به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، ابتدای کتاب کژراهه، یادداشتی از نویسنده این کتاب در سال ۶۶ و به خط او چاپ شده است. نویسنده در این یادداشت نوشته است: چنانکه در مقدمه کتاب حاضر تصریح شده، مضمون این کتاب منعکس کننده خاطرات و دیدگاههای اینجانب است و لذا مدعی نیستم که یک تحقیق تاریخی عرضه داشتم. هدف آن افشا حزب توده و بیان مشاهدات خود در کشورهای سوسیالیستی است و لذا مسائل آن از نظرگاه شخصی عینان میآید. از آنجا که مدت ۵۰ سال (از زمان فعالیت دکتر ارانی و بازداشت گروه ۵۳ نفر در بهار ۱۳۱۶شمسی) مستمرا در عرصه فعالیت کمونیسم در زندان و خارج از کشور و در مرحله اخیر (پس از انقلاب اسلامی) در کشور حاضر و گواه بودهام به همین جهت امکان داشتهام که خاطرات متکی بر واقعیات عرضه دارم و امید است که این گواهیها بتواند اذهان غافل را بر راه راست رهنمون باشد.
اکثریت مطلق قریب به تمام مردم ایران به جمهوری اسلامی و خط انقلابی و شریف و پر از تقوی و مردمی آن بر حسب تجارب بسیار، باور دارند ولی ممکن است کسانی باشند که هنوز تحت تاثیر تبلیغات پوچ شرق و غرب قرار گیرند و هنوز به رویاهای پنداربافانه دلبسته اند و به سراب مارکسیسم میاندیشند.
امید است مطالعه این کتاب که از روی صدق نگاشته شده بتواند این افراد را بیدار کند.
نویسنده در این خاطرات ضمن ارزیابی انتقادآمیز حوادث و وقایع مشخص و روزمره و فراز و نشیبهای حزب توده و زندگی رهبری آن در ایران و خارج از کشور، عملکردها و سیاستهای حزب در داخل کشور و نقش اتحاد جماهیر شوروی سابق و بسیاری از رویدادها و تحولات تاریخ معاصر ایران را که به نوعی با حزب توده مرتبط بوده بررسی کرده است.
درباره نویسنده
احسان طبری متولد ۱۹ بهمن ۱۲۹۵ در ساری و درگذشته ۹ اردیبهشت ۱۳۶۸ در تهران، نویسنده، شاعر، نظریهپرداز برجسته مارکسیسم-لنینیسم، ایدئولوژیست ارشد، و عضو کمیته مرکزی و هیئت سیاسی حزب توده ایران در سالهای انقلاب ایران بود.
در میان رجال چپ (۱۲۸۰-۱۳۹۶) دو شخصیت بودند که مبانی فلسفی داشته و در شمار نظریهپردازان مارکسیسم در ایران بودند؛ چهره اول تقی ارانی؛ دوم هم احسان طبری و هر دو ادیب، فیلسوف و اهل ادبیات. بدون تردید طبری از ارانی برتر بود، چه در دوران عمر او که افزون از شصت سال سپری کرد، چه از جهت زباندانی که هفت زبان میدانست و در نهایت زندگی در شوروی و کشورهای کمونیستی (۱۳۲۷ تا ۱۳۵۷) آثارش در دوران کمونیست بودنش از بیست اثر تجاوز کرد و در میان چپها هم جایگاه داشت، حتی جلال آلاحمد که دورانی در هیات تحریریه کنار طبری بود (۱۳۲۳-۱۳۲۶)
قسمتی از متن کتاب
با پیشرفت انقلاب در ایران، موضعگیری جناح طرفداران روش کیانوری محکمتر و روشنتر و مقنعتر میشد و هیئت اجراییه مجبور میشد به اسنادی که در این خط تهیه میشد رای مثبت دهد. این اسناد را تماما من نوشتهام و در کتاب استاد و دیدگاهها که در ایران چاپ شده، این اسناد بدون ذکر اسم و به نام هیات اجراییه، منعکس است. کیانوری زمانی گفت: «اگر طبری نبود، معلوم نبود وضع ما الان به کجا میرسید.» البته این غلو بود، ولی سخنی بود که او میگفت.
با تسلیم سنجابی در مقابل منطق محکم و انقلابی امام (در نتیجه ملاقات پاریس) ضربت همی بر خط اسکندری وارد شد. پیروزی تام کیانوری در نبرد طولانی و پر پیچ و خم بحث، بر اسکندری تحمیل گردید. صحبت آن بود که دانشیان در شرکت نوبتی خود در لایپزیگ، دبیر اولی کیانوری را مطرح خواهد کرد. ولی دانشیان آمد و بدون مقدمه، صحبت دبیر شدن صفری را مطرح نمود. من و قدوه در ابتدا با این نظر مخالفت کردیم، ولی در جلسه بعد موافقت کردیم و زیرا به نظر ما مخالفت معنایی نداشت.
اسکندی را عدهای از اعضای هیئت اجراییه و کادرهای نوگزیده به کمیته مرکزی به شکل «محبت آمیز» محاصره کرده بودند و تمام تمایلات و معتقدات او را تصدیق میکردند و این مسئله اسکندری را قانع میکرد که راه و رسم او مورد تصدیق شورویهاست. (صفحه ۳۳۳و ۳۳۴)
کتاب کژراهه، خاطراتی از تاریخ حزب توده نوشته احسان طبری در سال ۱۴۰۱ به چاپ هفتم رسید. این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۳۶۶ منتشر شد. کتاب کژراهه با شمارگان ۳۰۰ نسخه، در ۴۱۰ صفحه با قیمت ۱۷۰ هزار تومان توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شد.
نظر شما