به گزارش خبرنگار ایرنا، علی حیدری روز شنبه در همایش استانی روز جهانی خاک افزود: حساسیت لازم نسبت به جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی مرغوب حریم شهرها در استان وجود دارد و این مهم با جدیت در استان ادامه پیدا میکند.
وی ادامه داد: یکی از الزامات تحقق توسعه پایدار این است که زمینهای کشاورزی مرغوب حریم شهرها را از بین نبریم از همین رو این مهم با جدیت در استان پیگیری میشود و حساسیت لازم در این خصوص وجود دارد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری با تاکید بر حفظ خاک استان، تصریح کرد: اگر تا فرصت داریم نسبت به حفظ و نگه داشت منابع خاک استان اقدام نشود در آینده با بحران روبرو میشویم و امنیت غذایی ما به خظر میافتد.
حیدری، مسئولیت استادان دانشگاهی را نسبت به ارائه راهکارهای عملی برای حفظ منابع خاک استان مهم و ضروری دانست و گفت: یکی از دلایلی که امروز در استان با فرسایش زیاد خاک روبرو هستیم و یا دشتهای استان فرونشست پیدا کرده است، ضعف پژوهشهای علمی در استان است که برای رفع این کاستی اساتید دانشگاهی باید حساسیت و اهتمام بیشتری برای ارائه راهکارهای حفظ خاک داشته باشند.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی و ظرفیتهای کشاورزی استان خاطرنشان کرد: باید همت ویژهای به خرج داد و با کشت گیاهانی از جمله گیاهان دارویی و یا توسعه باغات در اراضی شیبدار از فرسایش خاک در استان جلوگیری کرد.
فرسایش خاک در استان سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ تن در هکتار
عضو هیات علمی دانشگاه و رییس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری نیز در این نشست اظهار داشت: در حالی که آمار و ارقام گوناگونی در خصوص میزان فرسایش خاک در استان ارائه شده و در برخی موارد آن را ۴۵ تن در هکتار اعلام میکنند اما باید گفت بر اساس نتایج علمی از سوی این مرکز سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ تن در هکتار فرسایش خاک در استان شکل میگیرد.
سید نعیم امامی افزود: در کشور نیز سالانه بین ۱۵ تا ۲۰ تن در هکتار خاک از بین میرود از همین رو اگرچه میزان فرسایش خاک در استان بیشتر از میانگین کشوری است اما با توجه به شیب موجود در استان و اقدامات آبخیزداری که در سالهای اخیر انجام شده، شرایط موجود خیلی هم بحرانی نیست و از نظر کنترل فرسایش در رتبههای میانی کشور قرار داریم.
وی با بیان اینکه فرسایش خاک در شیبهای بین پنج تا ۱۲ درصد رخ میدهد، تصریح کرد: از همین رو میتوان گفت که در دشتهای استان فرسایشی خاکی وجود ندارد از همین رو باید در مناطق غربی و مرکزی استان که شیب زمین بالاست و باران به شدت خاک را از بین میبرد سرمایهگذاری کرده و نسبت به ایجاد پوشش گیاهی در این مناطق اقدام کرد.
رییس بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: برای تشکیل یک سانتیمتر خاک باید ۳۰۰ سال زمان بگذرد اما یک باران یک ساعته میتواند تمام سطح خاک و مواد آلی آن را از بین ببرد از همین رو از آنجاکه فرایند از بین رفتن خاکم نسبت به زایش آن ۱۷ برابر است از همین رو باید تا میتوان نسبت به حفظ و نگهداشت خاک در استان اقدام کرد.
امامی افزود: کمترین فرسایش خاک در اراضی جنگلی و مراتع و بیشترین تلفات خاک در دیمزارهاست و آنچه میتواند فرایند فرسایش خاک در دیمزارها را تشدید کند شخم در جهت شیب است که باید کشاورزان را نسبت به این موضوع آگاه کرد.
وی با اشاره به شناسایی ۱۰ کانون لغزش زمین در استان، افزود: در این مناطق نیز به شدت شاهد فرسایش خاک هستیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه، روشهای بیولوژیکی را بسیار موثرتر از روشهای مکانیکی در حفظ خاک دانست و گفت: باید تا میتوان نسبت به ایجاد پوشش گیاهی در اراضی شیبدار و کاهش گیاهان مثمر نظیر گیاهان دارویی در این مناطق اقدام و طرحهای مکانیکی را به بیومکانیکی تغییر داد.
اقدامات حفاظتی خاک نیازمند سرمایهگذاری است
استادیار مهندسی محیط زیست دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد نیز در این همایش اظهار داشت: برای اجرای اقدامات حفاظتی خاک باید در حوزه بودجه و زمان سرمایهگذاری کرد.
نسرین قرهی افزود: استفاده صحیح از کودهای شیمیایی و استفاده از تجربیات کشورهای توسعهیافته میتواند ما را در حفاظت از خاک کمک کند.
وی خاک را عنصر حیاتی برای کشاورزی و عرضه جهانی غذا دانست و گفت: در دهههای اخیر با جنگلزدایی و روشهای کشاورزی فشرده و استفاده نادرست از کودهای شیمیایی، حاصلخیزی خاک کاهش یافته و این روند مخرب همچنان ادامه دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به افطایش جمعیت و تخریب منابع خاک افزود: این موضوع امنیت غذایی را به خظر میاندازد از همین رو باید نه تنها در احیای خاکهای تخریب شده اقدام کرد بلکه تکنولوژیهای جدید را در این خصوص به کار گرفت.
به گزارش ایرنا، پنج دسامبر روز جهانی خاک است و امسال شعار این روز "خاک سرآغاز غذا" نامگذاری شده است.
نظر شما