صالحی: جایزه مصطفی(ص) در بروز استعدادهای دانشمندان جهان اسلام موثر است

تهران - ایرنا - قائم مقام و معاون پژوهشی فرهنگستان علوم با اشاره به جایگاه بالای انسان در دستگاه خلقت گفت: همه انسان‌ها می‌توانند به مقامات بالای علمی برسند اما برخی عوامل در ظهور استعدادهای ذاتی نقش دارد و جایزه مصطفی(ص) می تواند باعث شود ودیعه‌های الهی نخبگان جامعه اسلامی و حتی جامعه بشری رشد یابد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، علی اکبر صالحی روز سه‌شنبه در سومین گردهمایی جامعه خادمان مصطفی (ص) در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران با اشاره به عبارتی از امیرالمؤمنین(ع) افزود: کسی که قدرت داشته باشد چیره می شود و کسی که غافل باشد بر او چیره می شوند. مومنی که غافل از علم باشد بر او چیره می شوند.

وی با تاکید بر اندیشه ورزی اظهار داشت: اندیشه یعنی تفکر و به معنای جزئی تر تلاش بی وقفه بشری در حل مسائل و پاسخ به پرسش ها و نیازهای جامعه است؛ اگر اندیشه ورزی با نیت خیرخواهانه و در برگیرنده مصلحت عمومی و چارچوب حکمت عملی و با هدف خدمت به جامعه برای حل مشکلات باشد، فضیلت مندانه است و ما دنبال این نوع اندیشه ورزی هستیم.

در اندیشه ورزی از ایده‌ال‌گرایی دوری کنیم
صالحی ادامه داد: در فرایند اندیشه ورزی باید مراقب برخی مسائل باشیم، یکی از آنها ایده آل گرایی به معنای دوری از عملگرایی است.

قائم مقام فرهنگستان علوم با ارائه مثالی گفت: برای نمونه سند چشم انداز ۲۰ ساله که آبان سال ۱۳۸۲ تصویب شد، مصوب کرد ایران جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در آسیای جنوبی و غربی با تاکید بر رشد علم، ارتقای نسبی سطح درامد سرانه و غیره را طی ۲۰ سال کسب کند، اما اکنون کجا هستیم؟ پس اینجا باید توجه کنیم که با عقلانیت بیشتری امور را پیش ببریم‌.

وی دومین مساله را در اندیشه ورزی، سطحی سازی به جای ساده سازی دانست و افزود: نباید گرفتار سطحی سازی شویم یعنی باید عمق و پیچیدگی موضوعات را درک کنیم. مسائلی که درگیر آن هستیم ناشی از این است که برنامه ریزی ما بر اساس سعی و خطا بوده و نه برنامه ریزی مفهومی، همچنین غیرتخصصی عمل کردن، یعنی وارد مسائلی شویم که از اهمیت آن مطلع نیستیم.

صالحی نمونه این امر را حفر چاه های فراوان ۲۰ سال پیش دانست که به نشست دشت ها امروز منجر شده در حالیکه دانشمندان هشدار می دادند این کار درست نیست.

وی ادامه داد: کلی گویی و هیجانی صحبت کردن از دیگر مشکلات ما در اندیشه ورزی است‌.

صالحی ادامه داد: یکی از حوزه های اندیشه ورزی شناخت آینده است، از این جهت مهم است که ابهامات و آگاهی بیشتر نسبت به فردا پدید می آورد و با عمل مجهول روبرو نمی شویم. البته نمی توانیم همه چیز را پیش بینی کنیم ولی نباید به کلی از این امر غافل شویم.

صالحی گفت: یک راه مطمئن برای اطلاع آینده این است که آینده را بر اساس فهم امروز خود بسازیم‌. ممکن است در آینده به دلیل تحولات پیش بینی نشده منجر به نتیجه دیگری شود، بنابراین باید به صورت جمعی فکر کنیم‌. زیرا خیر و برکت در جماعت است، اسلام هم دین فردی نیست و همه چیز از امور مدنی و اجتماعی در اسلام بر اساس جماعت پیش می رود. خدا هم وقتی شامل حال می شود که جماعت با هم پیش رود.

وی تصریح کرد: جایزه مصطفی(ص) هم این مسائل اندیشه ورزی و حرکت جمعی و توجه به آینده را در نظر داشته است‌.

صالحی با اشاره به تفکیک دانایی و قوه خیال افزود: دانایی، علم معلوم بشری و محدود است اما قوه خیال بشری بی انتهاست.

صالحی: جایزه مصطفی(ص) در بروز استعدادهای دانشمندان جهان اسلام موثر است

وی ادامه داد: مقام بشر خیلی بالاست و همه می توانند به بالاترین مقام علمی برسند، آما اینکه چطور برخی انسان ها این ودیعه ذاتی را بروز دهند شرایط مختلفی در آن اثر دارد.

صالحی تاکید کرد: جایزه مصطفی(ص) می تواند باعث شود ودیعه و استعدادهای الهی بین نخبگان در جامعه اسلامی و حتی جامعه بشری رشد یابد و این قابل قدردانی است‌.

وی افزود: در آینده پژوهی باید به موضوعاتی چون اقتصاد جهانی، هنر، امنیت انرژی، تحول در دنیا، دفاع و خلع سلاح، ثبات و امنیت جامعه، سیاست، بهداشت و آموزش، ارتباطات اشتغال و مهارت و شهرسازی نیز توجه و به عنوان موضوعاتی جدید در مورد آنها تحقیق کنیم.

به گزارش ایرنا، جایزه مصطفی(ص) به صورت دو سالانه برگزار می شود و تاکنون چها دوره از آن طی سال های۹۴، به بعد برگزار شده است.

این جایزه در چهار زمینه فناوری نانو، زیست فناوری، علوم پایه و بخش عمومی به برگزیدگان اعطا می شود.

بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) که این جایزه را برگزار می‌کند، مجموعه فعالیت های دیگر از جمله مسابقه دانش آموزی نور، جایزه کنز مختص دانشمندان جوان جهان اسلام، نشست های تبادل علم و فناوری را نیز برگزار می‌کند.

این جایزه با کمک شماری از واقفان و تشکیل صندوق جایزه مصطفی (ص) برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha