**عبداللهیان از آمادگی عربستان برای ادامه گفتگو با ایران خبر داد
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از آمادگی عربستان برای ادامه گفت وگو با ایران خبر داد.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز چهارشنبه در توییتی به زبان عربی نوشت: در کنفرانس بغداد ۲ در اردن شرکت کردم تا بر حمایتمان از عراق تاکید کنیم. در حاشیه نشست، فرصتی نیز جهت صحبت دوستانه بابرخی از همتایانم از جمله وزیران خارجه عمان، قطر، عراق، کویت و عربستان مهیا شد و وزیر سعودی به من از آمادگی کشورش برای ادامه گفت وگو با ایران خبر داد.
https://irna.ir/xjLj۸۲
**پروژه تجاری ۲۵ میلیارد دلاری ایران و روسیه سند ناکامی تحریم های غرب
تارنمای شبکه خبری بلومبرگ امروز در گزارشی از تلاش ایران و روسیه برای ساخت مسیر تجاری بین قاره ای نوشت که این پروژه ۲۵ میلیارد دلاری غیرقابل تحریم، ۳ هزار کیلومتر طول داشته و اروپا را به اقیانوس هند متصل می سازد.
بلومبرگ نوشت که تهران و مسکو میلیارها دلار هزینه کرده اند تا ارسال محموله ها از طریق رودخانه، دریا و راه آهن تسریع شود. داده های ردیابی کشتی ها نشان می دهد که ده ها شناور روس و ایرانی مشغول تردد در این مسیر هستند.
این گزارش می افزاید: ایران و روسیه که زیر فشار شدید تحریم ها هستند رو به یکدیگر آورده و نگاهشان به شرق است. هدف آنها این است که ارتباطات تجاری فیمابین دور از دسترس غرب و مداخلات آن بوده و پیوندهای تجاری جدیدی با غول های اقتصادی و به سرعت در حال رشد آسیا تشکیل دهند.
تحلیلگران معتقدند که هدف از همکاری تهران و مسکو، برقراری زنجیره تامین کاملاً غیرقابل تحریم است.
در جریان ایجاد این مسیر تجاری نوظهور، هزاران کیلومتر از مسیرهای فعلی نوسازی می شوند. منتهی الیه شمالی این مسیر به مصب رود دُن و دریای آزوف می رسد. این مسیر سپس از طریق رودخانه، دریا و راه آهن به بنادر ایران در دریای خرز متصل شده و در نهایت به اقیانوس هند ختم می شود.
به نوشته این رسانه، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه اواخر تابستان امسال و در جریان یک مجمع اقتصادی گفته بود که مسیر تجاری فوق فرصت های جدیدی برای شرکت های روس برای ورود به بازارهای ایران، هند، خاورمیانه و آفریقا قرار داده و زمینه واردات کالاها از این کشورها را نیز تسهیل می کند. برآورد می شود که ایران و روسیه بالغ بر ۲۵ میلیارد دلار در این کریدور تجاری سرمایه گذاری کرده باشند.
بلومبرگ با اشاره به اینکه موانع فراوانی نیز در راه تشکیل این مسیر وجود دارد که ایران و روسیه برای غلبه بر آنها به شدت مشغول هستند،به نقل از منابع ایرانی نوشت: روسیه قوانینی را نهایی می کند که به کشتی های ایرانی حق تردد در آبراه های داخلی این کشور (رودخانه های دُن و ولگا) را بدهد.
اطلاعات تردد کشتی ها نشان می دهد که دستکم ۱۲ شناور ایرانی که برخی از آنها متعلق به گروه خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران هستند میان بنادر دریای خزر و بنادر اصلی رودخانه ولگا در حال تردد هستند.
به نوشته منابع ایرانی، کشتیرانی جمهوری اسلامی در یکی از بنادر کرانه رودخانه ولگا ۱۰ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده است تا ظرفیت باری بندر سولیانکای شهر آسرتاخان دو برابر شده و به ۸۵ هزار تن در ماه افزایش یابد.
ایران در داخل مرز نیز در اسکله های تخلیه بار مشغول سرمایه گذاری بوده و شبکه ریلی ۱۶ هزار کیلومتری را که یکی از میراث های جهانی یونسکو است، گسترش می دهد.
در بخش دیگری از این گزارش با ذکر این نکته که برای هر دو کشور ایران و روسیه، هند نقطه ای حیاتی در شبکه تجاری موصوف است، آمده است: منابع ایرانی به تازگی اعلام کرده اند که اولین محموله ۱۲ میلیون تنی غلات روسیه به مقصد هند از ایران عبور کرده است و در صورتیکه ایران بتواند بندر چابهار را به شبکه ریلی خود متصل کند، حجم تجارت افزایش خواهد یافت.
موفقیت یا شکست این مسیر تجاری خارج از کنترل ایران و روسیه بوده و به هند و دیگر کشورهای خاورمیانه بستگی دارد که تحریم های غرب و متحدانش را رعایت کرده یا بی اعتنایی کنند.
https://irna.ir/xjLjcy
**روسیه: جنایات جنگی آمریکا و ناتو در افغانستان نادیده گرفته شده است
سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل اظهار داشت که جنایات آمریکا و ناتو در افغانستان نادیده گرفته شده است.
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت با اشاره به انفجار یک تونل در افغانستان که ۳۰ کشته بر جای گذاشته است، گفت که "جنایات جنگی آمریکا و ناتو" در افغانستان نادیده گرفته شده است.
سفیر روسیه در سازمان ملل با اشاره به تهدیدات تروریسم در سراسر افغانستان، کشورهای غربی را به عدم علاقه به پروژه های واقعی توسعه در افغانستان متهم کرد.
نماینده دولت پوتین خواستار آزاد سازی دارایی های مسدود شده افغانستان شد.
سفیر روسیه همچنین خواستار گفتگوی عمل گرایانه با مقامات افغانستان شد و گفت این تعامل به صورت مستقیم در راستای فعالیت ها و اولویت های سازمان ملل خواهد بود.
مارتین گریفیتس، هماهنگکننده امداد اضطراری سازمان ملل متحد نیز در نشست شورای امنیت درباره افغانستان گفت: موانع و محدودیتهای روزانه مانع مشارکت زنان در فعالیت های بشردوستانه در افغانستان میشود.
مسوول کمک های امدادی سازمان ملل به حقایق شناخته شده اما نگران کننده در مورد وضعیت نابسامان بشردوستانه ای که اکثر افغان ها با مواجه هستند، اشاره کرد و گفت: وخیم تر شدن بحران آب و هوا نیز بر مردم افغانستان تاثیر گذاشته است.
گریفیتس به موفقیت طرح آزمایشی افزایش سریع بودجه و تزریق نقدینگی به اقتصاد افغانستان اشاره کرد و گفت: معافیت کمک های بشردوستانه از تحریم ها که شورای امنیت آن را تصویب کرد، مزایای آشکاری داشته است.
وی در عین حال یادآور شد که کمک های درخواستی وزارتخانه های افغانستان امر جدیدی نیست و پیش از آغاز به کار طالبان نیز وجود داشته است.
این مقام سازمان ملل همچنین گفت محدودیت های بانکی در افغانستان نیز عمدتا همچنان وجود دارند.
گریفیتس ادامه داد: در میسر پیش روی پروژه های توسعه ای که به شدت افغانستان به آنها نیاز دارد، موانعی وجود دارد و شرکا در امر توسعه، جان افراد را نجات می دهند و کمکی برای کاهش وابستگی های بشردوستانه افغانستان هستند.
**اهالی جولان اشغالی سوریه: تا پایان اشغالگری صهیونیستها در کنار مردم فلسطین هستیم
اهالی جولان اشغالی سوریه عصر سهشنبه در بیانیهای تاکید کردند که تا پایان اشغالگری صهیونیستها، در کنار مردم فلسطین هستند.
ساکن جولان اشغالی سوریه همچنین شهادت مبارز فلسطینی ناصر أبو حمید را تسلیت گفتند و با مردم فلسطین و اسیران فلسطینی دربند رژیم اشغالگر اعلام همبستگی کردند.
در این بیانیه همچنین بر ادامه مبارزه مشترک تا بیرون کردن اشغالگران از جولان سوریه و آزادی کامل فلسطین از اشغال صهیونیستها تأکید شده است.
نهاد رسیدگی به امور اسیران و آزادگان فلسطین اعلام کرد که اسیر "ناصر ابوحمید" ۵۰ ساله از اهالی اردوگاه الامعری در بخش رام الله در کرانه باختری رود اردن به خاطر اهمال پزشکی عمدی اداره زندانهای رژیم صهیونیستی در قبال اسیران بیمار فلسطینی، در بیمارستان "اساف هروفیه" به شهادت رسید.
مسئولان رژیم صهیونیستی ظهر دوشنبه این اسیر فلسطینی را به علت وخامت شدید سلامتی وی از زندان الرمله به بیمارستان اساف هروفیه منتقل کرده بودند.
پیش از این نهاد رسیدگی به امور اسیران و آزادگان فلسطین درباره شهادت این اسیر فلسطینی به خاطر اهمال پزشکی نسبت به وضعیت سلامتی او با توجه به ابتلایش به سرطان هشدار داده بودند.
وضعیت سلامتی ابوحمید در زندان از ماه اوت سال ۲۰۲۱ میلادی به طور مشخص رو به وخامت گذاشته بود.
**واکنش آمریکا به تعلیق حضور زنان در دانشگاهها در افغانستان
دیپلمات آمریکایی در سازمان ملل در نشست شورای امنیت در واکنش به تعلیق حضور زنان و دختران در دانشگاهها در افغانستان اظهار داشت: اقدام طالبان در ممنوعیت حضور زنان را در دانشگاهها محکوم میکنیم.
"رابرت وود" سفیر و دیپلمات آمریکایی در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت سازمان ملل افزود که آمریکا به شدت اقدام طالبان در ممنوع کردن حضور زنان در دانشگاه های خصوصی و عمومی را محکوم می کند .
این دیپلمات آمریکایی ادامه داد: تا زمانی که طالبان به حقوق مشروع تمام افغان ها به خصوص آزادی های اساسی و حقوق زنان و دختران احترام نگذارد، نمی تواند توقع داشته باشد که در جامعه جهانی پذیرفته شود .
وی اضافه کرد که آمریکا به همکاری با شورای امنیت برای رسیدگی به این موضوع ادامه خواهیم داد.
نماینده انگلیس در سازمان ملل نیز در سخنانی کوتاه در حمایت از سخنان نماینده آمریکا، اقدام طالبان را محکوم کرد.
دیپلمات آمریکایی همچنین در سخنانی در نشست شورای امنیت، از بازگشت طالبان به"روش های قدیمی" از جمله مجازات های عمومی که به حقوق و حیثیت همه افغان ها خدشه وارد می کند، انتقاد کرد.
نماینده آمریکا از سازمان ملل خواست که گفتگو با طالبان را حفظ کند و از طالبان خواست که به تعهدات خود در مبارزه با تروریسم احترام بگذارند و برای ارتقای ثبات اقتصادی بیشتر تلاش کنند.
وی همچنین هشدار داد که بازگشت خشونت در افغانستان امکان پذیر است.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی درباره تعلیق تحصیل زنان در دانشگاهها در افغانستان گفت که این اقدام یک نقض تعهد دیگر از سوی طالبان است .
دوجاریک تصریح کرد: از زمانی که طالبان قدرت را بدست گرفته است، ما شاهد محدود شدن فضا ی آموزش، اجتماع برای زنان و دختران در افغانستان بوده ایم.
سخنگوی سازمان ملل اظهار داشت: این اقدامات بسیار نگران کننده است. تصور اینکه یک کشور چگونه می تواند بدون مشارکت فعال و آموزش زنان به چالش ها و مشکلات خود رسیدگی کند، دشوار است.
منابع خبری اعلام کرده اند که وزارت تحصیلات عالی طالبان در نامهای به همه دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان تحصیل دختران را تا اطلاع ثانوی در دانشگاهها را تعلیق کرده است.
بر اساس گزارش ها، در این نامه نوشته شده است که تصمیم تعلیق تحصیل زنان براساس مصوبه کابینه طالبان گرفته شده و ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان نیز آن را امضا کرده است.
منابع خبری اعلام کرده اند که ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان این مطلب را تایید کرده است.
ممنوعیت اخیر تحصیلات عالی، کمتر از سه ماه پس از آن صورت میگیرد که هزاران دختر و زن در سراسر افغانستان در امتحانات ورودی دانشگاه شرکت کردند و بسیاری از آنها آرزو داشتند تدریس و پزشکی را به عنوان شغل آینده انتخاب کنند.
اکثر دختران نوجوان در افغانستان پیش تر از تحصیلات دبیرستانی تعلیق شدهاند و پذیرش دانشگاه نیز برایشان به شدت محدود شده بود.
طالبان در ماه اردیبهشت طی تصمیمی ناگهانی و با چرخشی قابل توجه صبح همان روزی که قرار بود دبیرستانهای دخترانه بازگشایی شوند، مانع از بازگشت دختران به مدارس متوسطه شدند.
چندین مقام طالبان میگویند که ممنوعیت دختران از تحصیل در مقطع متوسطه موقتی است، اما در مقاطع مختلف دلایل و بهانههای زیادی برای این تعطیلی بر می شمارند: از کمبود بودجه گرفته تا زمان مورد نیاز برای بازسازی برنامههای درسی مطابق با آنچه که آن را اسلامی میدانند.
**اعلام وضعیت بحرانی در بیشتر بیمارستانهای انگلیس
هم زمان با دومین روز از اعتصاب پرستاران انگلیس و در آستانه اعتصاب نیروهای امدادگر بیشتر بیمارستانها و خدمات آمبولانس در این کشور که روزهای پرچالشی را تحمل میکنند، وضعیت بحرانی اعلام کردند.
این وضعیت به مراکز درمانی اجازه میدهد تا برای ارائه خدمات درمانی، بیمارانی را که دارای شرایط اضطراری هستند در اولویت قرار دهند. این در حالی است که امروز هزاران پرستار برای دومین روز در اعتراض به شرایط کاری و دستمزدهای خود دست کار کشیده و نگرانیها از تأثیر اعتصاب خدمه آمبولانس در روز چهارشنبه، افزایش یافته است.
بیشتر مراکز درمانی میگویند که وضعیت بحرانی را به دلیل حجم بالای تماس با شماره اورژانس (۹۹۹) اعلام و به مردم توصیه کردهاند که فقط در صورت شرایط اضطراری با اورژانس تماس بگیرند.
سازمان خدمات آمبولانس شمال شرق انگلیس که در سراسر منطقه نورثامبرلند، تاین اند ویر، کانتی دورهام، دارلینگتون و تیساید فعال است هم گفت که این تصمیم در نتیجه تأخیر قابل توجه بیش از ۲۰۰ بیمار در انتظار آمبولانس، همراه با کاهش آمبولانسهای فعال گرفته شده است.
استفان سگاسبی، مدیر عملیات این نهاد انگلیسی هشدار داد: "خدمات ما تحت فشار بیسابقهای قرار دارد. اعلام وضعیت بحرانی به این معنی است که میتوانیم منابع خود را برای بیمارانی که بیشترین نیاز را دارند متمرکز کنیم و فشارهایی را در آن قرار داریم به شرکای سیستم بهداشتیمان منتقل کنیم."
همچنین سازمان خدمات آمبولانس جنوب شرقی، که مناطق برایتون اند هوو، ساسکس شرقی، ساسکس غربی، کنت، ساری و همپشایر شمال شرقی را پوشش میدهد، گفت که در همین مدت فشار معادل یک هفته را تجربه کرده است
این درحالیست که سازمان آمبولانس شرق انگلستان که در بدفوردشایر، هرتفوردشایر، اسکس، نورفولک، سافولک و کمبریج شایر فعالیت میکند، اعلام کرد که مراکز درمانی در این منطقه " تحت فشار زیادی قرار دارند" و رسیدگی به بیماران را اولویت بندی کردهاند.
ناظران معتقدند که نظام بهداشت و درمان این کشور روزهای بحرانی و پرچالشی را سپری میکند و بیش از هر زمان دیگری به مرز ورشکستگی نزدیک شده است.
گفته میشود استیو بارکلی وزیر بهداشت، نامهای به سندیکاهای معترضان ارسال کرده تا مذاکرات جدیدی درباره وضعیت مشاغل انجام دهند. وی با این حال تصریح کرده که حاضر به افزایش دستمزد کارکنان نیست. معترضان هم درباره برگزاری اعتصاب در سال اینده میلادی هشدار دادهاند.
**بورل با وزیر خارجه عمان دیدار کرد/ایران و برجام محور گفت وگوها
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دیدار با وزیر امور خارجه عمان در حاشیه کنفرانس بغداد ۲ خبر داد.
بورل در توئیتر خود نوشت: روز سهشنبه با بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان دیدار و گفت وگو داشتم. وی در خصوص این دیدار نوشت: من بر پویایی مثبت در روابط دوجانبه تاکید کردم.
بورل افزود: همچنین درباره تحولات ایران و مسائل مرتبط با برجام و همچنین سایر چالشهای منطقهای گفت وگو کردیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در توییت دیگری خبر داد که با «عبدالطیف بن راشد الزیانی» وزیر خارجه بحرین نیز دیدار و درباره روابط دوجانبه و ابعاد مختلف امنیت منطقهای صحبت کرده است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران سهشنبه شب در توئیتی از دیدار با جوسپ بورل نماینده عالی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داد و آن را صریح، دوستانه و سازنده توصیف کرد.
امیرعبداللهیان در این توئیت تصریح کرد: در حاشیه کنفرانس بغداد ۲ در اردن، نشستی ۲ ساعته با جوسپ بورل داشتم (با حضور دکتر باقری و مورا).
وی افزود: در مورد همه ابعاد توافق وین گفت وگو کردیم. بورل بر عزم خود برای به نتیجه رساندن مذاکرات وین تاکید کرد. دیداری صریح، دوستانه و سازنده بود.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: در مورد بحران اوکراین و انرژی هم گفت وگو شد.
**بازدید زلنسکی از شهر جنگ زده باخموت اوکراین / سفر احتمالی به آمریکا در آینده نزدیک
زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در جریان بازدید از منطقه دونتسک اوکراین با سربازان اوکراینی که در حال دفاع از شهر باخموت هستند، دیدار کرد.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین سه شنبه در جریان بازدید از پیش اعلام نشده از شهر باخموت در خط مقدم، ضمن ایراد سخنرانی در جمع سربازان جوایزی به آنها اهدا کرد.
زلنسکی در این سخنرانی که از کانال تلویزیونی Freedom پخش شد به سربازان گفت: «قهرمانان باخموت شایسته بهترینها هستند.»
منطقه باخموت شاهد شدیدترین درگیریها در ماههای اخیر علیه نیروهای روسی از جمله گروه شبه نظامی واگنر بود که در حملات مکرر متحمل خسارات سنگینی شده است.
اوکراین مدعی است تعداد زیادی از هواپیماهای روسی که در نزدیکی باخموت سرنگون شدهاند توسط خلبانان واگنر به پرواز درآمده بوند.
زلنسکی گفت: از ماه می اشغالگران در تلاش برای درهم شکستن باخموت هستند.
زلنسکی اخیرا بازدیدهایی از مناطق آزاد شده از جمله خرسون و ایزیوم داشته است.
