اگرچه ابرهای حیات بخش پاییز امسال در کهگیلویه و بویراحمد کمتر از میانگین بلند مدت و البته دیر پدیدار شدند اما آن طور که پیش بینی های هواشناسی نشان می دهد بارش های زمستان و بهار سال آبی جاری دشت های استان را سیراب می کند، که این خبر می تواند جوانه های امید را برای کشاورزان و عشایر بارور سازد.
باران این نعمت الهی، نه تنها طبیعت که جان آدمی را نیز زنده و شاداب می کند با بارش باران، همه چیز بوی زندگی،امید و نشاط می گیرد جنگل های انبوه، سبزه زارهای باصفا و کشتزارهای زیبا همه به برکت نزول باران، زینت بخش زمین می شوند تا جایی که حتی بیابان ها و کویرهای خشک پر از خاک و ماسه هم با بارش باران به سبزه زار و دشت زیبا تبدیل می شوند.
این مایه حیات و زندگی از ابرهای سفید و سیاه رنگی که آسمان ها را در برگرفته و صورت نیلگون آن را می پوشانند بر زمین می ریزد و جریان آب آن مثل خون در رگ های زمین به حرکت در آمده و سرزندگی را به طبیعت هدیه می کنند،جایی که رزق و روزی انسان ها و حیوانات را تامین می کند.
پیش بینی بارندگی ها
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: بارندگی های دی،بهمن،اسفند،فروردین و اردیبهشت سال آبی جاری استان در حد نرمال خواهد بود.
ولی بهره مند با اشاره به اینکه به بارش هایی که به اندازه بارندگی های بلند مدت باشد بارندگی های نرمال می گویند عنوان کرد:میانگین بارندگی بلند مدت دی ماه در شهر یاسوج ۱۴۵،بهمن ۱۲۶، اسفند ۱۲۱، فروردین ۱۱۱ و اردیبهشت ماه ۲۲میلی متر است.
وی با تاکید بر اینکه متوسط بارندگی بلندمدت دی ماه در شهر دوگنبدان ۹۸.۷،بهمن ۷۲، اسفند ۴۴، فروردین ۴۶ و اردیبهشت ماه ۱۲میلی متر است ابراز داشت :همچنین میزان میانگین بارندگی بلندمدت دی ماه در شهر دهدشت ۱۰۶،بهمن ۷۹، اسفند ۵۱، فروردین ۵۸ و اردیبهشت ماه ۱۴میلی متر است.
وی اضافه کرد:متوسط بارندگی بلندمدت دی ماه در شهر سی سخت ۱۱۵،بهمن ۱۱۲، اسفند ۹۵، فروردین ۱۰۳ و اردیبهشت ماه ۳۲میلی متر است.
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: همچنین میانگین بلندمدت بارندگی دی ماه در شهر لیکک ۸۷،بهمن ۵۸، اسفند ۳۷، فروردین ۴۴ و اردیبهشت ماه ۱۴میلی متر شده است.
وی ابراز داشت: میزان بارندگی بلندمدت دی ماه در ایستگاه منطقه امامزاده جعفر ۱۰۲،بهمن ۶۵، اسفند ۳۵، فروردین ۴۴ و اردیبهشت ماه ۱۲میلی متر شده است.
بهره مند در خصوص بارندگی استان در روزهای آینده نیز اظهار داشت:یک سامانه ضعیف امروز چهارشنبه وارد استان می شود که انتظار می رود بارندگی های رگباری و لحظه ای در برخی از نقاط کشور داشته باشد.
باران های پاییزی چگونه بود؟
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه میانگین بارندگی های سال آبی جاری در استان ۱۳۴ میلیمتر گزارش شده اضافه کرد:میانگین بارش بلند تا این موقع سال آبی در کهگیلویه و بویراحمد ۱۳۱ میلیمتر ثبت شده است.
بهره مند تصریح کرد: میزان بارندگی های سالانه در یاسوج ۷۹۶،سی سخت ۶۹۶،دوگنبدان ۴۳۷،دهدشت ۵۰۲،لیکک ۴۰۶ و منطقه امامزاده جعفر ۴۴۱میلیمتر است.
وی عنوان کرد: میزان بارش باران از اول مهر تاکنون در ایستگاه یاسوج ۱۹۷ ،سی سخت۲۰۹ ،دوگنبدان ۷۷،دهدشت ۱۳۹،لیکک ۹۷ و منطقه امامزاده جعفر ۸۱ میلیمتر است.
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد:میزان بارندگی های مدت مشابه پارسال در ایستگاه یاسوج ۷۳،سی سخت ۸۴،دوگنبدان ۱۷،دهدشت ۶۴،لیکک ۵۵ و امامزاده جعفر ۳۱ میلی متر گزارش شده است.
ثمرات بارندگی های امسال
افزون بر سبز شدن مراتع، فراهم شدن چرای دام بدون هزینه تامین علوفه دستی، تقویت سفره های زیرزمینی ،تقویت آب چشمه افزایش آب تنها سد مخزنی در حال بهره برداری کهگیلویه و بویراحمد از برکات بارندگی های امسال است که امید می رود با تحقق پیش بینی های هواشناسی این روند بهبود یابد.
سید مهدی عباسیان ،رئیس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد می گوید: بارندگی های امسال وضعیت چشمه های مناطق سردسیری را بهبود بخشیده و امید می رود با بارندگی های زمستان وضعیت چشمه های مناطق گرمسیری هم بهتر شود.
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد کوثر گچساران گفت:میزان ورودی آب در سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ به سد کوثر ۶۸.۴۱ میلیون متر مکعب بوده در حالی که در مدت مشابه سال پیش از آن ۴۱.۵۶ میلیون متر مکعب بوده است.
اکبر خدری افزود:میزان آب ذخیره شده سد کوثر در زمان حاضر به ۴۲۲ میلیون متر مکعب رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۷ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: ۷۷ درصد از گنجایش مخزن۵۴۷ متر مکعبی این سد پُر است.
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد کوثر گچساران با بیان اینکه نرمال تراز این مخزن بتنی با سطح دریا ۶۲۵ متر است گفت: هم اکنون تراز این سد ۶۱۶.۱۱ متر است.
خدری گفت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۳۲ میلیون و ۲۲ هزار متر مکعب آب آشامیدنی، ۱۴ میلیون متر مکعب آب کشاورزی، ۱۷میلیون و ۵۰ هزار متر مکعب برای سایر (زیست محیطی) و یک میلیون متر مکعب آب در بخش صنعت رهاسازی شد.
وی ابراز داشت: میزان ورودی آب به این سد در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه قبل افزایش نشان می دهد.
خدری اظهار داشت: سد کوثر یک سد مهم و استراتژیک است که آب بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت در جنوب کشور را تامین میکند.
سد کوثر آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا در استان های جنوبی کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس را تأمین می کند.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
این استان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.
نظر شما