به گزارش روز سهشنبه ایرنا، جدا از بیانیه رسمی وزارت امور خارجه پاکستان در استقبال از توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط نخست وزیر و وزیر امور خارجه این کشور همسایه نیز این رویداد را خوشایند و پیامدهای مثبت آن را به سود جهان و منطقه از جمله پاکستان عنوان کردند.
بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجه پاکستان نیز با ستایش از درایت و نقش مدیریتی ایران و عربستان برای عادی سازی روابط گفت که در جهان امروز که انتظار خبر خوشی را نداریم، از سرگیری روابط دو کشور دوست و برادر ما بسیار خبر فوقالعادهای است.
شبکههای خبری پاکستان و مطبوعات چاپی و الکترونیکی این کشور نیز با ارائه بازتاب گسترده از توافق ایران و عربستان، آن را پیروزی دیپلماسی منطقهای و بیانگر اطمینان بازیگران مهم منطقه به نقش چین برای تعامل به جای تقابل تعبیر کردند.
در این میان سیاسیون و نخبگان دیپلماسی کشور همسایه شرقی نیز معتقد که تفاهم تهران-ریاض بیانگر اهمیت نقش کشورهای منطقه برای حل مسائل خود در درون منطقه و بدون مداخله قدرتهای خارجی است.
به عقیده ناظران سیاسی در پاکستان، آمریکا و عربستان همواره در بحث روابط اسلامآباد و تهران ملاحظه داشته و پاکستانیها تحت فشار شرکای آمریکایی و سعودی قرار داشتند و در وضعیت فعلی توافق ایران و عربستان به مثابه یک نفس راحت برای دولتمردان پاکستانی است که میتواند منجر به پیشرفت در همکاریهای دوجانبه تهران با اسلامآباد به ویژه در حوزههای اقتصادی و منطقهای شود.
«کامران خان» مجری مشهور برنامه تحلیلی شبکه خبری «دنیا» پاکستان با تمجید از نقش پیشروی پکن در گردهم آوردن تهران و ریاض و نوید دوران تازه در منطقه گفت: آمریکا در این میان به کلی منزوی شده و به نظر میرسد واشنگتن درحال از دست دادن منافع خود است.
وی اظهار داشت: اثرات عادی سازی روابط دو قدرت خاورمیانه ایران و عربستان برای پاکستان بسیار خوشایند است و این منجر به روان سازی تعاملات منطقهای و ارتباطات اقتصادی میشود.
«طاهر محمود» دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان در امور خاورمیانه با اشاره به تاثیرات مثبت آشتی تهران و ریاض بر جهان اسلام و حل بحرانهای پیش روی ملل مسلمان، گفت: امروز ملتهای منطقه از توافق ایران و عربستان خرسندند زیرا ما در گذشته شاهد تلاش دشمنان مشترک برای تخریب روابط میان کشورهای برادر و اسلامی بودهایم.
وی ابراز امیدواری کرد که این گام سازنده موجب تقویت بیشتر روابط برادرانه ایران و عربستان سعودی و ایجاد صلح و ثبات در یمن و سوریه شود.
«ملیحه لودی» سفیر پیشین پاکستان در آمریکا و سازمان ملل معتقد است که منطقه شاهد یک سیاست جدید مبنی بر حل واقعی منازعات به وسیله دیپلماسی و به دور از رویکرد تقابلی است.
وی اظهار داشت: مسیر تازه ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط می تواند روزنههای دیگری را برای حل و فصل بحرانهای منطقهای مانند یمن و تعامل ایران، غرب و اعراب منطقه رقم بزند.
این کارشناس پاکستانی تاکید کرد که ما به عنوان همسایه ایران بهترین نفع را از این توافق تاریخی میبریم چرا که پاکستان همواره دغدغه توازن در روابط خود با ایران و عربستان را داشت.
«راجا علی اعجاز» سفیر سابق پاکستان در عربستان طی گفتوگویی اظهار داشت که حل تنازع تهران و ریاض به تقویت همکاریهای منطقهای کمک میکند. فضای تعامل و دیپلماسی همواره مورد نیاز بحرانهای منطقهای است البته باید اثرات آتی را نیز در ذهن داشت و گامهای بیشتری برای بهبود اعتماد متقابل برداشت.
«عادل انجم» تحلیلگر امور راهبردی در اسلامآباد معتقد است که باید رویکرد آمریکا را در نظر گرفت که چگونه به این تحول نگاه میکند زیرا چینیها گوی سبقت را بردند و توانستند به توافق میان ایران و عربستان کمک کنند.
وی با اشاره به وضعیت توافق هستهای ایران و بن بست در رایزنیهای غرب با تهران درباره موضوعات هستهای و منطقهای، افزود: ممکن است آمریکاییها از تاکتیک فشار استفاده کرده و یا طرف سعودی را تحت فشار قرار دهند یا اینکه ریاض منتظر موضع غرب و آمریکا است.
روزنامه انگلیسی زبان «داون» پاکستان در سرمقاله خود با عنوان "پیشرفت در پکن" نوشت: دیپلماسی چین برای نزدیک کردن دو کشور تاثیرگذار خاورمیانه همگان را در حیرت فرود برد با این حال اگر همه چیز در مسیر درست پیش برود ایران و عربستان می توانند روابط جدید را تجربه کنند.
این روزنامه افزود: آمریکا البته این توافق را زنگ خطری برای خود میداند کشوری که از هیچ تلاشی برای منزوی نگه داشتن ایران فروگذار نکرد با این حال چین نقش یک صلح جو را ایفا کرد.
روزنامه داون هشدار داد که ایران و عربستان مسیر حساسی را برای حل منازعات طی کنند اما عناصر خرابکار قطعا به این تلاشها لطمه خواهند زد مانند صهیونیستها که توافق فعلی را شکست سیاست خارجی خود میدانند لذا تهران و ریاض باید نسبت به دشمنان صلح و طرحهای خرابکارانه هوشیار باشند.
«متین حیدر» روزنامهنگار حوزه دفاعی و مدیر دفتر شبکه خبری GTV در اسلامآباد با تاکید بر اهمیت نقش چین در پیشبرد صلح در منطقه، اظهار داشت: پکن شریک قابل اتکا تهران و اسلامآباد است و قطعا حضور چینیها در روند آشتی ایران و عربستان تضمین قوی برای پایداری این توافق خواهد بود.
وی افزود: پاکستان در گذشته برای تنشزدایی بین ایران و عربستان تلاش کرد و با این هدف رهبران سیاسی و نظامی ما به هر دو کشور سفر کردند در عین حال دیپلماسی پکن ثابت کرد که قدرت آسیا و نگاه به شرق مورد تاکید و حمایت کشورهای منطقه است و در این میان دیپلماسی غرب از جمله آمریکا هیچ جایگاهی برای برون رفت از بحرانهای منطقهای ندارد.
به گزارش ایرنا، بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پکن، علی شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقهای سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را به منظور حلوفصل نهایی موضوعات بین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای از سرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانههای دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.
نظر شما