به گزارش ایرنا، مردم چهارمحال و بختیاری از ابتدای شکلگیری انقلاب اسلامی حضور موثری در به ثمر نشاندن نهال انقلاب و بعد از آن در حفاظت از انقلاب در هشت سال دفاع مقدس داشتند و تاریخ پر افتخار این سرزمین گواهی بر آن است.
روایتگری دلاوری مردمان این دیار با بهرهگیری از شیوه مصاحبه و تاریخ شفاهی، ضمن بازخوانی بخشی از تاریخ معاصر، یادآور روحیه مقاومت، سلحشوری و ایمان و اخلاص مردمان و از مصادیق جهاد تببین است که حوزه هنری انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری متولی آن است.
ایرنا شهرکرد، در این پیوند با قاسم فتاحی مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری گفت و گو کرد که در ادامه می آید.
نقش پررنگ چهارمحال و بختیاری در نهضت امام خمینی(ره)
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در خصوص شکلگیری انقلاب اسلامی در استان گفت:حضور یکی از طلبههای بروجنی در جمع نزدیکان امام خمینی(ره) زمینهسازی آگاهی مردم استان از انقلاب اسلامی در استان، از همان آغاز نهضت اسلامی در سال ۱۳۴۲ بود و بعدها ساواک با اطلاع از این موضوع، عکس این طلبه را تکثیر و خواهان شناسایی و دستگیری وی در صورت بازگشت به اُستان شد.
قاسم فتاحی در گفت وگو با ایرنا ادامه داد: پخش اعلامیههای امام خمینی(ره) و شعارنویسی علیه نظام شاهنشاهی در سالهای ۵۴ و ۵۵ در بیشتر نقاط چهارمحال و بختیاری توسط مردم انقلابی گسترش یافت و در مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان در محرم سال ۵۶ از سوی سخنرانان مراسم سید الشهدا در مسجد ابوالفضل(ع) شهرکرد و مسجد شهر کیان، دعا برای امام خمینی(ره) و شعار بر علیه شاه خوانده شد.
وی تاکید کرد: اوج اعتراضات مردمی در چهارمحال و بختیاری مربوط به سال ۵۷ است و از آبان همانسال تظاهرات علیه شاه، در شهرکرد به اوج رسید و به دنبال به سایر شهرها و روستاهای اُستان نیز کشیده شد.
این پژوهشگر و مولف کتابهای تاریخی تصریح کرد: نخستین شهید انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری، شهید سید عباس صالحی در آذر۵۷ در جریان تظاهرات مردم فرخشهر مورد ضرب گلوله مأموران امنیتی قرار گرفت و به شهادت رسید.
فتاحی اظهار داشت: بزرگترین تظاهرات بر علیه رژیم شاهنشاهی در چهارمحال و بختیار در دیماه ۵۷ تشکیل شد و ۱۸ دی مردم شهرکرد مانند بیشتر مراکز استانهای کشور دست به راهپیمایی گسترده زدند و در روزهای ۲۶ و ۲۷ دی نیز برای نخستین بار در اُستان مجسمه شاه در شهرهای بروجن و شهرکرد سرنگون شد.
وی تاکید کرد: در ۲۷ دی ۵۷، حدود ۶ هزار نفر از مردم انقلابی شهرکرد با تجمعی پرشور در میدان انقلاب کنونی(مجسمه سابق)، مجسمه شاه را به پایین کشیدند و بعد از آن اداره ساواک شهرکرد را تسخیر کردند.
چهارمحال و بختیاری در زمینه تاریخنگاری انقلاب اسلامی پیشرو است
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در این پیوند افزود: چاپ کتاب در حوزه انقلاب اسلامی از جمله مهمترین فعالیتهای دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری است و تاکنون سه اثر مرتبط با این موضوع منتشر شده است و ۲ اثر دیگر در ابتدای سال ۱۴۰۲ روانه بازار نشر خواهند شد.
فتاحی گفت:پیش از تهیه این آثار، کتاب مهمی مرتبط با تاریخ نگاری انقلاب اسلامی در ادبیات پایداری کشورمان در حوزه استانها به جز تهران وجود نداشت و تولید این آثار نقطه عطفی در تاریخنگاری تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی است و چهارمحال و بختیاری در این زمینه پیشرو است.
وی اظها داشت:مهمترین اثر در این حوزه، کتاب ۲ جلدی «تاریخ انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری» با یک هزار و ۱۰۰ صفحه است که توسط انتشارات سوره مهر چاپ شده است و این اثر به نقش و جایگاه مردم استان به صورت مفصل و مبتنی بر اسناد و مدارک موجود می پردازد.