همزمان خبر میرسد که جو بایدن و ولودیمیر زلنسکی، روسای جمهور آمریکا و اوکراین، در حال برنامه ریزی برای دیدار غیرمنتظره روز چهارشنبه در کاخ سفید هستند. این جلسه همزمان شده است با قصد دولت آمریکا برای ارسال بسته کمک دفاعی جدید که شامل سامانههای موشکی پاتریوت خواهد بود.
به گزارش سی ان ان، این دیدار که به دلیل نگرانیهای امنیتی هنوز نهایی نشده، اولین سفر زلنسکی به خارج از اوکراین از زمان آغاز جنگ با روسیه در اسفند سال گذشته است.
کاخ سفید از اظهار نظر در مورد دیدار احتمالی بایدن با رئیس جمهور اوکراین خودداری کرد.
**واکنش سازمان ملل به شهادت اسیر فلسطینی در بند رژیم صهیونیستی
سخنگوی سازمان ملل به شهادت اسیر «ناصر ابوحمید» دربند صهیونیستها واکنش نشان داد و بر تضمین حق همه زندانیان برای استفاده از خدمات درمانی تاکید کرد.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی درباره واکنش سازمان ملل با مخالفت رژیم صهیونیستی برای آزادی اسیر فلسطینی مبتلا به سرطان جهت گذراندن آخرین لحظات عمر در کنار مادر خود و فوت این فلسطینی در زندان گفت: تضمین حق همه زندانیان برای استفاده از خدمات درمانی و نیازهای سلامتی اهمیت دارد.
نهاد رسیدگی به امور اسیران و آزادگان فلسطین اعلام کرد که اسیر "ناصر ابوحمید" ۵۰ ساله از اهالی اردوگاه الامعری در بخش رام الله در کرانه باختری رود اردن به خاطر اهمال پزشکی عمدی اداره زندانهای رژیم صهیونیستی در قبال اسیران بیمار فلسطینی، در بیمارستان "اساف هروفیه" به شهادت رسید.
مسئولان رژیم صهیونیستی ظهر دوشنبه این اسیر فلسطینی را به علت وخامت شدید سلامتی وی از زندان الرمله به بیمارستان اساف هروفیه منتقل کرده بودند.
پیش از این نهاد رسیدگی به امور اسیران و آزادگان فلسطین درباره شهادت این اسیر فلسطینی به خاطر اهمال پزشکی نسبت به وضعیت سلامتی او با توجه به ابتلایش به سرطان هشدار داده بودند.
وضعیت سلامتی ابوحمید در زندان از ماه اوت سال ۲۰۲۱ میلادی به طور مشخص رو به وخامت گذاشته بود.
**امیرعبداللهیان از مداخله فرانسه در امور داخلی ایران انتقاد کرد
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در دیدار با کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه از مداخله این کشور در امور داخلی ایران انتقاد کرد.
امیرعبداللهیان در توییتی از دیدار با وزیر خارجه فرانسه خبر داد و نوشت: در حاشیه کنفرانس بغداد ۲، گفت وگوی وزرای خارجه فرانسه و ایران. مداخله فرانسه در امور داخلی ایران را غیر قابل قبول دانستم.
وزیر امور خارجه ایران افزود: ترمیم مواضع فرانسه مورد گفت وگو بود.
امیرعبداللهیان گفت: توافق داریم که مسیر دیالوگ و دیپلماسی مرجح است. جمهوری اسلامی ایران، قوی و مستحکم است.
وزیر امور خارجه ایران پیش تر نیز در توئیتی از دیدار با جوسپ بورل نماینده عالی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داده و این دیدار را صریح، دوستانه و سازنده توصیف کرده بود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران دوشنبه شب به منظور شرکت در اجلاس بغداد ۲ وارد امان پایتخت اردن شد.
کنفرانس دوم بغداد، روز سهشنبه در شهر امان پایتخت اردن هاشمی برگزار شد؛ کنفرانس اول بغداد با عنوان «حمایت منطقهای از عراق» سال گذشته (۶ شهریورماه ۱۴۰۰) برگزار شد و اردن روز سهشنبه (۲۹ آذر ۱۴۰۱) میزبان دومین نسخه «کنفرانس بغداد» در مرکز «ملک حسین بن طلال» واقع در کرانه «بحر المیت» بود که با شعار «شراکت، همکاری، نحوه ادامه همکاریها برای حمایت از عراق و تداوم آن» برگزار شد.
در این کنفرانس، تعدادی از نمایندگان کشورها و سازمانهای منطقهای شامل عراق، اردن، ایران، مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، کویت، عمان، ترکیه و البته فرانسه و در کنار اینها نمایندگان اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، گروه ۲۰ و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل مستقر در اردن، حضور یافتند.
**ارتش نیجریه از هلاکت ۲۱۳ تبهکار مسلح خبر داد
مدیر بخش اطلاع رسانی وزارت دفاع نیجریه از هلاکت بیش از ۲۱۳ تبهکار در حملات اخیر ارتش به مخفیگاههای راهزنان مسلح در ایالت زامفارا خبر داد.
نیروهای ارتش نیجریه از چند روز پیش عملیاتی را علیه مواضع تبهکاران مسلح در روستاهای زامفارا آغاز کرده و آنها را هدف بمباران سنگینی قرار دادهاند.
در این عملیات دستکم ۱۰ نظامی نیجریه و شماری از غیرنظامیان نیز کشته شدهاند.
مناطق شمالغرب نیجریه از اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی شاهد افزایش ناآرامیها بوده است. موارد آدم رباییهای دسته جمعی و سایر جرائم خشونت آمیز نیز در این منطقه به شدت افزایش یافته و دولت این کشور نتوانسته است نظم و قانون را برقرار کند.
افراد مسلح در سالهای اخیر حملات خود را به جوامع محلی منطقه افزایش داده و هزاران نفر را مجبور به فرار از خانههای خود کردهاند.
باندهای تبهکار مسلح اغلب برای غارتگری، سرقت احشام و باج خواهی به شمال غربی و مرکز نیجریه حمله میکنند، اما حملات به مدارس و مراکز آموزشی نیجریه در دو سال گذشته افزایش یافته است.
**سفیر ایران: دارایی های مسدود شده مردم افغانستان باید بی قید و شرط بازگردانده شود
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تاکید کرد: دارایی های مسدود شده متعلق به مردم است و باید بدون قید و شرط بازگردانده شود تا به اقتصاد افغانستان کمک شود.
امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست سه شنبه ۱۹ آذر ماه، شورای امنیت در مورد وضعیت افغانستان گفت: با وجود تلاش های سازمان ملل، وضعیت کنونی در افغانستان چالش برانگیز است.
وی با اشاره به گزارش اخیر دبیرکل در مورد افغانستان اظهار داشت: این گزارش نشان می دهد که ۲۸.۳ میلیون افغان در سال ۲۰۲۳ به کمکهای بشردوستانه و حمایتی نیاز خواهند داشت که این رقم در سال ۲۰۲۲، ۲۴.۴ میلیون و در آغاز سال ۲۰۲۱، ۱۸.۴ میلیون نفر بود. در همین حال، هیات حاکمه افغانستان نتوانسته است به تعهدات خود، به ویژه در مورد ایجاد یک دولت فراگیر و منتخب عمل کند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اضافه کرد: در مورد وضعیت اقتصادی، گزارش دبیرکل بیان میکند که هیات حاکمه افغانستان تاکنون گامهای مثبتی از جمله تلاشهای مبارزه با فساد را برداشته که میتواند مبنایی برای یک وضعیت اقتصادی باثبات و احیای آن در سالهای آینده باشد.
اقتصاد افغانستان باید در اولویت قرار گیرد
نماینده دائم ایران در سازمان ملل افزود در حالی که کمک های بشردوستانه برای افغانستان حیاتی است، راه حل درازمدت نیست و اقتصاد کشور باید در اولویت قرار گیرد. اگر احیای اقتصاد افغانستان مشروط یا سیاسی شود، مردم افغانستان آسیب خواهند دید.
ایروانی با تاکید بر اینکه بحران انسانی در افغانستان نباید به خاطر سایر بحران ها و درگیری ها مورد فراموشی قرار گیرد، گفت: همانطور که بارها تاکید کرده ایم، دارایی های مسدود شده متعلق به مردم است و باید بدون قید و شرط بازگردانده شود تا به اقتصاد افغانستان کمک شود.
توسل آمریکا به دلایل ساختگی و بی اساس برای مسدود سازی دارایی مردم افغانستان
سفیر ایران در سازمان ملل تصریح کرد: متاسفانه، آمریکا به جای پذیرش مسئولیت خروج غیرمسئولانه خود از افغانستان، به دلایل ساختگی و بی اساس برای توجیه اقدامات غیرقانونی خود، از جمله ادامه مسدودسازی دارایی های مردم افغانستان، که برای احیای اقتصاد آن حیاتی است، متوسل شده است. با این حال، رژیم های تحریمی نباید مانع تلاش برای بازسازی اقتصاد شوند.
نماینده ایران در سازمان ملل گفت: ایران از تلاشهای یوناما و تماس و تعامل آن با هیات حاکمه افغانستان برای کمک به مردم افغانستان، بهویژه در زمینه افزایش پاسخهای بشردوستانه و تلاش برای پایان دادن به مشکلات اقتصادی، حمایت میکند.
دیپلمات ارشد ایران در سازمان ملل افزود: جمهوری اسلامی ایران از تخصص و ظرفیت های خود برای کمک به مردم افغانستان در غلبه بر مشکلاتشان به عنوان همسایه ای که میزبان میلیون ها افغانی بوده، استفاده کرده است.
کشورهای مدعی حقوق بشر پناهندگان افغانستانی را بپذیرند
وی تاکید کرد ایران سخاوتمندانه به مردم افغانستان که بیش از ۴۰ سال در ایران زندگی می کنند، به رغم حمایت اندک جامعه جهانی و تحریم های غیرانسانی آمریکا، کمک های لازم را ارائه کرده است. در حال حاضر، ایران برای تمامی دانشجویان افغان مقیم این کشور تحصیل و آموزش رایگان ارائه می دهد. بر اساس برآوردها، ایران باید سالانه یک میلیارد دلار یارانه برای میزبانی و پناه دادن به ۵ میلیون افغان ارائه کند.
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: بارها گفته ایم که ایران و سایر همسایگان نباید تمام مسئولیت پذیرش پناهجویان افغان را بر عهده بگیرند. بر اساس اصل مسئولیت مشترک، کشورهای دیگر، به ویژه کشورهایی که ادعای حمایت از حقوق بشر مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران می کنند، باید پناهندگان را بپذیرند.
تهدید جدی حضور داعش و گروههای وابسته به القاعده در افغانستان
نماینده ایران در سازمان ملل با اشاره به حضور داعش در افغانستان گفت ما می خواهیم یک بار دیگر بر تهدید جدی که حضور داعش و گروه های وابسته به القاعده در افغانستان برای صلح و امنیت افغانستان، همسایگان آن و کل منطقه ایجاد می کند، تاکید کنیم.
هشدار درباره عدم ادامه حمایت جامعه جهانی از بهبود اقتصادی افغانستان
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: قاچاق مواد مخدر یکی دیگر از مشکلات عمده است. گزارش اخیر دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل نگران کننده است. بر اساس این گزارش، کشت تریاک از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در مقایسه با سال گذشته ۳۲ درصد افزایش یافته است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که این یک واقعیت است که اگر جامعه جهانی به حمایت از بهبود اقتصادی افغانستان ادامه ندهد، وضعیت کنونی به ایجاد یک محیط آسیبپذیر تبدیل شده که در آن افراطگرایان، تروریستها و قاچاقچیان مواد مخدر قادر خواهند بود از افراد آسیبپذیر برای پیشبرد اهداف تروریستی استخدام و استفاده کنند.
**فائو: یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در سومالی با ناامنی شدید غذایی مواجه هستند
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) سهشنبه شب هشدار داد که یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در سومالی با ناامنی شدید غذایی مواجه هستند.
فائو در بیانیهای از جهان خواست تا از معیشت پایدار در سومالی برای خروج این کشور از بحران قحطی حمایت کنند.
این سازمان اعلام کرده است که در سومالی نیاز فوری برای سرمایه گذاریهای کلان برای تقویت تاب آوری و معیشت روستایی برای شکستن چرخه گرسنگی وجود دارد.
سومالی در ماههای اخیر به دلیل خشکسالی ناشی از کاهش بارشها، افزایش شدید قیمت مواد غذایی و تشدید درگیریهای نظامی در آستانه قحطی قرار گرفته است.
بر اساس این بیانیه، پیشبینی میشود حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در سومالی بین ژانویه تا مارس ۲۰۲۳ با ناامنی شدید غذایی مواجه شوند و حدود ۷۲۷ هزار نفر تا ژوئن آینده با ناامنی غذایی فاجعهباری روبرو خواهند شد.
این گزارش افزوده است: اتین پیتر اشمیت نماینده فائو در سومالی گفته که وضعیت وخیم است.
وی افزود: سطح کنونی کمکهای بشردوستانه به جلوگیری از پیامدهای فاجعهبار کمک میکند اما برای متوقف کردن خطر قحطی برای بیش از چند ماه کافی نیست.
نماینده فائو در سومالی اضافه کرد: مردم در سومالی به دلیل سطح اضطراری ناامنی غذایی جان خود را از دست میدهند.
پیش تر فرحان حق معاون سخنگوی سازمان ملل گفته بود که بیش از ۱۸ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در اتیوپی، کنیا و سومالی با ناامنی شدید غذایی روبرو هستند.
معاون سخنگوی سازمان ملل اضافه کرد: بیش از ۱۲ میلیون نفر نمیتوانند به آب سالم کافی دسترسی داشته باشند. زنان و کودکان برای آوردن آب باید مسیر طولانی طی کنند و در این مسیر در معرض خطر تشنگی و همچنین خشونت فیزیکی و جنسی قرار میگیرند.
در آفریقا دهها میلیون نفر از مردم تاکنون به دلیل کووید-۱۹، درگیریهای مسلحانه، شوکهای ناشی از تغییرات آب و هوایی و مشکلات اقتصادی گرفتار فقر شدید شدهاند.
**آمریکا: امیدواریم چین موج جدید کرونا را شکست دهد
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اعلام نگرانی از موج جدید کرونا در چین ابراز امیدواری کرد پکن موج کنونی شیوع ویروس کرونا را شکست دهد.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه سهشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در واشنگتن ادعا کرد که آمریکا آماده است تا به حمایت از کشورهای جهان از جمله چین برای مقابله با همهگیری کووید ۱۹ و دیگر مشکلات بهداشتی کمک کند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در عین حال گفت: آنچه چین در حال وقوع است، پیامدهایی برای اقتصاد جهانی خواهد داشت.
این مقام آمریکایی ادامه داد که موفقیت چین در کنترل موج جدید کرونا در بهبود شرایط اقتصادی مهم است.
شهرها و موسسات پزشکی چین تلاش ها برای توسعه واحدهای مراقبت های ویژه (ICU) و تقویت منابع دارویی ذخیره شده و افزایش تسهیلات درمانی جهت تقویت ظرفیت های درمانی برای مقابله با موج دیگر ویروس کرونا آغاز کردند.
کارشناسان معتقدند با توجه به نیاز به واحدهای مراقبت های ویژه بیشتر، مشکل کمبود کارکنان آموزش دیده در این بخش ها به عنوان بزرگ ترین چالش برای موسسات پزشکی کشور چین در مبارزه با ویروس کرونا باقی مانده است.
گزارش های رسانه ها از تدارکات اضطراری تسهیلات پزشکی برای خدمت رسانی به مبتلایان به ویروس کرونا خبر می دهد که به نظر می رسد طی ۲ هفته گذشته افزایش تعداد افراد بستری در بیمارستان را بدنبال داشته است.
طی ۳ سال گذشته مقامات بهداشتی و درمانی چین تلاش های بسیاری برای افزایش و تقویت ذخایر دارویی و ساختن بخش های مراقب های ویژه در بیمارستان های این کشور ترتیب دادند. آخرین داده ها که توسط «ان اچ سی» روز ۹ دسامبر جمع آوری شده نشان می دهد تعداد کلی تخت های واحدهای مراقبت ویژه در چین به ۱۳۸ هزار و ۱۰۰ یعنی نزدیک به ۱۰ تخت برای هر ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.
درحال حاضر کمبود فعلی در این کشور فقدان پرستار در بسیاری از بیمارستان هاست.
براساس داده های تیم کارشناسان به سرپرستی «یو هونگجی» از مدرسه سلامت عمومی دانشگاه فوندان و با توجه به آمار واکسیناسیون در چین در ماه آوریل ۲۰۲۲ حدود ۸۰ درصد کل جمعیت به طور کامل واکسینه شدند، انتظار می رود بیش از ۱۲۴ میلیون مورد ابتلا به ویروس کرونا گزارش شود که از این تعداد ۲.۷ میلیون نیاز به مراقبت ویژه داشته باشند.
پیش بینی ها نشان می دهند نیاز به تخت های مراقبت ویژه در بیمارستان ها به یک میلیون یعنی ۱۵ برابر ظرفیت فعلی خواهد رسید.
درپایان این گزارش آمده است اپیدمولوژیست های چینی با خوش بینی بر این باورند که شرایط اپیدمی تا بهار سال آینده بهبود پیدا خواهد کرد و پس از عبور از موج های اپیدمی در ماه های ژانویه و فوریه وارد شرایط عادی خواهد شد.
**آمریکا: موضع غیرقابل قبول طالبان درباره زنان عواقب خواهد داشت
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بیان اینکه واشنگتن تصمیم طالبان برای محروم کردن زنان و دختران از حضور در دانشگاهها را به شدت محکوم می کند، هشدار داد که این موضع غیرقابل قبول طالبان برای آنان عواقبی قابل توجه خواهد داشت.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود: تصمیم طالبان برای محکوم کردن دختران از رفتن به دبیرستان، تاثیر زیادی بر تعامل آمریکا با این گروه داشت.
وی تصریح کرد: طالبان به مردم افغانستان و جهان قول داده بود که مدارس بار دیگر بر روی دختران باز خواهد شد آنها ادعا کردند که این تنها یک روند است و این تصمیم به سرعت لغو خواهد شد.
وی با بیان اینکه افغانستان بدون مشارکت زنان، سالانه یک میلیارد دلار درآمد را از دست می دهد، گفت که طالبان آینده تاریک تری را برای زنان این کشور رقم زده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: هیچ کشوری نمی تواند بدون مشارکت نیمی از جمعیت خود رشد کند. این موضع غیر قابل قبول، عواقب قابل توجه برای طالبان خواهد داشت و طالبان را در جامعه بین المللی بیشتر منزوی خواهد کرد و به آنها اعتبار و مشروعیتی را که به دنبال آن هستند، نخواهد داد.
"رابرت وود" سفیر و دیپلمات آمریکایی در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت سازمان ملل افزود که آمریکا به شدت اقدام طالبان در ممنوع کردن حضور زنان در دانشگاه های خصوصی و عمومی را محکوم می کند .
این دیپلمات آمریکایی ادامه داد: تا زمانی که طالبان به حقوق مشروع تمام افغان ها به خصوص آزادی های اساسی و حقوق زنان و دختران احترام نگذارد، نمی تواند توقع داشته باشد که در جامعه جهانی پذیرفته شود .
وی اضافه کرد که آمریکا به همکاری با شورای امنیت برای رسیدگی به این موضوع ادامه خواهیم داد.
