ایران و روسیه در شهرهای مختلف ایجاد شوند
معاون دبیرخانه معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه در ادامه ، راه اندازی خانه های تجاری روسیه و ایران در شهرهای مختلف دو کشور را خواستار شد و گفت: مناسبات تهران – مسکو نباید به پایتخت های دو کشور محدود شود و به سایر مناطق نیز توسعه یابد.
مراکز فرهنگی ایران و روسیه فعال شوند
چرنیستین گفت: تمدن ایران و روسیه به نوعی مکمل یکدیگر محسوب می شوند چرا که بر پایه ارزش های سنتی و انسانی مانند خانواده مستحکم، کار سازنده، اولویت به معنویت، احترام متقابل و استمرار نسل ها بنا نهاده شده اند و از این رو باید مراکز فرهنگی ایران و روسیه در سرزمین های دو کشور فعال شوند.
وی ادامه داد: نیاز است که نسل جوان ایران حیطه دید و نگاه خود را به روسیه توسعه دهد و متقابلا شناخت مناسبی در روسیه از ایران شکل گیرد، چرا که دو کشور تمدن ساز هستیم و مشترکات بسیاری داریم.
قدردانی از مواضع ایران در جنگ اوکراین
معاون اداره دوم آسیای وزارت امور خارجه روسیه نیز در سخنانی آمادگی این وزارتخانه را برای مشارکت فعال در توسعه روابط دوجانبه از جمله در حوزه های دانشگاهی اعلام کرد و گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران از شرکای روسیه است و رویکرد دو کشور درباره بسیاری از مسائل منطقه ای و بین المللی شبیه است و مسکو و تهران تأکید دارند که موازین حقوق بین المللی باید رعیات شود و سازمان ملل متحد، نقش محوری داشته باشد.
ماکسیم بارانف افزود: روسیه و ایران معتقدند که نظام سیاسی در جهان باید عادلانه و بر اساس رویکرد چند قطبی باشد و دو کشور با تحریم های یکجانبه علیه کشورهای مستقل و مداخله در امور کشورها مخالف هستند.
وی با قدردانی از مواضع جمهوری اسلامی ایران در موضوع جنگ اوکراین ، گفت: ایران، دلایل شکل گیری این بحران از جمله سیاست های آمریکا در شکل گیری این وضعیت را به درستی درک می کند.
بارانف گفت: ایران نه تنها همسایه نزدیک روسیه و کشور همفکر و همسو در امور منطقه ای و بین المللی با روسیه است، بلکه در حوزه منطقه ای نیز شریک روسیه محسوب می شود و برخی مناقشات منطقه ای از جمله در تاجیکستان با همکاری مسکو – تهران حل و فصل شده است.
دولت روسیه برای حمل کالا در کریدور شمال – جنوب یارانه بدهد
رئیس اداره پروژه های بین المللی شرکت راه آهن روسیه نیز در سخنانی در این کنفرانس با اشاره به مبادلات کشورش با ایران در حوزه ریلی گفت: برای توسعه بهره گیری از ظرفیت کریدور شمال – جنوب، انتظار است که دولت روسیه به حمل کالا در این مسیر یارانه اختصاص دهد.
آلکسیف دیمیتری آلکسیویچ گفت: در سال ۲۰۲۲ میلادی، مبادلات ریلی ایران و روسیه ۱۸۸ درصد رشد داشت؛ در سه ماه نخست سال ۲۰۲۳ نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل میلادی، شاهد رشد دو برابری هستیم.
این مقام روس گفت: در مسیر غربی کریدور شمال جنوب از روسیه به سمت ایران شاهد ۳۹ درصد رشد و در مسیر شرقی شاهد رشد ۷۶ درصدی بوده ایم.
قطارهای حمل بار ، هر هفته
وی اظهار داشت: حمل آزمایشی کود تولیدی در روسیه را به مقصد کشورهای حوزه جنوب خلیج فارس آغاز کرده ایم و از مرز سرخس استفاده می کنیم.
این مقام شرکت راه آهن روسیه گفت: آمادگی داریم که با تکمیل شاخه های ریلی کریدور شمال جنوب ، ظرفیت مبادله کالا با ایران را تا ۱۲ میلیون تن تا سال ۲۰۲۵ افزایش دهیم و در این راستا آماده توسعه همکاری های با راه آهن جمهوری اسلامی ایران هستیم تا قطارهای حمل بار هر هفته راهی دو کشور باشند.
ایران و روسیه هسته جهان غیرآمریکایی
سرگی لوزیانین استاد دانشگاه امگیمو وزارت امور خارجه روسیه نیز در سخنانی در این کنفرانس با بیان اینکه ایران و روسیه امروز هسته اصلی جهان غیرآمریکایی را شکل می دهند، بر تداوم همکاری های دو کشور در راستای دفاع از نظام چند قطبی در نظام بین الملل تأکید کرد.
این استاد دانشگاه گفت:جهان غیرآمریکایی در مقابله بی سابقه آمریکا با کشورهای حوزه جنوب شکل گرفته است و به برخوردهای تمدنی و ارزشی جهان غرب با دیگر مناطق جهان منجر شده است.
وی با بیان اینکه رویکرد یکجانبه گرایی در جهان مشکلاتی را در آینده ایجاد خواهد کرد، همگرایی روسیه، چین و ایران را خواستار شد و گفت:همکاری های سه جانبه میان این کشورها به نفع آنها است.
لوزیانین در ادامه همکاری های سه جانبه تهران – مسکو – پکن در عرصه دفاعی را مورد توجه قرار داد و گفت: سه کشور رزمایش موفق نیروهای دریایی خود را در چابهار ایران انجام دادند و امروز شاهد هستیم که روسیه تمام محدودیت های مربوط به انتقال سامانه دفاعی اس ۳۰۰ به ایران را لغو کرده است.
به گزارش ایرنا، در آیین آغاز به کار این کنفرانس بین المللی که چهارشنبه برگزار شد، کنستانتین زاتولین معاون اول کمیته دومای دولتی در امور کشورهای مشترک المنافع و همکاری های اوراسیا، پیام ویاچسلاو ولودین رئیس دومای روسیه به این نشست را قرائت کرد.
در این نشست، رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو و جمعی از صاحب نظران و مقامات روسیه فعال در عرصه همکاری های دوجانبه با ایران نیز حضور داشتند و سخنانی ایراد کردند.
دیگر اخبار مربوط به این کنفرانس را در ایرنا بخوانید:
رئیس دومای روسیه: حق با طرفداران توسعه مناسبات با ایران بود
دیپلماسی عمومی، کلیدواژه توسعه مناسبات تهران – مسکو است
روس اتم: به ساخت واحد دوم نیروگاه بوشهر پایبند هستیم
نظر شما