فتاحی یادآور شد:کتاب ۲ جلدی «تاریخ انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری" نخستین اثری است که به طور مستقل به نقش و چگونگی حضور مردم یک اُستان مانند چهارمحال و بختیاری در به ثمر نشستن انقلاب اسلامی میپردازد.
فتاحی افزود: قسمت پیوست کتاب «تاریخ انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری» حاوی عکسهای تاریخی از آن زمان است که بیشتر این تصاویر که مربوط به حوادث انقلاب اسلامی در شهرکرد است را مرحوم نادر صبوحی تبریزی گرفت که در این کتاب آمده است.
این تاریخ پژوهش افزود: اثر دیگر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری که مرتبط با تاریخ نگاری انقلاب اسلامی است، کتاب «انقلاب اسلامی به روایت زنان چهارمحال و بختیاری» است که در آن با ۲۲ نفر از بانوان انقلابی استان مصاحبه و این مصاحبهها پیادهسازی شده و ویرایش شدهاند و این اثر یک کتاب ارزشمند در زمینه تاریخ شفاهی استان و کشورمان است.
فتاحی خاطر نشان کرد: در بخش ابتدایی این کتاب به بررسی نقش زنان در انقلاب شکوهمند اسلامی پرداخته شده است و در بخشهای بعدی نقش زنان چهارمحال و بختیاری در انقلاب روایت شده است و این اثر نیز توسط توسط انتشارات سوره مهر چاپ و به بازار عرضه شده است.
وی تصریح کرد: کتاب "انقلاب اسلامی به روایت زنان چهارمحال و بختیاری" یک اثر مستقل در حوزه زنان است که تا پیش از تولید آن هیچ کتابی به طور مستقل به فداکاری زنان در پیروزی انقلاب اسلامی نپرداخته است.
وی اظهار داشت:سومین اثری که در زمینه تاریخ نگاری انقلاب اسلامی توسط واحد ادبیات پایداری دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری تولید شده است، کتاب «تاریخ شفاهی شهدای شاخص انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری» است که در این اثر به معرفی سه نفر از شهیدان انقلاب اسلامی «شهید علی محمد مرادی سیبکی'، 'شهید قربانعلی داودی فارسانی' و 'شهید صالحی فرخشهری' پرداخته می شود.
فتاحی یادآور شد:کتاب «تاریخ شفاهی شهدای شاخص انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری» به بررسی زندگی نامه، مبارزات انقلابی و نحوه شهادت این سه شهید بر اساس اسناد و مدارک موجود میپردازد.
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: برای هر سه کتاب مراسم رونمایی رسمی برگزار شده است و برای دو اثر «تاریخ انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری» و «انقلاب اسلامی به روایت زنان چهارمحال و بختیاری» جلسه نقد و بررسی جداگانه با حضور پژوهشگران و صاحبنظران برگزار شده است.
تاریخ نگاری نقش مساجد چهارمحال و بختیاری در پیروزی انقلاب اسلامی
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در این پیوند گفت:۲ اثر دیگر که در زمینه نقش مساجد اُستان در شکل گیری انقلاب اسلامی است توسط دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری در حال آماده سازی است که هر ۲ کتاب در اوایل سال آینده منتشر میشوند.
فتاحی ادامه داد: نخستین اثر، کتاب «مساجد شهرکرد پایگاههای بسیج انقلابی در نهضت اسلامی» که نگارش و ویراستاری آن به طور کامل به پایان رسیده است و با توجه به تدوین نهایی منتظر مقدمات چاپ است.
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری گفت: اثر دیگر کتاب «تاریخ شفاهی مساجد بروجن و نقش آن در انقلاب اسلامی» که ۷۰ درصد پیشرفت کار داشته و تار اردیبهشت سال آبنده تدوین نهایی خواهد شد.
وی اظهار داشت: علاوه بر تولید کتاب و آثار مکتوب دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری با برگزاری جلسات «عصر خاطره» و «شب خاطره» در زنده نگهداشتن تاریخ شفاهی اتقلاب اسلامی، اقدام کرده است.
روایتگری دوران دفاع مقدس
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری اُستان در این پیوند به ایرنا شهرکرد گفت: ثبت وقایع، حوادث و خاطرات مرتبط با موضوع دفاع مقدس با بهرهگیری از شیوه مصاحبه و تاریخ شفاهی، ضمن بازخوانی بخشی از تاریخ معاصر ایران، یادآور روحیه مقاومت، سلحشوری و ایمان و اخلاص مردمان استان و تلاش ایشان برای حفاظت ار دستاوردهای اتقلاب اسلامی است.
فتاحی ادامه داد: تاریخ معاصر شکوهمند ایران اسلامی روایتگر انسانهایی است که عاشقانه تمام هستی خویش را در طبق اخلاص نهاده و با دل کندن از تمام دلبستگی ها و تعلقات دنیایی، راه ایثار و فداکاری در دفاع از آرمان ها و اعتقادات خویش را برگزیدند.
فتاحی تصریح کرد: بدون شک سرافرازی و استقلال نظام جمهوری اسلامی ایران مرهون ایمان، ایثار و تلاش بانوانی است که غیور مردان این سرزمین را در تمامی عرصهها همراهی کردند.
وی تاکید کرد: کتاب «جونقان-کردستان یک نفر»، نخستین اثری است که در دولت سیزدهم در دفتر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری اُستان منتشر شد که در آن به ثبت و ضبط خاطرات «محمد محمدی ثانی» رزمنده هشت سال دفاع مقدس اهل جونقان میپردازد.
فتاحی اظهار داشت: تولید این آثار برای معرفی رزمندگان دوران دفاع مقدس به نسل جوان ضروری است و از اهداف اصلی حوزه هنری استان بهشمار می رود.
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: کتاب «جونقان-کردستان یک نفر» با زبان ساده روایتگر مبتنی بر اسناد و مدارک از وقایع و رویدادهای ارزشمند و چشمگیر دوران دفاع مقدس، به ویژه نبرد با ضد انقلاب در منطقه کُردستان است.
فتاحی اظهار داشت: روایتهای برگرفته از خاطرات خانوادههای شهدا و ایثارگران و به ویژه همسران شهدا، میتواند منبع مستند و قابل اعتمادی برای بررسی تاریخ اجتماعی جنگ و پاسخ به پرسشهای مورخان حرفهای در مورد ماهیت، چرایی و چگونگی مقاومت بی نظیر مردم ایران در مقابل متجاوزین و نقش و تاثیر خانواده ها و به خصوص همسران شهدا در این ارتباط باشد.
وی گفت:واحد فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در راستای اهداف، وظایف و رسالتهای خود، توجه به ثبت و ضبط و نیز تدوین و انتشار خاطرات همسران رزمندگان و نیز شهدای دوران دفاع مقدس را در اولویت برنامه های خود قرار داده است.
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری گفت:انتشار خاطرات همسران شهدا و رزمندگان اُستان نیز از اولویتهای حوزه هنری است و تاکنون دو کتاب «ندیده عاشقش شدم» و «حسرتش با من» در این زمینه منتشر شده است.
وی اظهار داشت:پس از چاپ و انتشار کتاب «ندیده عاشقش شدم» که از خاطرات «سهیلا رئیسی» همسر «سردار شهید ایرج آقابزرگی» بود حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در روزهای گذشته اقدام به انتشار دومین اثر در این موضوع با نام «حسرتش با من» کرد.
وی یادآور شد: کتاب «حسرتش با من» خاطرات «مریم السادات حسینی» همسر «سردار شهیدحاج کمال فاضل» فرمانده دلیر گردان یا زهرا(س) تیپ ۴۴ قمر بنیهاشم چهارمحال و بختیاری در دوران هشت سال دفاع مقدس است که توسط حوزه هنری استان منتشر شده است.
فتاحی افزود: این کتاب حاوی بخشی از خاطرات همسر شهید «سردار شهید حاج کمال فاضل» است که به قلم «سرکار خانم طاهره حمزهپور اسدی» تدوین شده است.
وی اظهار داشت: صمیمیت، صداقت، سادگی و صراحت لهجه خانم حسینی در بیان خاطرات خود از دوران زندگی در خانه پدری تا زمان شهادت همسر، و تدوین روان این خاطرات، کتاب را به اثری خواندنی تبدیل کرده است.
مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری اظهار امیدواری کرد: راهنماییها و ارائه نقطه نظرات خوانندگان باعث شود که حوزه هنری در تولید آثار فاخر در زمینه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گام های محکم تری بردارد.
به گزارش ایرنا، کتاب «حسرتش با من» تازهترین اثر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در دی ماه امسال توسط انتشارات سامان دانش و در شمارگان هزار نسخه روانه بازار نشر شده است و به زودی از سوی حوزه هنری استان برای این کتاب رونمایی گرفته خواهد شد.
نظر شما