نماینده انگلیس در سازمان ملل نیز در سخنانی کوتاه در حمایت از سخنان نماینده آمریکا، اقدام طالبان را محکوم کرد.
منابع خبری اعلام کرده اند که وزارت تحصیلات عالی طالبان در نامهای به همه دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان تحصیل دختران را تا اطلاع ثانوی در دانشگاهها را تعلیق کرده است.
بر اساس گزارش ها، در این نامه نوشته شده است که تصمیم تعلیق تحصیل زنان براساس مصوبه کابینه طالبان گرفته شده و ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان نیز آن را امضا کرده است.
منابع خبری اعلام کرده اند که ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان این مطلب را تایید کرده است.
ممنوعیت اخیر تحصیلات عالی، کمتر از سه ماه پس از آن صورت میگیرد که هزاران دختر و زن در سراسر افغانستان در امتحانات ورودی دانشگاه شرکت کردند و بسیاری از آنها آرزو داشتند تدریس و پزشکی را به عنوان شغل آینده انتخاب کنند.
اکثر دختران نوجوان در افغانستان پیش تر از تحصیلات دبیرستانی تعلیق شدهاند و پذیرش دانشگاه نیز برایشان به شدت محدود شده بود.
طالبان در ماه اردیبهشت طی تصمیمی ناگهانی و با چرخشی قابل توجه صبح همان روزی که قرار بود دبیرستانهای دخترانه بازگشایی شوند، مانع از بازگشت دختران به مدارس متوسطه شدند.
چندین مقام طالبان میگویند که ممنوعیت دختران از تحصیل در مقطع متوسطه موقتی است، اما در مقاطع مختلف دلایل و بهانههای زیادی برای این تعطیلی بر می شمارند: از کمبود بودجه گرفته تا زمان مورد نیاز برای بازسازی برنامههای درسی مطابق با آنچه که آن را اسلامی میدانند.
https://irna.ir/xjLj۳z
**کمک مالی جدید بانک جهانی به اوکراین
بانک جهانی اعلام کرد که با ادامه جنگ روسیه، بسته مالی اضافی به مبلغ ۶۱۰ میلیون دلار برای رسیدگی به نیازهای فوری اوکراین تصویب کرده است.
رویترز سهشنبه شب نوشت، از این مبلغ، ۵۰۰ میلیون دلار از بانک بینالمللی بازسازی و توسعه بانک جهانی است که با ضمانت انگلیس اعطا میشود.
به گفته مقامات بانک جهانی اعطای وام جدید به منظور بهبود شرایط دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و رفع نیازهای خدمات بهداشتی در شرایط جنگی صورت میگیرد.
بانک جهانی در ادامه حمایتهای مالی مستمر خود به اوکراین در اوایل آذر ماه نیز، ۴.۵ میلیارد دلار برای رفع نیازهای فوری در فصل زمستان به این کشور کمک کرده بود.
در همین راستا، دنیس شمیحال نخستوزیر اوکراین در دیدار با آنا بجرد معاون رئیس بانک جهانی در مورد حمایت از بودجه دولتی این کشور برای سال ۲۰۲۳ و همچنین برنامههای مشترک در بخشهای انرژی، حمل و نقل و مراقبتهای بهداشتی گفتوگو کرد.
**آمریکا برغم تکرار مواضع غیرسازنده: دیپلماسی موثرترین راه در قبال ایران است
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا برعم تکرار مواضع غیرسازنده دولت بایدن درباره برجام در پی ناآرامیهای اخیر در ایران، تهران را متهم به پشت کردن به توافق کرد اما درعین حال گفت: همچنان بر این باوریم که دیپلماسی موثرترین و پایدارترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در واشنگتن بدون اشاره به خواسته ها و زیاده خواهی های دولت بایدن در مذاکرات وین مدعی شد: ما در چند ماه اخیر بارها اعلام کرده ایم که برجام در تمرکز ما قرار ندارد. ایران به توافقی که آماده شده بود و از سوی همه مورد تایید بود، پشت کرد.
وی در ادامه ادعاهایش اضافه کرد: از ماه سپتامبر تمرکز ما حمایت از خواسته های مردم ایران و مقابله با همکاری درحال تعمیق ایران با روسیه بوده است.ایرانی ها فرصت موجود برای بازگشت سریع به پایبندی متقابل به برجام را از بین بردند.
وی در عین حال مدعی شد: ما همچنان بسیار متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.
ند پرایس در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او پرسید، آیا توافق را مرده اعلام می کنید؟ در کما است؟ ادعا کرد: مطمئناً ایرانیها فرصت بازگشت سریع به پایبندی متقابل به برجام را از دست دادند. آنها این فرصت را اخیرا در سپتامبر از بین بردند، زمانی که ما فکر می کردیم به دستیابی به توافق نزدیک هستیم. ایرانی ها عقب نشینی کردند.
پرایس در عین حال افزود: تعهد رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اینکه ایران هرگز به سلاح هسته ای دست نیابد، بسیار زنده است. ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی موثرترین و پایدارترین راه برای دستیابی به این هدف و اطمینان از قابلیت راستی آزمایی اقدامات ایران، است. در همین حال ما هیچ گزینه ای را از روی میز حذف نکرده ایم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگار که پرسید اگر آنها برگردند، شما برمی گردید؟ با تکرار مواضع واشنگتن ادعا کرد: ایرانی ها برای بازگشت متقابل به پایبندی به برجام آماده نیستند. آنها، اخیرا در سپتامبر، فرصت بازگشت سریع به پایبندی متقابل به برجام را از بین بردند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در تداوم ادعای حمایت از مردم ایران و پشتیبانی از ناآرامی ها گفت: قاطعانه در کنار مردم ایران که خواهان تحقق حقوق خود هستند ایستاده ایم.
پرایس با ادعای انجام اقداماتی برای توانمندسازی بیشتر مردم ایران، مدعی شد این اقدامات شامل صدور مجوزهای عمومی است که به شرکت های فناوری اجازه می دهد سخت افزار و نرم افزار در اختیار مردم ایران قرار دهد تا آنها بتوانند با یکدیگر و جهان در ارتباط باشند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین به سیاست اعمال فشار دولت بایدن علیه مقامات ایران اشاره کرد و گفت: ما همچنین چندین دور تحریم ها علیه کسانی که در سرکوب مردم ایران نقش داشته اند وضع کرده ایم.
وی ادعا کرد: ما با بخش خصوصی برای جذب ایده جهت کمک به مردم ایران همکاری می کنیم و از ایده هایی که به مردم ایران کمک می کند تا با یکدیگر و جهان خارج ارتباط داشته باشند استقبال می کنیم و با شرکت ها در این زمینه همکاری می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین در تداوم دخالت در امور داخلی ایران، بازداشت ترانه علیدوستی و برخی هنرمندان، خبرنگاران، دانشجویان، ورزشکاران، و مدافعین حقوق بشر را در پی ناآرامی های اخیر محکوم کرد و مدعی شد: این بخشی از تلاش جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد ترس و سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز است.
این مقام آمریکایی همچنین ادعا کرد: از مقامات ایران می خواهیم این بازداشت های خودسرانه و محروم کردن مردم ایران از حقوق اولیه آنها را متوقف کند.
پرایس همچنین درباره رابطه ایران و روسیه با تکرار هراس واشنگتن از این رابطه گفت: ایران و روسیه یک همکاری دوجانبه دارند. ما در ماه سپتامبر در خصوص ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه صحبت کردیم و روسیه در مقابل این پهپادها به ایران پیشنهاد حمایت بی سابقه و گسترده را داده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: رابطه ایران و روسیه درحال تبدیل شدن به یک رابطه کاملا دفاعی است. ما در خصوص چالش های این مشارکت نه تنها برای اوکراین بلکه برای کشورهای همسایه ایران در منطقه صحبت کرده ایم.
پیش از این، جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران در واشنگتن، بدون اشاره ای به کارشکنی و زیاده خواهی های دولت جو بایدن گفت: ما هیچ پیشرفتی در آینده نزدیک نیز پیش بینی نمی کنیم. برجام در تمرکز ما نیستیم.ما چندین ماه پیشرفتی نداشته ایم. برجام درحال حاضر در تمرکز ما قرار ندارد.
وی با دخالت در امور داخلی ایران و نیز تکرار اتهامات پهپادی علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شد: درحالی که ایران به کشتن شهروندان خود و فروش پهپاد به روسیه ادامه می دهد، ما دستیابی به یک توافق را در آینده نزدیک نمی بینیم.بنابراین، درحال حاضر ما بر روشهای موثر برای مقابله با ایران در این زمینه ها متمرکز شده ایم.
"رابرت مالی" نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز ادعاهای "رابرت وود" دیپلمات آمریکایی را در نشست روز دوشنبه شورای امنیت برای اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام تکرار کرد و در حساب کاربری خود در توییتر مدعی شد: همانطور که رابرت وود دیروز در سازمان ملل گفت سپتامبر، اولین باری نبود که رهبران ایران به توافقی که روی میز بود و مورد تایید همه بود، پشت کردند. اما این آخرین مورد، امید جمعی ما برای بازگشت سریع و متقابل به اجرای کامل برجام را از بین برد.
رابرت وود دیپلمات آرمریکایی در نشست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام با تکرار ادعاها درباره پیشرفت های برنامه هسته ای ایران و بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشورش مدعی شد: آمریکا کاملا متعهد به حل نگرانی ها از طریق دیپلماسی است. ما چندین ماه است که درگیر مذاکرات جدی با هدف بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام بودهایم.
این دیپلمات آمریکایی مدعی شد: با این حال، اقدامات و مواضع ایران دلیل عدم دستیابی به نتیجه بوده است. در ماه سپتامبر، یک توافق در دسترس بود. حتی به نظر میرسید که ایران نیز آماده موافقت با این توافق بوده، امادر آخرین لحظه، ایران خواستههای جدیدی را مطرح کرد که خارج از برجام بود.
وی با بیان این ادعا که آمریکا همچنان در خصوص نیت ایران تردید دارد، در ادامه ادعاهایش افزود: ما به صراحت اعلام کرده ایم که درهای دیپلماسی باز است. متأسفانه اقدامات ایران نشان می دهد که این هدف در اولویت آنها نیست.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت با انتقاد از سیاست های یکجانبه آمریکا با تاکید بر اینکه فشار، ارعاب و رویارویی راه حل نیست و به جایی نمی رسد، خطاب به آمریکا گفت: که فریب را متوقف کنید.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی در نشست دوره ای و عادی شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام افزود: امروز همانطور که انتظار می رفت، اعضای شورا بار دیگر حمایت خود را از احیای برجام ابراز کردند و اجرای کامل آن به عنوان تنها اقدام عملی خواستار شدند. بدیهی است که برجام تنها با پرداختن به ریشه های اصلی وضعیت فعلی آن، یعنی خروج آمریکا از توافق در تاریخ ۸ می ۲۰۱۸، قابل بازگشت و احیاء است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: فشار، ارعاب و رویارویی راه حل نیست و به جایی نمی رسد. اگر آمریکا واقعاً خواهان احیای برجام است، باید تنها بر دیپلماسی تکیه کند. ایران به نوبه خود بر تعهد خود به گفتگو و دیپلماسی تاکید می کند.
وی افزود: ما آمادهایم مذاکرات وین را از سر بگیریم، برای دستیابی به یک راهحل قابل قبول همکاری کنیم و حتی نشست وزیران را در اسرع وقت ترتیب دهیم تا احیای برجام را اعلام کنیم. اما این امر در صورتی قابل دستیابی است که آمریکا متحده اراده سیاسی واقعی نشان دهد و آماده کار در جهت راه حل رضایت بخش باشد و موافقت کند که به طور کامل به تعهدات خود عمل کند.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل تاکید کرد: آمریکا اکنون توپ را در زمین خود دارد. باید نشان دهد که صادق، قابل اعتماد و قادر به اجرای وعده هایش است. اکنون وقت اقدام است.
**سازمان ملل خواستار پایبندی ایروان و باکو به آتشبس شد
دستیار دبیرکل سازمان ملل خواستار پایبندی جمهوری آذربایجان و ارمنستان به آتشبس شد و از جامعه جهانی خواست مانع آغاز مجدد درگیری طرفین شود.
میروسلاو ینچا دستیار دبیرکل سازمان ملل در نشست شامگاه سه شنبه شورای امنیت سازمان ملل گفت: طرفین باید بطور کامل به تعهدات خود مطابق با بیانیه آتشبس سه جانبه ۹ نوامبر و بیانیههای مورد توافق متعاقب آن عمل کنند.
این مقام سازمان ملل از جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواست تلاشهای دیپلماتیک خود را برای دستیابی به راه حل صلح پایدار از طریق مذاکره قبل از آنکه بسیار دیر شود، مضاعف کنند.
دستیار دبیرکل سازمان ملل همچنین از جامعه جهانی خواست مانع آغاز درگیری دوباره میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان شود که پیامدهای آن میتواند تمام قفقاز جنوبی را تحت تاثیر قرار دهد.
این مقام سازمان ملل همچنین با بیان اینکه از سپتامبر گذشته اوضاع در مناطق مرزی این دو کشور ناآرام است، با یادآوری گفتگوهای مقامات دو کشور بر لزوم تداوم این تلاشها برای اطمینان از اثربخشی حداکثری آنها تاکید کرد.
دستیار دبیرکل سازمان ملل با تاکید بر ادامه تلاش های این نهاد بینالمللی برای ارتباط نزدیک با طرفین اعلام کرد سازمان ملل در صورت لزوم آمادگی دارد از تلاش های صلح حمایت کند.
وی تصریح کرد گذرگاه لاچین نقشی اساسی در معیشت و زندگی مردم منطقه دارد و ساکنان این مناطق باید بتوانند آزادانه به خدمات اولیه مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان با ابراز نگرانی از تداوم مسدود ماندن گذرگاه لاچین، اعلام کرده است که این گذرگاه به مدت هشت روز از سوی جمهوری آذربایجان بسته شده و مردم ناگورنو قره باغ در جادهها در سرما گرفتار شدند.
از روز ۱۲ دسامبر(۲۱ آذر)، باکو گذرگاه لاچین را بست و یک روز پس از آن عرضه گاز به منطقه قره باغ را قطع کرد اما سه روز بعد عرضه گاز مجددا از سر گرفته شد.
ساکنان این منطقه ارمنینشین با کمبود بنزین، گازوئیل و گاز مایع مواجه شده و وادار به صرفه جویی در مصرف سوخت شده اند. همچنین مسئولان این منطقه به منظور اجتناب از وقوع بحران با صاحبان مشاغل و کسب و کار در زمینه صرفهجویی در مصرف سوخت به توافق رسیده اند.
**مقام یمنی: امیدواریم مصر از هرگونه اقدام خصمانه علیه یمن فاصله بگیرد
معاون وزیر خارجه در دولت نجات ملی یمن بامداد چهارشنبه در توییتی در واکنش به برعهده گرفتن فرماندهی ائتلاف آمریکایی در آبهای دریای سرخ توسط مصر، نوشت که امیدوار است این کشور از هرگونه اقدام خصمانه مقابل صنعا فاصله بگیرد.
«حسین العزی» نوشت: امیدوارم مصر عزیز از هرگونه اقدام خصمانه مقابل صنعا فاصله بگیرد.
وی افزود: ما به صراحت میگوئیم که مصر را دوست داریم و نمیخواهیم به آن آسیبی وارد شود اما همچنین نمیپذیریم که آبهای ما به محلی برای آسیب رساندن به منافع مردم ما تبدیل شود.
العزی اضافه کرد: ما عمیقاً به همه کسانی که به یمن احترام میگذارند احترام میگذاریم و تنها تمایل داریم به کسانی که به یمن آسیب میزنند، آسیب بزنیم.
آمریکا در آوریل ۲۰۲۲ اعلام کرده بود، نیروی ضربت ترکیبی ۱۵۳ را که یک ائتلاف نظامی چند ملیتی است برای انجام مأموریت در دریای سرخ، خلیج عدن و تنگه باب المندب تشکیل داده است.
سهشنبه هفته گذشته سخنگوی ارتش مصر اعلام کرده بود که مأموریت بینالمللی جدیدی در دریای سرخ و خلیج عدن بر عهده گرفته است.
در همین رابطه «محمد ناصر العاطفی» وزیر دفاع دولت نجات ملی یمن گفته بود که تنگه باب المندب و خلیج عدن و دریای عرب و ادامه این خط تا ارخبیل سقطری و جزایر یمن همگی بخشی از خاک یمن هستند که حاکمیت کامل یمن بر آن وجود دارد.
وی گفته بود که نیروهای مسلح یمن همه اقدامات لازم برای برخورد قاطع با هرگونه تهدید یا نقض حاکمیت ملی یا نزدیک شدن به آبهای کشور را انجام دادهاند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه به اهداف خود نرسیده است.
**حملات ائتلاف سعودی به الحدیده یمن
منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته استان الحدیده یمن را هدف حملات هوایی، موشکی و توپخانه قرار داده است.
اتاق عملیات ارتش و کمیتههای مردمی یمن در استان الحدیده اعلام کرد، پهپادهای شناسایی و جاسوسی ائتلاف سعودی وارد آسمان منطقه حیس شدند و به گشت زنی پرداختند.
بر اساس این گزارش، حملات راکتی ائتلاف سعودی نیز در مناطق مختلفی از استان الحدیده ادامه داشته است و واحد توپخانه ائتلاف سعودی نیز مناطقی را در الجبلیه و حیس هدف قرار دادند.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.
پیش تر سرلشکر جلال الرویشان معاون دفاعی و امنیتی نخست وزیر یمن گفته بود که وضعیت نه صلح و نه جنگ یک تهدید است و تکیه ما بر اتحاد ملت و مسئولان است.
همچنین «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتشبس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
**عزم داسیلوا و پوتین برای تقویت «بریکس»
«لولا داسیلوا» رئیسجمهوری منتخب برزیل و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه بر اهمیت «بریکس» (گروه اقتصادهای نوظهور جهان) و تقویت بیش از پیش روابط میان دو کشور تاکید کردند.
روسای جمهوری برزیل و روسیه در گفتوگویی تلفنی به تبادل نظر پرداختند و یک منبع نزدیک به لولا داسیلوا به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: دو رهبر درباره اهمیت بریکس، تقویت روابط و افزایش تجارت صحبت کردند. علاوه بر این ممکن است به صورت حضوری دیدار کنند.
این منبع که خواست نامش فاش نشود، اطمینان داد که تاکنون هیچ برنامهریزی انجام نشده است و این دیدار ممکن است در نشستی مشترک در طول یک همایش بینالمللی انجام شود.
رئیس جمهوری منتخب برزیل نیز در پیامی توییتری با اعلام خبر مکالمه تلفنی با همتای روسی خود امیدواری و تاکید بر ضرورت تقویت روابط دو کشور را از موضوعات مطرح شده از سوی پوتین در این تماس تلفنی عنوان کرد.
داسیلوا در ادامه این پیام نوشت: برزیل بازگشته و به دنبال گفتگو با همه و متعهد به جستجوی جهانی بدون گرسنگی و در صلح است.
گروه بریکس یک انجمن اقتصادی-تجاری بین دولتی متشکل از پنج کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است.
