به گزارش خبرنگار ایرنا، موزه باستان شناسی چهارمحال و بختیاری در گرمابه پرهیزگار شهرکرد واقع شده است و این اثر تاریخی در سال ۱۳۲۶ از محل مایملک «حاج آقا حسین پرهیزگار» و با مساعدت مالی «بانو حاجیه سلطان خانم آزاده» و «حاج ابوالقاسم آزاده چالشتری» احداث و در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی وقف عام شد.
عملیات تبدیل گرمابه پرهیزگار به موزه باستانشناسی شهرکرد با افزودن الحاقهای به شیوه معماری سنتی در سال ۱۳۷۶ آغاز شد و با مجموع زیربنای یکهزار و ۴۰۰ متر مربع در بهار ۱۳۸۲ به پایان رسید.
گرمابه پرهیزگار شهرکرد ۱۸ شهریورماه ۱۳۷۷ به شماره ۲۱۱۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
آثار موزه باستانشناسی شهرکرد از دوران پیش از تاریخ تا معاصر است
سرپرست معاونت میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری گفت: در موزه باستانشناسی شهرکرد آثاری از دوران پیش از تاریخ تا دوره معاصر نگهداری میشود.
قدرتالله ولیزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ابزار سنگی مربوط به دوران نوسنگی مکشوفه از مناطق لردگان، گندمان و بلداجی، پیکرکهای حیوانی مکشوفه از محوطههای باستانی گندمان و لردگان با قدمت حدود ۹ هزار سال و لیوان مفرغی دوره عیلام(هزاره دوم قبل از میلاد) مکشوفه از بلداجی جزو مهمترین آثار موجود در موزه باستانشناسی شهرکرد است.
وی افزود: کاسه سفالی متعلق به دوران مسسنگی مکشوفه از شهرستان شهرکرد، پیاله سفالی مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد و دوران مسسنگی مکشوفه از شهرکیان، ظرف سفالی مرتبط با دوره عیلام میانه و معروف به تهدکمهای، ریتون سفالی خاکستری متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد و ظرفهای سفالی دستهدار مانند آبریز دستهدار مربوط به هزاره اول قبل از میلاد جزو آثار بهنمایش درآمده در موزه باستانشناسی شهرکرد است.
ولیزاده تصریح کرد: بشقاب مفرغی با نقشهای قلمزنی متعلق به هزاره قبل از میلاد از اشیای موزه باستانشناسی شهرکرد است که پشت این ظرف اشعه خورشید را بهصورت برجسته نشانمیدهد.
وی یادآور شد: صورتک مفرغی (ماسک) مربوط به هزاره اول قبل از میلاد، تندیس مفرغی متعلق به هزاره اول قبل از میلاد، تیغهها و سرخیش آهنی، خنجر و سرگرزهای پرهدار، تبرزین حکاکی و قلمزنی شده با لبه تخت و بدنه قوسی از سنگ مرمر سفید و قهوهای رگهدار در موزه باستانشناسی شهرکرد از ظرافتی خاص برخوردار است.
سرپرست معاونت میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری آجر نوشته عیلامی را از دیگر آثار مهم موجود در موزه باستانشناسی شهرکرد دانست و اظهار داشت: این کتیبه به خط میخی مکشوفه از تپه قلعه گِلی(قلعه افغان) خانمیرزا متعلق به "هوته لوتوش اینشوشیناک" در سالهای ۱۱۲۰ – ۱۱۱۰ قبل از میلاد آخرین پادشاه عیلام میانه است که به احتمال قوی متعلق به معبدی عیلامی در محل قلعه گِلی(قلعه افغان) کنونی بود که در سال ۱۳۷۵ کشف شد.
وی گفت: مجسمه قوچ از جنس نقره و کمربند طلا مرتبط با دوره ساسانی، کاسه شیشهای مربوط به دوران ساسانی و پیکرک سنگی انسان متعلق به دوره اشکانی هماکنون در موزه باستانشناسی شهرکرد نگهداری میشود.
ولیزاده تاکید کرد: کوزه سفالی با نقوش قالبی مربوط به دوره سلجوقی مکشوفه از محله میرآباد شهرکرد، ظرفهای شیشهای کوچک با کاربری نگهداری مواد دارویی و آرایشی در سدههای یکم تا چهارم هجری قمری در موزه باستانشناسی شهرکرد به نمایش درآمده است.
وی افزود: هماکنون سکههای طلا و نقره از دوران سلوکی، اشکانی و ساسانی، سکههای مفرغی (الیمایی)، سکههای نقره قرن اول هجری ضرب دمشق، واسط، جی، کرمان، نیشابور و دارابگرد، سکههای طلا مربوط به حاکمان عباسی و سامانی، سکههای ایلخانی، صفویه و زندیه و سکهها شاهان قاجار در موزه باستانشناسی شهرکرد وجود دارد.
ولیزاده تصریح کرد: در چوبی متعلق به مسجد اتابکان "امام صادق (ع) " شهرکرد مربوط به قرون میانه اسلامی و سنگنوشته حاوی فرامین شاه سلطان حسین صفوی به وزیر سرحد مکشوفه از مسجد جامع فرخشهر شهرستان شهرکرد هم در موزه باستانشناسی نگهداری میشود.
به گزارش ایرنا، موزه باستانشناسی شهرکرد واقع در خیابان ولیعصر شمالی همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۹ برای بازدید شهروندان، مسافران و گردشگران باز است.
نظر شما