به گزارش ایرنا، مظفر روستایی روز سهشنبه در آیین تجلیل از پژوهشگران برتر این موسسه افزود: خودکفایی در تولید غلات نیز از دیگر هدفگذاریهای پژوهشگران این موسسه است که با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور جنبه عملیاتی پیدا میکند.
وی ادامه داد: طرح جهش تولید در دیمزارها طی سال ۱۳۹۹ با تکیه بر دانش فنی مبتنی بر پژوهش در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور تدوین شد و اجرای آن در پاییز همان سال مورد توافق وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) قرار گرفت.
به گفته وی با اجرای این طرح افزایش بهرهوری تمام محصولات زراعی دیم و همچنین افزایش سطح زیرِکشت برخی محصولات نظیر گیاهان علوفهای و دانهها روغنی دیم در تمام مناطق دیمکاری کشور با توجه به امکانات و شرایط از اهداف پروژه جهش تولید است.
وی اضافه کرد: این موسسه با تامین بذرهای پایه مورد نیاز طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور نقش اساسی در افزایش تنوع ژنتیکی ارقام کاشت در عرصه ها دارد و با تامین به موقع نهادهها و مصرف دقیق و بهینه آنها، امکان افزایش بهرهوری از عوامل تولید و پایداری آن اتفاق خواهد افتاد
به گفته وی برای پایداری تولید و افزایش بهرهوری آب سبز در سطح دیمزارهای کشور با استفاده از بذور ارقام معرفی شده این موسسه، کشاورزان باید در زمان کشت به دستورالعملهای فنی و اصول بهزراعی این موسسه توجه و بر اساس آنها نسبت به کشت اقدام کنند.
رویکردهای جدید موسسه در حوزه پژوهش
سرپرست موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور بیان کرد: توجه جدی به محصولات جایگزین در برنامههای تحقیقاتی و تولید بذر و همچنین استراتژی تغییر تاریخ کشت محصولات بهاره از قبیل عدس، گلرنگ و نخود به پاییز جزو رویکردهای مهم این موسسه پژوهشی است.
به گفته «روستایی» در همین راستا هماهنگی با موسسههای داخلی و خارجی و دانشگاههای برای تامین بذر پایه و ژرم پلاسم مناسب و ارزیابی آنها در دستور کار قرار دارد.
وی همچنین ایجاد پایلوتهای فناوری و انتقال یافتههای تحقیقاتی درمزارع کشاورزان در استانهای دیمخیز را مورد تاکید قرار داد و افزود: همکاری با بخش اجرا در زمینه برطرف کردن موانع تولید پایدار در دیمزارها نیز ضروری است.
وی اظهار داشت: مهمترین بخش طرح جهش تولید نیز افزایش و پایداری تولید در شرایط تنش خشکی و خشکسالی است و از آنجایی که وضعیت اقلیم در سال زراعی آتی غیرقابل پیشبینی است، مبنا باید خشکسالی باشد تا با تولید مناسب و پایدار در دیم زارها تضمین گردد.
وی لازمه تحقق این هدفگذاری را رعایت توصیههای محققان این موسسه به ویژه در زمینه اصول تغذیه دانست و ادامه داد: زراعت دیم با استفاده از آب باران به دنبال تولید محصول اقتصادی و تامین امنیت غذایی و تولید غذای سالم است و نباید تصور شود که به دلیل متغیر بودن توزیع باران و تغییر اقلیم در مناطق خشک و نیمهخشک، تولید در شرایط دیم پایدار نیست.
«روستایی» ادامه داد: همانگونه که در خشکسالیهای اخیر به ویژه شرایط اقلیمی استثنایی و تحت تنش شدید خشکسالی امکان تولید محصول قابل قبول درسالهای زراعی گذشته به اثبات رسید، امکان تداوم تولید اقتصادی در شرایط دیم با استفاده از ارقام جدید و دستورالعملهای زراعی مورد توصیه این موسسه محرز است.
به گزارش ایرنا در این مراسم پنج نفر از پژوهشگران برتر این موسسه با حضور میهمانان محلی و استانی از جمله « مهندس رخافروز» معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی و «آیتالهی عبادپور» مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهادکشاورزی استان مورد قدردانی قرار گرفتند.
نظر شما