«ریکاردو پاتینیو» وزیر خارجه اسبق اکوادور به تازگی به خبرگزاری اسپوتنیک گفته بود در حالی که ایالات متحده «در تلاش برای تعریف استراتژی ضد چین و ضد روسیه در جهان» است، لولا داسیلوا از گروه بریکس حمایت خواهد کرد.
بر اساس گزارش کرملین، روسای جمهوری برزیل و روسیه همچنین ابراز اطمینان کردند که همافزایی راهبردی دو کشور با موفقیت به توسعه خود ادامه خواهد داد.
در این بیانیه آمده است: هر دو طرف اطمینان دادند همکاری راهبردی روسیه و برزیل با موفقیت در همه زمینهها و همچنین همکاری در صحنه بینالمللی از جمله در چارچوب گروه بریکس توسعه خواهد یافت.
بر اساس اعلام کرملین، پوتین پیروزی لولا در انتخابات ریاست جمهوری برزیل را تبریک گفت و برای او در دوره بعدی ریاست جمهوری آرزوی موفقیت کرد.
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل ۳۰ اکتبر (هشتم آبان) برگزار شد و لولا داسیلوا با اختلاف اندکی «ژائیر بولسونارو» رئیس جمهور فعلی را شکست داد. دوره ریاست لولا از اول ژانویه ۲۰۲۳ (۱۱ دی) آغاز خواهد شد.
**پر رنگ شدن دخالت فرانسه در لبنان/ پاریس کنفرانس برگزار می کند
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از منابع آگاه خود از تصمیم فرانسه برای برگزاری یک کنفرانس بین المللی درباره لبنان در ابتدای سال آینده میلادی خبر داد.
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از یک منبع آگاه در دولت لبنان بدون ذکر نام نوشت که فرانسه تصمیم دارد تا یک کنفرانس بین المللی با عنوان حمایت از لبنان در ابتدای سال آتی مسیحی برگزار کند.
این منبع افزود که فرانسوی ها می خواستند "نجیب میقاتی" نخست وزیر لبنان را نیز به نشست بغداد ۲ در اردن دعوت کنند اما فرانسه و اردن با هماهنگی دولت مصر ترجیح دادند که اقدام به برگزاری یک نشست بین المللی به نام کنفرانس دوستان لبنان کنند، نشستی که هنوز زمان و مکانش تعیین نشده است.
این منبع در عین حال گفته است که فرانسه می خواهد این نشست در ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی برگزار شود.
به گفته وی، ایران، فرانسه، عربستان، قطر، عراق، اردن و مصر از شرکت کنندگان احتمالی در این نشست خواهند بود. همچنین ممکن است کشورهای دیگری از جمله روسیه و آمریکا نیز به این جمع افزوده شوند.
این منبع هدف از برگزاری نشست را حمایت از لبنان در شرایطی دانست که پارلمان این کشور هنوز نتوانسته است تا رئیس جمهور جدید را انتخاب کند و بحران های مالی و اقتصادی نیز اجازه دستیابی به توافق نهایی برای دریافت کمک های صندوق بین المللی پول را نداده است.
منابع خبری پیشتر نیز از برگزاری نشستی میان مسئولان عربستان و فرانسه در پاریس و رایزنی های سه جانبه پاریس، واشنگتن و ریاض درباره پرونده انتخابات ریاست جمهوری لبنان خبر داده بودند.
روزنامه لبنانی الاخبار در این باره اعلام کرد که اخیرا نشستی میان مسئولان سعودی و فرانسوی در پاریس برگزار شد و دو طرف به مساله انتخاب رئیس جمهور لبنان و حادثه العاقبیه در جنوب لبنان که یکی از نیروهای یونیفل در آن کشته شد، پرداختند.
به نوشته این روزنامه، برخی منابع می گویند که این نشست چه بسا کلیدی برای توافق لبنان و ریاض در خصوص مسائل کلی بحران لبنان باشد.
منابع مطلع می گویند که در این نشست پاتریک دوریل مشاور ریاست جمهوری فرانسه و نزار العلولا مشاور دیوان پادشاهی عربستان و خالد الحمیدان، رئیس اطلاعات عربستان و مسئولان دیگر از دو کشور حضور داشتند.
نجیب میقاتی نخست وزیر دولت پیش برد امور لبنان نیز اخیرا در جریان سفر خود به عربستان با محمد بن سلمان ولیعهد این کشور دیدار کرد.
شبکه LBC لبنان پیش از این در خبری کوتاه از وساطت امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه برای دیدار میقاتی و بن سلمان و کاهش تنش بین ریاض – بیروت خبر داده بود.
در همین راستا، روزنامه کویتی «القبس» اخیرا به نقل از منابع لبنانی از تلاقی فرانسه، آمریکا و عربستان درخصوص پرونده ریاست جمهوری لبنان از باب پیگیری خبر داد و به نقل از یک منبع در کاخ الیزه نوشت که مکرون در جریان سفر چند روز پیش خود به دوحه قطر پرونده لبنان را با تمیم بن حمد آل ثانی مورد بحث قرار داده است ...
دوران ریاست جمهوری ۶ ساله میشل عون بر لبنان ۹ آبان به پایان رسید. پارلمان لبنان با وجود برگزاری ۱۰ جلسه در انتخاب رئیس جمهوری جدید ناکام مانده است تا شرایط سیاسی با توجه به پایان دوره ریاست جمهوری "میشل عون" پیچیدهتر شود.
شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب الله لبنان دو روز پیش اظهار داشت: از آنجایی که هیچ اکثریت موافقی برای انتخاب رئیس جمهور وجود ندارد، بنابراین حل و فصل این پرونده نیاز به توافق دارد.
شیخ نبیل قاووق عضو شورای مرکزی حزب الله لبنان نیز اخیرا تاکید کرد که توافق و تفاهم تنها راه حل برای موضوع انتخاب رئیس جمهوری است.
وی اضافه کرد: کسانی که به دنبال ماجراجویی هستند و موضوع انتخاب رئیس جمهوری را چالشی کرده اند، به بن بست رسیده اند. این طرف ها باید بدانند که کوتاه ترین، سریعترین و تضمینی ترین مسیر برای نجات کشور توافق و تفاهم و پایان دادن به خالی بودن جایگاه ریاست جمهوری است.
شیخ قاووق بر ضرورت شتاب بخشیدن به روند انتخاب رئیس جمهوری که بتواند کشور را نجات دهد و از فروپاشی حفظ کند، رنج های ملت را کاهش دهد، وحدت ملی را تضمین و کشور را از فتنه حفظ کند؛ تاکید کرد و افزود: حزب الله نه منتظر دخالت های خارجی برای انتخاب ریاست جمهوری می ماند و نه روی این دخالت ها حساب می کند بویژه اینکه برخی کشورهای خارجی نمی خواهند به لبنان کمک کنند بلکه می خواهند کشور بیشتر در بحران ها غرق شود تا بتوانند از وخامت اوضاع لبنان برای رسیدن به اهداف سیاسی خود بهره برداری کنند.
نبیه بری رئیس پارلمان لبنان نیز پیشتر اعلام کرده بود که این کشور چند هفته بیشتر نمیتواند وضعیت کنونی را تحمل کند و اصلیترین اولویت در کشور انتخاب رئیس جمهوری است.
این بحران سیاسی در حالی است که لبنان بیش از دو سال است که از بحران عمیق مالی و اقتصادی نیز رنج می برد و طی این مدت ارزش پول ملی این کشور به شدت کاهش یافته است.
**رئیس شورای اروپا: رسوایی فساد، اعتبار اتحادیه را تخریب میکند
چارلز میشل رئیس شورای اروپا، رسوایی فساد در پارلمان اروپا را مانع تمرکز بر «بحران های انرژی و اقتصادی» که بر زندگی شهروندان اروپایی تاثیر گذاشته دانست و گفت: این رسوایی اعتبار اتحادیه اروپا را تخریب میکند.
چارلز میشل در مصاحبه اختصاصی با نشریه پولیتیکو گفت: رسوایی موسوم به «قطرگیت» که پارلمان اروپا را به لرزه در آورده است، مساله پیچیده ایست که به اعتبار اتحادیه اروپا لطمه وارد می کند.
رئیس شورای اروپا که از محل دفاتر این شورا در بروکسل با این نشریه آمریکایی مصاحبه می کرد، به شدت در نسبت به اتهامات مربوط به اقدامات جنایی، پولشویی و فساد که این روزها توسط پلیس بلژیک علیه اعضای کنونی و سابق پارلمان اروپا مطرح شده است، ابراز نگرانی کرد.
میشل، نخست وزیر سابق بلژیک که اکنون دومین دوره خود به عنوان رئیس شورای اروپا را سپری میکند، اظهار داشت: ابتدا باید از این موضوع درس عبرت بگیریم و تدابیری را اتخاذ کنیم که از تکرار فساد در آینده جلوگیری کند.
این مقام اروپایی خاطرنشان کرد: رسوایی فسادی که اتحادیه اروپا را در برگرفته وضعیت ما را در تمرکز بر بحران های اقتصادی و انرژی که اکنون بر زندگی شهروندان تاثیر گذاشته دشوارتر می کند.
میشل اذعان کرد که بعید است مردم عادی اروپا بین سه شعبه بزرگ اتحادیه اروپا - شامل پارلمان اروپا، شورای اروپایی که او رهبری می کند و کمیسیون اروپا که به عنوان قوه مجریه عمل می کند و قوانین را پیشنهاد می کند- تفاوت قائل شوند.
رئیس شورای اروپا گفت، ننگ رسوایی کار را برایش بسیار دشوارتر میکند زیرا وی تلاش می کند با مجموعه مسائلی که به اعتقاد او برای موجودیت پروژه اروپا مهم است، مقابله کند.
به نظر می رسد که از جمله این مسائل مذاکره با آمریکا درباره قانون مقابله با تورم است که رهبران اروپا را در خصوص رقابت پذیری شرکت های آنها نگران کرده است.
میشل گفت: اگر اروپا نتواند به پاسخ مناسبی در هفته های آینده برسد خطر «تجزیه بازار مشترک» وجود دارد.
وی هشدار داد مشکل بزرگ دیگری که اروپا با آن مواجه است «وابستگی بیش از حد به چین و فشاری است که پکن بر ما اعمال میکند».
پلیس بلژیک در روزهای اخیر چند نفر از جمله اوا کایلی نماینده پارلمان اروپا از یونان و فرانچسکو جورجی شریک ایتالیایی اش، پی یر آنتونیو پانزری نماینده سابق پارلمان اروپا و نیکولو فیگا-تالامانکا دبیرکل گروه «حاکمیت قانون» را بازداشت کرده است.
پلیس بعد از تحقیقات طولانی یکساله درباره فساد و پولشویی همچنین دفاتر چندی را در پارلمان اروپا پلمپ و دستکم یک میلیون و ۵۰۰ هزار یورو پول نقد را در آنچه که گفته می شود رشوه یک کشور خلیج فارس (قطر) به مقامات اروپایی برای اعمال نفوذ بوده، توقیف کرده است.
**ادعای بلومبرگ: تحریم های غرب صادرات دریایی نفت خام روسیه را نصف کرد
تارنمای شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی مدعی شد که آمار نخستین هفته کامل پس از اعمال تحریم نفتی اتحادیه اروپا علیه روسیه نشان می دهد، میزان صادرات این کشور ۵۴ درصد نسبت به پیش از تصویب این تحریم کاهش یافته است.
به نوشته بلومبرگ، پس از تحریم های غرب، دیگر نفتکش های کمتری حاضر به بارگیری محموله های نفتی روسیه بوده و در هفته منتهی به ۱۶ دسامبر (۲۵ آذر)، نفت صادراتی این کشور یک میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه نسبت به هفته قبل کاهش یافت و به حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه رسید.
میانگین چهار هفته ای صادرات نفتی روسیه نیز به کمترین سطح در سال ۲۰۲۲ رسید.
براساس این گزارش شواهد دیگری از بازار نفت نشان می دهد که علاقه به بارگیری نفت صادراتی روسیه رو به کاهش است. غول نفتی آمریکایی اکسان موبیل از اجاره نفتکش هایی که محموله های روسیه را بارگیری کرده بودند، خودداری می کند.
غول هلندی – انگلیسی شل نیز حرکت مشابهی انجام داده چرا که باقی ماندن مقداری از نفت روسیه در نفتکش ها ممکن است خطر نقض تحریم ها را به همراه داشته باشد.
این گزارش می افزاید: گرچه ناوگانی از "نفتکش های اشباح" ماموریت یافته اند تا نفت روسیه را با رادار غیر فعال و "چراغ خاموش" منتقل کنند، با این حال غول های نفتی، بازگشت این نفتکش ها به بازار برای انتقال و جابجایی محموله های غیر روس را دشوار کرده اند.
اتحادیه اروپا از ۵ دسامبر (۱۴ آذر) واردات دریایی نفت روسیه را تحریم کرد و جلوی خدمات کشتیرانی و مالی برای شرکت های همکار با صادرات نفتی روسیه را گرفت. همزمان اتحادیه اروپا و گروه ۷ سقف قیمت ۶۰ دلاری برای نفت خام روسیه را اعمال کردند.
هدف غرب از اعمال این تحریم ها کاهش درآمد صادراتی مسکو در عین حفظ جریان نفت خام روسیه به بازار و جلوگیری از کاهش عرضه و اوجگیری قیمت ها بوده است. خریدارانی که این سقف قیمتی را رعایت کنند از برخی از تحریم های اتحادیه اروپا مانند خدمات بیمه ای معاف می شوند و خریدارانی که بیش از ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت روسیه پرداخت کنند تا ۹۰ روز امکان دسترسی به خدمات اتحادیه اروپا را نخواهند داشت.
**امام اوغلو: آماده «مبارزه شجاعانه» با اردوغان هستم
«اکرم امام اوغلو» که ناظران مسائل ترکیه، او را به عنوان یکی از رقبای احتمالی رییس جمهوری کنونی این کشور در انتخابات آتی می دانند، مواضع اخیر «رجیب طیب اردوغان» در توجیه رای دادگاه مبنی بر محرومیتش از فعالیت های سیاسی را رد کرد و گفت که خواهان یک مبارزه شجاعانه است.
پایگاه خبری «عربی ۲۱» روز چهارشنبه با اعلام این خبر افزود که امام اوغلو در واکنش به سخنان اخیر اردوغان در مورد محکومیتش به زندان و محرومیت از فعالیت سیاسی، گفت که رییس جمهوری باید نظر خود را به طور روشن بیان کند و بگوید که آیا با حکم دادگاه موافق یا مخالف است؟
شعبه ۷ دادگاه جنایی استانبول اخیرا امام اوغلو را به اتهام توهین به مقامات دولتی به دو سال و هفت ماه و ۱۵ روز زندان و محرومیت از فعالیت های سیاسی محکوم کرد، این امر به دو قطبی شدن فضای ترکیه منجر شده است.
به نوشته عربی ۲۱، برخی ناظران بر این باورند که این تصمیم دادگاه بیش از هر چیز برای محروم کردن اوغلو از رقابت با اردوغان در انتخابات آتی ریاست جمهوری، صادر شده است.
رییس جمهوری ترکیه پیش تر در اظهاراتی درباره محکومیت قضایی امام اوغلو شهردار استانبول به اتهام توهین به مقامات دولتی در سال ۲۰۱۹، با حمایت تلویحی از رای دادگاه، گفت که این محکومیت ماهیتی سیاسی نداشته است.
وی افزود که دادگاه های تجدیدنظر، اشتباهات (احتمالی) را تصحیح می کنند بنابراین کسی حق ندارد به احکام قضایی بی توجهی کند. رای دادگاه هنوز نهایی نیست و پرونده به دادگاه تجدیدنظر و هیات نقض خواهد رفت و اگر دادگاهی اشتباه کرده باشد، اصلاح خواهد شد.
اوغلو در واکنش به این اظهارات، به روزنامه «خبرتُرک» گفت که رییس جمهوری ترکیه باید به روشنی نظر خود را در خصوص حکم دادگاه بگوید و نمی تواند بگوید که درباره احکام قضایی اظهارنظر نمی کند چرا که بارها درباره مهمترین احکام قضایی صادر شده نیز اظهار نظر صریح داشته است.
وی گفت: من خواهان یک مبارزه شجاعانه هستم. رییس جمهوری باید نظرش را صریح بگوید. می تواند بگوید که این تصمیم دادگاه درست است یا این که بگوید اشتباه است و دادگاه تجدیدنظر باید آن را پس بگیرد.
امام اوغلو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا خود را رقیب اردوغان میداند وقتی او را به یک مبارزه شجاعانه دعوت می کند، تلویحا به احتمال نامزدی خود برای ریاست جمهوری در انتخابات آتی اشاره کرد و گفت که او مثل یک بازیکن فوتبال است که می تواند هر زمان وارد بازی شود.
وی افزود: این که مربی مرا در مسابقه قرار می دهد یا نه بحث دیگری است اما من بازیکن بالقوه ای هستم که می توانم وارد مسابقه شوم.
به نوشته عربی ۲۱، امام اغلو رای دادگاه را نه نشانه قوت نامزدی خود بلکه نشان دهنده میزان ترس دولت اردوغان دانست.
**آمریکا: فشارها بر طالبان را بیشتر میکنیم
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید: گروه طالبان در اجرای تعهدات خود در قبال افغانستان و مردم این کشور ناکام اند، به همین دلیل فشارها بر طالبان را افزایش خواهد داد.
ند پرایس در یک کنفرانس خبری گفت: طالبان با مجازات متهمان در ملاعام به دوره قبلی تسلطشان بر افغانستان بر میگردند؛ دورهای که این کشور فرصت امنیت و رفاه را نداشت.
به گفته پرایس، آمریکا در هر تعاملی با طالبان حقوق بشر را در صدر قرار داده است و نه تنها که روی تعهدات طالبان به آمریکا بلکه مهمتر از آن روی تعهداتی که آنان به مردم افغانستان دادهاند، تأکید میکند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طالبان را در اجرای تعهداتشان ناکام خوانده است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنان گفته است که در مشوره با کشورهای دیگر فشارها بر طالبان را برای دریافت پاسخ، بیشتر خواهند کرد.
**جلوگیری از اخراج پناهجویان افغان، خواست طالبان از جامعه جهانی
وزارت مهاجرت طالبان در نشست راهبردی "هماهنگی میان مرکز و ولایتها" از تمامی کشورهای جهان خواست از زندانی کردن مهاجران افغانستان دست بکشند.
«خلیل الرحمن حقانی» سرپرست وزارت مهاجرت افغانستان خاطرنشان کرد کشورهای جهان نباید مهاجران افغانستان را به شکل اجباری اخراج کنند.
این مقام طالبان بر رعایت حقوق مهاجران افغانستان تاکید کرده است.
حقانی در نشست راهبردی "هماهنگی میان مرکز و ولایتها" گفت: «ما خواستار رفتار خوب با مردم افغانستان و آزاد کردن آنها هستیم.»
همزمان شماری از مهاجران افغانستان گفتند با چالشهای زیادی در ایران، پاکستان و ترکیه روبهرو شدند.
«ظاهر چراغ » مهاجر افغان در مصاحبه با خبرنگاران گفت: «از حاکمان افغانستان میخواهم که در کشورهایی که مهاجرین افغان ما در وضعیت بد قرار دارند، از طریق راههای دیپلماتیک، این مشکلات را حل کنند.»
بیشترین مهاجران افغانستان در ایران و پاکستان بسر میبرند.
