به گزارش ایرنا، برنامه تحولی "یزد نوین"، مسیر توسعه استان را در ۱۰ حوزه مختلف تا افق ۱۴۲۴ برنامه ریزی کرده که پیش از این چهار محور "تامین پایدار آب" ، "اقتصاد دانش بنیان"، "انرژی خورشیدی" و "پوشاک" آن از سوی خبرگزاری جمهوری اسلامی معرفی شد و اکنون به فصل پنجم این طرح یعنی "سامان خانواده" و برنامه های استان برای این حوزه می پردازیم.
در سند یزد نوین، علاوه بر پنج حوزه یاد شده محورهای گردشگری، کشاورزی، نساجی، ارتقاء سرمایه انسانی و توسعه ورزش نیز با هدف شتاب بخشی به پیشرفت استان و بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای کمنظیر یزد برای توسعه در راستای سیاستهای دولت با مشارکت نخبگان و متخصصان نیز پرداخته شده است، طرح تحولی یزد نوین، ربع قرن آینده استان را نشانه گرفته و قرار است طی این مدت، استان در مسیر تحول قرار گیرد .
در مقدمه طرح تحولی "یزد نوین" آمده است: استان یزد با بهره گیری از انسان هایی سالم و توانمند و با تکیه بر میراث فرهنگی و معنوی غنی، نظام فکری و فرهنگی مبتنی بر جستجوگری، آبادگری و پردازشگری و کاربست پیوندهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی فرااستانی و نیز تقویت سرمایههای اجتماعی با رعایت الزامات و ملاحظات دفاعی، امنیتی، و پدافند غیرعامل در افق ۱۴۲۴ استانی است:
با توسعه مبتنی بر هویت و اصالت فرهنگی و تاریخی منحصر به فرد یزدی ها با اقتصاد دانش بنیان متکی بر مزیت های تاریخی، فرهنگی و طبیعی با مشخصههای ذیل:
- مقصد برتر گردشگری تاریخی، فرهنگی، طبیعی و سلامت.
- مرکز برتر خدمات بازرگانی، حمل و نقل و ترانزیت در حوزه مرکزی کشور.
- یکی از مراکز اصلی تولید انرژی خورشیدی و تجهیزات وابسته کشور.
- کانون برتر تولیدات معدنی و فرآوری.
- کانون برتر صنعت و کشاورزی پیشرفته همساز با اقلیم.
- یکی از مراکز اصلی تولید و صادرات محصولات هویتی، تاریخی، و صنایع دستی با تاکید بر زیوآلات، شیرینی جات و منسوجات فاخر.
- کانون برتر تولید علم و فن آوری و تربیت نخبگان آبادگر.
طرح سامان خانواده چیست؟
در این طرح ۶ محوری سامان خانواده شامل ترویج ازدواج، تسهیل ازدواج، تشکیل خانواده، تعالی خانواده، تحکیم خانواده و تکلیف خانواده در استان تدوین شده است.
طرح سامان خانواده یکی از محورهای اصلی ۱۰ گانه فاز اول برنامه تحولی استان یزد است که با همکاری دستگاههای مختلف، مردم، خیران، تشکلها و علاقهمندان در راستای هدف افزایش جوانی جمعیت اقدام لازم و مناسب دارد.
این طرح توسط کارشناسان حوزه خانواده و فعالان فرهنگی با همکاری مسئولان تدوین و به مرور در یزد و تمامی مناطق استان اجرا می شود که نقش مهمی در افزایش و جوانی جمعیت دارد.
افزایش سن ازدواج در جامعه یکی از معضلات مهم و اساسی اجتماعی است به نحوی که میانگین سن ازدواج در پسران به ۲۹ سال و در دختران به ۲۶ سال رسیده و این یعنی فاصله سن بلوغ تا ازدواج نزدیک به ۲۰ سال است و این تبعاتی در کشور به دنبال دارد و باید برای حل مشکلات این بخش اقدام شود.
هدف از اجرای این طرح، ساماندهی حرکتهای مختلف در حوزه سامان خانواده است؛ این طرح در ۶ محور اساسی در قالب ۶ کمیته تخصصی با همکاری خیران، مسئولان و نخبگان فرهنگی و اجتماعی تدوین و باید در استان برای اجرای کامل آن اقدام شود.
برای اجرای طرح سامان خانواده در استان تاکنون اقداماتی صورت گرفته ولی به دلیل اهمیت طرح باید بیش از گذشته موضوع ترویج ازدواج و افزایش جمعیت و جوانی آن در شهرستانها توسط مسئولان و همکاری دستگاههای مختلف پیگیری و اقدام شود.
راهبردها و اهداف بنیادین طرح سامان خانواده
"ارتقای سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی" مردم استان یزد از جمله "اهداف بنیادین" طرح سامان خانواده در قالب سند تحولی یزد نوین است، "ارتقای سرمایه اجتماعی مبتنی بر هویت تاریخی و میراث فرهنگی و معنوی و اصلاح سبک زندگی مردم استان در راستای گسترش و توسعه شیوه زندگی سالم ایرانی - اسلامی" نیز از راهبردهای اجرای این طرح اعلام شده است.
"سیاستهای سرزمین" طرح سامان خانواده نیز شامل "توسعه هویت اسلامی - ایرانی و اصالت فرهنگی و تاریخی یزدیها و پیشگیری از افزایش آسیب های اجتماعی و گسترش جرم و جنایت" می باشد.
اهداف کلان/ برنامههای عملیاتی
در سند تحولی یزد نوین از "افزایش ۲ برابری ازدواج در استان و کاهش ۵۰ درصدی طلاق" بعنوان اهداف کلان طرح سامان خانواده یاد شده است، "برنامه های عملیاتی" طرح هم شامل ترویج، تسهیل و تشکیل خانواده و به دنبال آن تحکیم، تکالیف و تعالی خانواده اعلام شده است.
برنامه عملیاتی این طرح در "قبل از ازدواج" شامل آموزش، مشاوره، تامین محتوا و تحلیل آمار وضعیت موجود میباشد که هدف آن افزایش ۲ برابری تعداد ازدواج ها است و متولی آن اداره کل ورزش و جوانان و دیگر نهادهای مردمی است.
الزامات این بخش شامل تامین منابع مالی، هماهنگی نهادهای مرتبط شامل شهرداری، شورای شهر، دانشگاه علوم پزشکی، نهادهای فرهنگی، شوراها و کارگروه ها است؛ ترغیب و تشویق مخاطبان برای حضور در برنامه ها از دیگر الزمات این بخش است.
برنامه های عملیاتی این طرح برای بعد از ازدواج آموزش، مشاوره و تامین محتوا و هدف آن کاهش ۵۰ درصدی طلاق و افزایش فرزندآوری برای دست یابی به نرخ باروری ۲.۵ برابری است و الزامات آن نیز مشابه برنامه های عملیاتی قبل از ازدواج است.
طرح سامان خانواده به دنبال انسجام ساختار موجود است
رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری یزد در خصوص طرح سامان خانواده به ایرنا گفت: این طرح به دنبال ایجاد ساختاری جدید نیست بلکه میخواهد ساختار موجود را منسجم و همافزا کند.
حجت الاسلام "مجتبی صداقت" با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری که از خانواده به عنوان کلمهی طیبه یاد کردند، خاصیت کلمه طیبه را تراوش نیکی و برکت دانست و افزود: خانواده، مرکز به وجود آمدن ایمان و دین باوری است و باید برنامه ریزی ها در راستای آسان کردن راه تشکیل خانواده و تقویت بنیاد این نهاد صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه براساس مطالعات انجام شده لازمه حل مشکلات در حوزه تشکیل خانواده و ازدواج، برنامهریزی و اجرای برنامه در راستای طرح ۶ محوری سامان خانواده است، اظهار کرد: هدف از ارائه این طرح روان سازی عملیات ازدواج، شبکه سازی و فعالیت تخصصی و نظارت و ارزیابی در حوزه خانواده است.
صداقت با بیان اینکه باید پیگیری های لازم برای اصلاح آیین نامه سازمان ها در جهت تسهیل ازدواج صورت گیرد، گفت: از آنجایی که اکثر مردم درگیر مسائل اقتصادی هستند باید در مسائل تامین مسکن، اشتغال، جهیزیه و وام با همکاری سازمانهای ذی ربط راه حل و دستورالعمل های مناسب و کارشناسی ارائه شود.
استان یزد از نظر نرخ ازدواج جزو استان های برتر کشور و در زمینه طلاق در زمره استان های با شیوع پایین این آسیب اجتماعی قرار داد.
نظر شما