سفارت افغانستان در پاکستان گفته است هزار و پانصد مهاجر افغانستان در زندانهای پاکستان زندانی هستند که شامل کودکان و زنان نیز می شوند.
به رغم موج روز افزون تحریم های ظالمانه علیه ایران و سکوت مجامع بین المللی در برابر این ظلم آشکار، جمهوری اسلامی و ملت ایران همچون سالها و دهه های گذشته، به رسم انسان دوستی و حسن همسایگی، در فهرست کشورهایی است که بیشترین پناهجو را در خود جای داده و بلکه در صدر فهرست کشورهای میزبان است.
با افزایش موج پناهجویان افغان به سمت ایران بعد از سقوط دولت سابق افغانستان در بیش از یک سال پیش، حالا آمار غیر رسمی حکایت از حضور حدود پنج میلیون نفر تبعه افغانستان در ایران حکایت دارد. حتی برخی گزارش ها رقم های بیشتری را اعلام کرده اند. بنا به شرایط خاص افغانستان و نیز شرایط مرزهای طولانی میان دو کشور، هیچ گاه آمار رسمی دقیق از تعداد پناهجویان افغان در ایران وجود نداشته است و آماری که کمیسیاریای پناهجویان سازمان ملل در این خصوص ارائه می دهد، صرفا محدود به آن دسته افرادی است که به عنوان پناهجویان ثبت شده در ایران زندگی می کنند و این درحالی است تعداد کسانی که نام شان در فهرست های بین المللی ثبت نشده، به مراتب بیشتر است.
**بحران پرو؛ موافقت کنگره با برگزاری زودتر از موعد انتخابات
با گذشت حدود ۲ هفته از بحران سیاسی در پرو، کنگره به لایحه برگزاری زودتر از موعد انتخابات در سال ۲۰۲۴ میلادی رای مثبت داد و وزارت امور خارجه این کشور، «مداخله غیرقابلقبول» برخی کشورها را محکوم کرد.
کنگره پرو، لایحه برگزاری زودتر از موعد انتخابات سراسری این کشور در آوریل ۲۰۲۴ را تایید کرد.
این طرح که توسط ارناندو گِرا رئیس «کمیسیون قانون اساسی» ارائه شد با ۹۳ رای موافق، ۳۰ رای مخالف و یک رای ممتنع تصویب شد.
دینا بلوآرته رئیسجمهوری جدید پرو قرار بود به عنوان تکمیلکننده دوره ماموریت پدرو کاستیو رئیسجمهوری برکنار شده این کشور تا آوریل ۲۰۲۶ به فعالیت ادامه دهد اما اعتراضهای شدید و خشونتآمیز مخالفان دولت جدید، کنگره را مجاب کرده تا به منظور آرام کردن بحران سیاسی حاکم بر پرو، به برگزاری زودتر از موعد انتخابات چراغ سبز نشان دهد.
این درحالی است که معترضان همزمان با استعفای بلوآرته، خواستار برگزاری فوری انتخابات هستند.
طبق قوانین پرو، برگزاری زودتر از موعد بر اصلاح موردی از قانون اساسی دلالت دارد و برای رسیدن به دور دوم رایگیری نیازمند ۸۷ رای موافق و برای قرار گرفتن ذیل همهپرسی به ۶۶ رای نیاز داشت.
با تصویب این طرح، مدت زمان ماموریت ریاست جمهوری دینا بلوآرته، ۲۸ ژوئیه ۲۰۲۴ و ۱۳۰ نماینده کنگره، دو روز قبل از آن، ۲۶ ژوئیه به پایان خواهد رسید.
کنگره پرو هفته گذشته، طرح برگزاری زودتر از موعد انتخابات در دسامبر ۲۰۲۳ را رد کرد.
این در حالی است که خورخه لوئیس سالاس آرناس «رئیس هیات منصفه ملی انتخابات» پرو اعلام کرد این نهاد برای برگزاری انتخابات در دسامبر ۲۰۲۳ آماده است.
تدابیر آرام کردن اعتراضات
دینا بلوآرته در گزارشی به نمایندگان «کمیسیون بینآمریکایی حقوق بشر» از اتخاذ اقداماتی به منظور آرام کردن اعتراضات خبر داد؛ اعتراضاتی که تا کنون به بهای جان ۲۶ نفر که چهار تن از آنها کودک خردسال هستند، تمام شده است.
ریاست جمهوری پرو در بیانیهای اعلام کرد: در این نشست، اقدامات انجام شده به منظور آرام کردن اوضاع و ایجاد پلهای گفتوگو با رعایت دقیق قانون اساسی و احترام به نهادهای دموکراتیک توضیح داده شد.
دولت پرو پنجشنبه گذشته از هیاتی از کمیسیون بینآمریکایی حقوق بشر دعوت کرد تا با سفر به پرو، وضعیت اضطراری حاکم بر این کشور را بررسی کنند. در واکنش به اعتراضها، نیروهای مسلح کنترل «نظم داخلی» را به عهده گرفتهاند.
پرو «مداخله غیرقابلقبول» برخی کشورها را محکوم کرد
آنا سِسیلیا خِرواسی وزیر امور خارجه جدید پرو اعلام کرد گروهی از کشورها مرتکب دخالت غیر قابلقبول در امور داخلی این کشور شده و گفتمانی دور از واقعیت دارند.
رئیس دستگاه دیپلماسی پرو گفت: در بحبوحه وضعیت ایجاد شده از ۷ دسامبر، جامعه بین المللی شاهد مداخله گروه کوچکی از کشورها در امور داخلی پرو بود که گفتمانی دور از واقعیت ارائه کردند.
وی تاکید کرد این گروه «از اجرای قانون اساسی و نظام حقوقی ما بی اطلاع هستند».
از دهم دسامبر (۱۹ آذر) اعتراضهای شدید در سایه بحران جدی اجتماعی و سیاسی در پرو آغاز شد.
پدرو کاستیو رئیسجمهوری وقت پرو تلاش کرد تا کنگره را در هفتم دسامبر (۱۶ آذر) منحل کند اما قانونگذاران کنگره از این امر ممانعت کرده و کاستیو را از سمت خود برکنار کردند.
کاستیو در حال حاضر به ۱۸ ماه بازداشت پیشگیرانه محکوم شده است و آزادی وی، استعفای بلوآرته و برگزاری فوری انتخابات سراسری، خواسته معترضان است.
تنشها میان پرو و مکزیک
مکزیک از جمله کشورهای آمریکای لاتین است که در کنار کلمبیا، ونزوئلا، آرژانتین و بولیوی همزمان با ابراز «نگرانی عمیق» از شرایط این روزهای پرو، حمایت خود از پدرو کاستیو را اعلام کرده است.
ساعاتی پس از آن که مکزیک اعلام کرد به خانواده پدرو کاستیو پناهندگی داده است، وزارت امور خارجه پرو در بیانیهای سفیر مکزیک در لیما را به علت طرح ادعاهای مداخله جویانه عنصر نامطلوب اعلام کرد و به او ۷۲ ساعت فرصت داد تا این کشور را ترک کند.
همسر کاستیو به همراه دو فرزندش به سفارت مکزیک در لیما پناه بردهاند.
رئیسجمهوری مکزیک معتقد است برکناری کاستیو از قدرت به علت تلاش برای انحلال کنگره پروT اقدامی نادرست بوده است.
خسارت میلیونی اقتصاد بولیوی به دلیل بحران سیاسی پرو
بولیوی و عدم دسترسی اش به دریا، اقتصاد این کشور را به گذرگاههای مرزی جنوب پرو از جمله «دِساگوادِرو» وابسته کرده است. از این رو، مسدود شدن این گذرگاه و بزرگراههای جنوب این کشور، بیش از یکهزار کامیون را سرگردان کرده است.
عدم دسترسی بولیوی به دریا موجب شده تا بیش از ۴۰ درصد تجارت بولیوی از طریق بنادر جنوب پرو و شیلی انجام شود.
«اتاق ملی صادرکنندگان بولیوی» ۲۰ دسامبر (۲۹ آذر) اعلام کرد میزان خسارت اقتصادی تا کنون از ۳۲ میلیون دلار فراتر رفته است. صادرکنندگان بولیویایی تصمیم گرفتهاند ارسال محمولهها را از مسیرهای دیگری همچون آبراه پاراگوئه-پارانا که بولیوی را به اقیانوس اطلس متصل میکند، ادامه دهند.
**مخالفت چهار ایالت با کار اجباری در زندان
«کنسرسیوم نیوز»، رسانه مستقل انتقادی در توئیتی نوشت: چهار ایالت آمریکا، رای به ممنوعیت کار اجباری در زندانهای ایالت خود دادند. پلیس آمریکا افراد بیخانمان و ضعیف را به زندان میفرستد تا از طریق کار اجباری از آنها به عنوان برده استفاده شود.
سرویس رصد یک خطی، محتواهای برگزیده پژوهشی از شبکههای اجتماعی خارجی و داخلی را به صورت کوتاه منعکس میکند.
**احزاب ترکیه پشت در کاخ بشار اسد به صف شدند
برخی گزارش ها حاکی است که این روزها «رجب طیب اردوغان» و رهبران احزاب مخالف او بر سر دیدار با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه به رقابت پرداخته اند و هریک بدنبال امتیازدهی بیشتری به این کشور هستند.
به نظر می رسد با نزدیک شدن موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که قرار است اواسط سال ۲۰۲۳ برگزار شود، رقابت میان دولت این کشور (حزب حاکم عدالت و توسعه به ریاست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور) و احزاب مخالف بیشتر می شود زیرا هر یک از طرف ها انتخابات را برای مشخص کردن شکل جدید ترکیه سرنوشت ساز می دانند.
بر اساس این گزارش، پرونده روابط میان ترکیه و سوریه به طور روشن در رقابت دو طرف خود را نشان می دهد زیرا مسئولان حزب حاکم ترکیه در اظهارات خود تمایلشان را نسبت به دیدار با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و از بین بردن اختلافات موجود اعلام کرده اند، این درحالی است که احزاب مخالف تلاش می کنند که مانع نزدیک شدن روابط میان دولت حاکم به ریاست حزب «عدالت و توسعه» با بشار اسد شوند تا برگه پناهجویان سوری (مقیم ترکیه) را از دست ندهند.
رئیس جمهوری ترکیه چند روز پیش اعلام کرد که پیشنهاد دیدار سه جانبه میان ترکیه، سوریه و روسیه را به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور داده و مسکو که هم پیمان قوی بشار اسد به شمار می رود نیز از این پیشنهاد استقبال کرده است.
از سوی دیگر، احزاب مخالف ترکیه گام هایی در تضاد با دولت این کشور اتخاذ کرده اند. روزنامه «ترکیه» که نزدیک به حزب «عدالت و توسعه» است، اعلام کرد که حزب «مردم جمهوریخواه» به ریاست کمال قلیچدار اوغلو، بزرگ ترین حزب مخالف در ترکیه پیامی به بشار اسد داده که هدف از آن ممانعت از نزدیک شدن روابط آنکارا و دمشق (پیش از انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری سال آینده ترکیه) است.
این حزب مخالف در ترکیه در پیام خود گفته است که همه مطالبات دولت سوریه (از ترکیه) از جمله پرداخت غرامت به سوریه را برآروده و نیروهای ترکیه را به طور کامل از خاک سوریه خارج خواهند کرد.
به نوشته روزنامه «ترکیه»، احزاب شش گانه مخالف در ترکیه از عدم دیدار اردوغان و بشار اسد سود می برند و این احزاب طی پنج ماه گذشته۷ بار درخواست دیدار با بشار اسد را داده اند.
بر اساس این گزارش، روزنامه «ترکیه» اطلاعاتی از طریق وزارت خارجه سوریه به دست آورده مبنی بر اینکه «حسن اکجول» و «محمد غوزال منصور» از اعضای حزب «مردم جمهوریخواه» به واسطه حزب «بعث» (سوریه) پیامی به بشار اسد ارسال کرده اند.
در پیام حزب جمهوریخواه به بشار اسد آمده که روزهای حکومت اردوغان معدود است و هرگونه دیداری (با اردوغان) می تواند بر آینده انتخابات ترکیه تاثیر بگذارد، اگر ما روی کار بیاییم، تمام مطالبات دولت سوریه از جمله پرداخت غرامت انجام خواهد شد و نیروهای ترکیه را از تمام خاک سوریه از جمله «ادلب» خارج خواهیم کرد.
**روسیه: آمریکا و متحدانش باید پولهای دزدیده شده از افغانستان را برگردانند
واسیلی نبنزیا، نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل گفت آمریکا باید پول های دزدیده شده از افغانستان را برگرداند.
واسیلی نبنزیا، خطاب به آمریکا و متحدانش در ناتو گفت باید پولهای دزدیده شده از مردم افغانستان را برگردانند و دیگران را مجبور به جبران اشتباهات خود در این کشور نکنند.
پس از سقوط نظام جمهوری و روی کار آمدن حکومت طالبان نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار از داراییهای افغانستان در کشورهای غربی مسدود شد که ۷ میلیارد دلار آن تنها در بانک های آمریکایی نگهداری میشد.
پیش تر امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست سه شنبه ۱۹ آذر ماه، شورای امنیت در مورد وضعیت افغانستان گفت: با وجود تلاش های سازمان ملل، وضعیت کنونی در افغانستان چالش برانگیز است. این درحالی است که وی تاکید کرده بود دارایی های مسدود شده متعلق به مردم است و باید بدون قید و شرط بازگردانده شود تا به اقتصاد افغانستان کمک شود.
**کمبود مواد غذایی و دارو در قرهباغ به دنبال تداوم انسداد گذرگاه لاچین
مسئولین منطقه ناگورنو قرهباغ اعلام کردند که در نتیجه انسداد گذرگاه لاچین توسط اتباع جمهوری آذربایجان، ارسال روزانه ۴۰۰ تن غذا و دارو از ارمنستان به این منطقه مختل شده است.
مرکز اطلاعات رسمی ناگورنو قره باغ در بیانیهای ضمن اشاره به اینکه این منطقه ۱۰ روز تحت "محاصره کامل" است، اعلام کرد: در نتیجه اقدامات جمهوری آذربایجان، ۱۲۰ هزار نفر از مردم آرتساخ (ناگورنو قرهباغ) که ۳۰ هزار نفرشان کودک هستند، در بحران انسانی قرار دارند.
در این بیانیه آمده است: هر روز بیش از ۴۰۰ تن غذا و دارو به آرتساخ نمیرسد. مسدود کردن کامل حمل و نقل منجر به کمبود غذا، دارو و سوخت میشود.
این مرکز در تشریح وضعیت موجود در منطقه ناگورنو قره باغ اضافه کرد: هزار و ۱۰۰ نفر از جمله ۲۷۰ کودک، به علت انسداد جاده قادر به بازگشت به خانههای خود نیستند. بیش از ۲۰ بیمار با حال وخیم در واحد مراقبتهای ویژه در بیمارستانها هستند که باید فوری به ارمنستان منتقل شوند.
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان هم روز دوشنبه با ابراز نگرانی از تداوم مسدود ماندن گذرگاه لاچین، ابراز داشت که این گذرگاه به مدت هشت روز از سوی جمهوری آذربایجان بسته شده و مردم ناگورنو قره باغ در جادهها در سرما گرفتار شدند.
از روز ۱۲ دسامبر(۲۱ آذر)، باکو گذرگاه لاچین را بست و یک روز بعد از آن عرضه گاز به منطقه قره باغ را قطع کرد اما ۳ روز بعد عرضه گاز مجددا از سر گرفته شد.
ساکنان این منطقه ارمنینشین با کمبود بنزین، گازوئیل و گاز مایع مواجه شده و وادار به صرفه جویی در مصرف سوخت شده اند. همچنین مسئولان این منطقه به منظور اجتناب از وقوع بحران با صاحبان مشاغل و کسب و کار در زمینه صرفهجویی در مصرف سوخت به توافق رسیده اند.
**۹۹ درصد رسانههای غربی حامی اسرائیل هستند/ بایکوت جنایت های غربیها
روزنامه "رای الیوم" چاپ لندن در گزارشی از جانبداری تمام عیار رسانههای غربی از جنایات رژیم صهیونیستی و بایکوت جنایت های این رژیم و کشورهای غربی در کشورهای مسلمان خاورمیانه به شدت انتقاد کرد.
رای الیوم روز چهارشنبه در یادداشتی به قلم "عبدالباری عطوان" سردبیر خود، نوشت: بیش از ۹۹ درصد رسانههای غربی، اعم از دیداری، شنیداری یا نوشتاری، کاملاً به رژیم نژادپرست و فاشیست اسراییل گرایش حامیانه دارند و روی جنایات آن سرپوش گذاشته و هرگونه انتقاد از این رژیم و جنایات و جنگ افروزیهای تل آویو را «یهودستیزی» عنوان می کنند، گویی (رژیم جعلی) «اسراییل» یک امر مقدس الهی و بالاتر از نقد است و باید بتواند آنچه را که میخواهد انجام دهد و هیچ گونه انتقادی هم از آن جایز نیست. یعنی «آزادی بیان» و «نظر طرف مقابل» به درک!
وی افزود: رژیم صهیونیستی از روز نخست بر پایه تروریسم، کشتار و آواره کردن میلیون ها فلسطینی و غارت ثروتشان استوار شده است و با کسانی که در سرزمین مادریشان مانده اند نیز به عنوان شهروندان درجه دهم رفتار می کند. این نژادپرستی و فاشیسم به جایی رسیده است که کسانی مانند ایتمار بن گویر رهبر حزب دینی افراطی «عوتسما یهودیت» و فرزندش به پارلمان راه می یابند و خودشان و هم پیمانانشان به مقامات عالی در کابینه بنیامین نتانیاهو (نخست وزیر مامور تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی) می رسند تا بتوانند برنامه ها و ایدئولوژی های خود را در به قتل رساندن بقیه فلسطینی ها یا بیرون کردن آنها و الحاق کرانه باختری خالی از سکنه به این رژیم و ایجاد کشور جایگزین برای فلسطینی ها در اردن اقدام کنند.
عطوان تصریح کرد: ما در این رسانه های غربی حتی یک کلمه در مورد رنج مردم فلسطین در محاصره اسراییل، و همچنین در مورد قربانیان اعدام توسط اسراییل در کرانه باختری و نوار غزه، جنوب لبنان و سوریه و افزایش تهاجم شهرک نشینان به محوطه مسجد الاقصی نخوانده ایم. در این رسانه ها همچنین چیزی در مورد بازداشت ۲۰ هزار کودک فلسطینی در بیست سال گذشته و کشتار هزاران نفر دیگر که همه اینها نیز مستند است، ندیده ایم.
سردبیر رای الیوم نوشت: آمریکا به دلیل حمایت از تروریسم و نژادپرستی بخصوص از نوع رژیم صهیونیستی آن و سرپوش گذاشتن بر آن، مهمترین متحدان خود را در منطقه و جهان از دست داده و همچنان در حال از دست دادن است. تجاوز نظامی به کشورهای اسلامی و عربی از عراق گرفته تا سوریه، لیبی و افغانستان، و کشتار میلیونها انسان بیگناه، چه با بمباران هوایی یا زمینی، چه با تحریم های اقتصادی یکی دیگر از دلایل از دست رفتن متحدان آمریکا در منطقه است. شاید به همین دلیل است که استقبال گرمی از شی جینپینگ، رئیسجمهور چین دو هفته پیش در ریاض انجام شد و رییس جمهوری چین را در جایگاه رییس سه نشست سران عربی، کشورهای خلیج فارس و عربستان سعودی نشاند. اینکه ولادیمیر پوتین در جنگ اوکراین توانست میزان بالایی از حمایت جهان عرب و اسلام را به دست آورد، هم نمونه دیگری از این واقعیت است.
عطوان تصریح کرد: مبنای اسراییل، نژادپرستی و فاشیسم است و کابینه هایی که در آن قدرت را به دست می گیرند هیچ کدام نه بهتر از کابینه آتی بنیامین نتانیاهو بوده اند و نه بُعد نژادپرستانه یا فاشیستی کمتری از آن داشته اند.
**کارشناسان چینی: کلید پایان جنگ اوکراین، در دست آمریکا و اروپاست
کارشناسان چینی حوزه مسائل بین المللی معتقدند عامل طولانی شدن جنگ اوکراین، آمریکا و اتحادیه اروپا هستند و کلید پایان این جنگ نیز در دستان غربی هاست.
«ژو لی» معاون سابق بخش بین المللی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین گفت: کلید حل این بحران در دستان آمریکا و اتحادیه اروپاست.
وی افزود: آمریکا و اتحادیه اروپا تلاش قابل توجهی برای کاهش درگیری بین روسیه و اوکراین انجام نداده و حتی با تامین مداوم سلاح و مهمات به کی یف، در جهت مخالف حرکت کرد ه اند.
وی گفت که اگر درگیری بین روسیه و اوکراین ادامه یابد، این مساله تاثیری بزرگ و زیانی عظیم نه تنها به اوکراین و روسیه بلکه به کل اروپا و حتی کل جهان وارد می کند.
این کارشناس در ارتباط با استفاده از سلاح هسته ای یادآور شد که بیانیه های روسیه از جمله قرار دادن توان هسته ای در آمادگی رزمی ویژه در واقع پاسخی به اقدامات تحریک آمیز آمریکا و به ویژه ناتو است.
«شی یینهونگ» مدیر مرکز مطالعات آمریکایی در دانشگاه رنمین چین نیز گفت که عامل اساسی در تعیین مسیر آینده جنگ اوکراین و روسیه، الگوهای راهبردی جنگ است.
وی افزود: راهبرد روسیه، متوسل شدن به بمباران و حملات موشکی در مقیاس وسیع است، در حالی که ارتش اوکراین و ساکنان محلی به حملات متقابل با کمک غرب تکیه می کنند.
وی اضافه کرد: در خارج از اوکراین، در مواجهه با تهدید گسترش درگیری ها و جنگ، آمریکا و اروپا تحریم های اقتصادی و مالی بر روسیه را به حداکثر می رسانند و آمادگی جنگی ناتو را تقویت می کنند.
کارشناس مزبور تاکید کرد که آمریکا و ناتو کمک های تسلیحاتی خود به اوکراین را به روز کرده اند و روسیه نیز توان رزمی اش را تا حد امکان حفظ می کند.
«وو داهوی» معاون موسسه روسی دانشگاه تسینگهوآ اظهار داشت: در حال حاضر، اهداف مذکرات روسیه و اوکراین با هم هم پوشانی ندارد.
وی افزود: حتی اگر روسیه و اوکراین در این مرحله شروع به مذاکرات کنند، به نظر من این کار بیشتر شبیه متوقف کردن جنگ برای سازمان دهی مجدد ارتش و جستجوی فرصت هایی برای مبارزه مجدد است.
کارشناس مزبور اضافه کرد: در آینده زمانی که دو طرف نخواهند جنگ را طولانی تر کنند و فضا برای امنیت بین روسیه و آمریکا بدتر شود، استفاده از سلاح هسته ای تاکتیکی احتمالا رویدادی است که ممکن است روی دهد اما احتمالا وقوع آن زیاد نیست.
داهوی گفت: به اعتقاد من، هدف مدنظر غرب و کی یف، دستیابی به وضعیت بی طرفی مسلحانه در اوکراین است. اگر درگیری به بن بست برسد و هیج یک از طرفین نتواند طرف مقابل را شکست درهد، آن وقت ناتو موافقت می کند که اوکراین را مسلح کند حتی با وجودی که اوکراین عضو ناتو نیست.
این کارشناس افزود: راه حل دیگر برای قدرت های بزرگ و سازمان های بین المللی کلیدی، تامین تضمین های امنیتی به اوکراین است از جمله از طرف پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل یا با تجدیدنظر در تفاهم نامه بوداپست که دسامبر ۱۹۹۴ امضا شد.
«ژانگ شوهوا» مدیر موسسه علوم سیاسی، آکادمی علوم اجتماعی چین نیز جنگ روسیه و اوکراین را ادامه نظم پس از جنگ سرد دانست و گفت: به طور ویژه اردوگاه غرب به رهبری آمریکا ذهنیت جنگ سرد را حفظ کرده اند و از هژمونی خود برای سرکوب کشورهای دیگر استفاده می کنند. این کشورها از اصلاح دموکراسی و آزادی به عنوان دستاویزی برای توسعه استفاده می کنند تا تسلط بین المللی و اقتصادی را تحت سیستم آمریکا نگه دارند.
وی افزود: تمرکز جهان آینده نه تنها باید روی درگیری اوکراین و روسیه باشد، بلکه همچنین باید بر توسعه اقتصادی قدرت های جهانی معطوف شود.
«کوی هونگجیان» مدیر بخش مطالعات اروپایی در موسسه مطالعات بین المللی چین گفت: از نظر دورنمای جنگ، درگیری اوکراین و روسیه یک جنگ متعارف است، اما تاثیر آن یا زمان و مکان آن ممکن است برای جامعه بین المللی قابل تامل باشد.
وی افزود: پس از پایان جنگ سرد، درگیری های محلی در سراسر جهان هیچ گاه متوقف نشده، اما چرا جنگ روسیه و اوکراین باعث شوک شد و بسیاری از قدرت های بزرگ را درگیر کرد؟
کارشناس فوق تصریح کرد: آیا درگیری روسیه و اوکراین آغاز یک تغییر بلندمدت، مداوم و چشمگیر است یا تنها یک تغییر کوتاه مدت و قابل کنترل به شمار می رود؟ این پرسش، ارتباط مستقیمی با پایان دوره پس از جنگ سرد و آغاز دوره بعدی پس از جنگ سرد دارد.
براساس این گزارش، «وانگ ییوی» مدیر موسسه روابط بین الملل در دانشگاه رنمین چین نیز اظهار داشت که از نقطه نظر ژئوپولیتیکی، آمریکا و اروپا در تلاش برای دستیابی به برخی از گستره های سابق نفوذی روسیه بوده اند.
وی افزود: برخی کشورهای در اروپای مرکزی و شرقی به ناتو و اتحادیه اروپا پیوسته اند، در حالی که فضای راهبردی روسیه دائما در حال فشرده شدن است.
وی ادامه داد: غرب برای تضعیف روسیه، مسکو را برای ارتکاب اقدامات جنگی در تنگنا قرار می دهد و سپس تحریم هایی را بر آن اعمال می کند. برای آمریکا، مساله حائز اهمیت این است که نه تنها روسیه را تضعیف کند، بلکه همچنین ارتباط اوراسیا را تضعیف نماید و کنترل راهبردی واشنگتن را حفظ کند.
ییوی در ادامه گفت: زمان پایان درگیری اوکراین و روسیه بستگی به این دارد که آمریکا در فرآیند بازسازی زنجیره تامین جهانی و زنجیره صنعتی از طریق این درگیری، به کجا رسیده باشد.
وی افزود: آمریکا به درگیری برای تحریم روسیه، حمایت از اوکراین و مهمتر از آن بازسازی زنجیره تامین جهانی نیاز دارد. بنابراین مجموع این عوامل ممکن است مسیر نهایی درگیری اوکراین و روسیه و راه پایان دادن به آن را تعیین کند.
**پیش بینی دادستان واترگیت درمورد پرونده قضایی ترامپ
«نیک آکرمن» (Nick Akerman) دادستان ماجرای رسوایی واترگیت پیش بینی کرد که دونالد ترامپ به علت تلاش برای برگرداندن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ با اتهام های دولتی و همچنین ایالتی مواجه شود.
آکرمن که سابقه دستیاری دادستان ناحیه جنوب نیویورک را نیز در کارنامه قضایی خود دارد، به شبکه خبری سی ان ان گفت که وی احتمال می دهد ترامپ به جرائم دولتی و ایالت جرجیا متهم شود.
اظهار نظر این دادستان آمریکایی بدنبال آن صورت می گیرد که کمیته ویژه تحقیق کنگره درمورد واقعه تروریستی ششم ژانویه ، ترامپ را به چهار فقره جرم از جمله شورش متهم و خواستار پیگرد وی از سوی وزارت دادگستری آمریکا شد.
آکرمن گفت که معتقد است مقام های قضایی شواهد لازم برای پی گیری این اتهامات را در اختیار دارند اما دقیقا نمی دانیم که شهود چه همکاری و چه مطالبی را بدانها گفتهاند.
اکرمن افزود: فکر می کنم «مارک میدوز» (Mark Meadows) رئیس سابق کارکنان کاخ سفید اطلاعات مهمی را که منجر به اعلام چنین اتهاماتی علیه ترامپ شده، به مقام های قضایی و کمیته تحقیق کنگره داده است.
کمیته تحقیق ۶ ژانویه کنگره، دوشنبه گذشته برابر با ۲۸ آذرماه ۱۴۰۱، از وزارت دادگستری آمریکا خواست تا ترامپ را به علت کارشکنی در تحقیقات رسمی کنگره، توطئه برای فریب، اظهارات غلط و کمک یا تحریک شورش مورد پیگرد قرار دهد.
جیمی راسکین عضو کمیته ۶ ژانویه مجلس نمایندگان در مورد اتهام «شورش» گفت: این اتهام یعنی شورش علیه حاکمیت آمریکا. یک جرم فدرال بوده که در قانون اساسی نیز به آن اشاره شده است.
این کمیته متشکل از ۹ نفر است که ۱۸ ماه را صرف تحقیقات درباره تلاش هزاران حامی ترامپ برای جلوگیری از انتقال مسالمتآمیز قدرت کرده است.
کمیته تحقیق که دوشنبه آخرین جلسه خود را برگزار کرد، همچنین چهار نماینده جمهوریخواه از جمله کوین مککارتی را بدلیل بیتوجهی به احضاریههای این کمیته، به کمیته اخلاقیات مجلس نمایندگان ارجاع داد.
بنی تامپسون سخنگوی کمیته ۶ ژانویه گفت: اگر قرار است بعنوان ملت قانون و دموکراسی بقا پیدا کنیم چنین اتفاقی نباید تکرار شود.
تارنمای خبری آمریکایی هیل نیز ضمن پوشش این خبر نوشت: مقام های قضایی در ایالت جرجیا نیز سرگرم تحقیق در زمینه تلاش های ترامپ و هوادارانش برای تغییر نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا در این ایالت هستند.
بسیاری از تحلیلگران و سیاستمداران ارشد آمریکایی از جمله نانسی پلوسی رئیس کنونی مجلس نمایندگان آمریکا، اقدام ترامپ در تهییج هواداران سفید پوست خود برای حمله به عمارت کنگره در مورخ ششم ژانویه که آخرین مرحله از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا در آن درجریان بود و مایک پنس معاون وقت رئیس جمهوری آمریکا نیز در آن حضور داشت را یک اقدام تروریستی و برابر با واقعه حمله به برج های دوقلوی مرکز تجارت جهانی نیویورک دانسته اند.
https://irna.ir/xjLjd۷
**کرملین: شانس صلح با اوکراین دیگر وجود ندارد
کاخ کرملین به دنبال سفر ولودیمر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین به آمریکا، اعلام کرد که مسکو دیگر شانسی را برای مذاکرات صلح با کییف نمیبیند.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین امروز چهارشنبه گفت که هیچ نتیجه خوبی از سفر ولودیمر زلنسکی به واشنگتن حاصل نخواهد شد و روسیه شانسی را برای مذاکرات صلح با اوکراین نمیبیند.
پسکوف درباره ادامه صدور تسلیحات به کییف هشدار داد که تداوم ارائه تسلیحات غربی منجر به تعمیق منازعه شده و نتیجه معکوس برای اوکراین خواهد داشت.
زلنسکی در اولین سفرش به خارج از کشور از زمان شروع جنگ، امروز چهارشنبه قرار است در واشنگتن با جو بایدن همتای آمریکایی خود و رهبران کنگره، دیدار و گفتگو کند.
پسکوف به این سوال که آیا مسکو انتظار نتیجه مثبتی از سفر زلنسکی دارد، پاسخ منفی داد.
در جریان سفر زلنسکی، آمریکا قرار است تحویل سامانههای موشکی پیشرفته پاتریوت را به عنوان بخشی از بسته کمک نظامی ۱.۸ میلیارد دلاری به اوکراین، تایید کند.
در میانه حمایتهای غرب به ویژه آمریکا از اوکراین و تلاش آنها برای تغییر نظم موجود در نظام بینالملل سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم اظهاراتی را مطرح کرده است.
وی امروز عنوان کرد: تلاشهایی انجام میشود تا قوانین بینالمللی به مقررات نوشته شده توسط غرب مخصوصا آمریکا، تغییر کند.
وی توضیح داد که در این شرایط واشنگتن در حال «شکل دادن» مجموعه غرب است که در آن اروپا استقلال خود را از دست میدهد و به سختی میتواند ادعا کند که بخشی مستقل در یک جهان چند قطبی است.
**مخاطبان مغربی: فرانسه در تشدید تنش میان مغرب و الجزایر نقش دارد
نزدیک به ۹۰ درصد از مخاطبان یک پایگاه خبری با شرکت در یک نظرسنجی تایید کردند که فرانسه در تشدید تنش میان مغرب و الجزایر سهیم است.
پایگاه خبری "هسپرس" مغرب در یک نظرسنجی که تا زمان مخابره این خبر ۷۴۶۶ نفر در آن شرکت کرده اند از مخاطبان پرسیده است آیا به نظر شما فرانسه در تشدید تنش میان دو کشور همسایه در شمال آفریقا سهیم است یا خیر؟
بر اساس جدول منتشر شده در این پایگاه، مخاطبان با اکثریت قاطع ۸۹/۸۹ درصد، گزاره تلاش پاریس برای افزایش تنش میان رباط و الجزیره را تایید کرده اند.
در همین حال ۱۰/۱۱ درصد و از مخاطبان این پایگاه خبری نیز چنین مداخله ای را منتفی دانسته اند.
موضوع روابط کشورهای شمال آفریقا که پیشتر به طور کامل یا جزیی تحت استعمار فرانسه بوده اند، با فرانسه معاصر و همچنین نقش فرانسه در روابط دو و چند جانبه این کشورها با یکدیگر و مداخلات مستقیم و غیرمستقیم پاریس در امور داخلی این کشورها همواره از چالش های مهم در این منطقه و مورد بحث و واکنش ناظران و صاحبنظران بوده است.
مهمترین اختلاف میان الجزایر و مغرب بر سر سرنوشت منطقه صحرای غربی است که اولی با حمایت سیاسی از جبهه پولیساریو، این منطقه را دارای حق تعیین سرنوشت و برگزاری همه پرسی برای استقلال یا پیوستن به مغرب می داند و دومی آن را بخشی تفکیک ناپذیر از خاک خود تلقی می کند.
**هیات عمانی با پیشنهادات جدید وارد صنعا شد
منابع آگاه از ورود هیاتی عمانی به شهر صنعا پایتخت یمن برای مذاکرات جدیدی با مقامات دولت نجات ملی یمن و رهبران جنبش انصارالله خبر دادند.
این منابع فاش کردند که هیات عمانی که نقش میانجی بین دولت نجات ملی یمن را با طرف سعودی برعهده دارد، امروز (چهارشنبه) برای انجام مذاکرات جدید با مقامات دولت نجات ملی وارد صنعا شد.
منابع گفتند که هیاتی از دربار سلطنتی عمان با یک هواپیمای نیروی هوایی عمان به همراه «محمد عبدالسلام» رئیس هیات مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن، وارد فرودگاه صنعا شدند.
منابع با اشاره به اینکه هیات عمانی درباره پیشنهادات جدید با مقامات صنعا گفت و گو خواهد کرد، افزودند که این هیات پیشنهادهای جدیدی را برای تمدید آتش بس و صلح در یمن مطرح خواهد کرد.
عربستان از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است، به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر بدون دستیابی به توافقی جدید به خاطر زیاده خواهی های سعودیها و برآوردن نکردن مطالبات مشروع ملت یمن پایان یافت و تمدید نشد.
**تاکید ایران و سوریه برتقویت ارتباط رسانه ای جبهه مقاومت برای مقابله با جریان رسانه ای استکبار
مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی ، پایداری و مبارزه ملت سوریه در برابر جبهه استکبار و تروریسم بین الملل را ستود و گفت : ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران همواره در کنار جبهه مقاومت و ملت سوریه ایستاده است.
«علی نادری» روز چهارشنبه در دیدار اعضای هیات رسانه ای سوریه با اشاره به نقش مهم و تاثیرگذار رسانه های دوکشور در تنویر افکارعمومی و مقابله با جریان یکسویه رسانه های معاند و وابسته به استکبار گفت : تقویت و توسعه همکاری های فیمابین خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) و رسانه های سوریه بویژه خبرگزاری (سانا) می تواند نقش موثری در همگرایی و هم افزایی رسانه ای دوکشور ایفا کند.
وی با اشاره به خسارات ناشی از جنگ چندین ساله در سوریه و شهادت هزاران نفر از مردم مظلوم این کشور در مبارزه با داعش و نیروهای اشغالگر و تروریست ؛ ابراز امیدواری کرد ملت سوریه در دوران بازسازی کشورشان نیز همانند دوران مقاومت ؛ موفق و پیروز باشند.
نادری تاکید کرد : ملت و دولت ایران در این مسیر ، همواره در کنار ملت سوریه باقی خواهند ماند و از هیچ کمکی دریغ نخواهند کرد .
مدیرعامل ایرنا همچنین بر لزوم یک اقدام مشترک و ایجاد یک کارگروه مشترک خبری برای سرعت بخشیدن به همکاری های رسانه ای میان ایرنا و سانا تاکید کرد و گفت : ایرنا به عنوان یک رسانه رسمی با بهره مندی از نیروهای توانمند ؛ متخصص و کارآزموده ؛ آمادگی دارد تجارب خود در عرصه های خبری و فنی را در اختیار رسانه های سوری قرار دهد.
وی امضای تفاهم نامه همکاری میان (ایرنا) و (سانا) را زمینه ساز توسعه همکاری های رسانه ای میان دوطرف دانست و آمادگی خبرگزاری جمهوری اسلامی را برای تقویت همکاری ها با رسانه های سوریه اعلام کرد.
نادری با تشریح جایگاه ایرنا به عنوان یک رسانه مهم در عرصه خبری کشور ، منطقه و بین الملل ؛ آمادگی خبرگزاری جمهوری اسلامی را برای کمک به تقویت و توسعه فعالیت های خبری خبرگزاری سوریه در چهارچوب تفاهمنامه همکاری میان دوکشور اعلام کرد.
** ضرورت مقابله با هجمه رسانه ای غرب علیه جبهه مقاومت
«احمد ضوا» معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه که ریاست هیات رسانه ای این کشور را برعهده داشت؛ در این دیدار با بیان گزارشی از ظرفیت ها و توانمندی های رسانه ای کشور متبوعش؛ برعلاقه مندی مدیران رسانه ای سوریه برای توسعه همکاری های رسانه ای میان دوکشور تاکید کرد.
وی با اشاره به هجمه گسترده رسانه های معاند و مخالف جبهه مقاومت علیه دوکشور ایران و سوریه گفت : همواره تلاش کرده ایم چهره واقعی جمهوری اسلامی ایران را به مردم سوریه و منطقه معرفی نماییم.
معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه ؛ جنگ رسانه ای غرب علیه ایران را یادآور شد و گفت : ما دلیل هجمه ها و عملیات روانی دشمنان علیه ایران را درک می کنیم و بدون شک همکاری های رسانه ای میان کشورهای حوزه مقاومت بویژه ایران و سوریه نقش موثری در خنثی سازی تبلیغات رسانه ای غرب خواهد داشت.
در این دیدار که در فضایی صمیمی برگزار شد ؛ مدیران و فعالان رسانه ای سوریه دیدگاههای خود را در خصوص تقویت و توسعه همکاری های دوجانبه بیان کردند.
بهره مندی از تجارب ایرنا در عرصه های جدید خبری بویژه فعالیت در شبکه های اجتماعی و چندرسانه ای، آموزش خبرنگاران و تصویربرداران سوری؛ تبادل تیم های تخصصی خبری و فنی میان ایرنا و سانا و تبادل هیات های رسانه ای میان دوکشور و برگزاری نمایشگاههای مشترک از جمله مهمترین محورهایی بود که مدیران رسانه ای کشور سوریه در سخنان خود به آن اشاره کردند.
در این جلسه؛ همچنین تصاویر قدیمی و آرشیوی ایرنا که روایتی از روابط و مناسبات سیاسی ایران و سوریه طی چهاردهه گذشته به نمایش گذاشته شد که مورد توجه میهمانان قرار گرفت.
هیات رسانه ای سوریه در پایان ؛ با حضور در اتاق خبر ایرنا در گفت گو با سردبیران ایرنا در جریان نحوه فعالیت گروههای تخصصی ایرنا در تولید و انتشار اخبار قرار گرفتند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به عنوان رسانه حاکمیتی و رسمی ایران در سال ۱۳۱۳ خورشیدی تاسیس شد و در حال حاضر علاوه بر زبان فارسی ؛ تولیدات خبری خود را به ۹ زبان شامل انگلیسی ، عربی ، فرانسه ، روسی ، ترکی استانبولی ، اسپانیولی ، اردو ، آلمانی و چینی منتشر می کند.
**سفیر چین: بر حفظ تمامیت ارضی ایران تأکید داریم
سفیر جمهوری خلق چین در ایران گفت: چین قاطعانه از تلاش جمهوری اسلامی ایران برای حفظ تمامیت ارضی و وحدت ملی این کشور حمایت میکند.
چانگ هوآ روز چهارشنبه در دیدار با استاندار هرمزگان با اشاره به حضور در بندرعباس برای بازگشایی سرکنسولگری این کشور، افزود: از تلاش دولت ایران تشکر میکنم زیرا این یک رویداد بزرگ در روابط دوجانبه به شمار می رود و نه تنها در حوزه تجاری و گردشگری بین ۲ کشور مهم است، بلکه تسهیلاتی برای صدور ویزای شهروندان چینی محسوب می شود.
سفیر چین بیان کرد: بسیاری از شرکت های چینی در اینجا سرمایهگذاری میکنند و کشتیهای چینی در این نقطه از ایران فعال هستند، بنابراین فعالیت سرکنسولگری ما نقش مهمی ایفا میکند.
هوآ ابراز داشت: چین و ایران در زمانهای سخت به همدیگر کمک میکنند و سران ۲ کشور تأکید کردند که اراده دولتها برای توسعه روابط دوجانبه تغییر نخواهد کرد.
وی اظهار داشت: روسای ۲ کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی این روابط راهبردی را آغاز کردند، سال گذشته هم ۲ کشور همکاری جامع راهبردی ۲۵ ساله را امضا کردند و مسوولان عالی بارها با هدف پیشبرد همکاریها به کشورهای یکدیگر سفر کردهاند.
سفیر چین بیان کرد: معتقدم هم در همکاری جامع راهبردی ۲ کشور و هم برنامه «یک کمربند یک جاده» طرف چین با طرف ایرانی بهخصوص شرکتهای مستقر در هرمزگان میتوانند این همکاریها را به پیش ببرند.
هوآ افزود: به نظرم این روابط همهجانبه نه تنها روابط تهران و پکن است، بلکه برای روابط محلی هم مهم است و با توجه به بهبود شرایط کرونا روابط دوستانه محلی ۲ کشور هم بهبود خواهد یافت و انتظار دارم فرصتی باشد که استاندار هرمزگان به چین سفر کند.
انتظار حمایت متقابل داریم
استاندار هرمزگان نیز در این دیدار گفت: به صورت قاطع و مستمر از تمامیت ارضی کشور چین و منافع دولت و ملت این کشور حمایت میکنیم و متقابلا همین انتظار را از دولت چین داریم.
مهدی دوستی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران و چین از منافع حیاتی همدیگر دفاع میکنند و مسیر همکاری راهبردی را ادامه میدهند.
وی ادامه داد: به صورت قاطع از فعالیت کنسولگری چین در بندرعباس حمایت میکنیم و همین امروز به همه مدیران شهرستانها، جزایر و ادارات و دستگاههای دولتی دستور میدهم همکاری کاملی را با سرکنسولگری چین داشته باشند.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان اضافه کرد: شروع همکاریهای راهبردی ایران و چین از قرارداد همکاریهای ۲۵ ساله است و بنا به دستور دولت مرکزی موظف هستم در راستای اراده دولت ایران مبنی بر گسترش روابط فعالیت کنم.
استاندار هرمزگان افزود: با توجه به اراده جدی رییس جمهور و دولت سیزدهم بر گسترش روابط با کشورهای دوست و بهخصوص چین، امیدوارم بتوانیم با همکاری شما به فوریت زمینه عملیاتی کردن این قرارداد ۲۵ ساله و نقشی را که برای هرمزگان و سواحل جنوبی در این قرارداد دیده شده را اجرایی کرد.
دوستی بیان کرد: بدترین چیز این است که کتاب و سندی نوشته شود و در یک بایگانی خاک بخورد، بنابراین اراده بر این است که سند مذکور را عملیاتی کنیم.
قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین راهبردی است
استاندار هرمزگان تأکید کرد: تاریخ فراز و نشیب بسیاری داشته است و چین در شرق آسیا و ایران در غرب قاره، این منطقه را در طول تاریخ مدیریت کردهاند؛ این قرارداد را موضوعی راهبردی و فراتر از همکاریهای زودگذر می دانیم و این یک اتفاق مهم در طول تاریخ بلندمدت ۲ کشور است.
دوستی گفت: با توجه به ویژگیهای استان هرمزگان با ساحلی به طول افزون بر یک هزار کیلومتر در کنار دریای فارس و عمان و منابع عظیم انرژی، معادن و دروازه کریدور جنوب به شمال، آمادگی داریم این فرصتها را در اختیار شرکای راهبردی خود قرار داده و برای همکاریهای بلندمدت از آن بهره برداری کنیم.
وی اضافه کرد: ۲ منطقه آزاد کیش و قشم هم جزئی از هرمزگان به شمار می رود و وجود آنها زمینه خوبی برای همکاریهای ۲ جانبه است.
**افشای پشت پرده های کاخ سفید؛ از اختلاف بایدن با هریس تا اذعان به شکست در افغانستان
انتشار کتابی جدید با عنوان «نبرد زندگی او» (The Fight of His Life) که به مسائل پشت پرده کاخ سفید در دولت بایدن پرداخته، افشا کرده است که مقامهای دولت علاوه بر اذعان به شکست آمریکا در خروج از افغانستان، یکدیگر را نیز برای آن سرزنش میکنند.
کریس ویپل (CHRIS WHIPPLE) نویسنده آمریکایی این کتاب در اظهاراتی، دوران چالش برانگیز ریاست جمهوری جو بایدن را به دو دوره سال نخست و سال دوم تقسیم کرده است.
بر اساس اظهارات نویسنده این کتاب، رییسجمهوری آمریکا در ماههای نخست حضورش در کاخ سفید نارضایتی خود را از عملکرد کامالا هریس معاونش ابراز کرده و او را «پروژهای نیمهکاره» (a work in progress) خوانده است؛ به این معنا که عملکرد هریس هنوز جای پیشرفت دارد.
در عین حال، نزدیکان هریس، جایگاه سیاسی که بایدن برای هریس تعریف کرده را نامناسب خوانده بودند که این نیز موجب عصبانیت بایدن شده بود.
بنابر این گزارش، جزئیات این اختلاف ها به همراه فراز و فرودهای دوساله نخست ریاستجمهوری بایدن در نسخه کامل کتاب که در هفتههای آتی منتشر خواهد شد، در دسترس قرار عموم میگیرد.
پولیتیکو کتاب ویپل را حاوی افشاگریهای بسیاری میداند.
رابین پترسون یک سخنگوی کاخ سفید در این باره اظهار داشت: ما به ادعاهایی که در کتابهای نوشته شده درباره دولت آمریکا مطرح میشوند، احترام میگذاریم. اما وقتی صحبت از جزئیات این ادعاها به میان میآید، قصد نداریم در تایید یا رد آن شرکت کنیم. چرا که نویسنده پیش از انتشار به ما فرصتی برای تایید یا رد این مطالب را نداده است.
در یکی دیگر از بخشهای این کتاب ویپل به موضوع خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان اشاره کرده و عنوان میکند که مقامهای ارشد آمریکایی به دنبال متهم کردن یکدیگر برای این خروج بینظم بودهاند.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا درباره خروج از افغانستان گفته است: مشکل اساسی این بود که در مدل پیشبینی «بدترین حالت ممکن»، شکست دولت و نیروهای امنیتی افغانستان پس از خروج آمریکا، در طول ۱۸ ماه رخ میداد، همچنین یک ارزیابی اشتباه دیگر این بود که دولت و نیروهای امنیتی افغانستان شهرهای بزرگ را حفظ خواهند کرد.
بیل برنز رئیس سازمان اطلاعات جاسوسی آمریکا (سیا) درباره این شکستهای اطلاعاتی به ویپل گفت که او شکست را قبول ندارد و به اعتقاد او سازمان اطلاعاتی آمریکا کار خود را صادقانه انجام داده و به ضعفهای رهبری افعانستان و نیروهای ارتش این کشور اشاره کرده بوده است.
برنز همچنین افزود: تمام این مسائل به بایدن اطلاع داده شده بود.
این درحالی است که بنابر محتوای این کتاب، درمورد خروج از افغانستان بایدن احساس میکند افرادی که به او اطلاعات میدادند، کارشان را به درستی انجام ندادهاند.
مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نسبت به بازه ۱۸ ماهه اشاره شده از سوی بلینکن اظهار بی اطلاعی کرده و گفته بود: اطلاعاتی که من در اختیار داشتم چند ماه فاصله را پیش بینی کرده بود؛ بنابراین ما در ماه اوت (مردادماه) از افغانستان خارج میشویم و فرآیند فروپاشی دولت - بدترین حالت ممکن - تا سال نو میلادی طول خواهد کشید. هیچکس بازه ۱۱ روزه را پیشبینی نکرده بود.
ران کلین رییس کارکنان کاخ سفید در اظهاراتی تند تلاش کرده است که لئون پانتا رئیس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) و رییس کارکنان کاخ سفید در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون را به عنوان فردی که مسئول آموزش نیروهای نظامی افغانستان بوده، سرزنش کند.
بخش دیگری از این کتاب که توجه بسیاری را جلب کرده، اظهارات بایدن پس از دریافت نامه دونالد ترامپ رییس جمهوری پیشین آمریکا در زمان خروج از کاخ سفید است. بایدن بدون اشاره به محتوای نامه پس از خواندن آن گفته است: بسیار مهربان و سخاوتمندانه بود. به طرز تعجبآوری مهربان بود.
این درحالی است که پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، ترامپ به نتایج آن اعتراض کرده و با تحریک طرفداران افراطی خود آنها را به حمله به ساختمان کنگره آمریکا فراخوانده بود که در نتیجه این آشوب سیاسی، چند نفر کشته شدند.
**نادری: ایرنا واقعیت های افغانستان را منعکس می کند
مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) با تاکید بر اهمیت رویدادهای افغانستان به عنوان بخشی از مهم ترین رویدادهای منطقه، تصریح کرد ایرنا همواره تلاش می کند واقعیت های این کشور همسایه را منعکس کند.
علی نادری مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلام روز چهارشنبه میزبان سیدعیسی حسینی مزاری رئیس خبرگزاری صدای افغان(آوا) بود.
نادری در این ملاقات با اشاره به اهمیت ویژه موضوع های مرتبط با مردم و کشور افغانستان برای دولت سیزدهم و خبرگزاری جمهوری اسلامی، ضرورت تقویت همکاری میان این ایرنا و صدای افغانستان را مورد تاکید قرار داد و پیشنهاد تاسیس یک اتاق مشترک خبری را مطرح کرد.
مدیرعامل ایرنا گفت تاسیس این اتاق مشترک می تواند به تقویت همکاری ها و پوشش متقابل اخبارها و رویدادهای دو کشور کمک کند.
نادری همچنین با اشاره به حضور حدود ۴ تا ۵ میلیون مهاجر افغان در ایران و توجه ویژه سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی به موضوع ها و مسائل مرتبط با مهاجران، گفت: در موضوع مهاجران به عنوان یکی از مهم ترین موضوع های مرتبط با دو کشور، همچنان جای فعالیت خبری بیشتری وجود دارد .
مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی با اشاره با فعالیت های مختلف فرهنگی –اجتماعی مهاجران پرتعداد افغانستانی در ایران، گفت: ایرنا علاقمند به پوشش خبری و تصویری این دست رویدادهاست و نیز آمادگی دارد تا مشکلات و مسائل پیش روی مهاجران افغان مقیم ایران را منعکس کند.
نادری در پاسخ به درخواست رئیس خبرگزاری صدای افغان از ایرنا برای ارائه دوره های آموزش حرفه ای خبرنگاری به خبرنگاران این رسانه افغان ، به ظرفیت های آموزشی دانشکده خبر اشاره کرد و گفت این دانشکده آمادگی دارد دوره های خبرنگاری کوتاه مدت مقدماتی و پیشرفته را برای خبرنگاران صدای افغان برگزار کند.
نادری در بخشی از این ملاقات، به مسئله «آب» میان دو کشور اشاره کرد و با تاکید بر اهمیت این موضوع برای مردم ایران، گفت که اخبار مرتبط با این مسئله و سد کمال خان در افغانستان، بطور گسترده از سوی مخاطبان در ایران دنبال می شود و فعالیت های رسانه ای بیشتر در این حوزه می تواند در کمک به حل این مسئله مفید باشد.
ایرنا واقع گرایانه با مسائل افغانستان پرداخته است
سید عیسی حسینی مزاری نیز در این ملاقات ، با قدردانی از رویکرد حرفه ای و توجه و دقت خبرگزاری جمهوری اسلامی به مسائل افغانستان گفت: ایرنا واقع گرایانه ترین نگاه را به مسائل افغانستان داشته و پوشش خوبی از رویدادهای افغانستان دارد.
وی با تاکید بر ضرورت و اهمیت توجه رسانه های منطقه ای و بین المللی به نقاط مثبت و روشن افغانستان و پرهیز از برجسته کردن مسائل منفی گفت: متاسفانه بسیاری از رسانه های خارجی نکات منفی افغانستان را می بینند و رویدادهای مثبتی را که در عرصه های گوناگون در این کشور بعد از خروج اشغالگران آمریکایی و روی کار آمدن حکومت جدید رخ داده است، آنگونه که باید انعکاس نمی دهند.
حسینی مزاری از رسانه های ایران خواست تا با اتخاد یک رویکرد و سازوکار سازنده، نقاط روشن و مثبت افغانستان را در کانون توجه خود قرار دهند.
وی همچنین با اشاره به علاقمندی خبرگزاری صدای افغان به تقویت همکاری با خبرگزاری ایرنا، خواستار آموزش حرفه ای خبرنگاران این رسانه افغان توسط خبرگزاری جمهوری اسلامی شد.
رئیس خبرگزاری صدا افغان با قدردانی از رویکرد جمهوری اسلامی ایران درقبال مردم و کشور افغانستان، یادآور شد: افغانستان بویژه در شرایط امروز نیاز به حمایت و همکاری دارد و جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور حامی، خواستار استقرار صلح و ثبات در افغانستان است.
حسینی مزاری در بخشی دیگر از سخنانش، با اشاره به شرایط جدید افغانستان بعد از خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی و سقوط دولت سابق ، گفت: امروز شرایط افغانستان برای تقویت همکاری های رسانه ای مساعد است و حکومت فعلی افغانستان از حضور رسانه ها استقبال می کند.
وی افزود دلیل برخی محدودیت های اعمال شده از سوی حکومت فعلی افغانستان درخصوص بعضی از رسانه ها این است که تعدادی از رسانه های تحت حمایت و نفوذ بیگانگان و غربی ها فعالیت می کردند ویا تحت حمایت و متعلق به احزاب و گروه هایی بودند که این احزاب امروز دیگر جایی در افغانستان ندارند .
**شورای امنیت انفجارهای تروریستی در عراق را محکوم کرد
شورای امنیت سازمان ملل متحد انفجار اخیر در استان کرکوک عراق را که منجر به کشته شدن ۹ تن از نیروهای پلیس این کشور شد، محکوم کرد.
اعضای شورای امنیت همچنین حمایت خود را از استقلال، حاکمیت، وحدت، تمامیت ارضی، روند دموکراتیک و رفاه ملت عراق اعلام کردند.
اعضای شورای امنیت در ادامه با عرض تسلیت به خانوادههای قربانیان این انفجار تروریستی و آرزوی بهبودی و سلامتی برای مجروحان، تاکید کردند: تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن یکی از جدیترین تهدیدها برای صلح و امنیت بینالمللی است.
شورای امنیت همچنین خواستار محاکمه عاملان، تامین کنندگان مالی و حامیان این اقدامات شنیع تروریستی شد.
اعضای شورای امنیت در ادامه بیانیه خود تاکید کردند: هرگونه اقدام تروریستی صرف نظر از انگیزه عاملان و در هر زمان و مکانی، جنایتکارانه و غیرقابل توجیه است.
صبح روز دوشنبه منابع امنیتی عراقی اعلام کردند که کاروان پلیس فدرال در منطقه الحویجه در جنوب غربی کرکوک با یک دستگاه تله انفجاری هدف قرار گرفت.
در این حادثه تروریستی، ۹ نفر کشته و یک تن زخمی شدند.
**روایت سخنگوی اتحادیه اروپا از دیدار بورل با امیرعبداللهیان/رایزنی درباره جمعبندی مذاکرات وین
سخنگوی ارشد سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا گفت که در جلسه مشترک جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، درباره نحوه جمعبندی مذاکرات وین بحث و تبادل نظر شده است.
پیتر استانو این مطلب را در نشست با حضور خبرنگاران در بروکسل مطرح کرد. وی با بیان اینکه وظیفه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام دیپلماسی است و دیپلماسی یعنی تعامل افزود: در این جلسه بورل با طرف مقابل خود تعامل و پیام ها و انتظارات اتحادیه اروپا را منتقل کرد؛ همچنین جویا شد که برای پیشبرد برجام و گفتگوها در مورد احیای برجام، به سمت جلو و جمعبندی تلاشهای جاری برای ازسرگیری اجرای کامل توافق ، چه کاری می توان انجام داد.
وی در پاسخ به سوالی درباره جزئیات موضوعات مورد بحث گفت: ما همیشه در تعاملات با شرکای خود جدی هستیم و همیشه به اندازه ای که لازم است برای انتقال پیام های اتحادیه اروپا در رابطه با روابط اتحادیه و ایران وقت صرف می کنیم. دیدید که خود نماینده عالی (مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) گفت که روابط دو طرف رو به وخامت است و ایران در دستور کار سه نشست ماهانه اخیر وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا بوده است.
سخنگوی بورل با تکرار اظهارات مداخلهجویانه مقام های غربی در امور داخلی ایران و ادعای مشارکت ایران در جنگ اوکراین مدعی شد: روابط (اتحادیه اروپا و ایران) به دلیل اقدامات ایران، دوران بسیار سختی را پشت سر می گذارد.
وی به سوال خبرنگاری درباره پیشنهاد کننده جلسه بورل با امیرعبداللهیان و اینکه آیا این نشست با هماهنگی اتحادیه اروپا و ایالات متحده صورت گرفت، پاسخ نداد. استانو در پاسخ به سوال دیگری که ایا این جلسات ادامه پیدا خواهد کرد به بیان این نکته بسنده کرد: در دیپلماسی همواره جلسات ادامه دارند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه کشورمان دیروز (سهشنبه) در حاشیه اجلاس بغداد ۲ در پایتخت اردن دیدار کردند. در این جلسه که دو ساعت به طور انجامید، مهمترین موضوعات در دستورکار ایران و اتحادیه اروپا بویژه شرایط حاکم بر مذاکرات وین، مورد تبادل نظر دو طرف قرار گرفت.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان ضمن اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای جمعبندی مذاکرات وین براساس پیش نویس بسته مذاکراتی که نتیجه ماهها مذاکرات سخت و فشرده است، به طرف های مقابل توصیه نمود با پرهیز از سیاسی کاری و با اتخاذ رویکردی سازنده و واقع بینانه، تصمیمات سیاسی لازم را برای اعلام توافق بگیرند.
وی در این دیدار، رویکرد کشورهای غربی در حمایت از اغتشاشگران و وضع تحریم های غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران به بهانه های واهی حمایت از حقوق بشر مردم ایران را محکوم کرد. وی حمایت از حقوق بشر را جزو اصول پایه ای انقلاب اسلامی دانسته و ضمن یادآوری رویکرد کشورهای غربی در نقض حقوق بشر ملت ایران از جمله در همراهی با تحریم های غیرقانونی آمریکا، ریختن اشک تمساح از سوی این کشورها در حمایت از حقوق مردم ایران را باورپذیر ندانست.
امیرعبداللهیان با تبیین موضع و رویکرد اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تمامیت ارضی اوکراین و تاکید بر راه حلهای مسالمت آمیز برای خاتمه جنگ و حل بحران اوکراین، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای رفع هر سوتفاهم در تعامل مستقیم با طرف اوکراینی را نیز اعلام کرد.
جوسپ بورل که مسئولیت هماهنگی مذاکرات رفع تحریمها را برعهده دارد،نیز با انتشار پیامی در توئیتر انجام این دیدار را ضروری توصیف کرد و نوشت که دو طرف توافق کردند کانال ارتباطی را باز نگه دارند و برجام بر اساس مذاکرات صورت گرفته در وین ازسرگرفته شود.
گفتوگوها پس از ماهها رایزنیهای فشرده به مرحلهای رسیده است که چنانچه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمهای سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران هم تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
**امیرعبداللهیان: تهران از عادی شدن روابط با ریاض استقبال میکند
وزیر امور خارجه از گفت و گوی خود با همتای سعودی خود در حاشیه دومین دور کنفرانس بغداد خبر داد و گفت: هر زمان سعودیها برای بازگشت به روابط عادی آمادگی داشته باشند ایران از آن استقبال خواهد کرد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در پایان سفر خود به اردن و حضور در اجلاس بغداد ۲ در جمع خبرنگاران، گفت: به همراه علی باقری و مورا در گفت و گو با جوزسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فرصتی پیش که در یک نشست ۲ ساعته یکبار دیگر مسائل مربوط به مذاکرات برای لغو تحریمها رو مورد بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: در ۲ تا سه ماه گذشته طرف آمریکایی در اظهاراتی ریاکارانه، اقداماتی داشت که با حرفهای آنها همخوانی نداشت. آمریکا مرتبا ترجیح خود برای گام نهایی بازگشت همه طرفها به توافق در وین را اعلام اما در رسانهها ریاکارانه رفتار میکردند.
امیرعبداللهیان افزود: در این جلسه درباره همه این مسائل صحبت شد و تاکید کردیم که اگر ادعای آمریکاییها برای پیگیری دیپلماتیک درست باشد نمیتوانند به شیوه ای دیگر در رسانهها به دنبال امتیازگیری باشند.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: برداشت ما این است که طرفهای مختلف در حال بازگشت به واقع بینی هستند و ما نیز اعلام کردیم چنانچه خطوط قرمز ما رعایت شود، آمادگی داریم گامهای نهایی رسیدن به توافق را برداریم.
وی یادآور شد: در حاشیه نشست بغداد ۲ فرصت وجود داشت و میان سران کشورها گفت وگوهایی انجام شد، از جمله گفت و گویی با وزیر امورخارجه عربستان در حاشیه برگزار شد و ما بر آمادگی خود برای ادامه روندی که در بغداد شروع شده است را اعلام کردیم.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران طرف قطع کننده مناسبات دیپلماتیک نبوده و این عربستان سعودی بود که چنین تصمیمی را گرفت و هر زمان که سعودیها برای بازگشت روابط به حالت طبیعی آمادگی داشته باشند، ایران از آن استقبال خواهد کرد.
**تشکیلات خودگردان: معیارهای دوگانه بینالمللی، صهیونیستها را به ارتکاب جرایم تشویق میکند
به دنبال خودداری رژیم صهیونیستی از تحویل پیکر شهید فلسطینی، وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیهای از معیارهای دوگانه بینالمللی در قبال فلسطینیها انتقاد کرد.
در بیانیه وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین آمده است: معیارهای دوگانه بینالمللی، رژیم اشغالگر را به اصرار و پافشاری در ارتکاب جنایات علیه فلسطینیها و عدم تحویل پیکر "ناصر ابوحمید" شهید فلسطینی تشویق میکند.
رژیم صهیونیستی که با ارایه ندادن خدمات پزشکی باعث شهادت یک شهید فلسطینی در زندان های این رژیم شد، حالا با پلیدی و رذالت تمام پیکر وی را هم به گروگان گرفته و خواهان مبادله آن با نظامیان صهیونیستی شده که در صحنه جنگ با نیروهای مقاومت در غزه به اسارت گرفته شدند.
بنی گانتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی امروز چهارشنبه اعلام کرد که پیکر "ناصر ابوحمید" شهید فلسطینی را به خانواده اش تحویل نخواهد داد تا از آن در مذاکرات مبادله اسرا با حماس استفاده کند.
هم اکنون چهار نظامی رژیم صهیونیستی نزد جنبش حماس در نوار غزه اسیر هستند و تلاش میانجی ها برای مبادله آنها با اسیران فلسطینی به خاطر خودداری این رژیم از پذیرش شرطهای مقاومت بینتیجه مانده است.
این روزنامه صهیونیستی، اقدام وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در به گروگان گرفتن پیکر این اسیر فلسطینی را غیرمعمول ارزیابی کرد و نوشت: ابوحمید از نیروهای (گردان های شهید الاقصی وابسته به) جنبش فتح در کرانه باختری بوده و طرح موضوع تبادل پیکر وی در قالب قرارداد مبادله اسیران با حماس بی سابقه است زیرا (رژیم) اسرائیل در گذشته ترجیح می داد بین این دو گروه فلسطینی (فتح و حماس) تفکیک قائل شود.
این رسانه صهیونیست نوشت: "(رژیم) اسرائیل در گذشته، پیکر نظامیان کشته شده در میدان جنگ را برای تبادل نگهداری میکرد اما اکنون پیکر یک زندانی (شهروند اسیر فلسطینی) را نگه داشته است."
نهاد رسیدگی به امور اسیران و آزادگان فلسطین پیش از این اعلام کرد که اسیر "ناصر ابوحمید" ۵۰ ساله از اهالی اردوگاه الامعری در بخش رام الله در کرانه باختری رود اردن به خاطر اهمال پزشکی عمدی اداره زندانهای رژیم صهیونیستی در قبال اسیران بیمار فلسطینی، در بیمارستان "اساف هروفیه" به شهادت رسید.
مسئولان رژیم صهیونیستی ظهر دوشنبه این اسیر فلسطینی را به علت وخامت شدید سلامتی وی از زندان الرمله به بیمارستان اساف هروفیه منتقل کرده بودند.
پیش از این نهاد رسیدگی به امور اسیران و آزادگان فلسطین درباره شهادت این اسیر فلسطینی به خاطر اهمال پزشکی نسبت به وضعیت سلامتی او با توجه به ابتلایش به سرطان هشدار داده بودند.
وضعیت سلامتی ابوحمید در زندان از ماه اوت سال ۲۰۲۱ میلادی به طور مشخص رو به وخامت گذاشته بود.
هم اکنون چهار نظامی رژیم صهیونیستی اسیر گروههای مقاومت فلسطینی در نوار غزه هستند و تلاشها برای مبادله آنها به خاطر خودداری این رژیم از پذیرش شرطهای مقاومت بینتیجه مانده است.
در سال ۲۰۱۱ در جریان آزادی گلعاد شالیت نظامی صهیونیست از زندان گروههای مقاومت، ۱۰۲۷ اسیر فلسطینی از زندانهای رژیم صهیونیستی آزاد شدند.
**هلاکت ۵ تروریست داعش در حمله هوایی ارتش عراق
به دنبال اقدامات تروریستی هفته جاری در مناطق مختلف عراق، سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور امروز چهارشنبه از هلاکت ۵ تروریست داعش در عملیات ارتش این کشور در شهرستان «تلعفر» در استان نینوا خبر داد.
سرلشکر یحیی رسول سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در این باره اظهار کرد: جنگندههای نیروی هوایی ارتش عراق یک حمله هوایی به عناصر داعش در منطقه کوهستانی «شیخ ابراهیم» از توابع تلعفر واقع در استان نینوا انجام دادند.
وی تصریح کرد: در این عملیات پنچ تروریست داعش ازجمله یک سرکرده این گروه تروریستی به هلاکت رسیدند.
این حمله در راستای انتقام از عناصر مخفی داعش در عراق صورت گرفت که طی هفته جاری دو عملیات تروریستی را انجام دادند که چند کشته و مجروح بر جای گذاشت.
عصر دوشنبه در حمله عناصر داعش به روستای "البوبالی" در استان دیاله در شرق عراق ۶ تن کشته و ۸ تن دیگر نیز زخمی شدند.
این دومین حادثه تروریستی روز دوشنبه در عراق بود و صبح همین روز منابع امنیتی عراقی اعلام کردند که کاروان پلیس فدرال در منطقه الحویجه در جنوب غربی کرکوک با یک دستگاه تله انفجاری هدف قرار گرفت.
در این حادثه تروریستی، ۹ تن کشته و یک تن دیگر زخمی شدند.
**بانک جهانی: کندترین رشد اقتصادی ۵۰ سال اخیر در سال ۲۰۲۲ بود
بانک جهانی در گزارش سالانه خود از شرایط اقتصادی جهان، ۲۰۲۲ را سالی پر از ابهامات دانست و افزود: امسال اقتصاد جهانی کندترین شیب رشد را از سال ۱۹۷۰ (۱۳۴۹)- پس از وقوع رکود جهانی- تجربه کرده است.
در گزارش سالانه این سازمان از وضعیت اقتصاد در سال مالی ۲۰۲۲، آمده است: امسال مملو از عدم قطعیت بوده است. اثرات افزایش شدت مخاطرات طبیعی همچنان در جنبههای مختلف اجتماعی و اقتصادی تغییرات اقلیمی، آشکار میشود.
بر اساس این گزارش، تورم جهانی، اختلال در تامین مواد غذایی، کود و تجهیزات الکترونیکی، مشکلات در بخش آموزش و چالشهای جهانی، یادآوری میکند که اثرات همهگیری کرونا نیز همچنان باقی است. همزمان با شکلگیری یک بهبود اقتصادی ناپایدار و ناهمگون، توسعه جهانی با یک بحران مواجه شد. کند شدن مسیر رشد، به افزایش فقر و بدهی جهانی شتاب بخشید.
این گزارش میافزاید: افزایش بهای مواد غذایی و ناامنی غذایی در ۲۰۲۲ که به دلیل بحرانهای اقلیمی از جمله خشکسالی شدید در طول تابستان و همچنین جنگ روسیه و اوکراین تشدید شد، به افزایش قیمت مواد غذایی، سوخت و کود دامن زد.
در کنار هم قرار گرفتن تمام بحرانهایی که در سال ۲۰۲۲ به وقوع پیوست، همچنان مانع بهبود وضعیت رشد جهانی میشود.
آمریکا، چین و حوزه یورو به عنوان بزرگترین اقتصادهای دنیا نیز به شدت با کندی رشد مواجه هستند. در این شرایط، حتی یک ضربه متوسط به اقتصاد جهانی در سال آینده میتواند آن را وارد مرحله رکود شدیدتر کند.
جنگ در اوکراین، تورم بالا، اختلالات در زنجیره تامین و رکود اقتصادی جهانی، همگی باعث افزایشی بزرگ در قیمت بسیاری از محصولات کشاورزی و نهادهها از جمله کودها شدهاند.
در نیمه نخست ۲۰۲۲، بازارهای جهانی انرژی پس از آغاز جنگ اوکراین با افزایش بها و کمبود فزاینده انرژی و همچنین نگرانیهای مربوط به امنیت تامین آن، یکی از بزرگترین شوکهای وارده در دهههای اخیر را تجربه کردهاند.
در سطح جهان، ۷۳۳ میلیون نفر هنوز به برق دسترسی ندارند و در وضعیت فعلی، پیشبینی میشود ۶۷۰ میلیون نفر در ۲۰۳۰ همچنان بدون برق خواهند ماند که این ۱۰ میلیون بیشتر از پیشبینیهای قبلی است.
همهگیری کووید-۱۹، پس از دههها تلاش برای کاهش فقر جهانی، بزرگترین عقبگرد را در این زمینه ایجاد کرد. به طوریکه تا پایان سال ۲۰۲۲، حدود ۶۸۵ میلیون نفر ممکن است در فقر شدید زندگی کنند.
اثرات همهگیری در کنار افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی، پیشبینیهای قبلی در زمینه کاهش فقر را بسیار کاهش داده است. تا جاییکه پیشبینی میشود در ۲۰۳۰ همچنان ۷ درصد از جمعیت جهان – حدود ۵۷۴ میلیون نفر – با فقر شدید دست و پنجه نرم خواهند کرد.
**کشته و زخمی شدن ۶ نظامی درپی انفجار در أبین یمن
منابع رسانهای امروز چهارشنبه از کشته و مجروح شدن شش نظامی وابسته به امارات در انفجار یک خودروی بمب گذاری شده در استان أبین یمن خبر دادند.
منابع محلی در استان ابین یمن در این باره اعلام کردند که عناصر القاعده یک بمب کار گذاشته شده در یک خودروی نظامی متعلق به گروه جدایی طلب موسوم به «شورای انتقالی جنوب» مورد حمایت امارات را در منطقه «وادی الخیاله» در شهرستان «المحفِّد» واقع در شمال شرق استان أبین منفجر کردند.
برپایه این گزارش، این انفجار منجر به کشته شدن سه نفر از نظامیان مورد حمایت امارات و زخمی شدن سه نفر دیگر شد که حال یکی از مجروحان وخیم گزارش شده است.
این دومین انفجار مشابه طی یک هفته گذشته در استان ابین است و منابع خبری جمعه شب گزارش داده بودند، انفجار بمب در مسیر نیروهای وابسته به امارات متحده عربی در استان ابین واقع در جنوب یمن، ۱ کشته و ۵ زخمی برجای گذاشت.
«شورای انتقالی جنوب یمن» که تحت حمایت امارات عضو اصلی ائتلاف متجاوز به یمن قرار دارد، در سال ۲۰۱۷ تأسیس شده و اکنون بر عدن (مرکز جنوب یمن)، استان سقطری (جنوب شرق) و دیگر مناطق جنوبی یمن سیطره دارد.
دولت منحل شده مستعفی و فراری یمن و شورای انتقالی جنوب ۵ نوامبر ۲۰۱۹ (آبان ماه ۹۸) با وساطت عربستان و با هدف به اصطلاح تحقق صلح در جنوب یمن توافق صلح ریاض را امضا کردند.
از مهمترین بندهای توافق ریاض، استقرار دولت منحل شده منصور هادی در شهر عدن در مدت ۷ هفته، متمرکز شدن نیروهای نظامی زیر نظر وزارتخانههای کشور و دفاع دولت فراری و مستعفی وی، مقابله مشترک با جنبش انصارالله زیر نظر ائتلاف سعودی و تشکیل یک کمیته نظارت بر توافق ریاض با نظارت عربستان بود.
**اولیانوف: امکان واقعی برای جمعبندی مذاکرات وین وجود دارد/آمریکا آماده نیست
رئیس هیات روسیه در مذاکرات رفع تحریمها، امکان جمعبندی گفتوگوها برای ازسرگیری اجرای کامل برجام ظرف چند روز را «واقعی» توصیف اما تصریح کرد که ایالات متحده آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات آماده نیست.
«میخائیل اولیانوف» این مطلب را در گفتوگو با خبرنگاران مطرح کرد و افزود که نشانههای وجود دارد مبنی بر اینکه آمریکا تصمیم گرفته گفتوگوها را به تاخیر بیندازد.
وی تاکید کرد: «به نظر من، با توجه به اینکه به معنای واقعی کلمه چند قدم تا خط پایان باقی مانده است، این یک رفتار کاملاً غیرمسئولانه است که با بهانههای ساختگی، روند گفتوگوها را متوقف کنیم.»
وی عنوان کرد که اگر مذاکرات به شکلی مثبت تکمیل نشود، در آن صورت خطر تشدید اوضاع به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت که میتواند منجر به بروز یک فاجعه شود.
دیپلمات ارشد روس تصریح کرد که از طریق چند تلاش دیپلماتیک امکان واقعی برای جمعبندی مذاکرات وین ظرف چند روز وجود دارد. وی اظهارات ادعایی برخی مقامهای آمریکایی مبنی براینکه مذاکرات برجام از تمرکز دولت این کشور خارج شده را «بسیار ناراحت کننده» خواند و گفت: «میخواهم امیدوار باشم که این حرف نهایی آمریکایی ها نیست»
گفتوگوها پس از ماهها رایزنیهای فشرده به مرحلهای رسیده است که چنانچه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمهای سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران هم تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در آخرین دیدار با جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات، اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار آمادگی دارد.
نظر شما